推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[疑難] 入台證......

入台證......

各位BROTHER,
入台證是不是可以在網上申請?
要幾耐才可以拎?
同埋可唔可以同朋友申請同拎埋?

謝謝呀

真的無人知嗎?
唉............

中華民國
簽證資料

港 澳 出 生 ( 特 區 護 照 或 BNO 上 註 明 ) 或 曾 於 1983 年 以 後 赴 台 , 持 有 效 6 個 月 以 上 的 特 區 護 照 或 BNO , 14 天 內 來 回 機 票 , 便 可 申 請  1. 網 上 簽 證 或 2. 落 地 簽 證 網 上 簽 證 : 需 符 合 以 上 條 件 , 登 上 台 灣 「 內 政 部 警 政 署 入 出 境 管 理 局 」 網 頁 中 文 版 , 點 選 網 絡 申 辦 服 務 , 填 上 個 人 資 料 , 大 約 8-10 秒 後 電 腦 會 即 時 發 出 電 子 收 件 編 號 。

申 請 人 憑 港 澳 居 民 有 效 護 照 、 身 份 證 正 本 及 電 子 收 件 編 號 , 到 中 華 旅 行 社 或 中 華 旅 行 社 香 港 機 場 辦 事 處 繳 交 港 幣 55 元 , 就 可 領 取 臨 時 入 境 停 留 通 知 單 。

該 通 知 單 由 發 證 起 計 3 個 月 內 可 入 出 境 2 次 , 每 次 最 多 停 留 14 日 , 不 可 延 期 。  
落 地 簽 證 : 需 符 合 以 上 條 件 並 出 示 14 日 內 來 回 機 票 , 於 桃 園 中 正 國 際 機 場 或 高 雄 小 港 機 場 辦 理 , 費 用 為 新 台 幣 200 元 。

該 臨 時 入 境 停 留 通 知 單 為 單 次 入 境 , 最 多 停 留 14 日 , 不 可 延 期 。  

非 港 澳 出 生 且 從 未 赴 台 者 , 需 到 中 華 旅 行 社 辦 理 入 台 證 。 辦 理 入 台 證 需 帶 備 彩 色 白 色 底 證 件 相 1 張 , 香 港 身 份 證 正 副 本 ( 副 本 需 底 面 分 開 影 印 ) , 航 空 信 封 1 個 , 需 時 14 個 工 作 天 , 費 用 為 港 幣 120 元 , 另 加 郵 費 12 元 。

一 年 多 次 及 三 年 多 次 入 台 證 費 用 請 向 中 華 旅 行 社 查 詢 。  

簽 證 查 詢 : 中 華 旅 行 社 - 香 港 金 鐘 力 寶 大 廈 第 1 座 4 字 樓 , 電 話 : 2525-8316
中 華 旅 行 社 香 港 國 際 機 場 辦 事 處 位 於 離 境 大 堂 K 段 , 開 放 時 間 為 每 日 早 上 8 時 至 晚 上 8 時 。

中華民國駐港機構:
中 華 旅 行 社
地 址 : 香 港 金 鐘 力 寶 大 廈 第 1 座 4 字 樓
電話:2525 8316

相關搜索目錄: 簽證

可不可做網上簽證,看你是不是香港出生的香港永久居民。是的就可以做網上或落地簽證。

入台證=網上簽證=落地簽證(任何一種就可以)

台證申請方法

A在香港出生的香港永久居民

有兩個方法

1. 網上簽證

先在網上填好表格後遞交,電腦會給你一個號碼,你拿著號碼到金鐘的中華旅行社或香港國際機場拿就可以。(要留意辦公時間)

https://nas.immigration.gov.tw/

香港中華旅行社

香港金鐘道89號力寶中心第一座4樓

(002-852)25258316

上班時間:09:00 ∼ 17:00

(2)中華旅行社國際機場辦事處:

香港國際機場離境大廳K段中華旅行社櫃檯

(002-852)22610238

上班時間:08:00 ∼ 20:00

$55HKD p.s.可出入境2次耶!

2. 落地簽證

到台灣機場還沒出境前有辦理落地簽證的櫃檯。填好表格、證件、回程機票及台幣200元。(在中正機場做落地簽證的旁邊有兌換台幣的櫃檯)

兩者皆不用相片。可留台14天

B香港的永久居民但於大陸出生又是第一次去台灣

到金鐘的中華旅行社辦理台證。帶同身分證正本、身分證影印本 (底面也要)回郵信封(寫有回郵地址但不用貼郵票)、相片一張、錢122 HKD,去到拿表填好貼上身分證影印本就可以去交表、相、回郵信封及錢。到時會看身分證正本,看完就會交回給你。約21天。

相關搜索目錄: 電腦 旅行社 簽證 機票

明白~~~
唔該2位了~~~~

明白~~~
唔該2位了~~~~
台妹

明白了3q大大~~~~~~~~~~
台妹

very clear, i actually wanted to ask the same question ^^

引用:
原帖由 iverson76 於 2007-5-21 15:18 發表
very clear, i actually wanted to ask the same question ^^
落地簽證好方便, 又快~ 所以我會建議做落地簽證

引用:
原帖由 芝華士女朋友kay 於 2007-5-22 11:27 發表

落地簽證好方便, 又快~ 所以我會建議做落地簽證
係香港機場做...有兩個好處...!
一)可以到台北就出閘..慳返d時間去玩...!!!
二)香港機場做台証....係一簽就比你入台兩次....!如果係台灣落地..只係單次!

