推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

36 12
發新話題

宜家一般新入行的電視台記者,人工有幾多?

宜家一般新入行的電視台記者,人工有幾多?

聽講報紙好少,有d唔到一萬,電視台有冇萬幾蚊呀?

相關搜索目錄: 報紙

一皮野到啦....................

唔好玩la, 新入職 cam man 都9k幾la

初入職記者應該唔會太高

引用:
原帖由 lh9038 於 2007-3-3 22:42 發表
唔好玩la, 新入職 cam man 都9k幾la
cam man 9K咁多? 咁我做cam man啦… (講笑…)

新入職係一萬蚊,如果做左主播就有出鏡費,算係額外收入咁啦… (不過tvbn係無出鏡費的… )

引用:
原帖由 cy418721 於 2007-3-3 23:21 發表

cam man 9K咁多? 咁我做cam man啦… (講笑…)

新入職係一萬蚊,如果做左主播就有出鏡費,算係額外收入咁啦… (不過tvbn係無出鏡費的… )
點解呀??甘樣咪等於白做
最掛住的還是ADA仔!!!
开心又一日,唔开心又一日,喴解唔开心D去过呢?
ADA仔有可能重出江湖,各位敬请留意!!!!!!

無理由咁少,而家市道咁好,
大學出黎至少都10k啦.....

引用:
原帖由 kawdya 於 2007-3-3 23:42 發表

白做?tvbn咁多cast,唔通次次都有出鏡費咩… tvb唔會咁蝕得o既… 而且,tvbn果d係全職主播黎架,所以無出鏡費lor... 人工係咁多就咁多架啦…

引用:
原帖由 kawdya 於 2007-3-3 23:42 發表

收費電視新聞台因為是24小時運作,
主播不能像免費電視般由記者兼任,
所以必須聘請全職主播,
沒有出鏡費是必然的事!!!!

引用:
原帖由 ricedog 於 2007-3-4 00:14 發表
這一行人工一向不高,
如果想賺多些錢,
請不要入行!!!!

引用:
原帖由 theharbourside 於 2007-3-4 00:20 發表

這一行人工一向不高,
如果想賺多些錢,
請不要入行!!!!
係啊,想賺錢的話,就唔應該做呢行啊… 而且呢行收入唔太穩定,要識得好好理財啊…

引用:
原帖由 cy418721 於 2007-3-4 00:27 發表

係啊,想賺錢的話,就唔應該做呢行啊… 而且呢行收入唔太穩定,要識得好好理財啊…
這一行收入尚算穩定的!!!!

回復 #7 ricedog 的帖子

大學生通街都係啦,而且無經驗...唔係好叻咋.

引用:
原帖由 theharbourside 於 2007-3-4 00:31 發表

這一行收入尚算穩定的!!!!
不過如果做左主播又唔同呀,如果一向拎慣做主播時o既人工(當係2萬啦),當你一無得做主播o既時侯,生活會好難維持啊…

所以主播識理財係好重要的…

引用:
原帖由 ricedog 於 2007-3-4 00:14 發表
而家周街都係大學生..... 更何況傳媒呢行一向人工都低過人.....

引用:
原帖由 manhattanpotion 於 2007-3-4 01:00 發表

而家周街都係大學生..... 更何況傳媒呢行一向人工都低過人.....
做主播人工低過人???OH!!!咁如果10K都無,都幾難頂WOR....又成日的士出入.....平日又唔可以著得太差......
全職既又無出鏡費......

引用:
原帖由 ricedog 於 2007-3-4 01:20 發表

做主播人工低過人???OH!!!咁如果10K都無,都幾難頂WOR....又成日的士出入.....平日又唔可以著得太差......
全職既又無出鏡費......
10k有啊,新入職咪1萬lor~ 你睇錯野呀?

"成日的士出入"呢就唔係個個都係咁o既,好多主播記者都係同我地差唔多,都係撘地鐵巴士小巴返工。

回復 #17 cy418721 的帖子

坦白講,10K入職真係覺得好少.....因我同學係做HR既,佢話今年某不太OK的大學,其畢業生都找到10K以上的工作......

一年當中有幾多個大學生畢業呀,
個個都保證有10k以上,重有人讀碩士...
所以我估計主播,記者這件工,......
好睇真係唔好食, 如果唔是珠珠都唔會補錢走啦.
所以辛苦晒各位主播及記者等工作從業員.......

回復 #17 cy418721 的帖子

引用:
原帖由 cy418721 於 2007-3-4 00:14 發表
白做?tvbn咁多cast,唔通次次都有出鏡費咩… tvb唔會咁蝕得o既… 而且,tvbn果d係全職主播黎架,所以無出鏡費lor... 人工係咁多就咁多架啦…
引用:
原帖由 theharbourside 於 2007-3-4 00:18 發表
收費電視新聞台因為是24小時運作,
主播不能像免費電視般由記者兼任,
所以必須聘請全職主播,
沒有出鏡費是必然的事!!!!
唔意思,因為唔係好清楚收費電視果D野
照你地甘講如果佢地個收費台無乜人裝,甘果D主播同埋記者咪無乜人睇囉

引用:
原帖由 kawdya 於 2007-3-4 23:42 發表

唔意思,因為唔係好清楚收費電視果D野
照你地甘講如果佢地個收費台無乜人裝,甘果D主播同埋記者咪無乜人睇囉
老友,
難道你認為睇新聞是為了睇人嗎

引用:
原帖由 cy418721 於 2007-3-4 00:38 發表

不過如果做左主播又唔同呀,如果一向拎慣做主播時o既人工(當係2萬啦),當你一無得做主播o既時侯,生活會好難維持啊…

所以主播識理財係好重要的…
有幾難維持呀
食少啲,
唔用咁多錢,
乜都喺返度啦!!!!!

引用:
原帖由 theharbourside 於 2007-3-4 23:52 發表

有幾難維持呀
食少啲,
唔用咁多錢,
乜都喺返度啦!!!!!
難少少咁lor~ 兩萬變一萬喎… 總之就算做左主播,有多d人工都唔好洗盡佢,夠洗就得架啦,以備不時之需嘛…

引用:
原帖由 theharbourside 於 2007-3-4 23:50 發表

老友,
難道你認為睇新聞是為了睇人嗎
我係話“人睇”唔係“睇人”

36 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。