推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

200多年前一個英國人就看透了中國!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-10-16 10:00 發表

革命起義?   
再講值唔值得要用激烈暴力手段去推翻一個政權。

蚍蜉撼樹,樹唔死你死先,有咁必要咩?係唯一出路咩?

物必先腐而後蟲生乃定律。阿爺呢棵樹係點,我冇返大陸23年,你哋清楚過我。何不由得佢俾蟲蛀通心自己冧落嚟?又何必只爭朝夕呢?  

不過要行遠少少睇,又或者揾定退路,以免冧落嚟被壓嚫!

呢個論題講及英國佬,啱嘞!呢,一於學「戇豆先生」呢條典型英國佬咁做法,古惑、縮骨兼側膊就啱嘞!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2011-10-16 11:01 發表

喊「打倒資本主義」不應該被標韱為「憤青」,社會運動既參與和構成本身就係憑著有著衝動和幹勁呢種成份,智慧足夠與否見人見智,作為一個成年人,甚至長者也好,都可以係衝動有餘,智慧不足的,
社会運動冇什么不妥, 不平則鳴, 合乎言論自由理念. 但如要打倒資本主義, 破壞一個提高社会積極性的制度, 則大大不智了. 今日分配不公, 財團攏斷, 並非資本主義出錯, 而是法例問題. 如果法例完善, 能施反攏斷法, 引入競爭,何攏斷之有.   

用「打倒資本主義」來達至社会公平是一种斬脚趾避沙虫的做法, 乃智者所不為.

相關搜索目錄: 運動

香港行的並非純資本主義, 而是混集了官商勾結的權霸主義, 此特色是趕盡殺絕, 賺盡每一個仙. 李 + X 的帝國跨越很多範疇, 己達到 too big to fail 的地步, 特區政府要看他面色做人, 這就是典形的權霸主義.

美國的財團也是貪濫的家伙, 但沒有像李氏的權霸攏斷, 因為美國有anti-trust法案, 在行內不許獨霸, 連跨範疇经營也不允許. Walmart 是全美最大的連鎖百貨店, 但因為其規模, 有貨品售價優勢, 会影响到其他小資本營生, 很多大城市不准其在市內開店, 便是一例. 如果李氏在美國行商, 恐怕沒有在香港的夙光.

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2011-10-16 03:47 發表
執紙皮賺外快既公公婆婆們,但我卻每日睇到佢地,一個個咁企響地鐵站度等 ...
Bobby兄提到「見到」啲窮人好慘,恭喜老兄你只係「見到」而已,而未曾有過好似小弟我童年時响九龍仔大坑東木屋區嗰種「真窮」嘅親身經歷!

我已經窮到怕了,所以我曾多次對老妻講,我呢世人唔要再做窮人!窮一陣都唔要!

原來窮有真假之分!以我落區觀察所得,依家香港之所謂窮人,絕大部份乃打跛嚟醫嘅「假窮人」!

我咁講似乎好凉薄,但係喺事實。佢哋之所以窮,不外乎愚蠢、任性、stubborn….等等。

有日我去「八街」超市揀緊蘋果,見一婆婆揀咗一個就走,我叫住佢話要買三個先至平啲。答曰: 「一個人住唔食得咁多個!」。我教佢放入雪櫃可存耐些也不會壞。答曰: 「我唔「鍾意」食雪過嘅嘢!」。

大家請留意,阿婆係話唔「鍾意」」,並非唔「可以」!

佢咁洗錢法,即係話我唔「鍾意」」唔做窮人!

筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

大家好,我很久沒有過來了,一過來就看到各位的精彩討論,好!

我只想說,如要“occupy central”,不如再勇D,移民到古巴、北韓去,那邊任他們occupy,無謂留在香港這片奉行資本主義的土地上這麽委屈了,那邊沒有資本主義,合乎了各位的心意!

有關部門可否儘快清洗太平地,除瘟疫,把所有渣滓打包馬上運去填海,快靚正地清潔香港,人人安居樂業,各得其所。我懷念回歸前的香港,雖無民主,不過太平盛世,樂也融融!

相關搜索目錄: 清潔

引用:
原帖由 choihung 於 2011-10-17 15:46 發表
..如要“occupy central”,不如再勇D,移民到古巴、北韓去,有關部門可否儘快除瘟疫,把所有渣滓打包馬上運去填海...
久違了,彩虹大姐!  

好!說得好!就將呢班鼓吹破壞性、虛無主義流氓文化嘅反社會暴力人渣通通捉去填海!香港唔需要呢亭搞亂檔!

近排此論壇似乎少了大姐呢類咁「激」、咁「左」、咁「反動」嘅聲音!可能係各位前輩要顧及人義道德,又或為咗要趕上那股不知所謂嘅反政府時尚潮流,以至唔敢我手寫我心掛?

