推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

有D人千方百計扮鬼﹐有D 卻唔願做鬼要做人

有D人千方百計扮鬼﹐有D 卻唔願做鬼要做人

我唔係講緊萬勝節扮鬼
係有 D 人好努力咁要進化做鬼 - 白皮鬼
做鬼首先就要識講鬼話
好多時晌商場搭電梯都聽見 D 含蝦燦用土炮英文同 D 仔女對話
佢地以為日常用鬼話對話就會操出流利鬼話
流利可能係﹐不過﹐可惜佢地自己 D 土產chinglish 腔點操都係土特產
好難操得出倫敦腔
就算佢地捨得出錢送仔女入國際學校
等佢地細細個就晌所謂英語環境長大
但好多時搭地鐵見班國際學校學生放學
聽佢地講麰^語真唔見得點道地英國腔或者美國腔
最多算係雜碎腔卦?  

佢地出錢又出力咁辛苦為乜?
咪就係滿口鬼話可以扮鬼﹐以為可以高人一等嘛
15年前﹐傷港雯鴷D子係鬼
做鬼梗係高級過做人
呢種觀念已經植入鰿Y d 頭腦構造簡單鴾H類 DNA 中

但世界有好多奇怪鴾H
例如以下呢位老兄
任你點睇都係鬼樣
你睇麉Y咪︰

殖民地鬼佬雯囍~代
佢老哥個樣唔駛扮﹐係人都當佢係鬼 - 高人一等
但偏偏佢老哥係都要當自己係華人
佢發達之後﹐終其大半生﹐未著過西裝﹐堅持著唐裝衫褲、長衫馬掛...
( 留意佢對鞋...   )

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

發達之後﹐地位顯赫﹐去到大英帝國見到瑪莉王后
佢一樣係長衫馬掛

唔單係佢自己堅持著唐裝
佢老婆個個都係旗袍或唐裝
其實佢成家人都係典型華人家庭衣著︰

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

呢位老兄本來名叫何啟東﹐字曉生
( 有名有字﹐夠哂中國化 )
受大英帝國封爵後﹐就叫 Sir Robert Hotung
就係大名鼎鼎鵀顗F爵士

佢以華人自居
其實佢真係有一半華人血統
佢母親係道道地地嚗s東人 - 廣東寶安 ( 即係家陣深圳果帶 )
佢自己及佢 D仔女﹐通通跟從佢母親籍貫當係廣東寶安人

佢老兄發達後貴為香港當時首富
佢絕對有資格算係英國人
佢果個年代﹐大英帝國係世界老大 ( 老味只係算新興國家 )
但佢偏偏要當自己係華人
當年做華人有咩好?
我諗到頭都爆﹐真係諗唔到有咩好處
或者你地會諗到?
一個係世界老大﹐一個係被稱為東亞病夫
你點揀?

70幾年後﹐偏偏仲有以下呢 D 人日夜意淫要做 (曾經) 世界老大鴾T四等子民   

引用:
原帖由 全軍盡 於 2012-11-2 01:32 發表

向慕港英年代咪即係中意行政主導既效率功能囉,班腦殘身在主導線上竟然去反主導,真係七到冇朋友,,,,,,,h:" />
人啲做惯奴才走狗吖嘛,当家做主反而不自在。
虽然已经遭遗弃沦为丧家狗,仍需要借缅怀寻慰藉。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。