推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

人民幣升破八

人民幣升破八

人仔係咁升 大家認為會吾會有回落嘅一日呢
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121019/18043916

1974年我第1次回大陸時,兌換率是 HK$ 100 : 人民幣 36;

1994年最高峰時,兌換率是 HK$ 100 : 人民幣 140;

現在在中間

1973年 小學生時跟阿媽第1次去中山探親,個時100兌27、28元;
83去上海、蘇杭,100兌33;91年北京100換64;01年係東芫100兌108。

引用:
原帖由 ipodneno 於 2012-10-21 22:47 發表
人仔係咁升 大家認為會吾會有回落鴾@日呢
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20121019/18043916
唔係人仔問題
港幣跟美元聯繫匯率﹐其實係美元跌港元跟住跌
美聯儲 QE1、QE2、QE3...QEn....﹐美元廁紙化   
家下仲有人肯要美元﹐因為老味有核彈航空母艦隱形戰機、屍捱A...
你或者唔驚﹐但中東油王唔驚唔得
仲有﹐老味國債又超過 16萬億美元上限﹐可以做麰曮Y減債而係再提高上限
http://www.usdebtclock.org/
咁你認為美元會唔會有上升鴾@日 ~~ 即係人仔回落鴾@日?

引用:
原帖由 飛毛腿 於 2012-10-22 13:59 發表

唔係人仔問題
港幣跟美元聯繫匯率﹐其實係美元跌港元跟住跌
美聯儲 QE1、QE2、QE3...QEn....﹐美元廁紙化   
家下仲有人肯要美元﹐因為老味有核彈航空母艦隱形戰機、屍捱A...
你或者唔驚﹐但中東油王唔驚唔 ...
就算美元升 香港都有聯繫匯率挷住 美元點升港元都係維持在7.8
其實人民幣升值 都係老味國攪出來 所以老味國真係要小佢老味

问问各位
为何
美元越印N越贬值
人民币越印越升值
繨N咁鴭O

引用:
原帖由 恭喜 於 2012-10-22 23:01 發表
问问各位
为何
美元越印N越贬值
人民币越印越升值
繨N咁鴭O
美元印幾多?人仔印幾多?
美元印出黎後全世界派出去
人仔印出黎後派去邊?

引用:
原帖由 ipodneno 於 2012-10-22 22:22 發表

就算美元升 香港都有聯繫匯率岫 美元點升港元都係維持在7.8
其實人民幣升值 都係老味國攪出來 所以老味國真係要小佢老味
今日美元 $ 1 兌換人仔 RMB 6.25
如果美元再跌 50%﹐咁就美元 $ 1 兌換 RMB 3.125
港元換人仔就變成大約 HKD 100 = RMB 40
而USD 1 仍然係 = HKD 7.8

人仔升主要係美元唔值錢
你自己睇下美元對人仔﹐同埋歐羅對人仔鴾騆︰

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 全軍盡 於 2012-10-23 21:50 發表

今次QEn講明無限量無限期,正一長空萬里,中意買乜就買乜,不停印紙買全世界價值資產,以紙換物,正一唔使做都有得食.....
用氾濫美元推高商品價格- 糧食﹐石油...
惡性通脹摧毀新興國家經濟
經濟脆弱國家就財政崩塌﹐爆發動亂﹐資金外逃
銀行、企業骨牌一樣倒閉
然後老味咻 d 冇成本嚘騏  "拯救" 呢 d 國家  

橋唔怕舊....   

相關搜索目錄: 銀行

美國智庫彼得森國際經濟研究所日前發布報告指出,因美國和歐洲經濟增長乏力,人民幣影響力明顯提升,已成為東亞圈的主要參考貨幣,並透過貿易推動人民幣在東亞以外地區的崛起。該研究機構分析師表示,未來美國領導人必須正視東亞的美元集團極可能被人民幣取代。

東亞 第一個人民幣區

新華社報導,東亞如今已成為全球第一個「人民幣區」,在東亞10國中,包括韓國、印尼、台灣、馬來西亞、新加坡和泰國等經濟體貨幣,與人民幣的關聯度超過美元。自2010年中以來,韓元和人民幣對美元匯率的升值幅度大致相當,只有香港、越南和蒙古三個經濟體貨幣與美元關聯度超過人民幣。  (  東亞三劍俠   )

人民幣崛起變化來自以大陸為主要貿易中心,大陸在東亞區製造業貿易中的占比,從1991年的2%飆升至現在約22%。致力開拓大陸市場出口商機及供應鏈集中在大陸的國家,都見識到其貨幣與人民幣匯率保持穩定的好處。

