標題: [灌水] 下季冠軍騎師預測投票 [打印本頁]

作者: dennle    時間: 2007-7-15 11:24     標題: 下季冠軍騎師預測投票

未有野玩,玩下呢個先。只作參考
練馬師下次先post
作者: happycamel    時間: 2007-7-15 12:55

引用:
原帖由 dennle 於 2007-7-15 11:24 發表
練馬師下次先post
嚇得我 好在你講玩下姐
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-7-15 15:32     標題: 回復 #1 dennle 的帖子

上黎頭十位騎師成績:  
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-7-15 15:34

引用:
原帖由 dennle 於 15-7-2007 11:24 發表
練馬師下次先post
可唔可以加番第 5, 6, 7, 9, 10 位畀人多d選擇。 
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-7-15 15:35     標題: 回復 #1 dennle 的帖子

暫時我冇得投,因為我個心水不在。 
作者: happycamel    時間: 2007-7-15 16:42

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-7-15 15:35 發表
暫時我冇得投,因為我個心水不在。 
開三個位得啦 韋達柏寶之爭 加樓主鐘愛做戥場
作者: 求其    時間: 2007-7-15 17:14

引用:
原帖由 happycamel 於 2007-7-15 16:42 發表

開三個位得啦 韋達柏寶之爭 加樓主鐘愛做戥場
不用咯,就楼主说了算吧,反正在他眼里,得E。SAINT MARTIN一个冠军骑师咋
作者: 脫穎而出    時間: 2007-7-18 17:38

作者: 求其    時間: 2007-7-18 19:01

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2007-7-18 17:38 發表
都係韋達啦, 從上季尾柏寶連場大熱倒灶所見, 佢無興趣做冠軍!
好多人看到韋達的大热门死火时,都会觉得他骑得离Q谱,问题在于,韋達骑亲马都有飞,加上在香港根深蒂固,有很多马可挑来骑,所以总是机会马,而至马匹愈加热一点!但细心看看他的热门倒塌率,并不比其它骑师高,只是次数多(当然了,骑的热门马多,次数自然多)。
能七界夺冠,不管骑技、关系这两环了,单是心理质素已经很利害!
作者: mark+gor    時間: 2007-7-19 15:56

想不到冼文諾第一季來港也超過30W, 還以為三個月就過番MJC
作者: 求其    時間: 2007-7-19 16:12

引用:
原帖由 mark+gor 於 2007-7-19 15:56 發表
想不到冼文諾第一季來港也超過30W, 還以為三個月就過番MJC
提起冼文諾,想起上季开锣日我和RED HORSE,HJ两为入场(也是上季我唯一一次入场)。当天冼文諾骑姚本辉的飞象过河出战1600,REDHORSE兄很喜欢此马,但就担心个骑师不好,小弟再三跟他说:不怕的,他好不错。。。结果,我们一起收钱
作者: darkside    時間: 2007-7-20 00:29

I think this year 07/08 柏寶 will win !!!
作者: 脫穎而出    時間: 2007-7-20 11:54

作者: dennle    時間: 2007-7-20 12:35

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2007-7-20 11:54 發表

完全同意, 要成為冠軍騎師, 首要條件要承受連場大熱既壓力, 好多騎師騎半冷騎到曉飛一樣, 但一騎熱門就腳軟, 唔係話佢地專登輸, 而係要贏一場馬有好多因素, 騎熱門壓力一定大過騎冷門, 而韋達是近年比較能承受 ...
我就一半同意一半唔同意啦,脫穎而出兄,你講的只有一半我同意,不同意的是,韋達他很小贏到一級賽,作為一個冠軍騎師呢一樣野係佢比我覺得就算你係冠軍,但係贏唔到一級賽咁算係咩冠軍先,比起戴圖理,范義龍,莫狄,靳能叔叔等,差天同地,講真韋達一級賽都唔小靚馬騎,但係都贏唔到,係咩理由先,好爸爸力壓好利威,想問下大家單以馬計千六,好利威係唔係會係好爸爸之上呢。但係韋兄就另好利裘就輸比好爸爸。以上幾位騎師都係各地既冠軍騎師,佢地贏大賽好易,點解韋達係冠軍一級賽咁難。係唔係代表韋達只係一個普通的冠軍並不是一級冠軍。
作者: 脫穎而出    時間: 2007-7-20 13:56

