推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

澳門生活篇

引用:
原帖由 danielkam 於 2007-5-28 23:08 發表
沙加都喇街卓人飯店出面的班馬線,今晚又有人比車撞到,連續三日每天都撞到人,究竟澳門人幾時先至改變下駕駛態度呢?班馬線有等於無,我好擔心屋企人過馬路有事發生....唉!!!!!
我想問下... 究竟澳門教車師父有無正確咁教人... 斑馬線前要減速, 斑馬線如果有人想行出黎, 渣車既都係一定要停架????
但我係澳門見親d人都係... 一見人行出斑馬線就比油衝上去, 同個行人爭路既呢???
我已經有好多次差d係皇朝比車車死... 有一朝仲睇住我身邊既女人比電單車撞到...
個女人原本同我平排, 係我既右手邊少過兩米既距離...我行到斑馬線係想截的士, 所以無跨出馬路...
當我慣常望向右想截車時, 就睇住個女人比架電單車撞到正... 好彩個靚仔渣得唔快咋... 唔係實嚇死我都似...
但個女人唔知係唔係黑工... 乜都唔講, 起身就話無事... 要走人... 就連警察走埋黎, 佢都無望下人一眼... 淨係話.. 我無事...我無事....

相關搜索目錄: 電單車

in love with the nature...

引用:
原帖由 richardbilliham 於 2007-5-29 01:25 發表
點解唔打埋個全名出黎呀?    應該系「沙嘉都喇賈罷麗街」..... 長過馬欖
想當年,很喜歡到那裡吃火窩,一上的士跟司機大佬說去:「沙嘉都喇賈罷麗街肥牛火窩」,

說到打晒結,自已都笑,但司機大佬都識去

引用:
原帖由 k100 於 2007-5-29 13:30 發表

想當年,很喜歡到那裡吃火窩,一上的士跟司機大佬說去:「沙嘉都喇賈罷麗街肥牛火窩」,

玩急口令

引用:
原帖由 allure 於 2007-5-29 03:11 發表

我想問下... 究竟澳門教車師父有無正確咁教人... 斑馬線前要減速, 斑馬線如果有人想行出黎, 渣車既都係一定要停架????
但我係澳門見親d人都係... 一見人行出斑馬線就比油衝上去, 同個行人爭路既呢???
我已經 ...
政府唔做返D嘢我估交通意外會不斷上升,治亂世用重典.

引用:
原帖由 allure 於 2007-5-29 03:11 發表

我已經 ...
嘉菲第一個o係澳門問既問題就係......." 呢條係咪班馬線黎架??"

引用:
原帖由 Garfield 於 2007-5-30 16:44 發表

嘉菲第一個o係澳門問既問題就係......." 呢條係咪班馬線黎架??"
they simply don't see it at all!

引用:
原帖由 allure 於 2007-5-30 20:32 發表

they simply don't see it at all!
look at the bright side, it reminds u to take care all the time!!

引用:
原帖由 Garfield 於 2007-5-30 21:01 發表

look at the bright side, it reminds u to take care all the time!!
not only that... it gives me a good option to early draw my insurance compensation for my parents.... all i need is to walk back and forth the zebra crossing in 皇朝...

引用:
原帖由 k100 於 2007-5-29 13:30 發表

馬交的士佬唔識去果條街?佢都唔駛撈果行啦.... 沙嘉都喇街一向都系馬交主要道路黎架,以前(卅年前)澳門市區只得五條路線果陣,4號線(叫"小環市")就系要經Li條街,因為鏡湖醫院就系果度隔兩條街。
無官一身輕,BM唔駛驚

引用:
原帖由 richardbilliham 於 2007-5-31 02:08 發表
馬交的士佬唔識去果條街?佢都唔駛撈果行啦.... 沙嘉都喇街一向都系馬交主要道路黎洵冕韐臕撠|就系果度隔兩條街。
he said.. the taxi driver still able to drive him to that street ar!

