推介:| 嬰兒用品沙田 | Baby Product Shatin | cocoonababy | 兒童服裝 | 幼兒教育 | 兒童雜誌 | 嬰兒玩具 | 玩具 | 兒童產品 | 陪月 |

發新話題

[疑難] 教導子女

教導子女

點樣教小朋友才會聽父母話:wondering
唔通又要學上一代甘又打又鬧:
各位媽媽妳地又會點教呢

一個好艱深既學問...之前都有討論過..

電視都有講...身教丫麻...你唔想佢貢樣..就自己做俾佢睇..

細路大左就有佢地思想..我個仔7歲..成日話要點要點..

我就會話佢知..貢樣之後既後果係乜..
千祈唔好用太多'唔準'、'唔俾'..呢d字眼..

拔..我宜家都學緊..大家不防研究下

我個小朋友依家只有20個月,但已經開始不聽我說話啦喂佢食飯又不食,一定要玩具

相關搜索目錄: 玩具

引用:
原帖由 ※京子※ 於 2007-4-19 10:40 發表
一個好艱深既學問...之前都有討論過..

電視都有講...身教丫麻...你唔想佢貢樣..就自己做俾佢睇..

細路大左就有佢地思想..我個仔7歲..成日話要點要點..

我就會話佢知..貢樣之後既後果係乜..
...
係呀!有無媽媽可以一齊研究下,俾下意見

雖然你想問媽媽, 但係忍唔住要講兩句.
20 個月正正係第一個反叛期.
我個仔18個月.
反叛期因為佢開始有主見, 係好嫁.
唔洗教佢住. 由得佢先.

引用:
原帖由 WURTH 於 2007-4-19 18:08 發表
雖然你想問媽媽, 但係忍唔住要講兩句.
20 個月正正係第一個反叛期.
我個仔18個月.
反叛期因為佢開始有主見, 係好嫁.
唔洗教佢住. 由得佢先.
甘快就有反叛期
甘小朋友又會到幾時才聽話呢
好擔心

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-4-20 12:27 發表

甘快就有反叛期
好擔心
去到讀書時期.就可以講下道理

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-4-19 01:01 PM 發表
點樣教小朋友才會聽父母話:wondering
唔通又要學上一代甘又打又鬧:
各位媽媽妳地又會點教呢
我早幾年都係打打鬧鬧咁教, 效果唔好而且打完事後心痛.
之後改變策略, 把她們當成朋友, 佢地做唔o岩, 我就用問的去了解, 之後解釋比佢地知如果咁做 (我要佢地咁做) o既好處會係咁, 然後象徵式懲罰是少不免的. 佢地受落, 重犯o既機會又少左.

我覺得唔係要佢地聽話, 聽話未必係好事, 父母唔會跟佢一世, 長大左要聽邊個話 ? 最重要係比佢地知mug野係o岩, 點樣去做好佢地每日o既責任至係教仔o既重點.
I'll be back!

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-4-21 18:24 發表

我早幾年都係打打鬧鬧咁教, 效果唔好而且打完事後心痛.
之後改變策略, 把她們當成朋友, 佢地做唔o岩, 我就用問的去了解, 之後解釋比佢地知如果咁做 (我要佢地咁做) o既好處會係咁, 然後象徵式懲罰是少不 ...
講得岩

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-4-20 04:27 PM 發表

甘快就有反叛期
好擔心
我外母教左成三十年中學, 佢覺得d學者未成日講"反叛期"時, 一班裡面只有一兩個反叛學生. 就係d人成日講 teenager problem, "反叛期" 至會令更多本來唔會反叛學生變成反叛. 最後搞到大半班都係問題學生. 最後佢建議唔好在學生面前講呢個四字禁忌詞彙, 佢地學校就少左"反叛問題".

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-4-28 19:02 發表

我外母教左成三十年中學, 佢覺得d學者未成日講"反叛期"時, 一班裡面只有一兩個反叛學生. 就係d人成日講 teenager problem, "反叛期" 至會令更多本來唔會反叛學生變成反叛. 最後搞到大半班 ...
唔講都教到小朋友

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-4-28 07:02 PM 發表

我外母教左成三十年中學, 佢覺得d學者未成日講"反叛期"時, 一班裡面只有一兩個反叛學生. 就係d人成日講 teenager problem, "反叛期" 至會令更多本來唔會反叛學生變成反叛. 最後搞到大半班 ...
我都間唔中返中學代下課, 老師係幾多禁忌, 學生對老師講既野又一知半解.
為反叛而反叛, 就會係問題學生.
學生問問題, 其實都係一種反叛.
但係勇於找真理, 有正直既人格, 反叛於不公平, 專制既現像. 正是讀書既目的.

