標題: 火雲邪神 [打印本頁]

作者: kenny01    時間: 2007-7-5 22:35     標題: 火雲邪神

今日工買左....火雲邪神同龍虎門

睇完又有d大家0岩聽既感覺.....

如果連火雲邪神都話唔值十四元....真係諗唔到呢個世界有乜公仔書係抵買既

一班頂既作品
如果福龍有心機既一本熱血漫畫

香港漫畫就有機會返生啦
作者: xwaves012    時間: 2007-7-6 06:03

Did anyone scan any image?
作者: 小小力    時間: 2007-7-6 09:03

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-5 22:35 發表

如果連火雲邪神都話唔值十四元....真係諗唔到呢個世界有乜公仔書係抵買既

一班頂既作品

香港漫畫就有 ...
如果<火雲邪神>係一班頂既作品,我想,...香港漫畫接近玩完喇!! 畫功普普通通,故事更離譜...有睇開龍虎門既會明白....

至於值唔值十四元,每個人既價值觀都唔同,...我個人就覺得唔值囉!! 不過睇開龍虎門既朋友又冇辦法,故事既主線都放左落黎囉!! 兩個選擇:一係睇兩本,一係cut書,兩本都唔睇囉!!

因為睇開有感情,所以我選擇左睇兩本,但如果再係咁分拆降去,東方無敵又一本,XX又一本,外傳又一本,...咁就想唔cut都難....
作者: kenny01    時間: 2007-7-6 13:12

引用:
原帖由 小小力 於 2007-7-6 09:03 發表

如果<火雲邪神>係一班頂既作品,我想,...香港漫畫接近玩完喇!! 畫功普普通通,故事更離譜...有睇開龍虎門既會明白....

至於值唔值十四元,每個人既價值觀都唔同,...我個人就覺得唔值囉!! 不過睇開龍虎門 ...
例子火武cut開3本,本本都咁好買
(好買即係有讀者歡迎佢咁做法)

我覺得火雲既主線係會唔同既,而且講明十二期完...

以前霸刀...武神都有出外傳,不過我諗當主角係黃玉郎,自然特別多反對聲音

我預左呢版既回應係咁架啦,火雲邪神畫面無論大位同細位都做得好足,構圖分境都無交行貨...咁我想問下有冇一本本地或外國既作品,你覺得係頂級製作既呢(真心想討論一下)

漫畫都可以算藝術既一種,當然可以有權比人批評,當然可以講好睇或唔好睇(除左果d四圍問人有冇scan既之外),但製作係咪用心認真同高質,都可以有客觀標準既

好似有個例子,當年特警新人類上畫,好多人又話謝霆峰係垃圾,套戲不知所謂...真的嗎?
果套戲明明製作認真,幾個大場面都交出水準,點解其他外國人睇完都要買片,反而香港人會有咁既反應呢...

唔知我地幾時先可以搵番個平常心,公平咁睇下野,唔好再繼續以批評為主道文化呢
作者: 小小力    時間: 2007-7-6 14:38

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-6 13:12 發表

例子火武cut開3本,本本都咁好買
(好買即係有讀者歡迎佢咁做法)

我覺得火雲既主線係會唔同既,而且講明十二期完...

以前霸刀...武神都有出外傳,不過我諗當主角係黃玉郎,自然特別多反對聲音

我預左呢版既回應係咁架啦,火雲邪神畫面無論大位同細位都做得好足,構圖分境都無交行貨...咁我想問下有冇一本本地或外國既作品,你覺得係頂級製作既呢(真心想討論一下)

漫畫都可以算藝術既一種,當然可以有權比人批評,當然可以講好睇或唔好睇(除左果d四圍問人有冇scan既之外),但製作係咪用心認真同高質,都可以有客觀標準既

好似有個例子,當年特警新人類上畫,好多人又話謝霆峰係垃圾,套戲不知所謂...真的嗎?
果套戲明明製作認真,幾個大場面都交出水準,點解其他外國人睇完都要買片,反而香港人會有咁既反應呢...

唔知我地幾時先可以搵番個平常心,公平咁睇下野,唔好再繼續以批評為主道文化呢
簡單D講,好買即係有讀者歡迎佢咁做法,...咁,我地又睇落去睇下<火雲邪神>好唔好賣就知喇!! 講真,我唔係行內人,火武賣得好唔好我真係唔知,...你點知架??我點樣可以知呀??

至於其他point,真係唔識答,我只係普通既漫畫讀者,咁深奧既解釋我唔明架!! 特警新人類我根本睇都冇睇過,..點解外國人睇完都要買片?? 我想起點解外國人去赤柱睇完D寫住大大隻中文字但又唔明佢寫乜既T-shirt,佢地都要買,...其實我都唔明架...!!

我認為頂級既作品...何志文既<絕代雙驕>,井上雄彥既<Slam Dunk>,北蟡q既<city Hunter>,陳某既<火鳳燎原>咁喇...相比起<火雲邪神>,呢D漫畫係唔係好垃圾呢??

總覺得,人人好似kenny01兄咁,能以一個平常心去睇香港漫畫,唔好再批評,咁香港就有救喇(唔係香港漫畫,係香港呀!!)
作者: 利記    時間: 2007-7-6 16:08

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-5 22:35 發表

一班頂既作品

香港漫畫就有 ...
我都買左

我覺得畫就真係好靚

但唔係咁鐘意個故事

好似又睇緊宜家龍虎門講緊既故事咁

咁我到底睇邊本先琝r
作者: 8366    時間: 2007-7-6 19:47

火雲邪神我都有買,個人感覺都ok喎,福龍呢次只畫12期短編,希望佢可以好頭好尾喇
作者: 亞佳佳    時間: 2007-7-7 00:38

我其實覺得幾好,幾特別.....

