推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

申請妻兒赴港

申請妻兒赴港

開這個題,旨在將內心一些感受,提出來,同時也將疑問提出來。
我是在去年在香港結婚的。
在內地,申請老婆赴港的手續,相信不同版友都有不同答案。
何故?相信是政策各有各做所致。
例如,公安局知道我香港出世,竟然要出世紙
見到出世紙係港英年代產物,見到結婚證書上結婚前婚姻狀況用英文寫single
完全睇唔明,於是就要出「人事登記資料」
內地叫法原來跟香港唔同
入境處叫「登 記 事 項 證 明 書 申 請 表」
仲要出錢,等成個月再攪過,攪到老婆都話煩︰「再咁煩真係唔得去」
聽到都激死

相關搜索目錄: 結婚
打倒昨日的我,打倒今日的你

如果搵個內地侓師搞搞,會唔會順利d呀?當然我唔知佢地收幾多費用,相信搞呢d唔會太貴!!

引用:
原帖由 cacfatuk 於 2007-3-16 17:18 發表
如果搵個內地侓師搞搞,會唔會順利d呀?當然我唔知佢地收幾多費用,相信搞呢d唔會太貴!!
大陸律師唔會管到香港事喎。(而且大陸律師會唔會做呢d嘢都好有疑問,印象中除咗叫人認罪同埋幫法官鬧個犯之外,佢哋都唔做到d咩嘢。)

引用:
原帖由 cacfatuk 於 2007-3-16 17:18 發表
俾錢查册出證明呢啲嘢內地律師又點同你搞呀大哥!
獨來獨往闖四方,無拘無束到處蕩,全心全意為理想.一生一世有願望。
今時今日朝庭上,奪權奪利有奸黨,害國害民的奸黨,一分一秒要對抗,
作威作福欺良民,奪財奪色像豺狼。
無法無天滿罪狀,一心一意來對抗,出錢出力想辦法,救國救民殺豺狼。

引用:
原帖由 中式食肆有座位 於 2007-3-16 22:02 發表

大陸律師唔會管到香港事喎。(而且大陸律師會唔會做呢d嘢都好有疑問,印象中除咗叫人認罪同埋幫法官鬧個犯之外,佢哋都唔做到d咩嘢。)

仲識水圍邊個場夠鐵架!
獨來獨往闖四方,無拘無束到處蕩,全心全意為理想.一生一世有願望。
今時今日朝庭上,奪權奪利有奸黨,害國害民的奸黨,一分一秒要對抗,
作威作福欺良民,奪財奪色像豺狼。
無法無天滿罪狀,一心一意來對抗,出錢出力想辦法,救國救民殺豺狼。

見到唔少老友各有有規矩
所以借題發揮
等大家討論下

睇到師兄既留言, 真係感同身受.
想當年自己結婚時都係俾班大陸佬玩到殘.
當時好慶, 好嬲, 好無奈,但冷靜過後, 又為祖國感到悲哀, 心痛, 甚至感到恥冷! 呢個到底係物七地方? 有d甘低等既人類物件!
你無知識, 無文化,你落後, 我通通唔怪你, 亦都唔會歧視你, 但你唔可以用甘低賤的態度都手段來對付我地d善良既同胞!
03年, 當時係香港最困難既時刻, 但係見到甘多大陸既低等狗官, 甘多公家單位機構所謂公務員, 辦事人員之後, 我好開心, 覺得對香港充滿希望, 覺得香港好可愛.
咩北京, 上海, 深圳, 任你樓起到幾高, 條街整到幾靚, 經濟幾甘發達,
香港人, 絕對唔使驚, 唔使擔心, 因為內地有太多低等公家人員在拖國家後腿.想同香港爭? 等佢地慢慢教好自己d子女先啦, 不過識唔識教就好難講.

引用:
原帖由 一棍鎮神州 於 2007-3-20 07:58 發表
當時好慶, 好嬲, 好無奈,但冷靜過後, 又為祖國感到悲哀, 心痛, 甚至感到恥冷! 呢個到底係物七地方? 有d甘低等既人類物件!
你無知識, 無 ...

引用:
原帖由 一棍鎮神州 於 2007-3-20 15:58 發表
你無知識, 無 ...
點低賤?點玩你?願聞其詳。

汎用人形決戦兵器人造人間エヴァンゲリオン

我的經歷可能簡單
就係次次去公安局
公安局都要提出有新文件要呈上作為條件

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-27 22:38 發表
我的經歷可能簡單
就係次次去公安局
公安局都要提出有新文件要呈上作為條件
你去了很多次嗎,星仔?
汎用人形決戦兵器人造人間エヴァンゲリオン

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。