推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

生啤一問

生啤一問

點解同一款牌子生啤,唔同酒吧飲,有少少唔同味道?
生啤係咪同汽水機汽水一樣,都係酒精+水?

引用:
原帖由 chiwai2006 於 2006-8-29 10:00 發表
點解同一款牌子生啤,唔同酒吧飲,有少少唔同味道?
生啤係咪同汽水機汽水一樣,都係酒精+水?
生啤係一大桶啤酒開水經 cooler 出,水o既份量同桶啤酒新唔新鮮都會影響味道 !

仲有係如果啲無良 bar tender 將上一杯針多左出黎o既泡溝落下一杯酒度,啲味就會好................

相關搜索目錄: 啤酒
本帖最近評分記錄
  • Bravo 體力 +8 我很贊同 2006-8-30 09:20
  • Bravo 威望 +8 我很贊同 2006-8-30 09:20

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-29 07:54 PM 發表

生啤係一大桶啤酒開水經 cooler 出,水o既份量同桶啤酒新唔新鮮都會影響味道 !

仲有係如果啲無良 bar tender 將上一杯針多左出黎o既泡溝落下一杯酒度,啲味就會好................
果然係醉貓幫幫主!!!

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-29 19:54 發表

仲有係如果礸L良 bar tender 將上一杯針多左出黎o既泡溝落下一杯酒度,屭就會好................
唔係咁無良下哇

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2006-8-30 01:59 AM 發表

唔係咁無良下哇
咁樣未唔好飲生啤未得.........有咁多酒都可以飲醉人....
在屈中處事, 在伸中立志
在屈中待人, 在伸中立德
在屈中做事, 在伸中立業

引用:
原帖由 alia 於 2006-8-29 19:58 發表

果然係醉貓幫幫主!!!
以前去老難飲,人未行入舖杯大嘉已經針定,有時仲幫老細換啤酒桶,有乜計會唔知???

yes la

beer is my favourite

咁做真係唔係太好

引用:
原帖由 Garfield 於 2006-8-29 07:54 PM 發表

仲有係如果啲無良bar tender 將上一杯針多左出黎o既泡溝落下一杯酒度,啲味就會好................
要将無良bar tender 点名

引用:

They DO NOT add water to draft beer.  The cooler cools the whole beer keg and the beer comes out from the keg as is, already chilled!!  If it tastes different from bar to bar it can be due to slight differences in temperature becasue of different cooler setting, or slight differences in the amount of carbonation.  (When the keg is first connected it has the highest amount of carbonation.  As the beer level goes down, it gets progressively flatter.)

引用:

原來係咁......

生啤呃唔到d鬼佬,佢地由細飲到大,因外國呢種啤價錢最大眾化,

佢地一飲就知...就算無加水,jump 出來之後放雪櫃耐咗,佢地都飲得出,

叫呢 d 做壞啤..

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。