推介:| 影音器材 | 音響配件 | 揚聲器 | MP3 Player | 喇叭線 | 投影機 |

發新話題

[疑難] 關於細屏幕 LCD TV 的解象問題

關於細屏幕 LCD TV 的解象問題

請問現時市面上支援 FULL HD (1080p) 的最細屏幕的 LCD TV 是否26"呢?有沒有更小的尺寸例如21"或19"的嗎?

因小弟想換掉睡房的舊 LCD TV,請問各位有沒有好介紹呢?一或二線牌子也沒關係,最重要是可靠耐用。

謝謝

真正 FULL HD 1920 x 1080 (1080p)
Sharp 有部係32"...不過,HK未有得賣...其他牌子都好似得37"

至於支援1080p...就應該有26"(1366x768)

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-3-11 20:38 發表
真正 FULL HD 1920 x 1080 (1080p)
Sharp 有部係32"...不過,HK未有得賣...其他牌子都好似得37"

至於支援1080p...就應該有26"(1366x768)
其實睇到咁細
要咁細寸數支援1080咪要好精密
有無1080都睇唔到啦
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-12 01:19 發表

其實睇到咁細
要咁細寸數支援1080咪要好精密
有無1080都睇唔到啦
同一訊源(HD 1920x1080)有比較之下係睇得出既...

20"1680x1050 vs 24"1920x1200

假如有人話係一樣 or 細像素靚d....

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-3-12 10:10 發表

同一訊源(HD 1920x1080)有比較之下係睇得出既...

如果好似電腦咁返就話睇到
如果好似一般睇電視咁
有5-6尺就真係唔會差太遠了

相關搜索目錄: 電腦
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-12 10:43 發表

如果好似一般睇電視咁
我屋企細.....個電視只距離對眼2 - 3尺.....咁我可唔可以買40" 1080p 既電視呀??

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-12 10:43 發表

如果好似一般睇電視咁
當然...很重要的是訊源(影片本身的質素)
同一呎寸計...你玩開720投影...換成1080投影...有比較之下...細緻度應該會看得出來!

講真好多東西...不是同場比較是很難分勝負的,單獨地使用可能更開心

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-3-12 12:24 發表

當然...很重要的是訊源(影片本身的質素)
同一呎寸計...你玩開720投影...換成1080投影...有比較之下...細緻度應該會看得出來!

講真好多東西...不是同場比較是很難分勝負的,單獨地使用可能更開心
細緻度當然有分別
但要係100寸到睇先明顯囉
不過個sourse都真係好重要
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 tonyling 於 2007-3-12 02:10 發表

請問現時市面上有什麼型號的20"或21" LCD TV是支緩HD 1680x1050(或更高)的呢?另外要有 HDMI 插口,因小弟最近買了 PS3。請各位推介一下。

謝謝

引用:
原帖由 walking+man 於 2007-3-12 18:45 發表

請問現時市面上有什麼型號的20"或21" LCD TV是支緩HD 1680x1050(或更高)的呢?另外要有 HDMI 插口,因小弟最近買了 PS3。請各位推介一下。

謝謝
Mon就有好多
要有HDMI真係要搵搵先知
你見到有HD ready都應該OK了
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 walking+man 於 2007-3-12 18:45 發表

謝謝
你搵有 HDMI 輸入電腦 mon.

20" 起先有 1680 x 1050. 1920 x1080 要 24" 起先有電腦 mon.

禾講緊點對點.

如果講 "食" 到 1080 訊號, 就好多 mon 都 duck.

食儱N思 =  tony 話 1366 x 768 出 1080 野.

禾唔中意大0樂. 禾要多奶 latte.

銀幕大小 vs 距離 vs resolution 關系

大約啦, 唔好當秘及.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

禾巧窮

viewing distance 同 screen size 刀係左手邊 show 5 刀出黎

Hello

最近在報紙上看到新出的 Samsung 電腦 Mon 有 HDMI 輸入,型號好像是〝225M〞,價錢大約3千多元,請問有否所聞?意見又如何呢?

謝謝

相關搜索目錄: 電腦 報紙

引用:
原帖由 walking+man 於 2007-3-14 18:18 發表
Hello

最近在報紙上看到新出的 Samsung 電腦 Mon 有 HDMI 輸入,型號好像是〝225M〞,價錢大約3千多元,請問有否所聞?意見又如何呢?

謝謝
礸Lturner
可能要外置個TV box先可以睇到電視喎

相關搜索目錄: 電腦 報紙
五大有其二

二手買賣
CD推介

引用:
原帖由 利記 於 2007-3-17 02:56 發表

礸Lturner
可能要外置個TV box先可以睇到電視喎
〝兩刃劍〞真的很難求

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。