最好得閒又出下東方無敵呀,風雷呀等等
作者: kenny01    時間: 2007-7-7 01:25

引用:
原帖由 小小力 於 2007-7-6 14:38 發表

簡單D講,好買即係有讀者歡迎佢咁做法,...咁,我地又睇落去睇下<火雲邪神>好唔好賣就知喇!! 講真,我唔係行內人,火武賣得好唔好我真係唔知,...你點知架??我點樣可以知呀??

至於其他point,真係唔識 ...
每一次討論漫畫和電影問題,得番來都係得一個答案,我係一個普通既讀者,除左呢個擋箭牌外,我想之中還有很多討論空間的

你舉的例子都是大作,又怎會是垃圾呢,但平心而論,火雲邪神既質素,絕對唔會響呢幾本書之下
尤其是係絕世無雙,意念好,故事好,但係志文做唔到果一級既製作水準,(多數係時間同資源問題), 好多時所有既人物,後面都係無背景既...但不失為一套中上作品(個人意見)
陳某既作品,睇得出比左好多心機響橋段安排果度,但就算響呢版,何嘗不是聽到很多冷言冷語

我覺城巿獵人比較合適出單行本,如果一期三十頁咁睇,我覺得佢未必可以響香港巿場立足

入樽係上一代必睇既漫畫,香港畫青年熱血既比較少,不過有一個奇怪現象,好多成左名既日本畫家,都會放棄熱血既題材,聽說熱血漫畫既畫師,響日本會比人睇低一線既

日本畫家我最鐘意係安達充,佢果種分鏡,表達風格同埋幽默感,亦是無可代替的

而火雲邪神第一格從背脊拉拉鏈既插圖開始,已經表現出世界第一流既漫畫水準.火雲邪神由直升機跳下既透視角度...上半格火雲運功,下半格出每個角式大頭既彩圖氣勢做得好,連老邪神行出來個神態面相亦有留意...還有很多...都是香港漫畫少見的

懂得欣賞別人優點,比在雞蛋裡挑骨頭,不是好一點嗎.....

看到香港連福龍呢個級數既畫家,都會在專欄說...因為巿道而未能開書,真係有點唏噓......
作者: kenny01    時間: 2007-7-7 01:31

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-6 16:08 發表

我都買左

我覺得畫就真係好靚

但唔係咁鐘意個故事

咁我到底睇邊本先琝r
我諗呢本野既故事,主要都係火雲邪神回憶錄來架喇

故事一路都係香港漫畫比較弱既一環,有個漫畫人講過,一個星期三十頁,每次結尾都要扮有高潮咁....其實好高難度

香港無乜可能好似日本漫畫咁,用幾期寫一些閑事...二期唔打...都足以比人小到媽媽聲.....
作者: kenny01    時間: 2007-7-7 01:37

香港有冇差既漫畫作品.....多的是
而家既絕代雙驕...無論故事,畫功都係水準以下既...我諗作者連三成功力都無出
霸刀亦係同樣情況.....睇睇直頭奇怪....到底係咪馮志明自己起槁既呢

又好似李小龍咁,首都高速既主筆水準一定未夠,但係都睇得出,佢係有用心機去畫...
剩係呢樣...己經唔可以用垃圾來形容
作者: 037    時間: 2007-7-7 03:07

兩本(龍虎&火雲)一齊睇,效果幾新鮮
龍少如果生性KEEP到十二期就好~

作者: 利記    時間: 2007-7-7 11:57

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-7 01:31 發表

我諗呢本野既故事,主要都係火雲邪神回憶錄來架喇

故事一路都係香港漫畫比較弱既一環,有個漫畫人講過,一個星期三十頁,每次結尾都要扮有高潮咁....其實好高難度

香港無乜可能好似日本漫畫咁,用幾期寫 ...
故事一路都係香港漫畫(電影)既弱點

所以我宜家最鐘意睇邊荒係因為個作者多
作者: neo    時間: 2007-7-7 12:02

o岩o岩睇完,不過出完post先見到呢條thread,真系唔好意思。

我都讚成而家"邊荒"故事系最好...
作者: 休谷客    時間: 2007-7-7 14:51

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-6 16:08 發表

我都買左

我覺得畫就真係好靚

但唔係咁鐘意個故事

咁我到底睇邊本先琝r
我睇完之後頭都暈埋, 講明係新龍前傳, 突然間又講通天百年大典??  

咁如果唔買"火雲邪神"既話, 淨睇新龍係咪會無左連貫性???  

又或者係咪要買哂兩本, 先至可以睇哂成個通天百年大典??  
作者: kenny01    時間: 2007-7-7 15:45

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-7-7 14:51 發表

我睇完之後頭都暈埋, 講明係新龍前傳, 突然間又講通天百年大典??  

咁如果唔買"火雲邪神"既話, 淨睇新龍係咪會無左連貫性???  

又或者係咪要買哂兩本, 先至可以睇哂成個 ...
我諗係...之前既智囊提供既......意見

好多人都覺得龍虎三皇越來越唔似主角,所以以三皇為主既橋段就放回龍虎門

而抄橋就好明顯來自火武,兩個故事, 一個世界...互動而生,又各自獨立
有好處亦有唔好處....
作者: 南宮問天    時間: 2007-7-7 15:55

作者: 喜歡足球    時間: 2007-7-7 17:28

係「火雲邪神」裡面,所有人,包括老天尊,在邪神眼內,只是一群螞蟻,邪神一隻手指已可他們瘁死!
看看邪神能否把通天殺個「片甲不留」!
作者: cdlover    時間: 2007-7-8 08:46

普通啦,不過不失。但對睇開龍虎門嘅我好唔慣。人物性格、語氣、甚至武功威力都格格不入…失望
作者: antoine90    時間: 2007-7-8 10:19

引用:
原帖由 cdlover 於 2007-7-8 08:46 發表
普通啦,不過不失。但對睇開龍虎門嘅我好唔慣。人物性格、語氣、甚至武功威力都格格不入…失望
agreed!火雲充滿老黃情意結!
龍少擺脫不了他對老黃的情意結,他無法突破至另一境界!
作者: dickylhl    時間: 2007-7-8 13:53