作者: dennle    時間: 2007-7-21 16:28

如果你有睇今日東方,今日威文篇賠率啟示,他在文中講出"從來未聞冼毅力鞍上功架被挑剔,上季趺馬邊緣仍助[泰寶馬]先過終點一幕,更是技術與膽識的表現。唯一可彈的只有其少爺脾氣。(呢點作為紛絲的我也讚同)
未能更上一層樓只歸咎坐騎不及前列騎師多吧。(我一早講過,多十匹八匹靚馬,冠軍一早係佢)
最後,作為一位世界一級高手,搏馬準繩度自然不用懷疑(我從來冇懷疑過,只係怕佢發脾氣影響騎功)。其他無關重辰不提。
只係想講,多數報紙或馬評人眼中都覺得他是真正的冠軍。只是現實不是。好多人睇馬只係識睇表面,冇好好深入研究過,一個騎師可以幫到隻馬幾多,或者係隻馬孭過騎師返黎呢。雖然跑馬要好多野配合,騎師只係其中一樣。但係問心講現役香港有邊果可以用真正既騎功騎贏冼毅力(如果大家負磅,質素相若的話)。
作者: 求其    時間: 2007-7-21 17:44

引用:
原帖由 dennle 於 2007-7-21 16:28 發表
如果你有睇今日東方,今日威文篇賠率啟示,他在文中講出"從來未聞冼毅力鞍上功洛過終點一幕,更是技術與膽識的表現。唯一可彈的只有其少爺脾氣。(呢點作為紛絲的我也讚同)
未能更上一層樓只歸咎坐騎不及前 ...
你呢个标题到底是要讨论“下季香港的冠军骑师是谁?”,还是要告诉我们“下季香港的冠军骑师是冼毅力”。假如是后者,那么你的标题就不对了!也不需要人家给出自己的意见了!
作者: 求其    時間: 2007-7-21 17:51

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2007-7-20 13:56 發表
因為香港既冠軍騎師計法係以頭馬場數計算, 即使韋達一場一級賽都贏唔到, 但係頭馬始終係佢最多, 所以佢係香港賽制既冠軍騎師, 其實我以前都提出過, 香港可以效法日本增加一個叫獎金最多騎師(上季應該係柏寶)及勝出 ...
对,冠军骑师的定义,是一季内赢出头马最多的骑师,这是一个既定指标,并不需要讨论他是否骑功最好,或其它因素的。
顺到一提,对上一位几界香港冠军骑师马佳善,也不是大赛骑师,也被人评为只懂放头,但,他却赢出几界香港冠军。这是游戏规则,没得说!
还有,大赛骑师不一定是好骑师(所谓好,是对普罗投注人“好”的骑师。君不见那位“大赛骑师怎样骑只“终身美丽”吗?数年前另一位世界级的大赛骑师怎样骑“云中龙”吗?。。。)
作者: dennle    時間: 2007-7-23 09:57

哦,咁即係話只用頭馬來定冠軍是否有點不公呢
作者: mark+gor    時間: 2007-7-23 11:20

引用:
原帖由 dennle 於 2007-7-23 09:57 發表
這是遊戲規則。贏最多的未必是最騎得,今年國際賽香港瓶冠軍麥求恩,以前在港客串屎到振。

一個受人愛戴的冠軍騎師唔應該淨係騎得,還要有品德,鬥志,之所以上年蘇銘倫大比數得最受公眾歡迎騎師。

講番你的idol冼仔,騎功無懷疑,但對佢鬥志及其專業精神極有保留,03年SARS時,話行就行,當時已有人話HKJC應該永不錄用此君。
作者: 求其    時間: 2007-7-23 17:48