彩虹大姐呢道彩虹來得正合時!Let the rainbow stay!

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-10-17 06:11 PM 發表

久違了,彩虹大姐!  

好!說得好!就將呢班鼓吹破壞性、虛無主義流氓文化嘅反社會暴力人渣通通捉去填海!香港唔需要呢亭搞亂檔!

近排此論壇似乎少了大姐呢類咁「激」、咁「左」 ...
pen兄言重了!

查實我覺得,大家已經從歷史中看到種種利弊,還不學精一點?凡事鼓吹到那麽極端,真的有烏托邦嗎?班友凡是皆反,本來做人具批判性,原本是好的,不過,為造反而造反,上世紀60、70年代的浩劫為大家帶來過好日子嗎?生活更美好嗎?班友有革命先烈那樣能提出過一些可行的、有效的救市方案嗎?閙完,反完,經濟不景能改善嗎?年輕力壯的打算天天訓街吹水打羽毛球,無所事事,這樣說得過去嗎?香港沒有限制他們的出境自由,有種的就去古巴、北韓那邊入籍啦,還賴死在香港幹嗎?

無能政府連滅蟲、洗太平地都不敢,全無威信可言,班官員上上下下日日比人吠,也是自招的。

看來HSBC要光復故土,難矣!

彩虹師妹久遣了. 歡迎重出論壇.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-10-17 09:46 PM 發表
彩虹師妹久遣了. 歡迎重出論壇.
牛師兄,希望我的言論沒有嚇壞了您!

引用:
原帖由 choihung 於 2011-10-17 22:57 發表

牛師兄,希望我的言論沒有嚇壞了您!
此話何來. 只要有理有節, 甚会嚇壞人呢. 我對某人一而再, 再而三的縮骨所為及其用意曾有反感, 但並不表示我不能接納相反言論. 師妹言重了.

引用:
原帖由 choihung 於 2011-10-17 19:41 發表

無能政府連滅蟲、洗太平地都不敢,全無威信可言,班官員上上下下日日比人吠,也是自招的 ...
Bravo! 彩虹大姐,we speak the same language!

我對凸府冇好感,唔係因為佢施政有過失否,而係班所謂官員,當然包括凸手在內,個個淨係識得烚熟狗頭,摇頭擺尾,成隻哈巴狗咁,冇厘自信,好似剛啱做完「缺失」嘅事咁,真滑稽!以為咁就可以討好全世界,反而两面不是人!

正如大姐妳駡得好,佢哋全無威信,咁點rungovernment呀?

認受性?吹呀!遵守凸區法律is a must, no matter you like it or not! 上街50萬人算老幾呀?還有冇上街嗰650萬人呢?  

彩虹大姐亦無須介懷言論有否嚇人,正如牛Sir早前有言,活到今天一把年紀,撞你個鬼,有乜需要隱隱晦晦呀?尤其是响呢類討論區,你唔識我、我唔識你,何不忠實咁表達自己?冇必要假人假義假慈悲扮正氣吖,isn't it?

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-10-18 07:08 發表

此話何來. 只要有理有節, 甚会嚇壞人呢. 我對某人一而再, 再而三的縮骨所為及其用意曾有反感, 但並不表示我不能接納相反言論. 師妹言重了.
閣下不接受相反言論在這裡是出晒名啦,仲攪一個乜筆乜緣,開宗明義講明謝絕找喳,自己卻不放過任何機會去抓喳,。

前陣子我推測到有人身體違和,潑婦罵街式的漫罵,都算。現在擺明是尋釁滋事。
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-10-18 07:08 AM 發表

很久沒有來,所以當中的誰是誰非,不大了解。我很高興在這裡能跟大家交流意見。

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-10-18 09:01 AM 發表

Bravo! 彩虹大姐,we speak the same language!

我對凸府冇好感,唔係因為佢施政有過失否,而係班所謂官員,當然包括凸手在內,個個淨係識得烚熟狗頭,摇頭擺尾,成隻哈巴狗咁,冇厘自信 ...
Yeah,pen兄!好多時候我都覺得是“您手寫我心”!對阿,50万人不能代表其他的650万人!!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-10-18 10:03 AM 發表

閣下不接受相反言論在這裡是出晒名啦,仲攪一個乜筆乜緣,開宗明義講明謝絕找喳,自己卻不放過任何機會去抓喳,。

前陣子我推測到有人身體違和,潑婦罵街式的漫罵,都算。現在擺明是尋釁滋事。
理兄,也跟您打個招呼!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-10-18 10:03 發表

你老豆不用自巳文字討論, 只登戴明報文章作針對性攻擊. 非明人作為. 每次我不直華文報章包括明報對美國歪曲報導, 提供解釋時, 你老豆必想方設法找出明報以前的文章, 以作攻擊, 用意是最明顯不過. 你老豆這种針對性行事不是第一次, 我在其他 thread 為歪曲報導作觧釋時, 你老豆也有利用明報作同樣攻擊. 你老豆如影隨形, 這不是存心找喳是啥.