希望越大失望也越大,又話封面齊晒人,夜枭白鷲去咗邊?
畫得烈陽神又唔畫天地人三長老,玄災劫難一樣。
作者: Rod    時間: 2007-7-8 20:32

我唔係反老黃,基本上我依家除殺道行者之外,就只睇老黃個幾本。但係話火雲邪神係頂班之作?真係當我地傻嘅咩。剩係囉翻今期龍虎門對比下都高下立見啦。不過作為龍虎門迷我都會買埋嘅,除非之後水準太差啦。
作者: nicknicky    時間: 2007-7-8 23:17

引用:
原帖由 dickylhl 於 2007-7-8 13:53 發表
希望越大失望也越大,又話封面齊晒人,夜枭白鷲去咗邊?
玉郎之前講0左封面會有劍妖,最後都係冇出
作者: colin    時間: 2007-7-9 00:30

大概限於題材,龍少的個人風格唔夠強烈。

專欄亦唔夠大聖王時咁攪野…

冇計,我買本書係因為龍少,NOT邪神
作者: kit_siu    時間: 2007-7-9 01:58

頂......班之作??

老黃只係諗到無o野好諗.....技窮表現!!

龍少我都好支持~~

但好明顯火雲唔係龍少真係鍾意畫...係老細要佢畫o者!!
作者: 小邪靈子    時間: 2007-7-9 08:27

今期火雲邪神個封面都唔錯唔知漫畫節時會唔會出海報
作者: 小邪靈子    時間: 2007-7-9 08:33

引用:
原帖由 休谷客 於 2007-7-7 14:51 發表

又或者係咪要買哂兩本, 先至可以睇哂成個 ...
邪神劇情係比龍虎先行先
例如籃浪同文殊個段打戲
作者: kenny01    時間: 2007-7-9 10:55

引用:
原帖由 kit_siu 於 2007-7-9 01:58 發表
頂......班之作??

老黃只係諗到無o野好諗.....技窮表現!!

龍少我都好支持~~

但好明顯火雲唔係龍少真係鍾意畫...係老細要佢畫o者!!
真想請教一下....怎明顯....

當大家覺得老細都係衰人既時候,有冇諗過有d老細幫人還賭債,借錢比人買樓呢,有錢真係肯分比員工呢

作者: kenny01    時間: 2007-7-9 10:59

引用:
原帖由 Rod 於 2007-7-8 20:32 發表
我唔係反老黃,基本上我依家除殺道行者之外,就只睇老黃個幾本。但係話火雲邪神係頂班之作?真係當我地傻嘅咩。剩係囉翻今期龍虎門對比下都高下立見啦。不過作為龍虎門迷我都會買埋嘅,除非之後水準太 ...
亦想請教一下,依呢位網友所言,今期龍虎門比火雲高幾班,請問有沒有多一點補充,有沒有看到能支持這說法...還是個人感覺呢
作者: Rod    時間: 2007-7-9 11:58

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-9 02:59 發表

亦想請教一下,依呢位網友所言,今期龍虎門比火雲高幾班,請問有沒有多一點補充,有沒有看到能支持這說法...還是個人感覺呢
Kenny兄,take it easy,睇漫畫呢D野好個人,你杯茶可能係人地嘅毒藥,大家各舒己見無所謂,何必一定要擺出一副「你班無知者係到盲從附和,亂挑骨頭」的姿態呢?大家傾下計姐,係咪?

咁我真係覺得火雲邪神除咗D紙靚D之外,睇唔出有邊part高過龍虎門喎,又或者你教下我地睇,可能我地聽完之後明白晒,服晒都未定架。我講真架。
作者: Rod    時間: 2007-7-9 12:18

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-9 02:55 發表

真想請教一下....怎明顯....

當大家覺得老細都係衰人既時候,有冇諗過有d老細幫人還賭債,借錢比人買樓呢,有錢真係肯分比員工呢
Kenny兄,其實你係咪漫畫界嘅人?又或者係老黃嘅人?因為成日見你好似知道好多我地唔知嘅內幕咁。如果有嘅咪分享下囉,咁我地一般讀者又唔係漫畫Pro,睇書都係在乎一樣嘢:娛樂性。其他真係唔會理,不過就肯定有碗話碗有碟話碟。
作者: 小小力    時間: 2007-7-9 12:43

引用:
原帖由 Rod 於 2007-7-9 12:18 發表

Kenny兄,其實你係咪漫畫界鴾H?又或者係老黃鴾H?因為成日見你好似知道好多我地唔知鴾犒廱搳C如果有麉}分享下囉,咁我地一般讀者又唔係漫畫Pro,睇書都係在乎一樣洁G娛樂性。其他真係唔會理,不過就肯定有碗話碗有碟話碟。  
其實我都請教左Kenny01兄幾次點樣可以好似佢咁可知道邊書本賣得,邊書本唔賣得...但Kenny01兄都唔答我....
作者: Rod    時間: 2007-7-9 13:04

引用:
原帖由 小小力 於 2007-7-9 04:43 發表

其實我都請教左Kenny01兄幾次點樣可以好似佢咁可知道邊書本賣得,邊書本唔賣得...但Kenny01兄都唔答我....
我都好想知
作者: 小邪靈子    時間: 2007-7-9 13:59

引用:
原帖由 小小力 於 2007-7-9 12:43 發表

我懷疑佢係(同德)發行個度做
唔係點會甘清楚銷路呢
作者: 小小力    時間: 2007-7-9 14:41

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-7-9 13:59 發表

我懷疑佢係(同德)發行個度做
唔係點會甘清楚銷路呢
(同德)發行??咩黎??
作者: kenny01    時間: 2007-7-9 15:27

引用:
原帖由 Rod 於 2007-7-9 11:58 發表

Kenny兄,take it easy,睇漫畫呢D野好個人,你杯茶可能係人地嘅毒藥,大家各舒己見無所謂,何必一定要擺出一副「你班無知者係到盲從附和,亂挑骨頭」的姿態呢?大家傾下計姐,係咪?

