標題: 有冇巴打係NCSC STAFF [打印本頁]

作者: chi168    時間: 2006-8-16 23:57     標題: 有冇巴打係NCSC STAFF

作者: 大田英明    時間: 2006-8-17 08:09

我係呀...!!
作者: webhunter    時間: 2006-8-17 22:18     標題: 回復 #1 chi168 的帖子

咩來架
作者: 大田英明    時間: 2006-8-17 23:46

引用:
原帖由 webhunter 於 2006-8-17 10:18 PM 發表
咩來架
Non Civil Servant Contract Staff...
作者: chi168    時間: 2006-8-19 01:17

引用:
原帖由 大田英明 於 2006-8-17 12:09 AM 發表
我係呀...!!
hello ar  巴打
介唔介意講下邊個department呢 做得開心嗎
小弟將會去屋乳署打工 聽人講好油下  亦都冇乜前途

作者: 大田英明    時間: 2006-8-19 05:11

引用:
原帖由 chi168 於 2006-8-19 01:17 AM 發表

hello ar  巴打
介唔介意講下邊個department呢 做得開心嗎
小弟將會去屋乳署打工 聽人講好油下  亦都冇乜前途
除左焗長, 褲焗長同埋焗長鋤你, 有邊個NCSC係有錢途架...!!

我家陣o係工傷four妓局... 工作呀... 老闆very good, exposure ok咁啦... 同過王永cheap交過手咁, 即係握過手...

作者: bbq    時間: 2006-8-20 23:40

引用:
原帖由 大田英明 於 2006-8-19 05:11 AM 發表

除左焗長, 褲焗長同埋焗長鋤你, 有邊個NCSC係有錢途架...!!

我家陣o係工傷four妓局... 工作呀... 老闆very good, exposure ok咁啦... 同過王永cheap交過手咁, 即係握過手...
王永cheap哩條友成日強姦民意好pk架渦!
作者: falo    時間: 2006-8-21 22:14

My child work as summer helper
作者: 01410    時間: 2006-8-21 23:59

唉! 我做重緊呀!
ncsc 冇前途, 冇希望
人工比長俸少一半, 做d o野又一樣
作者: chi168    時間: 2006-8-22 19:10

引用:
原帖由 01410 於 2006-8-21 03:59 PM 發表
唉! 我做重緊呀!
ncsc 冇前途, 冇希望
人工比長俸少一半, 做d o野又一樣
同工不同酬 甚至俾人歧視
唔內訌冇心病就假
:bird:
作者: bbq    時間: 2006-8-22 21:36

引用:
原帖由 chi168 於 2006-8-22 07:10 PM 發表

同工不同酬 甚至俾人歧視
唔內訌冇心病就假
:bird:
政府刻意攪分化,用意打散工務員再將其縮細。
作者: 01410    時間: 2006-8-24 00:15

ncsc 只是合約員工 不等於公務員 合約期(三個月 至 兩年不等) 大約有萬多人
公務員不會分化
政府只要為$看帶頭剝削工人! 可恥!
作者: cybaster    時間: 2006-8-24 21:45

逢係後生的,絕大部份都係ncsc

我都係= =
作者: chi168    時間: 2006-8-24 23:54

引用:
原帖由 cybaster 於 2006-8-24 01:45 PM 發表

我都係= =
以房屋署為例
我完全未見過任何一間公司/部門  最young果個staff 都成3張幾野

雖然未至於青黃不接  但team人絕對談不上朝氣蓬勃
作者: 01410    時間: 2006-8-25 01:12

有部門 大部分員工都是 ncsc staff  還有d做了七,八年, 職都冇得升!
人工只有少, 冇得加!
作者: bbq    時間: 2006-8-25 23:07

引用:
原帖由 01410 於 2006-8-24 12:15 AM 發表
ncsc 只是合約員工 不等於公務員 合約期(三個月 至 兩年不等) 大約有萬多人
公務員不會分化
政府只要為$看帶頭剝削工人! 可恥!
埃.........01410先生事情是這樣的...........有政府部門刻意把同職級ncsc員工跟同職級公務員混在一起工作,這樣同工不同酬,福利又唔同,冇分化就假。總之就惡攪啦。
作者: jackpao    時間: 2006-9-1 19:36

我係ncsc....

d公務員阿員好彊化,只識擦鞋,有d同你同grade,但見你係ncsc就成日串你,高姿態踩你
作者: bbq    時間: 2006-9-2 00:16

引用:
原帖由 jackpao 於 2006-9-1 07:36 PM 發表
我係ncsc....

d公務員阿員好彊化,只識擦鞋,有d同你同grade,但見你係ncsc就成日串你,高姿態踩你
若果你也是長菶的話管他擦鞋還是高姿態呢,這類型的傢伙到處都有,盡管私人公司這類人也比比皆是,錯不在員工!錯在管理!把两種聘用條件的人放在一起工作,明顯係要領佢地搞內鬥!
作者: 01410    時間: 2006-9-2 17:26

引用:
原帖由 jackpao 於 2006-9-1 11:36 AM 發表
我係ncsc....

