標題: [建議] 拱北關口 [打印本頁]

作者: jasonlau410    時間: 2007-8-23 17:21     標題: 拱北關口

點解拱北關口無香港居民通道呢?
港澳碼頭又有wo~~
因為依家港人係拱北過關要同內地人一齊排訪澳旅客
唔係歧視內地人,唔想同佢地排同一條隊過關的原因
係佢地果d證件過關時間比港人長。
所以希望澳門政府係拱北關口增設一,兩條通道比香港居民過關
大家談談你地既意見
作者: moxfactor    時間: 2007-8-24 20:24

引用:
原帖由 jasonlau410 於 2007-8-23 17:21 發表
點解拱北關口無香港居民通道呢?
港澳碼頭又有wo~~
因為依家港人係拱北過關要同內地人一齊排訪澳旅客
唔係?
係佢地果d證件過關時間比港人長。
所以希望澳門政府係拱北關口增設一,兩條通道比香港居民過關
大家 ...
意見唔係無道理, 但係駁點有問題. 港澳碼頭話名係港澳當然有香港/澳門居民專用通道.  拱北係澳門連國內既直通關, 關香港乜事?

拱北有一列電子關, 供港澳有電子過關證專用(正確名稱唔清楚), 每次過關都好少見有人用.  你不如問下點樣申請張好過啦...

我覺得將希望放喺將兩邊關卡合二為一仲實際, 羅湖又係, 講咗咁耐都冇結果...  兩邊都睇緊對方點做...結果兩邊都唔郁...
作者: jasonlau410    時間: 2007-8-24 21:43

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-8-24 20:24 發表

意見唔係無道理, 但係駁點有問題. 港澳碼頭話名係港澳當然有香港/澳門居民專用通道.  拱北係澳門連國內既直通關, 關香港乜事?

拱北有一列電子關, 供港澳有電子過關證專用(正確名稱唔清楚), 每次過關都好少 ...
果到好似正係比澳門智能身分證用
其實依家都有好多人去完珠海過澳門玩
又或者係到珠海租酒店,因為房租平好多
所以我覺得係拱關口比一,兩條香港居民通道是可以考慮
作者: steeline    時間: 2007-8-25 14:24

一早就應該啦!最小都要一條香港居民通道....
作者: mike925    時間: 2007-8-25 21:50

作者: allure    時間: 2007-8-26 17:47

引用:
原帖由 moxfactor 於 2007-8-24 20:24 發表

拱北有一列電子關, 供港澳有電子過關證專用(正確名稱唔清楚), 每次過關都好少 ...
樓主講既係澳門入境櫃台.. 即係左邊係比非澳門人用既人手櫃台...
右邊係比澳門居民專用既普通驗查櫃台 & 電子通道 果個呀...
我都係好唔明點解已經有咁多電子通道... 仲洗唔洗開咁多人手櫃台比澳門人用呢?

你講果個有港澳人士專用既電子通道... 我都申請左... 真係快過人手櫃台好多好多...
但係... 登記左珠海關閘既港澳人士, 過皇崗 / 深圳 既入境處又唔用得架喎..
我都唔係好明... 大陸果d又係咩 system???

作者: jimmyboy2102    時間: 2007-8-26 20:07

引用:
原帖由 allure 於 2007-8-26 17:47 發表

樓主講既係澳門入境櫃台.. 即係左邊係比非澳門人用既人手櫃台...
右邊係比澳門居民專用既普通驗查櫃台 & 電子通道 果個呀...
我都係好唔明點解已經有咁多電子通道... 仲洗唔洗開咁多人手櫃台比澳門人用呢 ...
國內各口岸....各自為政
作者: allure    時間: 2007-8-26 20:19

引用:
原帖由 jimmyboy2102 於 2007-8-26 20:07 發表

國內各口岸....各自為政
i know.. 各有各搵...
作者: jasonlau410    時間: 2007-8-26 22:12

引用:
原帖由 allure 於 2007-8-26 17:47 發表

我都係好唔明點解已經有咁多電子通道... 仲洗唔洗開咁多人手櫃台比澳門人用呢 ...
我都知內地關可以用自助過關
但係我想知澳門果個可唔可以申請自助過關?

不過我上星期去果時,內地回鄉卡自助過關時
我係羅湖可以用自助過關,但係珠海就唔得
個職員話18歲以下多數唔得wo,果日我係人手果到排左好耐
作者: allure    時間: 2007-8-27 00:01

引用:
原帖由 jasonlau410 於 2007-8-26 22:12 發表

我都知內地關可以用自助過關
但係我想知澳門果個可唔可以申請自助過關?
sorry... 澳門既入境櫃台未有自助過關比香港旅客...
引用:
不過我上星期去果時,內地回鄉卡自助過關時
我係羅湖可以用自助過關,但係珠海就唔得
個職員話18歲以下多數唔得wo,果日我係人手果 ...
羅湖, 珠海, 皇崗... 全部既自助過關system都係....獨立既...
即係要係每一個口岸登記左, 先可以用果一個關口既自助過關系統...

18歲以下呢個問題... 我唔清楚... sorry, 幫唔到你...

作者: icanfly2    時間: 2007-9-6 16:39

why 香港冇開line比澳門人先

is this fair ???
作者: icanfly2    時間: 2007-9-6 16:41

引用:
原帖由 mike925 於 2007-8-25 21:50 發表
我上次由珠海過澳門都唔算太耐,但係過番黎珠海就好鬼耐,其實俾番條通道香港人亦不為過吖,因為咁樣不單香港居民快左之外,國內居民亦一定比以前快少少.
do not understand ???

,因為咁樣不單香港居民快左之外,國內居民亦一定比以前快少少. [/quote]

作者: jasonlau410    時間: 2007-9-6 21:16

引用:
原帖由 icanfly2 於 2007-9-6 16:41 發表

do not understand ???

,因為咁樣不單香港居民快左之外,國內居民亦一定比以前快少少.
因為內地人用護照過關時間比香港人用身分證過關時間長
作者: eric234    時間: 2007-12-31 19:59

其實計我話取消晒佢..一視同仁.......免除排錯隊
作者: peninsula    時間: 2008-1-1 21:43

引用:
原帖由 jasonlau410 於 2007-8-23 17:21 發表
點解拱北關口無香港居民通道呢?...
I hate it. Line processing is so slow.
作者: pang1398    時間: 2008-1-15 10:46

想知多些???????????
作者: laboss    時間: 2008-2-2 22:11

Macau Immigration are all retarded, slow and not well organised. They are the worst, often times, you can see several thousands people lining up to pass through and they open maybe 10 lanes! Worst country in the world=Macau
作者: blue178    時間: 2008-2-3 00:24

應該要有啦、我上星期五第一次經此関口入澳門、等到死、最慘係約左女食晩飯、好彩她係屋企等我、我相信有條香港通我会快30分中
作者: discoverer    時間: 2008-2-3 13:26

我都好唔鐘意同d大陸人排埋一條隊...
我唔係歧視佢地,
但係真係唔想...
佢地有打尖,有嘈..
同佢地一齊排..真係好舒服...

係拱北那邊排過關就好好多..
因為同澳門人排埋一條隊...
感覺完全唔一樣..
作者: peninsula    時間: 2008-2-3 13:55

引用:
原帖由 laboss 於 2008-2-2 22:11 發表
Macau Immigration are all retarded, slow and not well organised. They are the worst, often times, you can see several thousands people lining up to  ...
Worse than China side.

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0