咁我真係覺得火 ...
我真係有響之前既post有講過,可能你無留意睇,
只係看得到反對既說話啦

作者: Rod    時間: 2007-7-9 15:29

引用:
原帖由 小小力 於 2007-7-9 06:41 發表

(同德)發行??咩黎??
同德書報社?玉記D書好似係吳興記發行喎依家,我睇書底個度寫咋。
作者: kenny01    時間: 2007-7-9 15:32

引用:
原帖由 Rod 於 2007-7-9 12:18 發表

Kenny兄,其實你係咪漫畫界嘅人?又或者係老黃嘅人?因為成日見你好似知道好多我地唔知嘅內幕咁。如果有嘅咪分享下囉,咁我地一般讀者又唔係漫畫Pro,睇書都係在乎一樣嘢:娛樂 ...
但係我有小小意見係...有碗話碗...得0黎,
可唔可以多少少內容,
唔止係唔掂,垃圾,畫功唔得之類

講內幕....呢版版主一定知得比我多
作者: Rod    時間: 2007-7-9 15:54

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-9 07:32 發表

但係我有小小意見係...有碗話碗...得0黎,
可唔可以多少少內容,
唔止係唔掂,垃圾,畫功唔得之類

講內幕....呢版版主一定知得比我多
好,見你咁客氣問,我又認真回應下你。

單舉一例:邪神用黃級功力,強如老少天尊等已經要扎晒馬先頂得順,仇千鶴等更有「痛苦表情」。大佬呀!有無做功課架!都唔sync翻龍虎門嘅!?咁講邪神要用到黑級先降服玄劫是何道理?

仲有啲人講野嘅語氣完全唔同晒,老天尊邪神本應係淡淡定有錢剩個類人,唔知點解講說話諗野語氣表情都「忽然激動」,無晒大佬風範,我諗起字嘅應係唔同人,如果有心玩雙線發展cross over,係咪應先由呢D基本做起呢?都唔洗講到畫功依D咁深入先啦…

作者: kenny01    時間: 2007-7-9 16:08

另外香港人通常都唔會比時間編劇,中華英雄連載多年,直到出單行本,都要隔很久才為人熟悉,海虎一,亦係苦苦爭掙扎,成個第一部成績都未如理想...
武神就要靠暴力,靠食老本土黑豹咁早出場,玩返白家武功)

路飛.....有幾多人係由第一期睇起,就已經覺得好正0丫,狐忍頭十幾回又有幾多人覺得好睇,不過我都覺得香港好難有人會試買新漫畫....重要比時間令角色入戲既...
所以我希望有漫畫公司可以賺大錢....咁先會有鉄血英雄,少林奇兵,俠骨神鑑,天下無敵....呢類作品
作者: Rod    時間: 2007-7-9 16:13

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-9 08:08 發表
另外香港人通常都唔會比時間編劇,中華英雄連載多年,直到出單行本,都要隔很久才為人熟悉,海虎一,亦係苦苦爭掙扎,成個第一部成績都未如理想...
武神就要靠暴力,靠食老本土黑豹咁早出場,玩返白家武功)

路飛..... ...
你咁諗都係正面嘅,不過我作為消費者,又真金白銀比錢買,覺得唔好睇一定cut。亦係好正常吖。
作者:       時間: 2007-7-9 16:20

火雲邪神個書底好似寫住星期五出版
龍虎門就星期四出
係咪即係話應該睇龍虎先再睇火雲

作者: kenny01    時間: 2007-7-9 16:29

引用:
原帖由 Rod 於 2007-7-9 15:54 發表

單舉一例:邪神用黃級功力,強如老少天尊等已經要扎晒馬先頂得順,仇千鶴等更有「痛苦表情」。大佬呀!有無做功課架!都唔sync翻龍虎門嘅!?咁講邪神要用到黑 ...
劇情有問題就已經係肯定既
但係半獨立咁睇,呢個表達方式我係接受既...
我會諗...d人話火雲邪神功力又精進左...如果純用咩級數來形容力量,黑級已經係最高,無得再步架啦喎...本書就會變得好死板,好似跆球道有幾好黑帶,但係功力會唔會有一樣,而黃帶係咪無機會嬴到黑帶呢....

肥良玩級數係最出神入法果個,由神級到超神再到入極...由死亡力量到無界到終極,但係到而家都終於自食奇果,剩鬥匹數唔好睇,加完全境界....而家去得太盡,個個都九十九重天,完全境界...加流量,可惜又諗唔到用乜來形容流量.....咪又還原返無準則0羅

另外我又覺得....講來講去都係編劇方面既問題喎....重要對返龍虎門...
作者: kenny01    時間: 2007-7-9 16:40

引用:
原帖由 Rod 於 2007-7-9 16:13 發表

你咁諗都係正面嘅,不過我作為消費者,又真金白銀比錢買,覺得唔好睇一定cut。亦係好正常吖。
呢個絕對係你既自由,亦都係合理既選擇

但係響評論既時候,我諗最合適既回應係..."我覺得唔好睇","故事令人失望"...而唔係垃圾,或者畫功差,質素低...

好似我睇完墨攻(電影)咁,我覺得你可以話唔好睇,但係話香港電影不知所謂,話質素唔得,場面無水準就有欠公平0羅...
作者: Rod    時間: 2007-7-9 16:42

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-9 08:29 發表

劇情有問題就已經係肯定既
但係半獨立咁睇,呢個表達方式我係接受既...
我會諗...d人話火雲邪神功力又精進左...如果純用咩級數來形容力量,黑級已經係最高,無得再步架啦喎...本書就會變得好死板,好似跆球道有 ...
所以我一開始己經講:「睇漫畫呢D野好個人,你杯茶可能係人地嘅毒藥,大家各舒己見無所謂」

好明顯大家要求唔同姐,但無需要對不同意見扣上「以批評為主道」、「雞蛋裡挑骨頭」或「不公平」等帽子囉…
作者: Rod    時間: 2007-7-9 16:44

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-9 08:40 發表

呢個絕對係你既自由,亦都係合理既選擇

但係響評論既時候,我諗最合適既回應係..."我覺得唔好睇","故事令人失望"...而唔係垃圾,或者畫功差,質素低...