但係香港做..你要預鬆好多時間去囉証等上機..因為香港做証..唔計排對..係耐
過台灣好多....成日都係見得兩三個人係到等証..都等到..趕住要上機..囉唔到.!
...

我之前係網上申請左, 跟住去金鍾拎, 都要等成個幾鍾先拎得

引用:
原帖由 SHAREN 於 2007-6-7 10:09 發表
我之前係網上申請左, 跟住去金鍾拎, 都要等成個幾鍾先拎得
仲有我就曾經網上申請左...但去到機場等左唔上機唔得..去到台灣至做..
但從始..我唔能夠再係網上做証....上去做..就話我..唔可以重覆申請.
即係話..我仲有証係佢地到..吹脹

引用:
原帖由 mingfai 於 2007-6-7 16:42 發表

仲有我就曾經網上申請左...但去到機場等左唔上機唔得..去到台灣至做..
但從始..我唔能夠再係網上做証....上去做..就話我..唔可以重覆申請.
即係話..我仲有証係佢地到..吹脹
你去金鍾拎左張証唔得咩??

引用:
原帖由 SHAREN 於 2007-6-7 22:42 發表

你去金鍾拎左張証唔得咩??
做得張証都係貪快...拎完就上機...當現..你可以早幾日搞好.
行多次..去邊到拎都得..

引用:
原帖由 mingfai 於 2007-6-8 15:51 發表

做得張証都係貪快...拎完就上機...當現..你可以早幾日搞好.
行多次..去邊到拎都得..
在機楊拎通常都好多人, 要等好耐, 要預多D時間

引用:
原帖由 SHAREN 於 2007-6-9 00:32 發表

在機楊拎通常都好多人, 要等好耐, 要預多D時間
唔係人多人少既問題.係佢地處理得慢...我見得三幾丁人.,.都搞好耐..
跟本唔關人多人少事....因為佢係你到左佢先搞..唔係整好係到..

引用:
原帖由 mingfai 於 2007-6-9 23:12 發表

唔係人多人少既問題.係佢地處理得慢...我見得三幾丁人.,.都搞好耐..
跟本唔關人多人少事....因為佢係你到左佢先搞..唔係整好係到..
那看來做落地簽証最方便快捷

引用:
原帖由 SHAREN 於 2007-6-11 17:05 發表

大家同樣出証..係香港一早上網比晒資料...得果三九兩丁七都可以玩你粒幾鐘.
係台灣機場搞落地......由你排隊..一般十五分鐘埋到去第表格..再等五分鐘已經出到証..你就知香港班中華旅行社班友點做野

相關搜索目錄: 旅行社

我六月十一日1235去到,排1:30攞到籌,
阿姐姐叫我4:30返去,話<盡量做比你地,做唔到比返D証件你,我地係唔會KEEP你証件過夜架>
咁4:20去到,都仲未得喎,仲要等,
我好彩,我4:35等到啦,
同日,有D太太真係等足四個鐘,
係香港做定都係求安心姐,唉

引用:
原帖由 薑餅 於 2007-6-12 20:08 發表
我六月十一日1235去到,排1:30攞到籌,
阿姐姐叫我4:30返去,話<盡量做比你地,做唔到比返D証件你,我地係唔會KEEP你証件過夜架>
咁4:20去到,都仲未得喎,仲要等,
我好彩,我4:35等到啦,
同日,有D太太真 ...
其實如果去過台灣領取過台証...去到做根本無乜唔放心..
真係發神經唔比你入...拎住台証都可以唔比你入..

引用:
原帖由 SHAREN 於 2007-6-11 17:05 發表

仲有一樣..如果曾經囉過入台証..下次入再入台灣搞落地.
你夾埋比佢一齊搞....會穩陣d ..當然冇都唔係問題

引用:
原帖由 mingfai 於 2007-6-12 00:17 發表

大家同樣出証..係香港一早上網比晒資料...得果三九兩丁七都可以玩你粒幾鐘.
係台灣機場搞落地......由你排隊..一般十五分鐘埋到去第表格..再等五分鐘已經出到証..你就知香港班中華旅行社班友點做野
其實我都覺香港中華旅行社班友做野好唔得....
係金鍾等個時, 勁耐先叫一個number.

引用:
原帖由 SHAREN 於 2007-6-13 16:42 發表

其實我都覺香港中華旅行社班友做野好唔得....
係金鍾等個時, 勁耐先叫一個number.
宜家可以係台灣搞落地...以前下下去力寶搞..仲受氣啦.!
去旅行開心下..搞到好似去批移民咁..連阿爸阿媽料都要
比埋...! 做幾多次都要填..!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。