標題: 我最討厭的IQ題 [打印本頁]

作者: atd    時間: 2007-11-12 23:34     標題: 我最討厭的IQ題

我最討厭的IQ題, 就係呢d食字題.
只能口講, 如:
1. 前年生日禮物o係永安買, 舊年就o係又一城買, 咁, 今年又o係邊度買?
2. 六十隻蛋, 之後平均分俾十個小朋友食, 問每人可得幾隻蛋?
3. 從前有隻狗, 狗前有隻貓, 貓前有隻老鼠, 老鼠前有隻羊.
    請問狗後面有乜?
4.你阿爸食法國菜, 你阿媽食中東菜, 咁你食乜?
作者: xinheman    時間: 2007-11-19 11:45

3. 蟲前有隻狗, 狗前有隻貓, 貓前有隻老鼠, 老鼠前有隻羊.
    請問狗後面有乜?

狗後面有   蟲   !!!   
作者: kenny7908    時間: 2007-11-19 13:05

引用:
原帖由 atd 於 2007-11-12 23:34 發表
我最討厭的IQ題, 就係呢d食字題.
只能口講, 如:
1. 前年生日禮物o係永安買, 舊年就o係又一城買, 咁, 今年又o係邊度買?
2. 六十隻蛋, 之後平均分俾十個小朋友食, 問每人可得幾隻蛋?
3. 從前有隻狗, 狗前有隻貓 ...
哈哈..呢d都係捉字蝨既問題...

1."今年"係響"金鋪"買...
2.煮10隻蛋..10個人分每人得1隻...
3.狗後面有"蟲"前...
4."咁你"係食魚糧...
right???

作者: princess_f    時間: 2007-11-23 22:09

i only know the first answer...hehe
作者: 火Fir火    時間: 2007-12-5 12:06

作者: mark669    時間: 2007-12-7 23:38     標題: ^^

..................=.=
作者: qqgirl2007    時間: 2007-12-12 17:19

睇睇先,想知答案。

.
作者: 西門子    時間: 2007-12-18 13:18

1.今年係"金舖"買!!!!!!!
作者: 西門子    時間: 2007-12-18 13:18

2.每人一隻!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: toomuchtoeat    時間: 2007-12-20 11:12

wow i only know the answers to the last two questions, the first one is pretty hilarious
作者: siukei    時間: 2007-12-22 21:40

don't quite understand it..
作者: atd    時間: 2007-12-29 22:32

引用:
原帖由 siukei 於 2007-12-22 21:40 發表
don't quite understand it..
咁樣寫應該會明解
1. 前年生日禮物o係永安買, 舊年就o係又一城買, 咁, 今年(金鍊)又o係邊度買?
2. 六(淥)十隻蛋, 之後平均分俾十個小朋友食, 問每人可得幾隻蛋?
3. 從(蟲)前有隻狗, 狗前有隻貓, 貓前有隻老鼠, 老鼠前有隻羊.
    請問狗後面有乜?
4.你阿爸食法國菜, 你阿媽食中東菜, 咁你(錦鯉)食乜?

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0