我不介意任何反對聲音, 如果你有理有据, 用你的文字作討論, 何須搬字過紙轉戴他人文章. 如果我也作針對性轉戴大紀元或自由亞洲的東西, 這裹必成轉貼區, 還討論什么?

引用:
原帖由 choihung 於 2011-10-18 13:04 發表

Yeah,pen兄!好多時候我都覺得是“您手寫我心”!對阿,50万人不能代表其他的650万人!!
It's just because I'd read your mind!

華文報章利用翻譯之便, 或曲觧或斷章取意, 針對性對美國作歪曲報導猶來己久, 在長期洗腦下,  要為美國辯護, 從來不易, 就以阿巴斯申請入联立國一事, 華文報章及电視一律報導巴人立國申請為美國反對, 但從來不講為何要反對提案. 讓華人普遍產生美國是衰人的錯覺.

美國一直都支持巴人立國, 但大前提的要與以色列和觧, 尋求永久和平. 阿巴斯今次繞過以色列而直接申請入联, 是妄顧政冶現實, 給國際社会制造難題, 美國是從大局着眼, 可惜又為華文報章過一「橦」.

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2011-10-18 19:59 發表

你老豆不用自巳文字討論, 只登戴明報文章作針對性攻擊. .. 你老豆必想方設法找出明報以前的文章, 以作攻擊, 用意是最明顯不過. 你老豆這种針對 ...
理兄跟牛Sir两位前輩皆小弟敬重之「同路人」,既然大家已表述過,看來純屬路線問題,不涉其它。

既然如此,何不西線無戰事,看看可否平息「干戈」,繼而「肉帛」相見,重新上路咁呢?

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-10-18 21:53 發表

理兄跟牛Sir两位前輩皆小弟敬重之「同路人」,既然大家已表述過,看來純屬路線問題,不涉其它。

既然如此,何不西線無戰事,看看可否平息「干戈」,繼而「肉帛」相見,重新上路咁呢?
...
多謝好意. 我反對的是行為, 並非路線. 論左我是「老左」, 論右我是「大右」, 只要有理有節, 沒有什么意見不能接納. 閣下就不時與小弟相左, 何曾爭炒呢.

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2011-10-16 03:47 發表
各位前輩們好久不見!我想對上一次我在這裡的時候應該都有成年幾前了,在此謹祝各位前輩們身體健康!香港既變化確實好大,同意sue姐姐講,貧富差距越來越大,有人幾千蚊一餐午飯為等閒事,有人卻為每日十元八塊爭崩頭 ...
I love you

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-10-18 21:53 發表

...
小弟當然無問題啦,君不見我從不在他的地盤"隨筆隨緣"插嘴,以支持其" 歡迎抬槓拍磚, 但謝絕存心找碴, 無的放矢." 之號令。

但今次有人借師妹崔護重來又施放暗箭,人家真係一頭霧水,真無厘頭兼失禮。

筆兄,小弟一向都無再提呢件事,但係迫到埋身無法子啦。

呢度個版主都係無鬼用,不如由你主持公道,大家以後不準再提,違令者殺無赦。
不扮高深,只求認真......

兩位前輩不要吵了,不然的話我覺得不好意思,好像我的出現引起了大家内心的怨恨,我會很内疚的!

筆兄的話又一次read my mind了!

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-10-18 23:10 發表

小弟當然無問題啦,君不見我從不在他的地盤"隨筆隨緣"插嘴, ...
咁就真係太好嘞!

既然大家都話冇問題,即係話一場誤會而已,大家再玩過,no hard feeling嘛,okay?

至於話要出動版主restore law and order,又冇使咁癌重,人民內部矛盾啫,人民事就人民了,無謂下下出動公安,否則太傷害人民感情了!

引用:
各位前輩們好久不見!我想對上一次我在這裡的時候應該都有成年幾前了,在此謹祝各位前輩們身體健康!香港既變化確實好大,同意sue姐姐講,貧富差距越來越大,有人幾千蚊一餐午飯為等閒事,有人卻為每日十元八塊爭崩頭 ...
mixed feeling -

ah Sue 暫時在岸邊,

但見到基層的生活 (e.g. tom 房), 於心何忍 ?
多數年輕人確是不思進取, 要求多多, 但向上流動性低無可低 ; 小數年輕人有理想, 但無策略, 授人以柄...
多數中年人冷感, 自私自利...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。