推介:| 廚具餐具 | 烹飪課程 | 紅白酒 | 咖啡 | | 蒸溜水 | 濾水器 | 中餐館 | 甜品店 | Coffee Shop 咖啡店 |

26 12
發新話題

那裹有好吃的 ** 粥 ** ?

那裹有好吃的 ** 粥 ** ?

我先來一貼:

店名:靠得住
地点:湾仔 克街 (Between 莊士敦道&灣仔道,英皇集團大廈 右側 )
推介:拆肉泥鯭粥 ($22),咸肉糉

這裹的泥鯭粥很好味,冇味精。 其他粥品也是魚湯底。

我再來一貼:

店名:李景記
地点:灣仔道 (巴路士街側,舊國泰戲院對面)
推介:魚腩粥 ($35),艇仔粥 ($40),魚片廋肉粥 ($33)

李景師傅原來自上環生記,我有上環朋友追隨他到灣仔來光顧!

引用:
原帖由 可愛老頑童 於 2007-2-15 21:25 發表
我先來一貼:
Thanks. Any on Kowloon side except that famous one at Jordan (which is actually quite ordinary)?

油麻地一帶有頗多:
1.白加士街近公廁有間叫金城
2. 吳松街上近佐敦有兩間,都係賣魚粥,一間好似叫金源(無咁靚裝修,平d),一間唔記得名(貴d,靚裝d,有報章報導),我食樸實d o個間多d
3. 舊普慶戲院則o既彌敦粥麵 (好耐無去過)
4. 吳松街與西貢街(or 寧波街) o既一間賣魚粥o既
5. 永星里,廟街交界o既雞雜粥

旺角就旺角中心對面o既好旺角粥麵,由細食到大。

廣華街上曾經有間景記粥王,已經唔見o左,而且d粥好一般,又貴,似食粥灼料多d。

P.S. 我judge粥鋪o既準則係豬潤要滑,粥要綿,杰。

各位留意,以上有幾間(1,3,4,好旺角)都係頗懷舊o既,在我個人o黎講係有加o左分o既。

油麻地o既好多魚粥鋪,物以類聚掛。

相關搜索目錄: 裝修

引用:
原帖由 leelarry 於 2007-2-15 23:07 發表
油麻地一帶有頗多:
2. 吳松街上近佐敦有兩間,都係賣魚粥,一間好似叫金源(無咁靚裝修,平d),一間唔記得名(貴d,靚裝d,有報章報導),我食樸實d o個間多d
3. 舊普慶戲院則o既彌敦 ...
......................................................
.....廣華街上曾經有間景記粥王,已經唔見o左........
  呢間 景記 唔見左皆因主事人李景過番香港區另起爐灶囉,即係可愛老頑童兄講呢間﹕

【我再來一貼:
     店名:李景記
     推介:魚腩粥 ($35),艇仔粥 ($40),魚片廋肉粥 ($33)
   李景師傅原來自上環生記,我有上環朋友追隨他到灣仔來光顧!】

李景師傅離開生記後先在原生記附近主持了一檔粥,不久後過九龍廣華附近經營了景記,最後才番灣仔做呢間李景記! 不過,與同類型的魚粥為主的人氣店如新興棧、妹記等比較, 阿標仍喜歡幫襯生記多一點!

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

引用:
原帖由 brasco 於 2007-2-16 04:25 發表

....標兄果然係為食精, 我都係只知到前半段, 皆因我都係生記常客....
但廣華街之後翵, 我一d都唔知, 師兄果然利害!!....
....鬼叫自己又為食又喜嘗新咩!度度跟下食下試下就記埋一堆呢 d 唔等洗野!

講開又講,阿標跟你一樣,食粥都是喜歡去生記多一點!粥料的質量、處理、醃味及新鮮度,個人意見都是佢秤先 d !

**  日 日 坐 收 五 斗     懶 與 培 塿 競 折 腰  **

** We the unwilling, led by the unknowing, are doing the impossible for the ungrateful. **

我鍾意食中環閣麟街街市行過見到羅富記有條路仔上去個間粥舖(唔知係卑利街/嘉咸街),
無花巧野, 生滾粥得生菜魚球&魚腩兩款,
就算係普通叫個皮旦瘦肉, 個粥底都好棉!
不過我最鍾意都係佢個米皇同腸粉,
白粥無加味精, 但係好香(我唔鍾意出面好多都係瑤柱白粥, 食唔到白粥本身o既味)
而腸粉好滑好有腸粉味(嘻, 其實係米漿o既味)
好好食, 不過d腸粉皮厚左d, 可能有人唔太like!

目標~~意大利~~1個月

冇味精!
人生苦短,敢愛敢恨!

加盐.加肉.加米.大火就行

上環生記魚骨粥
廟街近油麻地個邊的豬骨粥

銅鑼灣  sogo 後面 的 利苑 都唔差~!!!

引用:
原帖由 leelarry 於 2007-2-15 23:07 發表
油麻地一帶有頗多:
3. 舊普慶戲院則o既彌敦 ...
引用:
各位留意,以上有幾間(1,3,4,好旺角)都係頗懷舊o既,在我個人o黎講係有加o左分o既。
唔可以唔提sogo後面黧

五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-1 15:34 發表

唔可以唔提sogo後面黧

少食!少食!
生日快樂!

南瓜排骨粥 --- 十蚊一大碗,荃灣地鐵站側 "唯一A家",只在早上供應,售完即止。
You can buy a house, but you cannot buy a home.
You can buy a clock, but you cannot buy time.
You can buy sex, but you cannot buy love.

1. 店名:李景記
3. 舊普慶戲院則o既彌敦粥麵 (好耐無去過)
4. 吳松街與西貢街(or 寧波街) o既一間賣魚粥o既
5. 永星里,廟街交界o既雞雜粥
6. 旺角就旺角中心對面o既好旺角粥麵,由細食到大。
7. 上環生記魚骨粥
8. 銅鑼灣  sogo 後面 的 利苑

以上幾間都係我常去既,好正!

旺角花園街街市四樓
妹記生滾粥
魚腩粥好食

引用:
原帖由 goldenbaby 於 2007-3-14 12:50 發表

以前收夜晚九點,e家六點就收,小左機會食。

魚腩粥好味,豬潤都
Thank You Bros Z and Goldenbaby

回復 #4 leelarry 的帖子

彌敦的粥吾差,我党得豬肝, meat ball都非常○K.可以一試.

引用:
原帖由 goldenbaby 於 2007-3-13 23:14 發表
勝利道財記(叔?),瑤柱粥底,正

早年是太平道一手推車仔檔,夜晚先開,做左幾+年。
Yea, 最好吃的雞粥.

引用:
原帖由 z 於 2007-3-14 11:23 AM 發表
旺角花園街街市四樓
妹記生滾粥
魚腩粥好食
It is my favour ! But the price is a little bit high !

26 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。