引用:
原帖由 dennle 於 2007-7-23 09:57 發表
唔用头马、二马、三马次数来定,用什么定呀?
标准一定要measurable,clear-cut,quantifiable...用能“量化”的指标,最没有争议。

而且,马会也举办了“最受马迷欢迎骑师”投票了,这是“头马数”以外另一个“马迷主观为主”的定向。

我相信,对你来说,怎样的规则,你都是属意那为大哥的了
作者: dennle    時間: 2007-7-23 19:44

其實也不一定為誰的,不過曾經為了他,因當年雙喜臨門事件,重罰十六日,而同年戴勝哥騎活力威龍無被罰,我就搞上了icac,最後唔知係唔係咁啦,改停賽八日。
作者: 求其    時間: 2007-7-24 10:19

引用:
原帖由 dennle 於 2007-7-23 19:44 發表
其實也不一定為誰的,不過曾經為了他,因當年雙喜臨門事件,重罰十六日,而同年戴勝哥騎活力威龍無被罰,我就搞上了icac,最後唔知係唔係咁啦,改停賽八日。
大哥,你唔好玩啦。
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-7-24 10:51

引用:
原帖由 求其 於 24-7-2007 10:19 發表

大哥,你唔好玩啦。
但我信他會咁做喎。 

畀我投冠軍騎師:高雅志 
作者: 求其    時間: 2007-7-24 12:36

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-7-24 10:51 發表

但我信他會咁做喎。 

畀我投冠軍騎師:高雅志 
我唔系唔信佢无咁做,只系唔信因此而改停賽八日而已!
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2007-7-24 13:54     標題: 回復 #25 求其 的帖子

可能 dennle 兄話係博友停賽八日呢。
作者: 求其    時間: 2007-7-24 14:01

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2007-7-24 13:54 發表
可能 dennle 兄話係博友停賽八日呢。
唔通罚自己就停赛在家里修练“自我中心”大法
作者: kenny01    時間: 2007-7-24 15:46

我覺得冠軍同練馬師有莫大關係
早兩季韋達拍住幾個阿蔡再加華人chance馬
easy win,上季就要多謝大摩

但係上年最後段時間見到,阿蘇比一隻柏寶,一隻韋達
伍廐又係咁,個個練馬師都好似唔想得罪任何一方勢力咁
我怕呢兩位騎師最係會串成馬房大聯盟
從此無派係,只有找馬迷笨
作者: mark+gor    時間: 2007-7-24 16:34

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-24 15:46 發表
我覺得冠軍同練馬師有莫大關係
早兩季韋達拍住幾個阿蔡再加華人chance馬
easy win,上季就要多謝大摩

但係上年最後段時間見到,阿蘇比一隻柏寶,一隻韋達
伍廐又係咁,個個練馬師都好似唔想得罪任何一方勢 ...
Kenny兄所言甚是,韋達勢力之大,連其他騎練也買佢怕。
這現象好唔好?站在馬迷而言,當然不健康,我提出過,想賽事公正點,每幾年換走留得太久的騎師,但呢樣無可能,如求兄所說,水太清無魚,作為馬迷,求其有得娛樂,又不用付出太多娛樂費已足牟

作者: 求其    時間: 2007-7-24 17:39

引用:
原帖由 mark+gor 於 2007-7-24 16:34 發表

Kenny兄所言甚是,韋達勢力之大,連其他騎練也買佢怕。
這現象好唔好?站在馬迷而言,當然不健康,我提出過,想賽事公正點,每幾年換走留得太久的騎師,但呢樣無可能,如求兄所說,水太清無魚,作為馬迷,求其 ...
这就体现了“马场没有对错,只有利益”这句话了,韦达在香港马圈的影响力很大这是事实,但点解是他的影响力很大呢?假如他经常连累幕后输钱,你睇下佢仲有无影响力?他可能是博马最准(博果时),绝少犯错(博果时)的现役骑师,他也可能是骑热门倒灶时,幕后输钱输得最少的骑师(公众马迷就。。。
作者: kenny01    時間: 2007-7-25 11:09

