推介:| 汽槍 | 軍服 | 直升機 | War Game | 軍用品 | 軍事模型 |

發新話題

美國密蘇里號戰艦

美國密蘇里號戰艦

美國密蘇里號戰艦, 曾參與二戰, 韓戰及對伊拉克戰, 艦上的16吋大炮是當時二戰時威力最大的海上武器.
此艦亦親歷了歷史時刻, 日本帝國的降書就在這艦上在麥克阿瑟將軍面前簽署.
小弟7月旅遊夏威夷時, 登上了已改為海上博物館的密蘇里號戰艦, 除見識了她的雄偉外觀, 厲害武器外, 也認識了她在二戰中擔當過的艱難任務, 還有船艙佈置, 及船員生活, 可算是大開眼界.

相關搜索目錄: 旅遊
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
本帖最近評分記錄
  • kenbondwong 體力 +20 多謝分享 2011-8-12 23:37
  • kenbondwong 威望 +20 多謝分享 2011-8-12 23:37
  • kenbondwong 金錢 +20 多謝分享 2011-8-12 23:37
  • jj2jr 體力 +59 靚相,感謝分享. 2011-7-20 17:23
  • jj2jr 威望 +59 靚相,感謝分享. 2011-7-20 17:23
  • jj2jr 金錢 +59 靚相,感謝分享. 2011-7-20 17:23

d 相好正,可惜有 d 出唔晒.感謝分享!

d 相睇到晒勒,唔好意思.

小弟對密蘇里號最為 "感動" 的,就是有一張她的九條 16" 大炮齊射的照片,艦旁水面被震出兩個下陷的半圓.現借地方貼上,請勿怪喧賓奪主為要.

再次多謝你的照片.

感謝你的加分.
我們在甲板看見的16吋巨炮, 其實它的內部構造深入五層船艙, 作戰時水兵須在各層同時工作, 當中須要熟練的合作及訓練.
我也多謝你的相片, 讓我在另一角度感受九炮齊發的震撼.

引用:
原帖由 天地人 於 2011-7-21 07:05 發表
感謝你的加分.
我們在甲板看見的16吋巨炮, 其實它的內部構造深入五層船艙, 作戰時水兵須在各層同時工作, 當中須要熟練的合作及訓練.
我也多謝你的相片, 讓我在另一角度感受九炮齊發的震撼.
早晨阿人哥!

加分 d 野都只係借花敬佛,你千祁咪見笑至好.講到美國艦炮我都好有興趣,以我所知一個炮塔入便分工細密各司其職.有時又唔可以唔讚下人地鬼佬 d 叻野.

有時間多 d 上黎吹下水.

細佬尋日貼左呢張相話係密蘇里號打炮,其實係細佬搞錯左,唔好意思.

呢隻戰艦其實係叫 USS Iowa ,佢同密蘇里號同屬 Iowa 級別主力艦,細佬之前睇過呢張相,一想起就隨手加順口話佢就係密蘇里號,大意之過,特此更正同對各位致歉!

[quote]原帖由 jj2jr 於 2011-7-21 08:23 發表

嘩!!果然震撼    
何苦來由

唉,我都好想上去呢D船度參觀下……

的确震撼,非常不错,谢谢!

雖然係舊圖, 不過還是要多謝!!

西利..........十六吋....

謝謝提供喔!!
好有歷史典故嘅一隻船。

好型啊,几时中国都可以整翻部就好啦

始终美国战舰都有一定的实力

謝謝提供...........!!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。