推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

57 123
發新話題

[桑拿浴室] 灣仔浪淘莎桑拿

灣仔浪淘莎桑拿

大家好,小弟今次乃是初來報到,請各位多多指教。

講到邊度揼骨好,我真係唔敢肯定話哪裡好。只不過令我深刻印象的,就是位於灣仔的浪淘莎桑拿。認識這間桑拿浴室已經超過十年,當時我是在灣仔區工作。首次光顧時那位女技師早已經離職,號碼是孖七。

踏入2013年,先後光顧了浪淘莎三次。而最近對上一次光顧,已經是三個月之前的事情,當時選擇了100號。昨日星期四碰巧放假,早上剛過了十一點就到達。就現場所見,無論是大堂收銀、Locker、水池抑或休息室的職員,個個都對顧客服侍周到。講到休息室,不得不提那裡的兩位女主任。當中有一位叫亞儀,而亞儀的拍擋本來應該是Ivy,不過她正值放假中,因此暫時由Carmen頂替。在休息室等候時,亞儀循例問我有沒有相熟技師。我要求由香港技師負責,當時只有18號和100號以供選擇。由於上次已經搵過100號,因此今次想作新嘗試,即時決定要18號。大約等候了十分鐘之後,就由亞儀帶領我入房。在入房之前,她亦幫我通知水吧留飯。

入房後和技師打個招呼,那位技師的做事手法,我認為較為有紋有路。事關她在開始之前,會主動詢問客人是否需要踩背,最後我沒有選擇到。在90分鐘的按摩過程中,我們二人有多番的互動溝通。第一部份主要是按摩頸、臀、腰、背和腳,第二部份是手臂。按摩期間我感受到她出力都幾大,而自己本身唔係太受得力,所以在我要求之下,力度已經稍為鬆手了。快樂的時光真是過得特別快,一般客人離房之前,不少技師都會問客人代支,但是她並無向我提出。過往光顧雙鐘按摩,我都是付$200的代支,今次也不例外。

回到休息室坐下不久就開始食午飯,時間已經是一點三。我事先揀左鹹蛋肉餅飯套餐,跟一碟油菜及是日例湯(粉葛紅蘿蔔煲豬骨)。午飯過後逗留在休息室看報紙,稍事休息了大約一粒鐘之後,就出去先沖個涼(洗走身上殘餘的按摩油),然後焗桑拿和浸暖水池,大約四點左右才離開。水池和Locker各付了$20小費,再加上雙鐘特價連代支,埋單為$628。

有一點我是好欣賞他們的,就是無論負責水池抑或Locker的哥哥仔,都從來無向客人要求支付任何的小費,完全是由顧客自願,而且多少隨意。就算有些客人真係唔俾小費,佢地都唔會俾面口俾客人睇。今時今日有這種以平常心做事的服務態度,我是絕對認同。

相關搜索目錄: 報紙
本帖最近評分記錄
  • rabbit2000 體力 +10 讚! 2013-12-6 21:05
  • rabbit2000 金錢 +10 讚! 2013-12-6 21:05
  • rabbit2000 威望 +10 讚! 2013-12-6 21:05
  • chaoraymond 金錢 +20 多謝分享 2013-7-22 11:55
  • chaoraymond 體力 +20 多謝分享 2013-7-22 11:55
  • chaoraymond 威望 +20 多謝分享 2013-7-22 11:55
  • opps 體力 +15 多謝分享 2013-7-15 01:50
  • opps 威望 +15 多謝分享 2013-7-15 01:50
  • opps 金錢 +15 多謝分享 2013-7-15 01:50
  • retire07 金錢 +17 精品文章 2013-7-12 22:26
  • retire07 威望 +17 精品文章 2013-7-12 22:26
  • retire07 體力 +17 精品文章 2013-7-12 22:26
  • 白貓兒 金錢 +20 多謝分享 2013-7-12 11:35
  • 白貓兒 威望 +20 多謝分享 2013-7-12 11:35
  • 白貓兒 體力 +20 多謝分享 2013-7-12 11:35

我很久沒去了
ivy 儀 carman久違了
God's mill grinds slow but sure.

真係好耐無去浪淘莎,100同18我都有做,仲有11,26都唔錯。
突然又有新仔寫呢個場

引用:
原帖由 makemyday 於 2013-7-12 13:21 發表
真係好耐無去浪淘莎,100同18我都有做,仲有11,26都唔錯。
突然又有新仔寫呢個場
師兄,小弟其實留意了本網站,已經有一段比較長的時間。以往只不過做一隻非常平靜的CD-Rom,希望你不要見怪!!

引用:
原帖由 白貓兒 於 2013-7-12 11:36 發表
我很久沒去了
ivy 儀 carman久違了
其實小弟往時曾經幫襯過三間桑拿浴室,除了浪淘莎之外,還有筲箕灣海洋皇宮和尖東大豪客。不過如果講到有一個悠長而愉快經歷的話,正是浪淘莎。

講回在浪淘莎,我和亞儀及Ivy比較熟,Carmen就少見。

好似是45度的....

引用:
原帖由 smanjoeho 於 2013-7-12 21:07 發表
好似是45度的....
恕小弟愚昧無知,我並不明白當中的意思,還請師兄指教。

引用:
原帖由 smanjoeho 於 2013-7-12 21:07 發表 好似是45度的....
正骨!
本帖最近評分記錄
God's mill grinds slow but sure.

近排走咗啲師父,遲啲又裝修。裝修完先再去!

相關搜索目錄: 裝修

多謝師兄分享,我以前都在灣仔區工作很久, 但都未試過

引用:
原帖由 kotaroisaka 於 2013-7-12 21:36 發表
近排走咗啲師父,遲啲又裝修。裝修完先再去!
其實我打算趁馬季歇暑期間,八月份再去一次。

引用:
原帖由 e-zone 於 2013-7-13 00:20 發表
其實灣仔區的桑拿浴室選擇都幾多,不過我個人始終好念舊,揼開有感情嘛!!

我也在一年多前由新瀛系轉了過來,招呼好o的、技師年青o的

引用:
原帖由 laipeter93 於 2013-7-12 20:34 發表

師兄,小弟其實留意了本網站,已經有一段比較長的時間。以往只不過做一隻非常平靜的CD-Rom,希望你不要見怪!!
師兄幾錢雙鐘??? 好似有特價??? 係咪近住天橋個間??

引用:
原帖由 ahyan 於 2013-7-15 17:47 發表
師兄幾錢雙鐘??? 好似有特價??? 係咪近住天橋個間??
11:00am - 2:00pm 及 10:00pm 之後,雙鐘特價HKD$388。至於其他時間,雙鐘就要HKD$458。

引用:
原帖由 kotaroisaka 於 2013-7-12 21:36 發表
近排走灡v父,遲齯S裝修。裝修完先再去!
好似租左比新租客

師兄 是那間在此進駐?

回復 19# 的帖子

應該唔再做桑拿

引用:
原帖由 Oldman 於 2013-8-5 13:18 發表
應該唔再做桑拿
唔係嘛??

引用:
原帖由 laipeter93 於 2013-7-15 21:18 發表

11:00am - 2:00pm 及 10:00pm 之後,雙鐘特價HKD$388。至於其他時間,雙鐘就要HKD$458。
謝謝你....

有冇45度野搞?

引用:
原帖由 kawasakiz 於 2013-8-12 07:48 發表 有冇45度野搞?
V場好嚴禁

這個不錯,有意思

57 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。