推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

34 12
發新話題

[疑難] 大陸生仔

大陸生仔

各位大佬:
最近大陸大肚婆問題搞到滿城風雨. 之但係在下港燦一名, 老婆係大陸人, 依家大左肚, 我唔想佢返香港生, 又貴又唔方便照顧, 想留係東莞生, 唔知點同個bb入籍? 有咩手續同程序? 係咪一定要有準生證? 聽講無準生證要罰一大舊錢? 重有, 醫院係點開出生證明? 使唔使做DNA測試?

東莞有邊間醫院好介紹? 東華得唔得?

請各大佬幫幫手, 感激不盡!

港燦

你可以參考筆版主既"<轉載>東方日報新移民信箱"

http://forum.timway.com/f/thread-786-1-1.html
引用:
係咪一定要有準生證?
一定要有!一般政府醫院順產既話,生完住3-4日,連產前檢查,3k-5k就可以,醫院會發出生醫學証明。
BB出世之後,會跟媽媽户籍,直至BB既單程証批出。
無準生證既話,一般政府醫院未必會接受。
婚生子女係唔需要做DNA測試。

邊間醫院好就唔知喇!

人生有幾多個10年,最緊要有態度!

始終個仔女都跟母親,所以有戶口比較好
另外,安全之計,驗DNA比較好,因為依家太多唔吻合案件
打倒昨日的我,打倒今日的你

引用:
原帖由 anakin 於 2007-3-1 19:57 發表
一定要有!一般政府醫院順產既話,生完住3-4日,連產前檢查,3k-5k就可以,醫院會發出生醫學証明。
BB出世之後,會跟媽媽户籍,直至BB既單程証批出。
係呀!准生證係必須及一定要。不單響合法醫院(太多假醫院,所以要咁講)分娩時必須有,小孩上戶口(一日未黎香港一日都要有個身份!一來又唔係唔見光,二來要申請黎香港必須有戶口),連未生之前媽媽亦需要攜帶准生證!

有d媽媽即使係第一胎、持有准生證,但因為留咗響老家,落街買嘢時俾如狼似虎的計生打胎隊見到,出示唔到准生證都一律當佢係無證黑胎,捉返去監生打胎/引產!即使七、八個月都一樣!

多謝夾唔該

唔該晒甘多位大佬!
之但係, 我早兩年結婚果陣, 己經即刻去申請準生證, 結果@#%r#ey#yu#i, d村鎮狗官(湖南), 知道小弟係香港人就諸多阻滯, 又話要我羅出香港所居住既什麼街道辦證明, 你話係香港去邊度搵街道辦? 重有咩證明? 大佬我結婚證書都有啦, 同佢解釋話香港無街道辦, 無村委會, 佢又唔信, 包封利是又唔敢要, 把幾火, 我嬲起上來咪唔搞準生證.... 結果家下真係要生勒, 又無! 依家有咩辦法? 請大家再幫幫忙, 諗諗佢, 謝晒謝晒!

相關搜索目錄: 結婚

人家計生會話要點先???

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-3 19:35 發表
人家計生會話要點先???
淮生証係去計劃生育辦事處辦的
唔明去咨詢東莞啲醫院啦
獨來獨往闖四方,無拘無束到處蕩,全心全意為理想.一生一世有願望。
今時今日朝庭上,奪權奪利有奸黨,害國害民的奸黨,一分一秒要對抗,
作威作福欺良民,奪財奪色像豺狼。
無法無天滿罪狀,一心一意來對抗,出錢出力想辦法,救國救民殺豺狼。

引用:
原帖由 一棍鎮神州 於 2007-3-3 17:23 發表
唔該晒甘多位大佬!
之但係, 我早兩年結婚果陣, 己經即刻去申請準生證, 結果@#%r#ey#yu#i, d村鎮狗官(湖南), 知道小弟係香港人就諸多阻滯, 又話要我羅出香港所居住既什麼街道辦證明, 你話係香港去邊度搵街道辦? 重 ...
乜咁衝動呀,你老婆而家粗身大細,點同你返老家攪準生証?
試下叫大舅岳父先去當地計生辦探聽下,解釋下香港係冇街道辧(順便摸下佢想點),再唔掂就要揾民政律師(雖然On 9左D),你老婆生得之前,準生証務必耍到手!

相關搜索目錄: 結婚
人生有幾多個10年,最緊要有態度!

understand! 明白晒!

