推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

48 12
發新話題

点先可以做版主

点先可以做版主

点先可以做版主 ,请解答?

論壇的版主是自願申請的,管理員可能會要求版主需要達到一定積分,或在論壇註冊超過一定時間等。版主應該是誠實守信、樂於助人、大公無私的表率,同時還要熟悉專業,經驗豐富,有良好的口碑。如果你確認已經達到上面幾點,並希望擔任本站的版主,可以與管理員聯繫。
http://forum.timway.com/f/faq.php?page=misc#2

引用:
原帖由 fighterplane 於 2007-3-21 12:49 發表
論壇的版主是自願申請的,管理員可能會要求版主需要達到一定積分,或在論壇註冊超過一定時間等。版主應該是誠實守信、樂於助人、大公無私的表率,同時還要熟悉專業,經驗豐富,有良好的口碑。如果你確認已經達到上 ...
論壇的版主是XOCATII

小弟个人认为:
分版的版主代表该版的利益,并需要对该版的文化及风格很清楚,更重要是得到该版版友的认同。。。假如上面的条件一满足了,積分、論壇註冊時間等已不重要!而且,版风各版不同,也不必要把这些一体化!

我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

引用:
原帖由 求其 於 2007-3-21 17:45 發表

論壇的版主是XOCATII

小弟个人认为:
分版的版主代表该版的利益,并需要对该版的文化及风格很清楚,更重要是得到该版版友的认同。。。假如上面 ...
照你咁講, 莫非註冊左得果一個月, 出post唔夠50個都得

引用:
原帖由 鐵血將軍巴頓 於 2007-3-21 20:18 發表

照你咁講, 莫非註冊左得果一個月, 出post唔夠50個都得
我无甘讲过!我相信以我的这个提法去做,应不会选了一个註冊左得果一個月, 出post唔夠50個的人做了版主的!

我個筆名叫求其, 只想在現實生活以外的空間裡, 輕輕鬆鬆, 求求其其咁過, 以解來自日常生活的壓力!

引用:
原帖由 求其 於 2007-3-21 21:41 發表

我无甘讲过!我相信以我的这个提法去做,应不会选了一个註冊左得果一個月, 出post唔夠50個的人做了版主的!
你係無咁講過, 我亦都係打個比喻, 以你講嘅條件咁空泛, 難保他日真係有個註冊左三幾個月, post有限嘅人申請做版主

受版友認同做版主嘅人未必做得好, 缺乏版友認同而出任版主嘅人亦都唔一定會做得差, 你呢個空泛提議只會抹煞一d缺乏版友認同/支持但有熱心為版做事嘅人申請做版主嘅機會

任一位有誠意嘅版友都有權申請, 你可以以受版友認同為一個考慮因素, 但係管理層唔應該抹煞任何一位版友嘅機會, 每位會員都係平等嘅, 只要有一個良好機制就可以

引用:
原帖由 鐵血將軍巴頓 於 2007-3-21 10:18 PM 發表

你係無咁講過, 我亦都係打個比喻, 以你講嘅條件咁空泛, 難保他日真係有個註冊左三幾個月, post有限嘅人申請做版主

受版友認同做版主嘅人未必做得好, 缺乏版友認同而出任版主嘅人 ...
大前題唔係個會員應該對申請該版有一定的知識,若果冇,我諗你同求其所講的條件都唔使考慮啦!

誰能代替哥哥地位

請恕冒犯,
請問有沒有機制評核現有版主, 是否稱職呢?
有些版主一個月都不見人, 版友可否提出抗議呢?

引用:
原帖由 fighterplane 於 2007-3-21 10:39 PM 發表
請恕冒犯,
你想投訴?

誰能代替哥哥地位

引用:
原帖由 紅豆沙 於 2007-3-21 22:36 發表

大前題唔係個會員應該對申請該版有一定的知識,若果冇,我諗你同求其所講的條件都唔使考慮啦!
你認為呢度所有版都需要有一定知識嗎
如果果位版友申請嘅版要用到的話, 我覺得呢個只可以作為其中一個考慮條件

不敢, 我個邊位"現任"版主非常稱職.

引用:
原帖由 fighterplane 於 2007-3-21 22:39 發表
請恕冒犯,
你想提出抗議可以直接向大版主提出

引用:
原帖由 鐵血將軍巴頓 於 2007-3-21 22:48 發表

你想提出抗議可以直接向大版主提出
呢样难道你不讲我不知道吗?我已给了!

引用:
原帖由 求其 於 2007-3-21 22:54 發表

呢样难道你不讲我不知道吗?我已给了!
我當然知道, 我只係話埋比佢知佢投訴有門

只可惜大版主未做晒野囉

Any urgent matter, PM me.

我呢d小人物, 點敢隨便驚動大版主, 我都唔識分邊d係urgent,邊d唔係

引用:
原帖由 fighterplane 於 2007-3-21 23:06 發表
Any urgent matter, PM me.

我呢d小人物, 點敢隨便驚動大版主, 我都唔識分邊d係urgent,邊d唔係

唔怕, 如果你真係覺得好有問題可以直接pm佢都得, 佢唔會ban你嘅, 除非你係玩野或者搞搞震啦

佢會唔會?
引用:
喂喂, 大聲D喇
喂喂, 聽你唔到, 幫你唔到

引用:
原帖由 fighterplane 於 2007-3-21 23:18 發表
佢會唔會?

呢個問題我唔可以代佢答你

引用:
原帖由 fighterplane 於 2007-3-21 22:39 發表
請恕冒犯,
也许这都是义务的,所以也没有評核機制,但小弟觉得,既然版主拥有比一般版友多一点的权限,也应该有多一点责任的!任何版友对版主或任何人有意见,是可以投诉的,这投诉会直接到达论坛主人及几个MODERATOR的。

我们早前就你提及的部分版主经常不来或缺勤已久这问题,作出了量度及调整了(是内务问题所以不会公开)。有其他问题希望你多一点提出!

引用:
原帖由 鐵血將軍巴頓 於 2007-3-21 22:59 發表

我當然知道, 我只係話埋比佢知佢投訴有門

只可惜大版主未做晒野囉
佢几忙的,我的提案有D佢做了,有D我想佢做紧,有D就。。。未吧

引用:
原帖由 鐵血將軍巴頓 於:43 發表

你認為呢度所有版都需要有一定知識嗎
如果果位版友申請嘅版要用到的話, 我覺得呢個只可以作為其中一個考慮條件
但係呢個條件好重要!
每個分版既版主就好似一個主持人咁,除左管理分版之外,更加要參與討論,或者帶起話題;咁先可以吸引人流。
人生有幾多個10年,最緊要有態度!

引用:
原帖由 anakin 於 2007-3-21 23:32 發表

但係呢個條件好重要!
每個分版既版主就好似一個主持人咁,除左管理分版之外,更加要參與討論,或者帶起話題;咁先可以吸引人流。
我知道呢樣有d版係要有一定知識, 但係唔係所有版都要嘛, 所以你quote我果個post我都講明如果版友要申請果版要有一定知識時就會成為佢申請做版主嘅考慮條件之一

如果有一定知識呢項成為最低申請要求的話, 我認為應該清楚列明邊一類版有咁嘅要求

引用:
原帖由 求其 於 2007-3-21 23:24 發表

佢几忙的,我的提案有D佢做了,有D我想佢做紧,有D就。。。未吧
仲好忙添

各位Moderator和大版主可否間唔中出一些論譠公告。讓大家知道多一些論譠運作,或一些諮詢,讓大家可以提意見。

48 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。