推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

發新話題

香妃雞

香妃雞

我最喜歡的, 是灣仔譚臣道果間"悅x雞", 已幫趁左十多年, 邢家雖然返左大陸定居, 一有機會回香港(尤其是過香港島), 一定會去果邊食食雞, 或去大道東食清湯腩的...而家清湯腩已經收左皮了, 所以就只會去食雞囉!
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

引用:
原帖由 求其 於 2006-8-28 22:01 發表
我最喜歡的, 是灣仔譚臣道果間"悅x雞", 已幫趁左十多年, 邢家雖然返左大陸定居, 一有機會回香港(尤其是過香港島), 一定會去果邊食食雞, 或去大道東食清湯腩的...而家清湯腩已經收左皮了, 所以就只會去食 ...
隻雞有咩o野特色?

引用:
原帖由 求其 於 2006-8-28 22:01 發表
我最喜歡的, 是灣仔譚臣道果間"悅x雞", 已幫趁左十多年, 邢家雖然返左大陸定居, 一有機會回香港(尤其是過香港島), 一定會去果邊食食雞, 或去大道東食清湯腩的...而家清湯腩已經收左皮了, 所以就只會去食 ...
記得以前有兩間類似o既飯店,一間叫 x來,另一間叫 x 香,都係好好生意!

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-28 02:07 PM 發表

記得以前有兩間類似o既飯店,一間叫 x來,另一間叫 x 香,都係好好生意!
灣仔好多呢種切雞店, 但做得最成功要算呢間了, 佢早幾年曾自稱日日殺雞太多, "罪大惡極", 係隔壁開左一間齋舖(聽講要賠錢的)贖罪喎...

版主問呢d雞有乜特色, 你可唔可以化答呀澳門版版主?!
我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

引用:
原帖由 求其 於 2006-8-28 22:37 發表

灣仔好多呢種切雞店, 但做得最成功要算呢間了, 佢早幾年曾自稱日日殺雞太多, "罪大惡極", 係隔壁開左一間齋舖(聽講要賠錢的)贖罪喎...

版主問呢d雞有乜特色, 你可唔可以化答呀澳門版版主? ...
特色係:好食,同埋唔平囉!

版主個好朋友係熟客黎架,唔使高級版主擔心啦  

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-28 23:25 發表
有o的咁o既樹?!

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-28 03:25 PM 發表

特色係:好食,同埋唔平囉!

呢間野真的幾貴, 很久甘一個例牌都成40-50蚊(係很久之前), 後來成舊水先有交易!

但其他菜又唔算太貴o既...

貴還貴,不過真係幾好味  

I love chicken

曾經食過間餐館嘅香妃雞, 非常好食; 亦唔貴...不過間店在長洲!
只有一廂情願嘅朋友而冇一世嘅歒人!!

引用:
原帖由 求其 於 2006-8-28 10:01 PM 發表
你係咪講大x清湯腩呀? 搬左姐未收皮

引用:
原帖由 KOG 於 2006-9-8 01:58 PM 發表

你係咪講大x清湯腩呀? 搬左姐未收皮
請問搬左去邊呢?

我知維園近裁判署有一間, 不過它是老店, 唔知灣仔呢間去左邊呢? 唔該!!!

引用:
原帖由 求其 於 2006-9-8 05:50 PM 發表

請問搬左去邊呢?

我知維園近裁判署有一間, 不過它是老店, 唔知灣仔呢間去左邊呢? 唔該!!!
搬左去交加里同普樂里以前國泰戲院附近

引用:
原帖由 KOG 於 2006-9-8 03:57 PM 發表

即係舊京都戲院位置。

太子 -- 蘭苑  不過要早 , 通常 下午就買晒........

引用:
原帖由 KOG 於 2006-9-8 11:57 PM 發表

謝謝! 有機會返香港一定去食番碗"爽腩河"至得!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。