標題: [疑難] 一 條 網 站 法 律 問 題 ...... [打印本頁]

作者: Khlam05    時間: 2007-7-22 03:11     標題: 一 條 網 站 法 律 問 題 ......

作者: SAS    時間: 2007-7-22 03:15

圖片本身不是違法, 但警方是以"依賴妓女為生 - living on the earnings of prostitue"黎清剿一樓一網站. 即是針對網站的目的, 而非其企圖片執法----我個人認為.
作者: Khlam05    時間: 2007-7-22 09:52

作者: SAS    時間: 2007-7-22 10:55

報紙雜誌有一樓一廣告架咩 我都無留意添. 不過報紙雜誌同網站既情況可能有少少唔同, 因為網站幾乎係完全以鳳者資訊支持運作, 但報紙雜誌唔係. 其實而家一樓一咁蓬勃, 主要都係拜網站所賜. 打擊網站, 可以間接令鳳樓無發展得咁厲害. 當然一樓一本身唔係犯法, 但好以而家咁hit, 或多或少有社團利益涉及(例如為鳳者提供一d配套服務), 咁打擊網站, 或者又可以間接減低社團收入.

至於警察是否雙重標準, 我唔敢估啦, 不過雙重標準唔係抗辯理由囉. 即係好似交通差抄牌咁, 有時都唔係架架車抄.
作者: Khlam05    時間: 2007-7-22 14:00

作者: tdxgzc    時間: 2007-7-22 19:41

就看是怎么样的图片了,如果侵犯了肖像权那就不得了
作者: Khlam05    時間: 2007-7-22 22:37

作者: 忽然一Q    時間: 2007-7-26 23:59

Do you think lawyer works for a prostitute is also 'living on earnings of prostitution'?
作者: dizzc    時間: 2007-7-31 09:30

引用:
原帖由 忽然一Q 於 2007-7-26 23:59 發表
Do you think lawyer works for a prostitute is also 'living on earnings of prostitution'?
你又過份左既, 唔好話律師, 咁佢地養老豆老母, 仔女, 咪全部有罪

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0