推介:| 影音器材 | 音響配件 | 揚聲器 | MP3 Player | 喇叭線 | 投影機 |

50 12
發新話題

CD推介

引用:
原帖由 mawl 於 2007-3-5 15:46 發表
Another Series of Jazz Compilations which are some of my favorites:

"BALLADS"
=> http://www.enjarecords.com/cd.php?nr=ENJ-9300
"BALLADS IN BLUE"
=> http://www.enjare ...
咦,好似好正咁喎
你下次黎我到帶隻比我聽斔{
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 mawl 於 2007-3-5 15:46 發表
Another Series of Jazz Compilations which are some of my favorites:

"BALLADS"
=> http://www.enjarecords.com/cd.php?nr=ENJ-9300
"BALLADS IN BLUE"
=> http://www.enjare ...
4 & 5 邊度有得賣 ?

唔好話禾豬 HMV ....巧貴架

禾巧窮

禾唔中意大0樂. 禾要多奶 latte.

引用:
原帖由 浦你阿毛 於 2007-3-5 19:11 發表

4 & 5 邊度有得賣 ?

唔好話禾豬 HMV ....巧貴架

禾巧窮
MK WinWin used to have them, but i check 2 weeks ago for a friend and they were out; maybe you can order from them...

However, they are available at HMV for $135 each...

This series is distributed by MASTER MUSIC, I guess you can check with them:  http://www.mastermusic.com.hk/Label/Enja/ENJA_m001.htm

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-5 17:50 發表

咦,好似好正咁喎
你下次黎我到帶隻比我聽纒喎
Sure la, I will bring them to your place next time...

Personally, I like the whole series, but "BALLADS IN BLUE" is also my favorite; even some of the songs are used in the Burmester-CD 3 (was selling for $330 at WinWin, but its sold-out la) :  http://www.burmester.de/english/components/cd.html
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 mawl 於 2007-3-6 13:36 發表

Sure la, I will bring them to your place next time...

Personally, I like the whole series, but "BALLADS IN BLUE" is also my favorite; even some of the songs are used in the Burmest ...
好貴呀
今日去左一個高手到
聽左幾隻碟,都好正
我影左相,聽朝返公司就post出黎

厘隻係一隻雜綿碟黎,仲有出埋XRCD

而上次上朋友聽左厘首曲目,齯p提琴拉到出神入化
齯根好好味

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-1 11:37 發表
我講先
厘隻碟我有美版同日版
隻碟本身屬於一隻現場收音同幾輕快既Jazz
最初都係禷R音響既地方試機時聽過
後尾係機緣巧合
買左隻美版
而有友人提及原來日版仲靚聲
所以樂器既分格度好清晰
如果大家見 ...
如果鐘意Dave Brubeck......又點小得呢隻呢

Jazz At The Pawnshop 30th Anniversary 當鋪爵士 30週年紀念版

3張SACD+ BONUS DVD精裝限量盒裝BOXSET
本帖最近評分記錄
  • 利記 體力 +20 多些推介 2007-4-2 11:34
  • 利記 威望 +20 多些推介 2007-4-2 11:34

引用:
原帖由 cdlover 於 2007-4-2 08:22 發表
Jazz At The Pawnshop 30th Anniversary 當鋪爵士 30週年紀念版

3張SACD+ BONUS DVD精裝限量盒裝BOXSET

有乜正碟多齯W黎講!!!!
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-4-2 11:33 發表

有乜正碟多齯W黎講!!!!
多多交流!!

猶太女神Esther Ofarims...最初被她會說話的眼睛吸引....買下同名碟XRCD - Esther...一聽之下呆咗....不停播咗幾晚...錄音真係超天碟

CD/LP 已經絕版亦....Esther亦已經係婆婆級.....如果有人見有原裝CD版....新舊不拘...請通知聲

講起Dave Bruback這位Jazz琴手...當然不能不提Bill Evans這位Jazz Piano巨人....最近發現日本竟然出了的三合一Live at the Village Vanguard Boxset...真是令我等買了美版CD的人dump春.....

其實這類美國發行的Jazz美版已經好很正....日版通常比較mellow及重Base
Live at the Village Vanguard除了聽Bill Evans的神技外...Scott Lafaro的牛筋是Base愛好者絕不能錯過的寶....

相關搜索目錄: Piano

引用:
原帖由 cdlover 於 2007-4-2 12:48 發表
講起Dave Bruback這位Jazz琴手...當然不能不提Bill Evans這位Jazz Piano巨人....最近發現日本竟然出了的三合一Live at the Village Vanguard Boxset...真是令我等買了美版CD的人dump春.....