好似我睇完墨攻(電影)咁,我覺 ...
請問我幾時有咁講過?
作者: Rod    時間: 2007-7-9 16:51

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-9 08:40 發表
好似我睇完墨攻(電影)咁,我覺得你可以話唔好睇,但係話香港電影不知所謂,話質素唔得,場面無水準就有欠公平0羅...
你有無認錯人呀我幾時同你傾講墨攻
作者: kenny01    時間: 2007-7-9 18:49

引用:
原帖由 Rod 於 2007-7-9 16:51 發表

你有無認錯人呀我幾時同你傾講墨攻
入面既你...唔係代表你一個人
作者: kenny01    時間: 2007-7-9 18:50

引用:
原帖由 Rod 於 2007-7-9 16:44 發表

請問我幾時有咁講過?
唔好意思...
呢番說話唔係對你講既..但你有冇留意有幾多人響呢版鐘意咁講野,呢番說話係同佢地講既....
作者: kenny01    時間: 2007-7-9 19:03

引用:
原帖由 Rod 於 2007-7-9 16:42 發表

所以我一開始己經講:「睇漫畫呢D野好個人,你杯茶可能係人地嘅毒藥,大家各舒己見無所謂」

好明顯大家要求唔同姐,但無需要對不同意見扣上「以批評為主道」、「雞蛋裡挑骨頭」或「不公平」等帽子囉…
咁睇下評論中唔中肯0羅....
我諗你最好睇埋其他人既言論

單打就當幽默....無知就當成就

當然亦唔係話你啦
作者: sammy20072007    時間: 2007-7-9 19:36

引用:
原帖由 dickylhl 於 2007-7-8 13:53 發表
希望越大失望也越大,又話封面齊晒人,夜枭白鷲去鷖銦H
仲有連飛妖都唔見
作者: Rod    時間: 2007-7-9 20:26

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-9 10:50 發表

唔好意思...
呢番說話唔係對你講既..但你有冇留意有幾多人響呢版鐘意咁講野,呢番說話係同佢地講既....

作者: cheung104    時間: 2007-7-9 23:04

我想講''火雲邪神''的人物,構圖,實景,封面都是一級製作,
當然故事不一定是大家喜歡那種?但製作是今年玉記最好的?
作者: KING546    時間: 2007-7-9 23:04

其實我覺得火雲邪神同龍虎門冇乜分別(我指劇情),其實好似之前的朋友所講,係因為老黃想將主線放回三皇身上,但又想講火雲邪神,所以先出多本書. 其實今期火雲邪神同龍虎門只不過係差個書名唔同. 買左火雲,如果冇留意個書名,又唔知仲有一本龍虎門, 咁訧可以當龍虎門咁睇.一定唔知原來今期有兩本龍虎門的.
以質素而論,如果當火雲係龍虎門,就一定會覺得今期"龍虎門"好正,質素高左好多.
但如果以一本新書而論的話, 只可以叫O.K., 試問玉記有邊本新第一期唔係有四五十頁,畫到要幾靚有幾靚的?
要確認火雲係咪一本高水準之作,起碼要五期後才可以下定論呢.
希望可以吧!! 但機會只是五五之數
作者: 喜歡足球    時間: 2007-7-10 00:07

引用:
原帖由 Rod 於 2007-7-9 15:54 發表

單舉一例:邪神用黃級功力,強如老少天尊等已經要扎晒馬先頂得順,仇千鶴等更有「痛苦表情」。大佬呀!有無做功課架!都唔sync翻龍虎門嘅!?咁講邪神要用到黑級先降服玄劫是何道理?

仲有啲人講野嘅語氣完全唔同晒,老天尊邪神本應係淡淡定有錢剩個類人,唔知點解講說話諗野語氣表情都「忽然激動」,無晒大佬風範,我諗起字嘅應係唔同人,如果有心玩雙線發展cross over,係咪應先由呢D基本做起呢?都唔洗講到畫功依D咁深入先啦…
玉郎,褔龍同班編劇冇可能唔熟識易筋經,那種力量或許是「極道羅剎」面具帶嚟,因為邪神的祖宗就係憑那個面具殺死五百高手

我真係唔覺得邪神有「忽然激動」
可能先前邪神只知道老邪只係被通天教捉了,唔知道個老豆原來咁慘,被廢武功,後來係視像通話中得知,咁做兒子就算平時點冷靜,到呢個時候,都好難控制情緒!而且邪神更是個孝子,

作者: kit_siu    時間: 2007-7-10 00:42

kenny兄...你開個topic, 又唔俾人講本書有咩唔好, 又係咁撐本書, 無問題, 個人喜好!!

但人地發表意見你又ban, 雖然你好客氣咁請教人, 但會唔會有你講無人講呢!!

我唔識咩行內人, 咩好唔好賣, 我只以個人喜好去評論下本書, 如果你唔鍾意人講本書唔好, 你個topic改做<火雲邪神fans專區,不喜勿入>

論畫功, 火雲同四大名捕都仲有一段距離!! 本書有無heart, 讀者feel倒o既!!
作者: kenny01    時間: 2007-7-10 09:47

引用:
原帖由 kit_siu 於 2007-7-10 00:42 發表
kenny兄...你開個topic, 又唔俾人講本書有咩唔好, 又係咁撐本書, 無問題, 個人喜好!!

但人地發表意見你又ban, 雖然你好客氣咁請教人, 但會唔會有你講無人講呢!!

