推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

關於《聖鬥士星矢》的題外話

關於《聖鬥士星矢》的題外話

事緣尋晚半夜狂人安坐家中睇《星矢冥王篇》,睇到穆、艾奥尼、米羅去到哈帝斯城,因為有哈帝斯佈下的結界關係,穆他們發揮唔到黃金鬥士的真正實力,被冥界三巨頭之一的XXXXX(唔記得係咩名)打殘,哩個時候星矢4人趕到打算參與此戰,但被穆3人以命令式的口吻叫他們勿插手此戰並離開...

睇到哩度我的問題就突然間產生:歸根究底星矢距地只係青銅聖鬥士,按道理白銀聖鬥士黃金聖鬥士係距地的上司,咁星矢距地究竟有冇內部晉升的機會??簡單嚟講即係青銅 升職成 白銀, 白銀 升職成 黃金??
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
音樂無界限

照計就好微喇,因為聖鬥士通常係聖戰前廿年先出世同復活,拎得第一件聖衣都要十幾年時間啦~
如果幾歲拎到,就係天才,一開始就俾黃金佢地著啦= =
之後聖戰又死晒喇,仲有咩機會升呢?

即係按道理,只要聖鬥士涯得過聖戰就可以升職架喇~~
最好例子就係薜安啦~~~

咁按道理....今次聖戰唔死得既紫龍唔知會唔會負責坐五老峰看守呢?
咁...冰河定一輝定阿瞬做教皇呢?
星矢咁衝動,唔死都做唔到教皇啦= =""
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +12 精品文章 2007-1-29 22:09
  • 冰河 威望 +12 精品文章 2007-1-29 22:09
女人︰
如此可愛、如此誘人、如此美麗;
如此麻煩、如此善變、如此多疑。
男人︰
如此認真、如此威猛、如此俊朗;
如此自私、如此固執、如此好色。

點解哈帝斯佈下的結界可以令黃金聖鬥士發揮唔到真正實力,但對星矢4人又冇影響????
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 小小力 於 2007-1-28 16:42 發表
點解哈帝斯佈下的結界可以令黃金聖鬥士發揮唔到真正實力,但對星矢4人又冇影響????
因為星矢佢地有雅典娜既血(新生聖衣)...所以冇事囉~~~
本帖最近評分記錄
  • 冰河 威望 +12 精品文章 2007-1-29 22:08
  • 冰河 體力 +12 精品文章 2007-1-29 22:08
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-1-29 00:49 發表

因為星矢佢地有雅典娜既血(新生聖衣)...所以冇事囉~~~
Oh..!! 原來係咁..唔該哂!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 ploi 於 2007-1-28 21:49 發表

咁按道理....今次聖戰唔死得既紫龍唔知會唔會負責坐五老峰看守呢?
咁...冰河定一輝定阿瞬做教皇呢?
星矢咁衝動,唔死都做唔到教皇啦= =""
大家覺唔覺聖斗士5小強好似龍虎門D小強啊!
星矢=小虎:衝動,自以爲是,以爲自己係老大、最打得,但又經常被打倒PK。所以我幾憎星矢同小虎。
紫龍=小龍:一樣0甘型、0甘Cool。
冰河=黑龍:是主角身邊最好的朋友。
一輝=風雷:邪邪地,但又係最好打0個個。
阿瞬=小鷹:眾小強中最雞的一個。

點解冇韋陀?佢唔係王家的人咯!

以前講過幾十位青銅聖鬥士其實都係城戶光正(女神養父)既仔女,
但係一輝只係當阿舜一個係佢細佬,唔知點解.....

因為阿舜真係一輝個親細佬
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +12 我很贊同 2007-1-29 22:05
  • 冰河 威望 +12 我很贊同 2007-1-29 22:05

引用:
原帖由 freebird 於 2007-1-29 19:11 發表
以前講過幾十位青銅聖鬥士其實都係城戶光正(女神養父)既仔女,
但係一輝只係當阿舜一個係佢細佬,唔知點解.....
一輝同阿舜係同父同母,其他係同父異母。
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +12 我很贊同 2007-1-29 22:05
  • 冰河 威望 +12 我很贊同 2007-1-29 22:05

人類全身上下,最強韌有力的肌肉,竟是舌頭!

