推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

會計界

引用:
原帖由 wawab 於 2006-8-15 11:31 PM 發表
HIHI
hi bro.~~

引用:
原帖由 wawab 於 2006-8-15 11:36 PM 發表
有冇人考左 aicpa 架?
你考左 aicpa

引用:
原帖由 fachai 於 2006-8-15 11:54 PM 發表

Finance 得唔得?!
絕對得啦

引用:
原帖由 dejavu2003 於 2006-8-16 12:18 AM 發表

都做過吓(三十年度)
前輩你好~~~

引用:
原帖由 CPAMBA 於 2006-8-16 02:29 AM 發表

前輩你好~~~
你好

引用:
原帖由 CPAMBA 於 2006-8-16 10:26 AM 發表

你好
你想轉行
想入呢行.....
但無經驗入唔到..

到 !
我來自會計界

相關搜索目錄: 會計

引用:
原帖由 差佬 於 2006-8-16 13:00 發表
到 !
我來自會計界
差佬唔係政府淫咩~~

I'm coming from the Accounting field too.

相關搜索目錄: Accounting

Hi 各位兄弟, 我又係做會計 ! 以前幫老板, 現在幫客戶. 其實做我地這行, 真係要講講運氣.
笫一你要入到間對員工好的公司.
笫二要遇到個支持你的好上司.
笫三最好還有一班合作的同事.
上述的因素同持都擁有的話, 重要公司有生意, 有錢賺.
所以, 在一家穩定的公司有份穩定的工作, 在現在的環境, 應該十分幸福 la ... 亦值得恭喜 la ...  

I am in this industry too!

引用:
原帖由 ~CINDY~ 於 2006-8-16 12:41 PM 發表

想入呢行.....
但無經驗入唔到..
呢個真係幾大問題~~~

各位師兄前輩你地好~~~

引用:
原帖由 ~CINDY~ 於 2006-8-16 04:41 AM 發表

想入呢行.....
但無經驗入唔到..
Hi Cindy,

我唔知罊朁I你好. 亦唔知你有冇讀過會計D課程或考過有關的試 ?

入行除了直接申請該等職位, 又可以在會計師事務所契X年核數的經驗, 然後再轉職會計. 不過核數訓練員 (audit trainee)的薪金會比其他文職低一點.

加油 ...

相關搜索目錄: 會計 會計師

引用:
原帖由 差佬 於 2006-8-16 13:00 發表
到 !
我來自會計界
Hi 差佬, 我仲以為你真係伙記. 唔知現在的警察們仲會不會叫自己做伙記la ...

咁你又係唔係來自深圳的會計界呢 ...

歡迎歡迎 ...

I'm a pipe-smoker ...

引用:
原帖由 taurus 於 2006-8-22 10:53 PM 發表

Hi 差佬, 我仲以為你真係伙記. 唔知現在的警察們仲會不會叫自己做伙記la ...

咁你又係唔係來自深圳的會計界呢 ...

歡迎歡迎 ...
我係中港兩邊飛果隻 !

不過大部份時間駐深圳工廠
現在比較喜歡在大陸工作, 冇咁緊張同埋發展好好多
:bird:

回復 #40 taurus 的帖子

我都以為你係和尚,不過和尚好似食齋,唔出火。

(純講笑,因為之前係第版睇到你既食肉報告,多謝先。)

引用:
原帖由 差佬 於 2006-8-23 09:12 發表

我係中港兩邊飛果隻 !

不過大部份時間駐深圳工廠
現在比較喜歡在大陸工作, 冇咁緊張同埋發展好好多
:bird:
羨慕羨慕, 仲有深圳的日常生活費都平D啦. 十分好呀, 繼續 take it easy ...

回復 HJ2127_ATR1 #42 的帖子

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2006-8-23 09:55 發表
我都以為你係和尚,不過和尚好似食齋,唔出火。

(純講笑,因為之前係第版睇到你既食肉報告,多謝先。)
Hi HJ2127_ATR1 兄,

或者叫你手作仔應該會貼切一點, 因為你又 hj 又司機 ... 一笑

我係喇嘛唔係和尚, 不過我都唔知佢地的分別. 只係見套家沙靚D, 顏色鮮豔D, 心情都會好D !

其實上次都係食齋格, 不過唔食北菇食鮮姑之嘛 ... hehe

見閣下都好忙, 在 timway好多地頭都見到你, 範數多多, 玩得開心D, yeh ...

回復 #44 taurus 的帖子

你可以叫我HJ,冇問題,d locker仔通常都係咁叫我架。  

係呀,我有d野都同你共同,不過就係新版先見你多d。 

以後有野仲要請教你。 

再復 HJ2127_ATR1 #42 的帖子

仲有, 我話過想退休, 不過仲未退得住, 因為仲未搵到接班人, 你亞爺又亞支又亞 jaw, 我都話唔再搞獨立囉, 只係想西藏絕對自治之嘛. 咁你話係唔係火都來. 所以積下來D火, 久不久就要出囉. 一日退不了休, 一日都要出火 ...

回復 #46 taurus 的帖子

咁你去開個主場至愛,可否pm 多d料比我去試試。 

回復 HJ2127_ATR1 #45 的帖子

Hi HJ兄,

過去打人地工, 現在冇人請, 只好打自己工, 所以時間鬆動左, 就多D上褶d搞笑, 娛人娛己, 大家開心D ...

環顧現在香港的經濟狀況, 實在令人擔心. 政府不只鼓吹政治分莊, 仲想以 GST搞經濟分莊 ... 冇眼睇咯 ...

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2006-8-23 11:01 發表
咁你去開個主場至愛,可否pm 多d料比我去試試。 
喂 HJ 兄, 咁嚴肅的場合, 似乎唔應該咁放肆, 唔係就比版主捉人封屋黻 ... 請呀 ...

引用:
原帖由 taurus 於 2006-8-23 10:56 AM 發表
仲有, 我話過想退休, 不過仲未退得住, 因為仲未搵到接班人, 你亞爺又亞支又亞 jaw, 我都話唔再搞獨立囉, 只係想西藏絕對自治之嘛. 咁你話係唔係火都來. 所以積下來D火, 久不久就要出囉. 一日退不了休, 一日都要出 ...
亞爺對你嘅態度同長毛有好多共同之處
長毛對火嘅睇法跟你亦有好多共同之處

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。