我唔識咩行內人, 咩好唔好賣, 我只以個人喜好 ...
ban....可以ban d咩呀

唔可以辯論,咁就唔好叫討論區,
乾脆叫留言版啦

如果反對既意見係有point的話,我都會認同的,好像故事入面既功力於龍虎門既對比

但係又係用一句話我係普通讀者,或者同四大名捕有好大距離...就真係.........
作者: Colortiger    時間: 2007-7-10 23:57

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2007-7-9 19:36 發表

仲有連飛妖都唔見
老王在370期玉郎週記中已講明只有1神到6騎士再加三大護法,青紅元老,劍妖,瘋妖,老邪神,烈陽神,華九公等猛人。
作者: ploi    時間: 2007-7-11 00:12

我覺得外傳唔係問題,問題係除左功力方面出現...
重點係人物性格,邪神一向大局為重、利益行頭,呢下咁激係為左老頭仲講得通。
之但係唔單只老天尊變到好似冇晒太上皇既感覺,蚩尤既想像說話又係豪不直接,個個都差咁d
藍浪狗都正常,但係唔知係咪為左凸顯呀邪神既性格,而令其他人冇晒o係聾苦悶入面既感覺...
根本就令我投入唔到當係同一個時空既外傳.....
作者: tangoho    時間: 2007-7-11 09:23

作者: kenny01    時間: 2007-7-11 10:55

引用:
原帖由 tangoho 於 2007-7-11 09:23 發表
其實我都留意左kenny01好耐
我唔夠膽質疑佢既"專業",意見同見識
但佢好似下下都好死撐玉皇朝
用左好多point泥撐
無錯.大家係呢度為自己講既野,為自己所諗既野去說服人支持係無可厚非
但佢既態度,用 ...
請問呢個係乜野角度呢:wondering

一日出三個post就係正常的密度嗎

我話古惑仔好,叫人支持夢天堂又係支持玉皇朝

你無point又話人地用point來撐

我就由頭到尾都響度討論緊漫畫,兄台呢個post又請問響度講d咩呢:wondering::wondering::wondering::wondering:

作者: 小小力    時間: 2007-7-11 11:06

引用:
原帖由 tangoho 於 2007-7-11 09:23 發表
其實我都留意左kenny01好耐
我唔夠膽質疑佢既"專業",意見同見識
但佢好似下下都好死撐玉皇朝
用左好多point泥撐
無錯.大家係呢度為自己講既野,為自己所諗既野去說服人支持係無可厚非
但佢既態度,用詞.什至乎回覆既密度會唔會有d過態呢
我真係有時發覺佢好似係要令人無聲出先安樂...  
tangoho兄,點解仲回應呀....?
作者: kenny01    時間: 2007-7-11 12:02

引用:
原帖由 小小力 於 2007-7-11 11:06 發表

tangoho兄,點解仲回應呀....?
我終於明白香港漫畫既其中一個死因了.....
作者: 小小力    時間: 2007-7-11 12:12

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-11 12:02 發表

我終於明白香港漫畫既其中一個死因了.....
我都係咁話!!
作者: kenny01    時間: 2007-7-11 12:17

連以事論事既討論能力都無而又無膽...就真係....
作者: iamkennyger    時間: 2007-7-11 13:56

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-9 18:49 發表

入面既你...唔係代表你一個人
你又唔代表你?好玄,係時候睇醫生
好地地傾下溫和地表達意見咪好囉,硬係要人受晒你果套,次次都搞到要鬧交收場,為乜?

版主大大,呢個post似乎已成罵戰post,係唔係要cut呢?
作者: KING546    時間: 2007-7-11 14:59

其實我覺得只是KENNY01兄的見解比較獨特,
同其他朋友的想法出入較大.
因此很多人都會不太認同KENNY01兄想見解吧!
加上KENNY01兄因為常常在論壇中說要支持用錢買漫畫,
不要上書屋, 不要BT.......
可能會令人覺得他太清高, 太串吧.
其實每個人都會有不同的意見.
同一本書,有人會覺得好睇,有人會覺得不好睇.
可能火雲邪神一書大多數人都只是覺得是一本質數O.K.的書(我也是這樣覺得)
但每人的觀點與角度都會有所不同.
只要是自已真心覺得便沒有問題.
KENNY01兄可能是小數覺得火雲質數很高的讀者.
但也不能因為他的見解不同而誤以為他在推書吧.
大家有不同意見,不妨心平氣和的作出討論吧.
我相這樣對大家都會好些

以上只是本人的個人意見,
如各位(KENNY01兄或其他朋友)請多多包涵
火雲邪神還有十一期, 希望之後在這版的POST都是在討論火雲邪神或龍虎門吧
作者: 冰河    時間: 2007-7-11 19:14

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2007-7-11 13:56 發表

版主大大,呢個post似乎已成罵戰post,係唔係要cut呢?
沒有惡意挑釁、人身攻擊或以粗言穢語侮辱他人的正、反相關辯論,是許可的!
作者: tangoho    時間: 2007-7-11 20:24

作者: Rod    時間: 2007-7-11 21:18

希望大家都息怒罷。以和為貴。
作者: lung007    時間: 2007-7-11 23:46

其實係得呢個討論區耐d的網友都知呢位專家的作風,所以佢的回應我都懶理,不過見到又成罵戰,我先回應各位網友收口啦,同呢位專家討論係絕對冇結果架,你地去電影區睇睇,仲激啊.
作者: kit_siu    時間: 2007-7-12 00:28

算啦~~有d人o既諗法係比較自我, 獨特定另類就見仁見智!!

佢覺得好睇咪得囉......

我o既諗法比較大眾化...覺得火雲本書唔係好得...就係咁多!!

你唔駛覆o架啦...因為我都唔諗住o係呢個post再打o野啦!!  因為我唔想同你討論d咩...有無膽都好啦...你一個人想講咩都得...我睬你都晒x氣!!

作者: 小邪靈子    時間: 2007-7-12 08:53

大家傾番書內容咪幾好
何必係度鬧交唒時間
作者: kenny01    時間: 2007-7-12 09:44

引用:
原帖由 tangoho 於 2007-7-11 20:24 發表
例如我覺得公仔麻麻地,可能睇唔慣個畫風,而顏色上我自己覺得好似好"白",可能紙質問題,
呢d咪可以拿出來討論既地方0羅....唔明白有乜唔可以討論
引用:
畫功普普通通,故事更離譜...有睇開龍虎門既會明白....
呢d我個人覺得唔算0羅....

