推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

91 1234
發新話題

銀行吐苦水專區(員工專用)

銀行吐苦水專區(員工專用)

唉......人五天......我五天......
人地 happy 番埋黎日
我地 星期六日假都冇埋......
仲要 OT OT 再 OT......
無奈的五天工作......

唉......

回復 #1 屈臣氏 的帖子

Subject:轉載自香港某論壇~

致行政長官曾蔭權先生:

本人是在香港銀行界工作的, 很高興能以書信表達作為香港人的意見. 本人是十分欣賞您提出的"五天工作"構思. 作為香港政府/企業的僱員, 我們對於五天工作, 對於周末及周日的家庭樂是十分嚮往的. 但是, 銀行界的高層卻扭曲了你的原意. 他們提出了他們的"五天工作, 七天營業," 然後再動聽地說是跟隨了您的先例.

在現今的社會下, 銀行界職員已經不是昔日的 "Banker," 而是今日的"Sales." 我們每天都面對著每月每日都正在加大的"銷售額." 達到這個"銷售額"能夠保住我們的飯碗, 才能給我們機會繼續在銀行裡工作. 所以, 雖然銀行指引列明工作時間為朝九晚六, 但是每天我們都是十點過後才膽敢離開工作崗位. 活在銀行界的壓力, 絕對不比"巴士阿叔"小. 無可否認, "五天工作, 七天營業" 確實令員工有機會在一周只是工作五天; 但是, 這個"五天" 又是不是我們可以控制呢? 還記得有某大銀行的經理為了替銀行刪減一點點開支, 竟然要求員工六點"打 card" 後繼續工作, 可見銀行高層對員工的壓力有多大.

我們也是人, 也有父母, 伴侶, 兒女. 看見公務員能在周末周日享受天倫樂, 我們也替他們高興, 因為他們有一個好僱主, 能夠給他們多一點休息機會. 當然, 我們亦希望銀行的高層能夠像曾先生一樣給予我們多一點時間; 但, 這相信是沒有可能發生的. 在提出"五天工作, 七天營業"前, 其實已經有很多同行不是五天工作, 而是七天營業. 我們銀行界的僱員相信, 在新的工作制度下我們只會有更少時間見到我們的家庭成員.

我們憤怒了...面對銀行高層的壓迫, 我們往往只能吞聲忍氣...但, 這次我們不能在做縮頭烏龜! 我們懇求曾先生你能替我們說一點話, 評一點理. 我們希望可以由"工作機器" 變回正常人, 成為快樂的推銷員. 我們希望可以得到您的關心, 受到銀行高層的尊重.

在此祝你身體健康, 心想事成!

站起來的銀行界小職員

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:00 發表
唉......人五天......我五天......
人地 happy 番埋黎日
我地 星期六日假都冇埋......
仲要 OT OT 再 OT......
無奈的五天工作......

唉......
乜你唔係撈屈臣氏既咩?

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 11:26 發表

乜你唔係撈屈臣氏既咩?
係喎??

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 11:26 AM 發表

乜你唔係撈屈臣氏既咩?
....我都想撈屈臣氏呀......入錯行啦

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2006-8-15 11:32 AM 發表

係喎??
京姨!我係地獄銀行界既人黎架

我以前都係撈銀行!  

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:34 發表

....我都想撈屈臣氏呀......入錯行啦
你+X工都好打既?
家陣做緊分行嗎?

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 11:37 AM 發表
我以前都係撈銀行!  
Really?!....唔怪得咁有緣做兄弟囉 ..........

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 11:42 AM 發表

.........家陣做緊分行嗎?
做分行都重可以早啲收工........慘在我係 back office 既人呢

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:46 發表

做分行都重可以早啲收工........慘在我係 back office 既人呢
分行咪鬼"掣"呀!卒數卒去你暈都似!

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:45 AM 發表

Really?!....唔怪得咁有緣做兄弟囉 ..........
無做十幾年囉,好多野都唔同哂! 

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 11:53 AM 發表

分行咪鬼"掣"呀!卒數卒去你暈都似!
聽你口吻,都知你係過來人呢?!.......卒數日子係咪似打仗?!

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 11:56 AM 發表

無做十幾年囉,好多野都唔同哂! 
唔緊要啦!上左岸係好事黎既 .....
我十幾年前夠唔唔到有今日啦

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:57 AM 發表

聽你口吻,都知你係過來人呢?!.......卒數日子係咪似打仗?!
聽番舊同事講,真係要卒數,連阿婆黎攞錢都要Sell基金,保險等等...

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 11:57 發表

我冇做過分行,但係經常同分行合作,淨係聽班分行經理吐苦水都知乜野事

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 12:05 PM 發表

聽番舊同事講,真係要卒數,連阿婆黎攞錢都要Sell基金,保險等等...
唔怪得我落親分行,啲同事見到我好似蟻摟蜜糖

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 祖雲達斯 於 2006-8-15 12:06 PM 發表

我冇做過分行,但係經常同分行合作,淨係聽班分行經理吐苦水都知乜野事
喺!你工作同我都近似喎..........班經理卒人數自己都好似儍左

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 12:21 PM 發表

總之一句,生意難撈! 

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 12:26 PM 發表

總之一句,生意難撈! 
你宜家幾好呀!夠穩定.......我尋晚做到零晨 3 點幾呀

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 12:31 PM 發表

你宜家幾好呀!夠穩定.......我尋晚做到零晨 3 點幾呀
係公司做到凌晨3點幾???? 

引用:
原帖由 休谷客 於 2006-8-15 12:38 PM 發表

係公司做到凌晨3點幾???? 
起公司就做到 9 點幾..........跟住返歸做到 3 點幾 (不過個時係同告仔邊做邊吹)

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 12:21 發表

唔通你大把錢?

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-15 12:23 發表

喺!你工作同我都近似喎..........班經理卒人數自己都好似儍左
我做SME,你呢?

簽到先 

91 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。