細蚊仔反叛, 你要了解佢需要. 如果佢想要既野, 得唔到就會發惡.
最好唔好俾佢發脾氣, 養成習慣就好難改.
如果無大問題, 你就下佢先. 佢唔食野就你食鬼左佢, 仲要話好好食, 引死佢.

唔同佢地講反叛, 唔代表唔理佢地, 係唔好比佢地做錯野時, 用反叛期作藉口再錯下去, 不肯改過. 又或者搵d新野同你對抗.

今日個大女在學校比人bullied. 佢話有幾個男同學話佢係 stupid chinese girl, 佢就答佢地: you don't look like a chinese, you don't look like a girl, but you are stupids.

我問佢有冇 report 比老師聽, 佢答: 唔理個 d stupids 就得啦.

佢反應都幾好, 不過聽日我都係想同佢校長講下. 因為以免問題變大.

唸左成晚, 都係細路事細路解決, 除非有 physical contact, 否則都唔須要做父母o既出手. 以免教壞佢, 一出事就出皇牌, 以後點在呢個咁複雜o既社會生存.

有人講過: "管教管教, 有時唔管就係教". 不過呢件事仍然要 keep an eye on it.

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-5-24 03:07 AM 發表
唸左成晚, 都係細路事細路解決, 除非有 physical contact, 否則都唔須要做父母o既出手. 以免教壞佢, 一出事就出皇牌, 以後點在呢個咁複雜o既社會生存.

有人講過: "管教管教, 有時唔管就係教". 不過呢 ...
Can't agree with you more.

我覺得平常大家鬥氣,一定出口傷人.細路更加想起咩就衝口而出.
Stupid Chinese  呢d字眼係都幾傷害一個異鄉人.其實佢地都係異鄉人,仲有一段唔多光彩既歷史.
我地香港人既Racial Discrimmination都好嚴重,成日扮大陸人d口音.{典樣呀}
唔需要特別為今次既投訴,不過應提議學校加強尊重其他種族既教育.
如果有人話我Stupid Ching, 我實話佢知我同Burce Lee born in the same place.

不如話比佢知 jackie chan 係佢 uncle. 不過最好都係小事化無. 我地係弱勢社群, 唔好咁揚, 低調d, 吃虧一兩次唔會快死d o既, 但係做錯決定就可以好嚴重, 因為冇人會黎 backup.

令我唸番起朱子治家格言 -- 處世戒爭訟

Why BB always 唔食飯
My BB 3 years old

四個字...將心比己,假設你係佢, 你會點,試試站出固有的框框吧

我個仔都就黎7歲,睇落似4-5歲我見佢既次數同機會好少,所以有咩我都盡量滿足佢...例如去玩,去食咁.
但係佢好鐘意叫我買玩具比佢,呢樣野我就好少應承佢,佢真係太多玩具,玩一次又唔玩,堆到成屋都係,我唔買佢就好扭計,不過我一於唔理,只係陪佢睇下就算,佢扭住買時,我就走人,行出鋪頭等佢冇得再扭.
而家佢都大左好多,我唔會打佢,要同佢講多d道理,有時佢好野蠻,講錯野反而要我講sorry,我話佢唔岩佢就話係我唔岩,佢就唔睬我囉,不過隔一陣我就攬番住佢,先say sorry,等佢個心順番,再同佢講話咁樣係唔岩架...佢就會肯say sorry.
上次我同佢講左好耐道理,佢聽得好似好明白咁...乖左一晚咁多,第二日就咩都唔記得晒......,有時照顧佢一日,我好似番左24小時工咁,好辛苦.
我都係唔識做人呀媽架喇.......
不過我知佢好乖既....

相關搜索目錄: 玩具

有d野係聽左就明白, 入左潛意識, 要表達就好困難. 佢重複犯錯可能係佢覺得o岩又或者想你注意佢.

呢d叫做鬥氣, 細蚊仔好識學大人既方法, 但係道理好難學.
佢做錯, 你試下唔發火, 唔用惡, 唔係鬧.
話佢知後果, 問佢想唔想.  多數都唔識死.
佢實作對, 俾佢撞下小小板.
佢慢慢就會聽話啦.

你太少見佢, 所以心急教好佢, 反而會用錯左方法架.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。