引用:
原帖由 飛毛腿 於 2012-10-23 22:06 發表

用氾濫美元推高商品價格- 糧食﹐石油...
惡性通脹摧毀新興國家經濟
經濟脆弱國家就財政崩塌﹐爆發動亂﹐資金外逃
銀行、企業骨牌一樣倒閉
然後老味咻 d 冇成本嚘騏  "拯救" 呢 d 國家  

橋唔怕 ...
面對呢條毒橋,中國會點應對?飛哥不如講鵀菑v睇法等大家學洁C

enjoy every moment of now

引用:
原帖由 Manics 於 2012-10-24 12:21 發表

面對呢條毒橋,中國會點應對?飛哥不如講鵀菑v睇法等大家學洁C
唔怕﹐用香港核心價值
有核心價值﹐就神功護體﹐驚天地泣鬼神﹐戰無不勝  

熱錢續湧入 金管局再斥66億穩港元匯價
(2012年10月24日)

【am730訊】大量熱錢持續湧入本港,在資金泛濫下,令港元匯價持續強勢,逼使金管局昨日兩度出手,共沽出66.2億港元,買入等值美元,以穩定港元匯價,是繼上周六後,該局於4日內3度入市干預,涉資高達逾113億元。分析員及學者料港元兌一美元續貼近7.75強方兌換保證,金管局需持續入市,並預期熱錢流入,有利推高股市。
多次注資後,本港銀行體系結餘將於明日增加至約1,599億元,惟金管局入市後,暫未見成效,港匯仍偏強,兌一美元仍貼近7.75強方兌換保證,曾見7.7493。

QE3效應 學者料持續買美元
城市大學商學院工管碩士課程主任曾淵滄指,隨著美國推出無限量量寬措施,料熱錢將持續流入本港,令港元兌一美元徘徊於7.75的強方保證水平,逼使金管局購入美元,穩定港元匯價。

他續指,熱錢流入將直接衝擊本港股市,因股票買賣流動性較大,之後熱錢再會推高樓價。至於會否令通脹重燃向上,曾淵滄認為短期內機會較微。

http://www.am730.com.hk/article.php?article=126598&d=1871

高深既野阿伯就吾多識
不過都明小小
美帝用的是小學雞策略
借來的是真金白銀
還給你是廢紙一堆
舊債一清
跟虓|出金手指美鈔變紙黃金
不斷循環;美國千秋萬世
世人就信者得救
最最關鍵是能源價格了

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2012-10-24 16:21 發表
高深既野阿伯就吾多識
不過都明小小
美帝用的是小學雞策略
借來的是真金白銀
還給你是廢紙一堆
舊債一清
跟虓|出金手指美鈔變紙黃金
不斷循環;美國千秋萬世
世人就信者得救
最最關鍵是能源價格了
當年克淫頓坐晌白宮
有日召來美聯儲主席格林屍斑問︰我地係咁印國債﹐越借越多﹐第日點還?
格佬答︰放心﹐唔駛還
當然佢講髐@套理論俾克仔聽﹐點樣玩金融財技就可以有借冇還
克仔肯定同佢老婆傾過﹐大家都佩服右悃觓u係天生財技魔術師
跟住就係小布殊雯齱M2008年金融爆煲
然後奧黑上崗﹐克仔老婆又返白宮做官
希大嬸晌國會大罵格林屍斑係騙子....  
呢幾年格佬就由神壇仆落地

相關搜索目錄: 魔術

引用:
原帖由 Manics 於 2012-10-24 12:21 發表

以前咪成日聽 d 財經口水佬講咩人仔唔可以自由兌換、唔係國際硬通貨....乜乜七七
講到好似人仔要自由兌換﹐資金自由進出中國先有國際地位
俾西方洗腦洗到昂九九鴽t蝦燦信以為真﹐從來唔會懷疑呢個理論
的確﹐以前人仔行出大陸門口就變廢紙
但今日呢?人仔依然唔可以自由兌換﹐大陸仍然係外匯管制
大陸人唔係一樣去法國去英國掃貨?

正正係人仔唔可以自由兌換﹐大陸唔開放資本帳 ( 資金唔可以自由進出 )
咁就形成金融防火牆
所以老味對住大陸呢舊硬石頭﹐咬又咬唔入﹐敲又敲唔碎
谷到袋都爆   

全靠呢個金融政策,唔駛比人當提款機洗劫!!!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。