其實這類美國發行的 ...
嘩,正!!!!
我有地有個網友叫Tony
佢有好多日版碟
蠵音真係正好多
我就覺得日本仔做乜野都好
一定會做最好既野先推出黎(講緊鷨emastering既碟)

相關搜索目錄: Piano
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-4-2 14:14 發表

嘩,正!!!!
我有地有個網友叫Tony
佢有好多日版碟
蠵音真係正好多
我就覺得日本仔做乜野都好
一定會做最好既野先推出黎(講緊鷨emastering既碟)
日本版CD係一個毒力好強既陷阱,可以毒到你噴血

日本版呢隻.....人聲厚到呢....首The girl from Ipanema...毒到你Bill血....

引用:
原帖由 Steve_627 於 2007-3-4 23:24 發表
Round-Up   

當年無人不識嘅天碟,今日可能好多年青一輩都唔知有這張大碟...睇個封面就知是西部牛仔歌啦,此碟最為人知應該係“萬寶路”... sorry!係The Magnificent Seven 七俠蕩寇誌至啱 ;買& ...
Round Up而家出咗SACD版....見過100元以下...低買呀....
一開始D馬叫聲..牛叫聲..好正...Magnificient Seven就唔洗講...仲有港台以前首賽馬音樂..搞野!!不過好考器材功力...

相關搜索目錄: 賽馬

引用:
原帖由 cdlover 於 2007-4-2 16:36 發表

Round Up而家出覿ACD版....見過100元以下...低買呀....
一開始D馬叫聲..牛叫聲..好正...Magnificient Seven就唔洗講...仲有港台以前首賽馬音樂..搞野!!不過好考器材功力...
我兩隻版都聽過
自己就有SACD版

相關搜索目錄: 賽馬
五大有其二

二手買賣
CD推介

講開Telarc...望見枱面呢隻...三支大牛筋..一流現場錄音...應該小人知...因香港大小唱片鋪都鮮見...啱晒餅主你開呢條野嘅要求.....

其實Jazz錄音勁有一個label叫MPS(Most Perfect Sound)....正到爆炸..遲D再傾...

引用:
原帖由 cdlover 於 2007-4-2 19:12 發表
講開Telarc...望見^面呢隻...三支大牛筋..一流現場錄音...應該小人知...因香港大小唱片鋪都鮮見...畬芼璆D你開呢條野麰n求.....

其實Jazz錄音勁有一個label叫MPS(Most Perfect Sound ...
你講厘隻 Bill evans
我已經叫左朋友去日本幫我搵
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-4-3 10:01 發表

你講厘隻 Bill evans
我已經叫左朋友去日本幫我搵
太幸褔啦你....通常我在clubjapan買的...這個website是無敵的....免運費...所有CD以list price供應...無最低消費即係買一隻1000yen既CD都得...packing無敵正...總知講你都唔信...通常三星期有貨收..日版迷必到之地.....不過落order有D Dill 轉......hehe....

MPS (Most Perfect Sound) 這個德國label簡直係錄音既信心保証...我呢D中Jazz毒己深之人更是見一隻買一隻....入手可考慮Oscar Peterson的6張SACD..其中4張是1968年MPS的開山之作......早排見金鐘仲有得買不過好很貴...等AV Show應該會平D(如果有貨)....

引用:
原帖由 cdlover 於 2007-4-3 22:29 發表

太幸褔啦你....通常我在clubjapan買的...這個website是無敵的....免運費...所有CD以list price供應...無最低消費即係買一隻1000yen既CD都得...packing無敵正...總知講你都唔信...通常三星期有貨收..日版迷必到 ...
可唔可以提供個網址比我呀
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-4-4 03:39 發表

可唔可以提供個網址比我呀
http://www.clubjapan.jp

以前得日文而家有中文...不過落order就煩D...因只support日文..但有一秘技:你可在日本HMV web (support english search) find 你要揾的CD/DVD...然後在clubjapan落order(用Product ID search)....基本上全日本所有CD/DVD都可買到......

好煩...但包正...尤其對我呢D無錢人嚟講...唔明可再問我...

相關搜索目錄: 日文

例:

在日本HMV search for "Bill Evans Live at the village"

Results==>

ジャンル:   Jazz  
フォーマット:   CD
組み枚数:   3  
発売日:   2006年09月21日  
カタログNo:   VICJ41481
レーベル:   ビクターエンタテインメント  
発売国:   日本  
その他:   限定盤, ライブ盤, リイシュー,  

VICJ41481 在clubjapan search 然後落order

唔係賣廣告咪Ban 9我......

相關搜索目錄: 廣告

唔爭在講埋...買英文碟或音樂碟...可去django...好多CD/DVD平過香港最平個幾間好多.....

應該好多高手知道....志在分享給同好....咪笑9我無知大驚小怪...

引用:
原帖由 cdlover 於 2007-4-4 14:17 發表
唔爭在講埋...買英文碟或音樂碟...可去django...好多CD/DVD平過香港最平個幾間好多.....

應該好多高手知道....志在分享給同好....咪笑9我無知大驚小怪...

唔會,唔會
真係多謝你保貴既資料呀
五大有其二

二手買賣
CD推介

50 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。