作者: kenny01    時間: 2007-7-12 10:11

引用:
原帖由 kit_siu 於 2007-7-12 00:28 發表
算我o既諗法比較大眾化...覺得火雲本書唔係好得...就係咁多!!

你唔駛覆o架啦...因為我都唔諗住o係呢個post再打o野啦!!  因為我唔想同你討論d咩...有無膽都好啦...你一個人想講咩都得...我睬你都晒x氣!!
呢d咪有質素既網友0羅....

你可以講野,而我就唔比覆

最後多謝你一路話睬我都晒x氣,一路又打咁多字回覆
作者: kenny01    時間: 2007-7-12 10:22

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2007-7-12 08:53 發表
大家傾番書內容咪幾好
何必係度鬧交唒時間
呢位網友,我覺得有觀點就係討論
有d成個post都無講過漫畫既回應,我諗咁先叫鬧交0羅

另外我覺得故事係非常重要既一環,但並不代表,故事就係漫畫既全部...
作者: 利記    時間: 2007-7-12 11:54

引用:
原帖由 KING546 於 2007-7-11 14:59 發表
其實我覺得只是KENNY01兄的見解比較獨特,
同其他朋友的想法出入較大.
因此很多人都會不太認同KENNY01兄想見解吧!
布停`常在論壇中說要支持用錢買漫畫,
不要上書屋, 不要BT.......
可能會令人覺得他太清高,  ...

正等如外間成日話阿飛正傳唔好睇

但又唔鬼明外國人就好推崇厘套戲

而我以一個要比錢買飛睇戲既人黎講,真係唔識欣賞!!

但好似我家姐,佢就可以睇出另類既野

佢話睇當時既鏡頭擺位,燈光,場景

都係一流既制作

所以唔同既人,係會睇到唔同既角度

無話邊個對與錯的

邪神我就會一定買落去(因為知道得12期)

比佢賺盡都係得$168

不過阿邱生一路比我既印象就係

虎頭蛇尾 好多書都係有個好好既開頭

但佢會越畫就越無朝氣
作者: bbbear    時間: 2007-7-12 12:22

我無睇開龍虎門, 但支持福龍, 我都有買火雲.....第一期感覺ok喎, 12期短篇, 我會繼續買~~~
作者: yuyu6    時間: 2007-7-12 13:35

引用:
原帖由 tangoho 於 2007-7-11 12:24 發表

呢個世界好多人講既野就算"沒有惡意挑釁、人身攻擊或以粗言穢語侮辱",但都會令好多人覺得麻煩,有骨
什至乎仲以為自己講既野同人地唔同級數.拎好多資料出泥去話比人知自己識乜,語氣上什至令人覺得串 ...
總之結論你有"點"在別人眼中都唔係"點".
情人眼裹出西施!!!!
作者: 冰河    時間: 2007-7-12 19:06

引用:
原帖由 tangoho 於 2007-7-11 20:24 發表

呢個世界好多人講既野就算"沒有惡意挑釁、人身攻擊或以粗言穢語侮辱",但都會令好多人覺得麻煩,有骨
什至乎仲以為自己講既野同人地唔同級數.拎好多資料出泥去話比人知自己識乜,語氣上什至令人覺得串 ...
其實kenny01兄以經好有禮貌了,只是力撐自己的看法吧!

相比起在這裡某些版中,一旦說錯話,真係比人「圍死」都唔知乜事!就算是moderator或版主都要慘死!
作者: kenny01    時間: 2007-7-12 22:40

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-12 11:54 發表

正等如外間成日話阿飛正傳唔好睇

但又唔鬼明外國人就好推崇厘套戲

而我以一個要比錢買飛睇戲既人黎講,真係唔識欣賞!!

但好似我家姐,佢就可以睇出另類既野

佢話睇 ...
我亦很認同你的說話...
但我感覺這版多數是討論劇情或挖苦漫畫人為多
既然有一個漫畫討論區,為何不可以深入一點討論研究呢

我有咁既反應,係因為舉例說好似有人同你講

1.\用膽機聽歌,正低能仔,有聲咪得0羅

2.\我只係鐘意只係普通人聽歌,唔可以響度講用乜特別唱盤,用邊隻m比較有力,我話鴨記三舊水mp3出0黎既聲咪等於你幾萬銀機一樣,當你想分析隻機既特點,想話討論隻天碟有乜特別既時候,佢又會話返你...我係一個普通人,乜野天碟對我來講都係垃圾一樣...

我又無話呢度剩係比人研究,唔無話其他人剩講劇情係唔好,又唔係呢版版主,每個網友寫既野,我都有分析,有回應....我舉例好多似,好似絕代雙驕,霸刀呢d係無誠意水準既就當睇唔到,我講曬有乜好咁讚火雲,邊荒,夢天堂又話得個偏幫,咁唔接受人地意見既到底係....邊個呢...
作者: 小邪靈子    時間: 2007-7-13 08:51

引用:
原帖由 冰河 於 2007-7-12 19:06 發表

其實kenny01兄以經好有禮貌了,只是力撐自己的看法吧!

相比起在這裡某些版中,一旦說錯話,真係比人「圍死」都唔知乜事!就算是moderator或版主都要慘死!
我都試過俾d有問題的人(圍死)
作者: 利記    時間: 2007-7-13 11:06

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-12 22:40 發表

我亦很認同你的說話...
但我感覺這版多數是討論劇情或挖苦漫畫人為多
既然有一個漫畫討論區,為何不可以深入一點討論研究呢

我有咁既反應,係因為舉例說好似有人同你講

1.\用膽機聽歌,正低能仔,有聲咪 ...
1/ 我唔玩膽機架,我玩石機

2/ 如果我隅到鑨搰J人

我會選擇離開,唔在同佢講了

聽Hi Fi 係一樣更主觀既玩具

係自己耳中係好聲

可能係人地既耳中係衰聲

所以係無得拗的!!!!!
作者: kenny01    時間: 2007-7-13 11:50

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-13 11:06 發表

聽Hi Fi 係一樣更主觀既玩具

係自己耳中係好聲

可能係人地既耳中係衰聲

所以係無得拗的!!!!!
包括埋我所講既極端例子

鴨記三舊水mp3既聲音等同hdcd既音質...

