標題: [疑難] 16歲已有脫髮問題? [打印本頁]

作者: 熙。﹏    時間: 2007-7-24 21:21     標題: 16歲已有脫髮問題?

我今年16歲 ,, 頭頂同髮轉d頭髮都吾多 ,, 頭頂冇咁嚴重 ,, 就咁近睇都唔覺 ,, 但係髮轉就睇到d頭肉 ,, 我想知 我咁係脫髮 定係 天生小頭髮 ??

p.s. 我正面同後面d頭髮好厚 ,, 但個轉就

希望大家幫幫我
作者: steeline    時間: 2007-8-1 21:45

影張相睇睇,先知你係咩情況喎!!
作者: 779394    時間: 2007-8-3 14:48

去睇醫生啦!唔洗估估下!
作者: peninsula    時間: 2007-8-3 22:41

引用:
原帖由 熙。﹏ 於 2007-7-24 21:21 發表
我今年16歲 ,, 頭頂同髮轉d頭髮都吾多 ,, 頭頂冇咁嚴重 ,, 就咁近睇都唔覺 ,, 但係髮轉就睇到d頭肉 ,, 我想知 我咁係脫髮 定係 天生小頭髮 ??
Wah! A lot of pressure?
作者: gn01987956    時間: 2007-8-5 14:12

去睇醫生啦~搵出原因~~~~~
作者: 朱包    時間: 2007-8-14 10:42

好多人都係咁0.0係個轉位特別小d頭髮但係其他位好厚~
應該唔係甩髮= =天生小
作者: rx78ca    時間: 2007-8-28 21:04

其實未必係甩頭髮....我男朋友都係咁架...我睇番佢細個既相,佢係天生就係咁...唔通小學就甩咩
作者: k1k0    時間: 2007-8-28 21:24

医生是否都开药来控制hormon啊???
作者: WXCD1718    時間: 2007-8-30 17:21

用章光101试一试,大家都说不错的咚咚。。
作者: ymyimhk    時間: 2007-8-30 23:38

我前額甩呀~仲慘過你~~~~~~~~~~~
作者: chachw    時間: 2007-9-11 06:39

嗯~基本上呢頭頂的問題用落建是有效的
不過一開始用時會掉的更快哦
作者: kinhung132    時間: 2007-9-12 10:39

醫生有用咩?????
作者: hb2    時間: 2007-9-18 11:14

9 成係 hormone 勁失調,
我己以前都有同學頭髮勁油, 會 dic 落面的.
作者: gigi_1214    時間: 2007-11-6 14:45

作者: pppk    時間: 2007-11-13 14:41

我都想知有咩方法補救 有 冇咩醫生介紹
作者: tiduschung    時間: 2007-11-13 16:24

係唔係壓力太大呀~
好似d中年人咁
作者: princess_f    時間: 2007-11-13 18:04

不如看看醫生.
不要拖了,不然可能會比較難醫.
作者: bb308064    時間: 2007-11-15 01:05

我23old都冇左好多...
作者: ericgood1979    時間: 2007-11-26 00:48

深表同情,因小弟也是..........
作者: plm777    時間: 2007-12-4 18:44

作者: ericgood1979    時間: 2007-12-11 23:43

引用:
原帖由 plm777 於 2007-12-4 18:44 發表
thx!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
你係米剩係識得講"THX!!"架咋...
作者: icing    時間: 2007-12-19 07:03

does it happen to other family member as well?
作者: geminiyiu    時間: 2008-2-4 02:02

有無成日用定型, 泥同染髮呀??
作者: hondapan    時間: 2008-2-13 22:06

the same with me...

doctor said...just let it be...

faint~
作者: olol08    時間: 2008-2-27 16:36

i don't think so!
作者: sophia_lhb    時間: 2008-3-7 16:47     標題: 請看“對症下藥治脫髮”,輕輕松松解決脫髮問題

由香港陳光輝醫師所著作《對症下藥治脫髮》就可以輕鬆解決脫髮問題。
作者歷數十年融會傳統中醫和現代西醫的醫學理論以及內科和皮膚科的專業知識,系統歸納出脫髮的病因有八大類,在治療方面,集古今治療脫髮之佳法,匯古今治脫髮方藥之精華,尊古而不泥古,不斷學習,不斷創新,創立一系列針對病因,辨證論治,對症下藥,內服治本,固本培元,調和臟腑,平衡陰陽,輔以外用,內外結合,標本同治的治療方法,經治一批多種不同病因所致的脫髮患者,療效顯著。
本書為防治脫裂白髮專著,脫裂白髮是常見臨床現象,無論男、女、老、少均可發生,脫髮不佳影響儀容,傷害自尊,更重要的是多種病理性脫髮與身心健康息息相關,清代著名醫家沈金鼇指出:毛髮也者,所以為一身之儀錶,而可驗盛于衡任二脈者也。現代醫學權威美國哈佛大學醫學院和波士頓的Brighan and women’s Hospital 曾聯合發表他們經過長達11年的研究報告,明確指出禿頭男士較頭髮正常男士容易患心臟病,而且禿頭愈嚴重,心臟病的發病率愈高。

http://www.hkhaircenter.com
作者: 我系阿鬼    時間: 2008-3-10 05:36     標題: THANK YOU SO MUCH

作者: fky1113    時間: 2008-3-19 10:58

好小16歲就脫髮,係唔係壓力大呀!去睇醫生啦!!!!!
作者: gkar    時間: 2008-3-24 16:11

我前額都已經勁M鳥>_<
作者: yuyu_marvin    時間: 2008-4-7 18:22

see doctor la!!
作者: qqdee142    時間: 2008-4-27 22:13

作者: 無心向天    時間: 2008-5-31 10:19

我現在18歲就有地中海禿的困擾了
現在也是用柔沛+落建在治療
作者: 卡漫仙境    時間: 2008-6-7 13:55

下-_-甘恐怖`
好彩禾冇姐`
作者: LVANYAU    時間: 2008-6-26 10:07     標題: ihhhhhhhhhhhhhh

ihhhihihhiihhi
作者: 迪多迪    時間: 2008-6-27 00:47

希望大家幫幫我

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0