引用:
原帖由 求其 於 2007-7-24 17:39 發表

这就体现了“马场没有对错,只有利益”这句话了,韦达在香港马圈的影响力很大这是事实,但点解是他的影& ...
我有90%讚同的

可能我始終覺得,香港贏馬贏錢既集團,會同拉馬贏錢既為多
我諗十場做二場咁上下比例

要交代就比韋達,其實亦可以成為練馬師既借口...(擺大頭都搏唔贏,無辦法啦)

講開搏得準,我就諗起上兩年兩個有飛有馬贏,搏親都得既澳洲孖寶...戴勝同萬成...啦
作者: 求其    時間: 2007-7-25 13:34

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-7-25 11:09 發表

我有90%讚同的

可能我始終覺得,香港贏馬贏錢既集團,會同拉馬贏錢既為多
我諗十場做二場咁上下比例

要交代就比韋達,其實亦可以成為練馬師既借口...(擺大頭都搏唔贏,無辦法啦)

講開搏得準,我就諗 ...
个人认为现役骑师中,判断力最好的,是戴胜(可能好多人不认同,甚至很恨他),他胜出的赛事中,有很多都是短距离取胜而姿态又是不怎样狼忙的,经典胜利是几年前一场澳港杯赛日比赛,他赢了一匹当时还为大熟,未懂得赢的“四蹄踏雪”(后来成为了澳门一匹“多W多P”,非常准的好马)。戴胜那场赛事,把“四蹄踏雪“这中长途马的后劲在最后百多米发挥得淋漓尽致,要知道在澳门这条跑道上靠最后百零后冲取胜难道很高的,而他又骑得点到即止,非常精彩。

戴胜(及MOSSE等等)骑技好但成绩总不能上到冠军级,原因除了可能这是他们的固有包装之外(做冠军可能要失去其它东西,赔率就是其中之一),我怀疑幕后对他们也未必肯推心相信,就这一点,韦达比他们成功了,对,练者有时真的会如KENNY01兄所言把WHYTE成了个借口,但是,练者叫WHYTE帮手博杀,WHYTE又能博得到,这个价值应比作为他们输掉一匹热门马,所提供的利益应该大很多吧!
作者: mark+gor    時間: 2007-7-25 23:05

引用:
原帖由 求其 於 2007-7-25 13:34 發表

个人认为现役骑师中,判断力最好的,是戴胜(可能好多人不认同,甚至很恨他),他胜出的赛事中,有很多都是短距离取胜而姿态又是不怎样狼 ...
假如我是幕後,一個好騎師,就要無寶不落,死博爛博,把馬匹真正實力揚晒出來的,我唔會用佢,無落飛的空間,點搵食?如何把一隻超二班的馬輸掉,可能更考功夫(如終身美麗,我來也)

就一個普羅馬迷而言,我最唔鍾意聽到吳嵩講個句'話贏就贏',即係話隻馬識睇電算機,唔應該贏個陣就唔好贏,萬成以往就是一個好例子,Win及第二比跑三、四名多好多。
作者: 求其    時間: 2007-7-26 11:52

引用:
原帖由 mark+gor 於 2007-7-25 23:05 發表

假如我是幕後,一個好騎師,就要無寶不落,死博爛博,把馬匹真正實力揚晒出來的,我唔會用佢,無落飛的空間,點搵食?如何把一隻超二班的馬輸掉,可能更考功夫(如終身美麗,我來也)

就一個普羅馬迷而言,我最 ...
假如“有無寶不落能力”(即是骑功)是必需条件,那么“忠诚”就以一是“足够条件”了。

戴胜,白德民,MOSSE他们肯定是“有無寶不落能力“的,尤其白德民,过往他在香港骑马时,跑第一第二的次数远比跑第三很多,跑第四又几多,即时说他很PROMISING,但或者,他们的:必需条件”有突了,但”足够条件“就。。。
作者: OrangeFai    時間: 2007-8-2 18:29