明白晒! 唔該甘多位大佬指點. 睇黎最實際都係搵錢搞掂佢, 一了百了.
話時話, 個村官要求既香港街道辦證明, 居然係要證明我呢個麻甩佬未生個仔!
真係俾佢吹脹! 完全唔make sense, 你話點證明一個大男人無生過仔呢?

咁煩!在深圳生左先番去俾錢買番個戶口啦!
日日做到無停手,總有收獲的時候!!!

引用:
原帖由 一棍鎮神州 於 2007-3-5 09:54 發表
明白晒! 唔該甘多位大佬指點. 睇黎最實際都係搵錢搞掂佢, 一了百了.
話時話, 個村官要求既香港街道辦證明, 居然係要證明我呢個麻甩佬未生個仔!
真係俾佢吹脹! 完全唔make sense, 你話點證明一個大男人無生過仔呢?
可以試吓去民政處宣誓並無在港生育。呢樣嘢應該work,因為識人咁搞,掂咗。

公務員心理全世界一樣,大陸d芝麻綠豆官一樣驚做錯揩嘢,尤其係涉外婚姻,如果當地少有呢d項目真係唔識搞,怕咗你,係要搵返個對口官府share佢個鑊至安心。

引用:
原帖由 一棍鎮神州 於 2007-3-5 09:54 發表
睇黎最實際都係搵錢搞掂佢, 一了百了.
唔好咁做呀!香港人成日都有誤解,以為個個大陸官都貪,其實非也。如果遇著個牛逼的官,以為你睇小佢,玩嘢起黎分分鐘監都有得你坐!

尤其而家d官有大把正路(但灰色)方法搵大錢,財大氣粗,駛貪你d一千幾百!

(本人響大陸辦事從來唔花一個仙黑錢,從未耽誤任何正事。)

又係喎!

[quote]原帖由 [i]中式食肆有座位[/i] 於 2007-3-6 01:17 發表

可以試吓去民政處宣誓並無在港生育。呢樣嘢應該work,因為識人咁搞,掂咗。

公務員心理全世界一樣,大陸d芝麻綠豆官一樣驚做錯揩嘢,尤其係涉外婚姻,如果當地少有呢d項目真係唔識 ... [/quote]

呢位大佬有道理, 呢招似樣, 應該得, 試試佢! thank you 晒!

難怪咁多人想香港生
買戶口?點買?可否過兩招?

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-9 20:04 發表

難怪咁多人想香港生
買戶口?點買?可否過兩招?
最正路手法:買樓。不少商品房係包埋入戶口的。
日日做到無停手,總有收獲的時候!!!

我自己反覆再想
買樓最可行,可以令到老婆由外省女變成廣東姑娘
到時去唔去香港,根本就唔重要
但依家要買樓入戶,以依家樓市,沒有一百萬,根本不可行
謝謝您
真係要努力加餐飯

引用:
原帖由 Butt 於 2007-3-12 15:02 發表

最正路手法:買樓。不少商品房係包埋入戶口的。
唔知其他省市仲有冇,但係深圳、東莞都好似冇呢支歌仔唱好耐囉。

九十年代中後期或者仲有。

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-12 21:48 發表
星仔,你唔好玩我啦,你要買幾大間同邊度買呀,「沒有一百萬,根本不可行」!你要對正皇崗口岸四房三廳就梗係啦!

引用:
原帖由 中式食肆有座位 於 2007-3-12 23:49 發表

唔知其他省市仲有冇,但係深圳、東莞都好似冇呢支歌仔唱好耐囉。

東莞公安局關於購樓入戶的網頁
2003年之後,東莞都已經冇呢支歌仔唱啦。

我見廣州既樓一般都好貴
所以咁講咋
唔好見怪

引用:
原帖由 中式食肆有座位 於 2007-3-12 23:49 發表

仲有......三毛
獨來獨往闖四方,無拘無束到處蕩,全心全意為理想.一生一世有願望。
今時今日朝庭上,奪權奪利有奸黨,害國害民的奸黨,一分一秒要對抗,
作威作福欺良民,奪財奪色像豺狼。
無法無天滿罪狀,一心一意來對抗,出錢出力想辦法,救國救民殺豺狼。

買戶口,
一了百了!

还是到香港生,现在麻烦,但以后能避免很多问题。

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-12 21:48 發表

謝謝您
真係要努力加餐飯
你咁有米
不如去澳門買樓等你老婆做投資移民
大陸方面
買樓入戶不如考慮中山, 順德....
樓價都平 D , 環境比東莞好得多

相關搜索目錄: 投資

34 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。