標題: 【台灣食、衣、住、行】相關討論 [打印本頁]

作者: 逍遙風    時間: 2006-8-12 21:04     標題: 【台灣食、衣、住、行】相關討論

作者: 芝華士女朋友kay    時間: 2006-8-12 22:53

引用:
原帖由 逍遙風 於 2006-8-12 21:04 發表
把您對台灣食、衣、住、行(吃、喝、玩、樂)的看法,或想推薦的人、事、物,說出來跟大家分享吧!
台灣好多野食, 食到停唔到口! 地方都好乾淨, 人唔錯, 起碼我覺得我去台灣幾日遇既人都好nice

環保做得唔錯!

不過佢地d政治就好麻煩...

我對台灣既評價幾好~
作者: 益力多    時間: 2006-8-12 23:50

引用:
原帖由 芝華士女朋友kay 於 2006-8-12 02:53 PM 發表

台灣好多野食, 食到停唔到口! 地方都好乾淨, 人唔錯, 起碼我覺得我去台灣幾日遇既人都好nice

環保做得唔錯!

不過佢地d政治就好麻煩...

我對台灣既評價幾好~
特別係令仔...趙完唱
作者: 逍遙風    時間: 2006-8-13 10:19

作者: 陸鳩兒    時間: 2006-8-13 12:48

作者: 芝華士女朋友kay    時間: 2006-8-13 13:23

引用:
原帖由 益力多 於 2006-8-12 23:50 發表

特別係令仔...趙完唱
多樹
作者: 芝華士女朋友kay    時間: 2006-8-13 13:23

引用:
原帖由 陸鳩兒 於 2006-8-13 12:48 發表
台灣小吃,世界聞名,難怪我越來越胖囉!呵呵呵......
好掛住九份牛肉麵
作者: sync888    時間: 2006-8-16 00:19     標題: good japanese food

many good japanese restaurant in Taipei  
作者: Cat04Yh    時間: 2006-8-16 02:03

去台北就一定要去士林夜市食個飽,一晚唔夠o架,因為實在有太多好野食.西門丁都好正,唔可以錯過
如果去九份,就要試牛肉麵,同埋鯊魚丸,幾特別
作者: josephking.sh    時間: 2006-8-16 22:38

最好能配一点视频和解说就好了
作者: Olson    時間: 2006-8-18 05:48

thank all of you for sharing with us the info, very useful.
作者: cat321    時間: 2006-8-23 20:15

引用:
原帖由 Cat04Yh 於 2006-8-16 02:03 發表
去台北就一定要去士林夜市食個飽,一晚唔夠o洵偎磞b有太多好野食.西門丁都好正,唔可以錯過
如果去九份,就要試牛肉麵,同埋鯊魚丸,幾特別
難唔難去?的食品貴唔貴?:bird::bird::bird::bird::bird::bird::bird:
作者: 逍遙風    時間: 2006-8-23 22:34

作者: ~kiwi~    時間: 2006-8-23 22:51

引用:
原帖由 cat321 於 2006-8-23 08:15 PM 發表

難唔難去?的食品貴唔貴?:bird::bird::bird::bird::bird::bird::bird:
士林與西門町在台北市區內,搭metro就可以到
(劍潭站.西門站)九份比較遠也比較不方便到,
要從台北火車站搭火車到瑞芳車站(約50~60min)
,再搭當地巴士上山(約20min),這是大多數人的方法

如果覺得太麻煩,也可以直接從台北市搭巴士過去
[url=http://]http://yoyonet.biz/egoing/bus/freeway/kilon/03.htm[/url]

另外,台灣的物價相對香港來說,約是一半,所以對港澳
民眾來說應該算低啦,九份的牛肉麵我自己是不知道
多少錢,因為台灣人到九份大都是去買芋圓.草粿來吃
牛肉麵在台北市區也有很多有名的麵店.魚丸通常台北
人的映象會是到淡水買

-----------------------------------------------------------------------------------
一個在台北荒唐度過28年的人.............
作者: johan    時間: 2006-8-24 20:55

I was in Taiwan 10 years ago. The traffic was terrible and extremely dangerous. Is there any improvement now ?
作者: oldlii    時間: 2006-8-25 23:18

我覺得台灣的小吃都有當地的味道†各有各的特色  要吃過才能之道是否合妳的味道
作者: 陸鳩兒    時間: 2006-8-26 18:16

作者: 鐵血將軍巴頓    時間: 2006-8-26 20:13

引用:
原帖由 ~kiwi~ 於 2006-8-23 22:51 發表

士林與西門町在台北市區內,搭metro就可以到
(劍潭站.西門站)九份比較遠也比較不方便到,
要從台北火車站搭火車到瑞芳車站(約50~60min)
,再搭當地巴士上山(約20min),這是大多數人的方法

如果覺得太麻煩 ...
http://yoyonet.biz/egoing/bus/freeway/kilon/03.htm
作者: 逍遙風    時間: 2006-8-28 10:53

作者: hunterhsi1028    時間: 2006-9-4 17:04

作者: 逍遙風    時間: 2006-9-11 22:35

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0