引用:
原帖由 求其 於 2007-7-21 17:44 發表

你呢标题到底是要讨论“下季香港的冠军骑师是谁?”,还是要告诉我们“下季香港的冠军骑师是冼毅力”。假如是后者,那么你的标题就不对了!也不需要人家给出自己的意憭F!  
求其兄你好
我對馬的認識不比豆豆深, 不過呢條友所講的野唔止馬版係咁, 波版都係咁
其實講咁多做乜, 個人建議佢不如改條thread做「請大家支持洗毅力」

就好似今年反曼聯fans係咁話今年曼聯嬴勁旅唔多(的確只係能兩勝利記)就唔值得拎超聯冠軍
前年d反車迷又話車路士唔係英格蘭最強云云(因為果年利物浦拎歐聯)

睇波賭馬都咁唔輸得! 呢d人永遠唔會睇下其他騎師/馬匹/球員/隊伍的過人之處, 只係一副受屈唔"gur"的樣, 難頂到極
作者: dennle    時間: 2007-8-2 22:07

呢位兄弟似乎有點人生攻擊吧,唔通要同你地一樣的見識,就係岩,而我同你地有唔同見解,就唔代表我唔識波同馬,我欣賞冼毅力的騎功,唔欣賞韋達的公關(好聽)唔好聽察鞋,而我最不分氣的是冼仔不是冠軍,不論名氣同騎功,點都唔會輸得過比韋達。而足球方便,你可以講我選的十一人不是最好,但係以星級,名氣,冇一不勝,如果你講韋達有咩係騎功上贏到冼毅力,我就服,如果不能就請向我道歉,好嗎?????
作者: kenny01    時間: 2007-8-2 22:32

哈哈......

剩係講快活谷既走位

韋達都叻過洗x力好多啦

仲有低班馬既發揮...

仲有好多

唔係話洗x力唔好,不過第一.....
就算香港都有排未到佢

世界0黎講.....二級頂都比高左佢
作者: OrangeFai    時間: 2007-8-2 22:37

引用:
原帖由 dennle 於 2007-8-2 22:07 發表
呢位兄弟似乎有點人生攻擊吧,唔通要同你地一樣的見識,就係岩,而我同你地有唔同見解,就唔代表我唔識波同馬,我欣賞冼毅力的騎功,唔欣賞韋達的公關(好聽)唔好聽察鞋,而我最不分氣的是冼仔不是冠軍,不論名氣同 ...
無人話你所講的一定錯, 我所講的就一定岩
我從來無人身攻擊過你, 如果有的唔該quote出黎, 請唔好亂扣帽子
否則人身攻擊的係你!

見解唔同絕對可以接受, 如果唔係上黎forum做乜q.
不過有唔同意見但最好有開放立場, 閣下既然早有既定立場何必走黎呢度學林鄭月娥/保衛碼頭人士般作「理性討論」?

作者: Lighter    時間: 2007-8-2 23:14

引用:
原帖由 Orange+Fai 於 2007-8-2 22:37 發表

我從來無人身攻擊過你, 如果有的唔該quote出黎, 請唔好亂扣帽子
否則人身攻擊的係你!

不過有唔同意見但 ...
死仔輝你返過去冶療喇 .唔好同人辯論D無意思o既野 .
作者: OrangeFai    時間: 2007-8-2 23:18

引用:
原帖由 Lighter 於 2007-8-2 23:14 發表

死仔輝你返過去冶療喇 .唔好同人辯論D無意思o既野 .
本帖隱藏的內容需要積分高於 20000 才可瀏覽

作者: Lighter    時間: 2007-8-2 23:53

引用:
原帖由 Orange+Fai 於 2007-8-2 23:18 發表

**** 本內容被作者隱藏 *****
呢度系和平谷 , 大家意見唔同 , 各有各觀點 .無可能會100%相同.
作者: 求其    時間: 2007-8-3 00:11

引用:
原帖由 Orange+Fai 於 2007-8-2 22:37 發表

否則人身攻擊的係你!

