標題: 如果有folder delete唔到點算? 入dos有方法 [打印本頁]

作者: moxfactor    時間: 2007-7-12 02:51     標題: 如果有folder delete唔到點算? 入dos有方法

我電腦有時有d folder無啦啦delete唔到, 開 工具->資料夾選項 打開 檢視->隱藏檔...->顯示所有檔案和資料夾.  如果開咗後見到有個用8個英+數既奇怪file, delete唔得, rename又唔得, 有個好簡單既方法可以delete.

先清走個folder入面所有其他有用file.

另外check下folder既path, 可以改名請改易寫既名(如果有用過dos就知道唔可以用空白).  全英文字母或數字就ok啦.

執行cmd

開到delete唔到既folder既上一層.
如果folder path係 c:/photos/new, 咁去c:/photos

試下rmdir <folder名>得唔得 (rmdir係remove directory既指令)
跟上例既就 rmdir new

如果唔得既話, 用rmdir/s <folder名>
跟上例既就 rmdir/s new

9成9有效.  係唔知點解有時候會多咗d冇用又delete唔到既file.  上其他網問, 有人話係unix file system既改名法有分別, 會用到ascii既alt+255, 一個windows唔識處理既character.
作者: gagaok    時間: 2007-7-12 12:57

可以試下用一個軟體叫做Unlocker∼
作者: k100    時間: 2007-7-12 13:32

我都用緊Unlocker,幾好
作者: jimmyboy2102    時間: 2007-7-12 13:55

[刪除你無法刪除的檔案] Unlocker v1.8.5 {繁體中文}

【檔案名稱】:Unlocker v1.8.5
【檔案大小】:162KB
【檔案語言】:繁體中文
【軟體介紹】:「無法刪除(重新命名) xxxx:有其他人或其他程式正在使用它。請關閉所有可能使用這個檔案的程式後,再試一次」相信多數人都有遇過類似的經驗,就算我們把可能的程式關閉,還是有可能會出現同樣的情況;或者根本是不知被什麼程式所佔用,雖然重新開機可以解決這樣的問題,但畢竟重新開機實在是太麻煩了。
Unlocker 是一個免費的右鍵擴充工具,使用者在安裝後,它便能整合於滑鼠右鍵的操作當中,當使用者發現有某個檔案或目錄無法刪除時,只要按下滑鼠右鍵中的「Unlocker」,那麼程式馬上就會顯示出是那一些程序佔用了該目錄或檔案,接著只要按下彈出的視窗中的「Unlock」就能夠為你的檔案解鎖和刪除了。
Unlocker 1.8.5 多國語言版(含正體中文)比舊版多出許多功能(如:可刪除無法刪除的檔案等。)。
Unlocker就是一套專門解決類似問題的軟體,若我們遇到類似問題時,對著檔案或是資料夾按下滑鼠右鍵再執行「Unlocker」它就可以幫我們查出到底是哪一個程式佔用住檔案或者是資料夾,而導致我們無法做刪除或重新命名的動作,並且幫助我們做一個所謂解鎖的動作,讓我們遇到類似問題時,就可以迎刃而解,而且不需要重新開機,讓節省了我們許多的時間。

download : ftp://ftp.cs.pu.edu.tw/Windows/S ... u/unlocker1.8.5.exe
作者: moxfactor    時間: 2007-7-12 16:19

聽落唔錯, thx.

但如果唔想又install多個唔會常用既program既話, 我個方法最多都只係1-2分鐘既時間

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0