推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

最近 ( 2007/3月尾) 廣深鐵路係米超誤點?

最近 ( 2007/3月尾) 廣深鐵路係米超誤點?

read from the newspaper that the duration has been extended to one and a half hour and the schedule is a mess .

any brothers have first hand experience ?

引用:
原帖由 Oldman 於 2007-3-27 19:53 發表
read from the newspaper that the duration has been extended to one and a half hour and the schedule is a mess .

any brothers have first hand experience ?
是,差d奶嘢。好彩提早成兩三個鐘出門,否則就含淚。
汎用人形決戦兵器人造人間エヴァンゲリオン

可惜坐車都唔快得幾多
攪到無選擇
打倒昨日的我,打倒今日的你

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-27 22:35 發表
可惜坐車都唔快得幾多
攪到無選擇
坐公路長途車仲衰,兜路兜到暈,火車坐一粒半鐘,巴士坐成兩粒半鐘。
汎用人形決戦兵器人造人間エヴァンゲリオン

引用:
原帖由 中式食肆有座位 於 2007-3-27 20:23 發表

是,差d奶洁C好彩提早成兩三個鐘出門,否則就含淚。
how long did it take from SZ to GZ or vice versa ?

thanks !

引用:
原帖由 中式食肆有座位 於 2007-3-27 23:38 發表

坐公路長途車仲衰,兜路兜到暈,火車坐一粒半鐘,巴士坐成兩粒半鐘。
but the bus used to take only 1.5 hours from GZ to SZ .

is ithe delay  because of traffic jam in GZ ?

有個提議,唔知大家覺得點..........就係坐長途車去番禺市橋,再轉地鐵去廣州目的地,甘咪唔駛怕廣州市內塞車囉!!!!甘當然去到市橋,可以中途搵d野攪攪o既!!!!o騎o騎!!!!!!

引用:
原帖由 aduck1 於 2007-3-28 17:48 發表

有個提議,唔知大家覺得點..........就係坐長途車去番禺市橋,再轉地鐵去廣州目的地,甘咪唔駛怕廣州市內塞車囉!!!!甘當然去到市橋,可以中途搵d野攪攪o既!!!!o騎o騎!!!!!!
咁不如先去東莞!
日日做到無停手,總有收獲的時候!!!

引用:
原帖由 Butt 於 2007-3-28 18:06 發表

咁不如先去東莞!
甘就唔止提早兩三個鐘出門,係提早兩三日至O岩喎

唔好得幾多
因為深圳去番禺
都係兩粒鐘
我聽日仲要上天河
攪到都唔知坐咩好

問題係廣深路段都好多車
呢個係火車唔得,車都唔得既原因

引用:
原帖由 Butt 於 2007-3-28 18:06 發表

咁不如先去東莞!
but no subway from DG to GZ !

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-28 22:21 發表
唔好得幾多
因為深圳去番禺
都係兩粒鐘
我聽日仲要上天河
攪到都唔知坐咩好
please tell us your experience later ! thanks !

引用:
原帖由 aduck1 於 2007-3-28 17:48 發表
thanks !

any good suggestions in PY's entertainment  ?

btw, this route may take about 3 hours from SZ to GZ ( not including the time on entertainment in PY ) , so seems that it doesn't quite work !

Is Direct Through Train from HK to GZ a bit better than the trains from SZ to GZ ?

結果都選擇了坐火車
但係就決定唔跟時間班次
即是見車就上
剛好食飯時間
冇位坐,可以去餐車坐
不過新車依家只有微波爐飯盒
沒有什麼東西食
比舊車差一點

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-30 17:52 發表
結果都選擇了坐火車
how long did it take ?

都有個半鐘
算喇~~~

I am lucky , just delay 9 mins at friday morning .

引用:
原帖由 港奸剋星 於 2007-3-31 08:35 發表
都有個半鐘
算喇~~~
not too bad ! thank you !

星期一(2/4)由深圳去廣州

火車先誤點半個鐘,我就等.....
半個鐘之後再宣佈誤點到1個鐘......

即走去搭大巴.....
點知高速慢到嘔.....成半路程都係半塞狀態.....結果坐咗3個鐘.....

加加埋埋,用咗差唔多4個鐘由深圳去廣州.......
果日既schedule,完全無晒......

希望18號之後會好返啦~~

昨天乘14:20往東莞,沒有誤點,車程竟然還比平時快了些!

finally took the through train and it took 2 hours to and from GZ , just half an hour behind schedule  not too bad !

三號晚坐10:58去汕頭的火車,晚點半個鐘開出,
沿途以龜速前進,兩點才到達東莞東!
日日做到無停手,總有收獲的時候!!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。