引用:
原帖由 allure 於 2007-5-31 02:29 發表

he said.. the taxi driver still able to drive him to that street ar!
其實我那句話是帶有"如果"的含意....只是我沒有把這兩字寫出黎。果頭附近重有兩度地方,系馬交居住了超過卅年以上ge本地人很熟識的,一度系連勝馬路ge消防局,果度你都識啦。另一度就系賈柏樂提督街ge市牢,Li個名稱D本地人有無講過比你聽呀?
無官一身輕,BM唔駛驚

引用:
原帖由 richardbilliham 於 2007-5-31 12:22 發表
連勝馬路ge消防局,果度你都識啦。另一度就系賈柏樂提督街ge市牢
兩度都唔識添....

引用:
原帖由 allure 於 2007-5-31 23:52 發表

兩度都唔識添....
alu 睇黎我地要請 Richard 兄飲茶傾下喇........

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 richardbilliham 於 2007-5-31 12:22 發表
另一度就系賈柏樂提督街ge市 ...
應該系"前"市牢...... 市牢系我D年紀ge馬交friend先會叫的,意思是市區監獄。卅年前馬交唯一的監獄就系果處,其後才搬往路環,市牢個名從此就無人叫了。它以前的位置是在E加ge鏡湖馬路、賈伯樂提督街、區華利街及俾利喇街這四街圍住的地方,有一部份現在是做左柏威停車場。
無官一身輕,BM唔駛驚

引用:
原帖由 richardbilliham 於 2007-6-1 03:08 發表
應該系"前"市牢...... 市牢系我D年紀ge馬交friend先會叫的,意思是市區監獄。卅年前馬交唯一的監獄就系果處,其後才搬往路環,市牢個名從此就無人叫了。它以前的位置是在E加ge鏡湖馬路、賈伯樂提督街、 ...
我而家咪租住緊嗰頭law,因我個仔考到永援幼稚園,我貪佢唔洗點過馬路,租金平d,有人話呢度近醫院同市牢..好猛喎

相關搜索目錄: 幼稚園

引用:
原帖由 danielkam 於 2007-6-2 00:24 發表

我而家咪租住緊嗰頭law,因我個仔考到永援幼稚園,我貪佢唔洗點過馬路,租金平d,有人話呢度近醫院同市牢..好猛喎
猛乜Jack,舊西洋墳場夠系果頭附近囉.... 重有呀,連勝街鏡湖醫院正門入口果處,系以前ge鏡湖XX館所在。附近ge亞美打街、青草街果頭,以前D人夠話好猛架。其實,駛乜驚咁多啦,邊一處以前冇X個人喇.?馬交咁細!瘉

相關搜索目錄: 幼稚園
無官一身輕,BM唔駛驚

引用:
原帖由 richardbilliham 於 2007-6-2 01:22 發表
猛乜Jack,舊西洋墳場夠系果頭附近囉.... 重有呀,連勝街鏡湖醫院正門入口果處,系以前ge鏡湖XX館所在。附近ge亞美打街、青草街果頭,以前D人夠話好猛架。其實,駛乜驚咁多啦,邊一處以前冇X個人喇.?馬交咁細!瘉
你講嗰d咪喺正我附近,不過我都無驚照租,暫時我都未害過人,暫時住住先.

引用:
原帖由 danielkam 於 2007-6-2 16:22 發表

你講嗰d咪喺正我附近,不過我都無驚照租,暫時我都未害過人,暫時住住先.
不過我嗰度夜晚好多鬼............酒鬼

引用:
原帖由 danielkam 於 2007-6-2 16:25 發表

不過我鶣蚸]晚好多鬼............酒鬼
皇朝???

皇朝仲猛我附近是小朋友場...豬囉記

估唔到來到澳門差不多日日要去威尼斯人,最近有了冷氣,但好大塵......成卡鑽石日日都有兩粒.....

引用:
原帖由 danielkam 於 2007-6-12 20:12 發表
估唔到來到澳門差不多日日要去威尼斯人,最近有了冷氣,但好大塵......成卡鑽石日日都有兩粒.....
c兄要成日去威記架? 咁你小心喎... 早幾日先...

引用:
原帖由 allure 於 2007-6-14 23:24 發表

c兄要成日去威記?
我見到好多十字車.....

唔知現在網上賣頭盔會唔會有錢賺?因為十月一日交通新例開始.

引用:
原帖由 danielkam 於 2007-6-22 07:10 發表
唔知現在網上賣頭盔會唔會有錢賺?因為十月一日交通新例開始.
現在九X九d人用緊d頭盔都唔合規格.發達囉....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。