引用:
這句話是錯中有錯!正確說法是城戶沙織祖父城戶光政領養有潛力的孩兒一百人,且把他們派到世界各地去受訓,六年之間,九十個人失蹤,只剩十個人成為聖鬥士!(請參閱黃金聖衣之卷)
睇o黎漫畫同動畫既講法都差幾遠o下.....
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

咁老豆係邊個
音樂無界限

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-1-29 23:34 發表
咁老豆係邊個
個養父咪係戲裡面沙織個養父成戶xx(對不起忘了名字)囉
電視版係孤兒  漫畫版就全部係同父既兄弟  
成戶先生就係因為初時係聖域見到一個就死既正義黃金戰士臨終託孤  把雅典娜交給成戶先生 而成戶先生就養這個女兒 名為紗織  同時自己也選了一些兒童去修練成聖鬥士(電視版) 漫畫版既成戶就借種生子  把不同國家既女人招來為他生子 成為聖鬥士 以對付聖域的邪惡勢力

另外 講開話聖鬥士似龍虎門  其實不足為奇  以前已經有人話似
因為 星矢等人呢個鐵五角性格 係武打漫畫不死既原素  
縱然如我國四大名著之一既西遊記  取西經既悟空五師徒(計埋隻馬)都係性格各異 一物治一物既  尤如五行  也尤如星矢等五人

又例如水滸傳  武松 林沖  黑旋風 宋江 花和尚等  都是性格各異 互補不足
黑旋風 花和尚性格衝動 最容易出事 也可以讓作者有机會大寫特寫 唔係點寫咁多集?

相關搜索目錄: 遊記
本帖最近評分記錄
  • 冰河 威望 +12 精品文章 2007-1-30 00:43
  • 冰河 體力 +12 精品文章 2007-1-30 00:43

對不起 我錯!
請殺死我 殺死我內心的邪惡

very good
very well

引用:
原帖由 ncnd 於 2007-1-30 00:11 發表

成戶先生就係因為初時係聖域見到一個就死既正義黃金戰士臨終託孤  把雅典娜交給成戶先生 而成戶先生就養 ...
那漫畫版的成戶xx就是“性”斗士??

引用:
原帖由 ncnd 於 2007-1-30 00:11 發表

成戶先生就係因為初時係聖域見到一個就死既正義黃金戰士臨終託孤  把雅典娜交給成戶先生 而成戶先生就養 ...
果個就死既黃金聖閗士就係射手座.亦即係獅子座既哥哥.
而佢既故事己經有第二個作者同佢出左書喇.
有興趣可以去書店睇睇

引用:
原帖由 kim_428 於 2007-1-30 13:33 發表

果個就死既黃金聖閗士就係射手座.亦即係獅子座既哥哥.
而佢既故事己經有第二個作者同佢出左書喇.
有興趣可以去書店睇睇
係咩??本漫畫叫咩名???
我只係知得g咋~~~
                       /□\/■\
                        ||  ||

書名忘記左 sorry..
不過本書係講返射手座既故事既.
可能就係你講果本喇

引用:
原帖由 kim_428 於 2007-1-31 12:27 發表
書名忘記左 sorry..
不過本書係講返射手座既故事既.
可能就係你講果本喇
<聖鬥士G >係講獅子座喎~~~~射手座一早死左啦~~
                       /□\/■\
                        ||  ||

大大的知料十分多,可以保漏我的不足。

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-2-1 03:23 發表

<聖鬥士G >係講獅子座喎~~~~射手座一早死左啦~~
係咩?
咁梗係我睇錯左.事關我見出左兩期諗住出多幾本先祖.
非常非常sorry

咁果3位黃金聖鬥士係咪死晒?

引用:
原帖由 kim_428 於 2007-2-1 11:33 發表

係咩?
咁梗係我睇錯左.事關我見出左兩期諗住出多幾本先祖.
非常非常sorry
做咩講sorry???
可能我地講既係唔同既書...
不過你唔記得個名姐...
我e+所知畫緊既聖鬥士有2套...
一套係G...
另一套講2百幾年前聖戰時既天馬座(好似)(PS:我係第2個網睇過下~~)
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-2-2 11:59 發表

另一套講2百幾年前聖戰時既天馬座(好似)(PS:我係第2個網睇過下~~)
我以前都聽聞過有咁的事...
音樂無界限

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。