推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

37 12
發新話題

[檔案] 求下聯

求下聯

上網睇到一上聯:炭黑火紅米白飯如霜
最掛住的還是ADA仔!!!
开心又一日,唔开心又一日,喴解唔开心D去过呢?
ADA仔有可能重出江湖,各位敬请留意!!!!!!

無法啦,上聯兩者有關聯唔可以改呀版主,炭同火,米同飯。再諗過啦

炭黑火紅米白飯如霜

炭黑火紅米白飯如霜
饭白碗大胃大大如桶

甘都俾你諗到啊笑到我口水都噴出黎

炭黑火紅米白飯如霜
霜白水兰打鱼人正忙

仁兄好野,繼續努力∼∼∼∼∼∼

亂來的
炭黑火紅米白飯如霜
魚活肉鮮水清湯如露
    百變BB淑女  

亞佬兄好叻啊,你係對得最工整果個,在下拜服!

引用:
原帖由 kawdya 於 2007-1-18 20:01 發表
亞佬兄好叻啊,你係對得最工整果個,在下拜服!

其實上星期已諗到,不過唔好意思貼出來
真的是亂來的
    百變BB淑女  

亞佬兄使唔使甘謙啊,入得呢度“玩”又點會唔識你哋呢幾位高手啊

很定唷很定唷很定唷fvdf

都唔知你係度UP乜????

Hi C Hing, Just want to see if ok :

水清墨濃紙幼畫如詩

水滾 茶靚 奶茶 香革滑

相關搜索目錄:
留精不留情 , 留情不精明

引用:
原帖由 fatyin168 於 2007-2-6 17:20 發表
Hi C Hing, Just want to see if ok :
水清墨濃紙幼畫如詩
纸点样幼法呀画点样如诗,解释下唔该
引用:
水滾 茶靚 奶茶 香革滑
仲差小小

相關搜索目錄:

回復 #16 kawdya 的帖子

紙幼滑, 薄如紗. 畫如詩之意境

ok MA?

上聯是謂 生米煮成熟飯 , 形容煮飯時的炭黑火正紅, 由米煮成的飯白色如霜.是一 個過程. 真的難對.
      大膽試對下聯  ,   天氣寒冷 ,由水形成的露結凍成冰. 也是一個過程.
      下聯 :

天寒地凍水涼露成冰

如 對的不好,   勿見笑.

引用:
原帖由 durex959 於 2007-2-17 18:52 發表
炭黑火紅米白飯如霜
雪白冰肌凝脂柔如絲。
女仔會鍾意D

引用:
原帖由 fatyin168 於 2007-2-14 10:47 發表
紙幼滑, 薄如紗. 畫如詩之意境
ok MA?
奶茶就幼滑,用來形容紙好似唔夠恰當

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 chunchutai 於 2007-2-23 21:49 發表
上聯是謂 生米煮成熟飯 , 形容煮飯時的炭黑火正紅, 由米煮成的飯白色如霜.是一 個過程. 真的難對.
      大膽試對下聯  ,   天氣寒冷 ,由水形成的露結凍成冰. 也是一個過程.
      下聯 :
天寒地凍水涼露成冰
                  ...
無錯呢個聯難就難在,每個方面一環接一環的

炭-火-米-飯
黑-紅-白-霜

天-地-水-露
寒-凍-涼-冰

你自己再對比下

紅玫瑰炭黑火紅灰似雪
ok

引用:
原帖由 joice8669 於 2007-2-25 02:33 發表
紅玫瑰炭黑火紅灰似雪
ok
試下換個角度再諗下

引用:
原帖由 kawdya 於 2007-1-10 20:34 發表
上網睇到一上聯:炭黑火紅米白飯如霜
藍天白雲湖面清如境

37 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。