有乜衰野賴晒你! 有野做比晒你! 有錯的只會係你! (錯同長俸公務員冇關)

公務員d寵物有事就立即請假走人
ncsc屋企人有緊要事都要一日前申請請假
作者: jackpao    時間: 2006-9-2 20:50

引用:
原帖由 01410 於 2006-9-2 17:26 發表

有乜衰野賴晒你! 有野做比晒你! 有錯的只會係你! (錯同長俸公務員冇關)

仲有ncsc d同事離職,1年後先開始請人填返d位,我個section長期缺人,做到剩下的ncsc同事死死下。但d公務員一走已有acting埋位做野/安排調其他civil servant接替。我地真係尿壺都不如....
作者: bbq    時間: 2006-9-3 00:21

其實都講過錯不在長菶或合約員工,錯在管理階層!
若把長菶員工都炒曬,難道合約員工的待遇就會得到改善?
所以我覺得大家應該認清問題所在,真正欺壓工人者是香港政府!
作者: 冰河    時間: 2006-9-3 18:37

引用:
原帖由 01410 於 2006-9-2 05:26 PM 發表

唔係呀!小弟那個部門鷢csc都常常垂瘞瓷I
作者: faiz    時間: 2006-9-4 04:28

引用:
原帖由 01410 於 2006-9-2 09:26 AM 發表

我都係NCSC STAFF
重有D公務員一見多野做或勢色唔對一係即刻"簿外就醫"(簽簿出去睇醫生)一係直頭欏長假
留低個爛攤子你班"廉價勞工"執手尾............
唉,鬼叫你生活逼人咩,政府根本就唔重視你班NCSC, 你唔DO咩, 唔緊要, 一登廣告大把人應徵, 死未

作者: faiz    時間: 2006-9-4 04:29

引用:
原帖由 01410 於 2006-9-2 09:26 AM 發表

重有D公務員一見多野做或勢色唔對一係即刻"簿外就醫"(簽簿出去睇醫生)一係直頭欏長假
唉,鬼叫你生活逼人咩,政府根本就唔重視你班NCSC, 你唔DO咩, 唔緊要, 一登廣告大把人應徵, 死未

作者: chi168    時間: 2006-9-4 17:35

引用:
原帖由 faiz 於 2006-9-4 04:29 發表

唉,鬼叫 ...
咪係
剩係個waiting list 都水蛇春咁長  撥一撥個輪 即刻有人填補空缺
真係唔駛買你怕
作者: bbq    時間: 2006-9-4 20:00

收到d路邊社消息,遲d政府会再削減公務員,只留少量公務員監管外判工程,NCSC亦都唔請,現有工作会轉判給私人機構,而私人機構聘請以往擔任公務員及NCSC工作之員工時亦會以新職位名稱及待遇招聘。
作者: yyc_sm    時間: 2006-9-4 21:23

me too .. working in IMMD ..
Salary is OK LA ...

but work load is ... very heavy ............................

How much they pay for you
作者: lizzy    時間: 2006-9-19 13:03

引用:
原帖由 cybaster 於 2006-8-24 09:45 PM 發表

我都係= =
me too
作者: billy888    時間: 2006-9-19 13:26

引用:
原帖由 chi168 於 2006-8-16 11:57 PM 發表
I am Non Civil Servant Contract Staff...

me too! very unlucky!
作者: billy888    時間: 2006-9-19 13:35

引用:
原帖由 bbq 於 2006-9-4 08:00 PM 發表
收到d路邊社消息,遲d政府会再削減公務員,只留少量公務員監管外判工程,NCSC亦都唔請,現有工作会轉判給私人機構,而私人機構聘請以往擔任公務員及NCSC工作之員工時亦會以新職位名稱及待遇招聘。
Really???

PK law!

遲d ??? When? one year/ two year??
作者: billy888    時間: 2006-9-19 13:39

引用:
原帖由 01410 於 2006-9-2 05:26 PM 發表

yes,I am NCSC my workload are more more  more heavier than same grade公務員.
作者: CHARS0907    時間: 2006-10-1 20:27

我係ar
作者: chi168    時間: 2006-10-4 23:26

引用:
原帖由 billy888 於 2006-9-19 13:39 發表

yes,I am NCSC my workload are more more  more heavier than same grade公務員.
冇計la  我都係
唯有做勤力d 熟手d 搏大佬照 
第日如果請perm位  interview果陣可能有少少少少 jetso .....掛
自己個post 都唔知幾時先有機會甩左個(c)字

作者: 八婆仔    時間: 2006-10-5 10:39

我同意,真無陰公。
作者: newcomer    時間: 2006-10-7 15:49

ncsc staff in swd
作者: qwruguo1981    時間: 2006-11-29 20:12

雖然未至於青黃不接  但team人絕對談不上朝氣蓬勃
作者: chi168    時間: 2007-5-9 20:33

隔左咁耐  推一推文先  嘿嘿

各位巴打近況如何ar
小弟的同事都有得續約 (我contract到10月  未到我續)
有冇巴打聽過/見過有人不獲續約?
作者: wklau0905    時間: 2007-7-16 11:17

政府有錢實吊住你條命
作者: wklau0905    時間: 2007-7-16 11:20

政府有錢實續你約架
作者: jackpao    時間: 2008-2-4 12:53

I heard that some "programme assistant" post will not be renewed. It happens to my friends.
作者: bbq    時間: 2008-2-11 00:11

What is programme assistant ?
Employ in which department ?
Is it a NCSC posting ?

Thanks bro ~
作者: jackpao    時間: 2008-2-12 16:35     標題: 回復 #41 bbq 的帖子

Programme assistant is somewhat like OSA(office support assistant), with lower ranking than a clerk (PA 's salary is onlyaround $5-6K). It is a NCSC post for ad hoc project/programme. For some departments , it is called "project assistant" or XXXX assistant. If you are lucky, sometimes you can be transfered / promoted to be a "Programme coordinator"(which is also a NCSC post).
作者: bbq    時間: 2008-2-12 22:13

OIC ! Thank you very much Jackpao ! ^_^

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0