推介:| 顯示器 | 打印機 | 傳真機 | 掃描器 | 主機板 | 顯示卡 | 電腦儲存裝置 | 硬件代理 | 硬件零售商 | 手提電腦 | 硬件報價 |

發新話題

[疑難] 我個mon係咪有問題?

我個mon係咪有問題?

上下左右兩邊本來藍色都變左紅色,
係個mon有問題(用左8年),
定係部電腦張咭有問題?

相關搜索目錄: 電腦

very easy
borrow someone's monitor and connect to your PC and you will see the difference.
If the monitor looks fine, that means your old monitor's problem
If it is the same, it is your video card's problem

相關搜索目錄: Video

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-28 10:25 PM 發表
上下左右兩邊本來藍色都變左紅色,
係個mon有問題(用左8年),
定係部電腦張咭有問題?
通常 card死會係好得好盡...
例如無畫面, 開耐左畫面花或者無左畫面
如果你部mon 係 crt mon 的話...
99% 係 mon 壞....

相關搜索目錄: 電腦

是不是傳统CRT MON?
如好彩的話是螢幕被磁化
(如強力磁鐵喇吧貼近CRT)
剛巧你的MON開機自動消磁又失効
消除方法是用消磁線圈貼近CRT打幾傳就OK
如非上述
是CRT老化導至三色電子槍動或靜聚焦失靈
有新MON用了

引用:
原帖由 長谷川天 於 2006-8-29 10:48 AM 發表

通常 card死會係好得好盡...
例如無畫面, 開耐左畫面花或者無左畫面
如果你部mon 係 crt mon 的話...
99% 係 mon 壞....
CRT MON黎,
8年,
係上上左右都冇左色,
好似頭頂IE咪藍色,
但係依家變左紅色,只有中間d色正常。
下面條bar綠色,左右失左色!

seems like a mon problem more than display card problem.

唔知大家睇唔睇到,
上面紅,中間正常冇事藍色,
左面綠色!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 johncage 於 2006-8-29 11:07 PM 發表
唔知大家睇唔睇到,
上面紅,中間正常冇事藍色,
左面綠色!
看來係時候換個lcd monitor 了...

引用:
原帖由 長谷川天 於 2006-8-30 10:35 AM 發表

看來係時候換個lcd monitor 了...
係咪好肯定係個mon問題?
如果係我就唔借個mon黎試。因為幾煩!

問人借張DISPLAY試左先啦~~
唔得先諗個MON~~~

引用:
原帖由 Dave1968 於 2006-8-29 02:45 PM 發表
seems like a mon problem more than display card problem.
更係你個mon有事啦~ 你個係CRT(顯象管) 夠期換啦朋友

真係夠老友!

用左八年既膽咩牌子都好
其實都差唔多到期嫁呢...
除非你個mon真係極之小用啦...
況且聽你既情況點都係似個mon壞多個display card出事...
都係勸樓主準備$$換新mon啦...

死咭係冇呢d效果既.......
換mon啦!!

睇吓啲插頭位針腳是否氧化鬆脫,如果係要修修喇
不過LCD依家平到七彩,仲修理來做咩,買個個喇

買定mon 啦

19"  LCD Monitor cost under 200 Canadian Dollars. Check local newspaper..

換果隻喇,又5繫貴

I agree that your monitor start to have problem. Buy LCD la, very cheap now !!

換左個 mon 佢囉..........!!!!!!!!!

我谂系个MON有问题,换个啦

八年喎.......換過個mon啦

thanksthanks

thanksthanks

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。