不過有唔同意見但 ...
你可能唔认识版友“DENNLE”。。。在马版耐一点的朋友,都不会上头的,包容一下啦,你拥有的空间很大,但不是人人如此的啊
作者: OrangeFai    時間: 2007-8-3 00:37

引用:
原帖由 求其 於 2007-8-3 00:11 發表

你可能唔认识版友“DENNLE”。。。在う帛@一簹漯B友,都不N上`的,包容一下啦,你{有的空V很大,但不是人人如此的啊
ok
作者: kenny01    時間: 2007-8-3 09:51

引用:
原帖由 求其 於 2007-8-3 00:11 發表

你可能唔认识版友“DENNLE”。。。在马版耐一点的朋友,都不会上头的,包容一下啦,你拥有的空间很大,但不是人人如此的啊
響nc版重攪笑呀.....

人地成日去俏x人,大x宮果d大場架...不過講多兩講就露曬底...

所以每次只可以開過頭..

不過nc版d兄弟真係好人,真係有人有心機咁re佢架
作者: 潮汕生輝    時間: 2007-8-4 19:25

無得傾,雖然唔太鍾意佢,但應該都係佢再拎一次喇....韋達啦...,碼頭太多..
作者: 魏秋華    時間: 2007-8-19 23:26

作者: 求其    時間: 2007-8-24 20:50

引用:
原帖由 魏秋華 於 2007-8-19 23:26 發表
為甚麼沒有薄奇能
大鼻巫都不錯,希望 2 位今季大紅大紫
你认为Gary Boss跟白徳民、戴勝、岳禮華他们点比呢?后三人已是近年澳洲最好的骑师了,他们都拿不到香港冠军,薄奇能点拿呀?
大鼻巫当然好,但假如他要争,我估他早就争了,我睇“香港冠军”这名堂并不一定在所有人心中都甘重要的,有时,得了A就会无了B,做香港冠军对某些人来说,未必是好事!(无得分呀
作者: happycamel    時間: 2007-8-26 00:38     標題: 回復 #47 求其 的帖子

其實都係點指兵兵遊戲
無幕後(泛義包括馬主練馬師及?)支持的話 三頭六臂都無用
作者: 9G66    時間: 2007-8-26 01:16

誰是冠軍騎師,還看蔡約翰的性取向。

看蔡約翰馬房的新編班未出賽(或只跑過一兩次)馬匹之多,很大機會在來季重奪冠軍練馬師名銜,而他又不是所有好東西都益韋達,所以他的取向絕對能左右「賽果」。
作者: 求其    時間: 2007-8-26 09:17

引用:
原帖由 happycamel 於 2007-8-26 00:38 發表
其實都係點指兵兵遊戲
無幕後(泛義包括馬主練馬師及?)支持的話 三頭六臂都無用
是的,Michael Kinane第一次来香港时,系人都知呢位爱儿兰冠军利害,但就无太多人支持佢,结果赢马得少...
作者: 求其    時間: 2007-8-26 09:28

引用:
原帖由 9G66 於 2007-8-26 01:16 發表
誰是冠軍騎師,還看蔡約翰的屬性取向。

看蔡約翰馬房的新編班未出賽(或只跑過一兩次)馬匹之多,很大機會在來季重奪冠軍練馬師名銜,而他又不是所有好東西都益韋達,所以他的取向絕對能左右「賽果」。
蔡約翰上季刻意放弃,呢位前几季能以没太多明显马的班底,击败当时拥有马王精英大师及另外多匹多W马的告仔,源于他高超的练马功力及勤奋工作态度,个人认为是香港冠军练马师的长期叫糊人选!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0