而且唔係拗喎.....係事實喎
除非當時人係話...我覺得啦
因為個人感覺得大曬既...
作者: 利記    時間: 2007-7-13 12:41

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-13 11:50 發表

包括埋我所講既極端例子

鴨記三舊水mp3既聲音等同hdcd既音質...

而且唔係拗喎.....係事實喎
除非當時人係話...我覺得啦
因為個人感覺得大曬既...
係呀,你所講既例子時時都有發生架啦

個main point唔係三舊水既機

如果你做remastering 做得好

都有可能出到好聲架

人地用96/24

我地可以試up上去192/24去出首歌

其實聲音咪仲抽象過視覺

作者: 冰河    時間: 2007-7-13 14:16

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-13 12:41 發表

都有可能出到好聲架

人地用96/24

其實聲音咪仲抽象過視 ...
喂~離題了!
俾麰情A返去你鶞岱j好鱦{!
作者: 冰河    時間: 2007-7-13 14:26

今期文殊三十層天都唔夠白級打,要老文殊同白骨幫拖!

原來邪神的師父是元老會的元老王,武功是老邪神級數。

下期天下無敵的神秘人,睇怕九成是老祖宗了!
作者: cdlover    時間: 2007-7-13 14:52

引用:
原帖由 利記 於 2007-7-13 12:41 發表

都有可能出到好聲架

人地用96/24

其實聲音咪仲抽象過視 ...

好多HDCD都係,得罪講句:「垃圾」
作者: cdlover    時間: 2007-7-13 14:55

引用:
原帖由 冰河 於 2007-7-13 14:16 發表

喂~離題了!
Oh Sorry! Re 咗先睇到,一見有人講CD我又忍唔住了
作者: 利記    時間: 2007-7-13 15:03

引用:
原帖由 冰河 於 2007-7-13 14:16 發表

喂~離題了!
Sorry, Sorry!!!!!

我都係打個比喻

我鶢鴠禰憐陰o賣呀
作者: highways    時間: 2007-7-13 15:04

Next week:

火雲邪神 Meets 天下無敵 老祖宗!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Great expectation!!
作者: kuwabolo    時間: 2007-7-13 21:13

引用:
原帖由 冰河 於 2007-7-13 06:26 發表
今期文殊三十層天都唔夠白級打,要老文殊同白骨幫拖!

原來邪神的師父是元老會的元老王,武功是老邪神級數。

下期天下無敵的神秘人,睇怕九成是老祖宗了!
既然老黃話軒轅驚天訣唔及易筋九陽,咁30層天唔及白級都好正常
作者: 不平凡人    時間: 2007-7-14 03:50

唔知點解..我覺得幅龍週記仲好睇過正文
作者: kenny01    時間: 2007-7-14 11:42

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-7-14 03:50 發表
唔知點解..我覺得幅龍週記仲好睇過正文
褔龍d插圖就出曬名過癮架啦....但係如果一本書三十頁都係咁...你又未必會買既0者....我特別覺得最後果格q版火雲...好鬼抵死...

大家有冇留意.....封面加左幾隻字.....叫新著龍虎門前傳呀
我諗呢個就係佢原本既意思啦,但係寫咁多通天大典既劇情...
唉...而家漫畫真係難撈....三萬書....福龍真係連三萬都驚去唔到??

至於內文,幾段打鬥都充滿迫力,氣勢實際都有...望真點,有當年看百份百感覺相同的感覺,每一幅漫畫,分拆出來都有做海報既質量,咁努力既起槁改槁,近年亦難得一見...十二期0者...希望佢可以繼續支持著高質素

總括黎講,呢套野,放響世界任何一個漫畫強國都絕不失禮
如果話比外國人知...呢本係週刊,一定嚇怕無數外國漫畫人...
作者: gregoryliu    時間: 2007-7-14 12:41

今次好有趣, 龍虎門果邊話火邪神大賣, 邱福龍又話唔係咁賣得.

可見邱福龍對自己的要求較高.
作者: 緋村飛影    時間: 2007-7-14 13:48

引用:
原帖由 gregoryliu 於 2007-7-14 12:41 發表
今次好有趣, 龍虎門果邊話火邪神大賣, 邱福龍又話唔係咁賣得.

可見邱福龍對自己的要求較高.
又可能係玉郎吹水力強
作者: 緋村飛影    時間: 2007-7-14 14:30

岩岩睇完今期火雲
肯定左下期既高手就係老祖宗
無論衣著品味(風雨不改既白色古裝衫),武器(劍)同埋外形(老鬼)
都話比我知佢係天下無敵老祖宗
作者: 南宮問天    時間: 2007-7-14 15:35

作者: 不平凡人    時間: 2007-7-14 21:52

引用:
原帖由 緋村飛影 於 2007-7-14 05:48 發表

又可能係玉郎吹水力強
問下d行內人知唔知賣左幾多書咪知囉....
不過...龍少講印得3萬書...仲好似唔駛加印tim....e+漫畫真係咁難去書????
以前龍少d書閒閒地都唔只3萬啦.........唉.........
作者: 喜歡足球    時間: 2007-7-15 23:23

今期「火雲邪神」,文殊狂怒催勁個姿勢,十足十「龍珠」咁!

文殊話哂都係一教之主,衰到好似細路仔打交咁,捉人隻腳,佢真是「難成大器」,鬼唔望邪神暴發勁,震斬斷佢雙手。

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0