推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[灌水] 閒事吹水 -- 16/2/07 蘋果馬經 王登平串柒方駿暉

閒事吹水 -- 16/2/07 蘋果馬經 王登平串柒方駿暉

大家今日有無睇蘋果馬經呀??
王登平係佢個專欄度 串柒 方駿暉.

記住要睇下~~~

My new target!!

回復 #1 細摩 的帖子

我有睇,不過唔知係講方駿暉喎。 

引用:
原帖由 細摩 於 2007-2-16 11:31 發表
大家今日有無睇蘋果馬經呀??
王登平係佢個專欄度 串柒 方駿暉.

記住要睇下~~~
有無人可以Post上嚟? 我今朝買咗東方~

大部份評馬人唔識馬
這番話,想說很久了,不說並非怕得罪人,而是不知甚麼說好.想了很久,

還是想寫一寫,題目是:評香港評馬人.

香港評馬人普遍的問題,是不識馬.我肯定大部份都不會騎馬(不是騎上去影兩幅相,

或有人拖著踱圈那種,是跑)我也肯定大部份評馬人不會試過與馬匹相處多過三小時.

這樣,對馬匹有多少理解呢? 你可能會反駁,難道寫影評要懂拍戲?我可沒這樣說,

但如果懂拍戲,會寫得更可觀,這是事實.
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-2-16 12:17 發表
大部份評馬人唔識馬
這番話,想說很久了,不說並非怕得罪人,而是不知甚麼說好.想了很久,

還是想寫一寫,題目是:評香港評馬人.

香港評馬人普遍的問題,是不識馬.我肯定大部份都不會騎馬(不是騎上去影兩幅相,

...
唔該晒, 利兄~

Awaiting......

當然,貼馬不一定要識馬,識馬也不一定會貼得中,問題不是出於貼士

我自己也非常常命中,我要說的是好一些評馬人常常踩過界

做起判官來,這就關乎識馬的程度了.自己貼的馬輸了,動輒就歸於騎師

是評馬人普遍現象.可是,實情真是這樣嗎??

不如你當競賽小組.其實小組內專家甚多,地位又獨立,有時證據不足,

記錄在案,下次才秋後算帳也未定,我認為小組已有足夠監察力.

不少評馬人一知半解,駡了才算,搏得一陣掌聲,卻欠專業.

尤其被你駡的騎師,勢孤力弱,而你每天有專欄,有大量發表空間

騎師無從解釋,其實等同缺席聆訊.香港有言論自由,

但有些說話關乎聲譽,發表時請謹慎一點
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 Air Supply 於 2007-2-16 12:23 發表

唔該晒, 利兄~

Awaiting......
我當練字
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 16-2-2007 12:33 發表

我當練字
咁唔該打埋下一段啦。 

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-2-16 11:37 發表
我有睇,不過唔知係講方駿暉喎。 
你有睇王登平, 但無睇方駿暉今日寫咩喇~~~

方駿暉今日寫o既正係王登平所講o既....."對號入座" , 重要係入曬~~~

老屎忽真係老屎忽!!!

My new target!!

引用:
原帖由 利記 於 2007-2-16 12:33 發表

我當練字
清楚晒, 利兄~

引用:
原帖由 細摩 於 16-2-2007 13:53 發表

方駿暉今日寫o既正係王登平所講o既....."對號入座" , 重要係入曬~~~

老屎忽真係老屎忽!!!
真係冇喎,因為今日架九巴唔塞車,好快到站,而家睇睇先! 

點解咁橋,兩條友同一日出稿既? 

引用:
原帖由 細摩 於 2007-2-16 13:53 發表

老屎忽真係老屎忽!!!
乜咁精彩呀? 真係唔講都茅人知~

方之原文

方駿暉理論
騎師演出好壞難計

賽馬勝負關鍵應是馬匹之質態,騎師只屬次要,所以蘇銘倫今季擔任大摩馬房主帥,適值馬房處於低朝,實力座騎不多,即使騎技出眾,成績亦難免大跌。

香港賽事形勢緊湊,一場賽事有質態而可闖入三甲之馬匹可能多達半數以上,騎師陣上發揮可令馬匹跑高或跑低兩至三個名次。

上周三371場次快馬甚少,賽前已知步速多數偏慢,「乖巧」理應可從二檔佔欄,然後等「三刀王」切入而取得貼欄後之二、三位有利位置,但騎師柏寶竟然起步即稍留,因此起步本較慢的外檔馬「卡加小子」可移入此食糊位,賺盡形勢下贏馬,「乖巧」卻要沿途二叠之較後位置,形勢相對不利下由贏變輸,只得季軍。

上周「神殿」彎位本已移出外叠,入正直路理應於外側推進,這亦是十日前同一騎師之贏馬跑法,但此仗卻移回中叠,同樣要再蝕位而增加受阻機會,果然一度受困,直路中段才被迫移出外叠,大勢已去後追勢夠強也要僅敗於「短途快馬」而只得梗頸四。

今季巫斯義騎「神劍金剛」和「錢順來」於直路中段「預期」會受阻而收慢,跟「卓越歡騰」肯鑽位上前而取得佳績,形成強烈對比。韋達於328場次可以右手鞭將「再戰群雄」移出望空衝刺奪亞,跟293場次「陽光」之騎式完全不同。計完馬匹質態,最難計是騎師如何發揮。

相關搜索目錄: 賽馬

唉!懵西理論,黔驢技窮。
聲明:
上載文章,純屬虛構,請勿轉載。
上載連結,未經驗証,避免進入。
上載圖片,只供參考,嚴禁發放。

真是審死官,各有各道理??????

哈 哈 方俊輝空氣中反擊 龜波氣功
IT IS DARKEST BEFORE DAWN.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。