推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

28 12
發新話題

五天工作日

五天工作日

各位點睇政府五天工作周丫..

讚成..反對..原因呢?

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2006-8-16 12:03 AM 發表
各位點睇政府五天工作周丫..

讚成..反對..原因呢?
讚成全港商業機構同政府都五天工作
最好三天工作四天休息,出糧照舊!
砵砵砵

我話煲呔真係醒,識得搞五天工作制,簡直係特區成立以來最大嘅德政,唔駛嘥額外資源就贏哂我地啲公務員嘅掌聲!老董就唔識咁做喇!

其實九七前入職的公務員一般每年有40.5日大假(最多可儲180日),一年咁多日假,加埋公眾及法定假期,而家又行埋五天工作制,計吓計吓一年差唔多有三份一時間唔駛返工!

引用:
原帖由 出火仔 於 2006-8-16 00:08 發表

屎懶計~~

引用:
原帖由 statesman 於 2006-8-16 00:40 發表
我話煲呔真係醒,識得搞五天工作制,簡直係特區成立以來最大嚗w政,唔駛暵B外資源就贏哂我地齯蔑員鼢x聲!老董就唔識咁做喇!
都唔係所有公務員贊成丫...每日做多幾個鐘..d人寧願返多日

引用:
原帖由 statesman 於 2006-8-16 00:42 發表
其實九七前入職的公務員一般每年有40.5日大假(最多可儲180日),一年咁多日假,加埋公眾及法定假期,而家又行埋五天工作制,計麰p鴾@年差唔多有三份一時間唔駛返工!
我識好多爆哂假無放..齋sit喎

引用:
原帖由 statesman 於 2006-8-16 12:42 AM 發表
其實九七前入職的公務員一般每年有40.5日大假(最多可儲180日),一年咁多日假,加埋公眾及法定假期,而家又行埋五天工作制,計麰p鴾@年差唔多有三份一時間唔駛返工!
要高級公務員才有40.5日大假,中、低級公務員每年只有22至31日大假咋!

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2006-8-16 09:07 AM 發表

都唔係所有公務員贊成丫...每日做多幾個鐘..d人寧願返多日
是啊!
有些返開九個鐘的公務員,如果轉五天工作,變魖C日要返十個鐘!
所以都有人反對謘I

引用:
原帖由 冰河 於 2006-8-16 14:27 發表

要高級公務員才有40.5日大假,中、低級公務員每年只有22至31日大假咋!
又唔一定要好高級,只要在總薪級表第14點或以上再加十年服務年資,
而有關人員又在2000年6月1日以前入職,就有每年40.5日大假了。

參考網址:

http://www.csb.gov.hk/tc_chi/admin/benefits/106.html
日日做到無停手,總有收獲的時候!!!

五天工作周 - 自欺愚人!!!

我反對,因為有D西方國家少過一週五天工作嫁,你地知唔知呢?可能係做四日半或更少。

引用:
原帖由 出火仔 於 2006-8-16 12:08 AM 發表

講出左我地既心聲
諸葛亮誡子書
君子之行:
靜以修身,儉以養德。
非澹泊無以明志,非寧靜無致遠。
夫學須靜也,才須學也。
非學無以廣才,非靜無以成學。
慆慢則不能研精,險躁則不能理性。
年與時馳,志與歲去,遂成枯落,悲嘆窮廬,將復何及也。

上网只是玩玩而已,何必认真计较呢!!
笑看風雲過, 何事犯心魔

引用:
原帖由 AkiraYuki 於 2006-8-18 01:18 PM 發表

講出左我地既心聲
一齊做消房員…
砵砵砵

引用:
原帖由 出火仔 於 2006-8-18 11:53 PM 發表

一齊做消房員…
好呀!! 
諸葛亮誡子書
君子之行:
靜以修身,儉以養德。
非澹泊無以明志,非寧靜無致遠。
夫學須靜也,才須學也。
非學無以廣才,非靜無以成學。
慆慢則不能研精,險躁則不能理性。
年與時馳,志與歲去,遂成枯落,悲嘆窮廬,將復何及也。

上网只是玩玩而已,何必认真计较呢!!
笑看風雲過, 何事犯心魔

有d office 佢係就係返五日呀,
不過係放星期四同星期日,仲有星期一同五,六唔比放
咁做法,比我我都唔想返五日啦

引用:
原帖由 薑餅 於 2006-8-19 19:55 發表
有d office 佢係就係返五日呀,
不過係放星期四同星期日,仲有星期一同五,六唔比放
咁做法,比我我都唔想返五日啦

有d貢既部門

大把,部門堶,如果你個section對外係要星期六出去做野,
咁咪要咁放囉,
星期六佢唔可以冇人做,咁星期一同五就一定多野做,
多數星期三同四係一個星期中最少野做的兩日,

仲有話返五日工丫嘛,咁冇講到明要連續放兩日(星期六日)比你架,
佢串d,可以放你星期日同二都得架,
咁五日工作丫嘛

快d去投訴

引用:
原帖由 oleikcaj 於 2006-8-19 10:23 PM 發表
快d去投訴
係冇得投訴架,咁佢真係比你返五日呀,
曾特首冇講明係返五日工係返星期一至五丫嘛

引用:
原帖由 冰河 於 2006-8-16 06:27 AM 發表

私人公司中級職員才有12至18天大假。公務員似乎多羇喎。

當年殖民地政府諗住益d英國人囉。

引用:
原帖由 amuroray 於 2006-9-3 09:36 AM 發表

私人公司中級職員才有12至18天大假。公務員似乎多羇喎。
但公務員冇雙糧、冇花紅喎!
本帖最近評分記錄

時勢唔同左,再者私人工司同政府唔能夠相提並論,彼此既基制、存在性質及運作模式都唔同。

agree for 5 days work ..
but for my position i don't have 5 days work .. @_@

28 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。