標題: [建議] 王小龍傳 [打印本頁]

作者: 亞佳佳    時間: 2007-12-15 01:45     標題: 王小龍傳

王小龍傳

都算幾好睇!

有2個封面,紅色同黑色底既,我買左紅色底~

共有52頁,非常抵

大家我買一至兩期試下

*我唔係肉狼既人
作者: 龍戈兒    時間: 2007-12-15 02:31

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2007-12-15 01:45 發表
王小龍傳

都算幾好睇!
我也覺得創刊號不錯看,所謂好的開始就是成功的一半...
作者: 周五一次郎    時間: 2007-12-15 10:56

老黄D书奉旨开头好精彩的,但过了十期八期咪又开始拖桥!
作者: kinniku    時間: 2007-12-15 23:26

好有舊龍feel~
又有趙遙客呢D淫棍攪o下氣分~~

唔知佢又點折劍痴會勁過其它兩痴咁多呢?
定係三痴一樣咁屎~~~
作者: ada1128    時間: 2007-12-16 01:58

祖兒好正.................
作者: 喜歡足球    時間: 2007-12-16 11:43

Joey ,玉兒點個畫得靚d啊?
作者: 冰河    時間: 2007-12-16 22:35

唔明點解叫龍虎門前傳?
作者: 亞佳佳    時間: 2007-12-17 03:07

不過果隻大水牛...........
作者: 休谷客    時間: 2007-12-17 09:53

引用:
原帖由 冰河 於 2007-12-16 22:35 發表
唔明點解叫龍虎門前傳?
應該叫龍虎門外傳比較合理...
作者: neeker    時間: 2007-12-17 13:48

叫“前傳”因為入邊發生D野係新龍之前嘛。

其實我都覺得係外傳。
作者: kenny01    時間: 2007-12-17 14:53

買左廿蚊果本特別版.....

質素合格有餘....但係都係果個問題
點解外傳可以做得好,但係新著又做唔好呢??
(同武神一樣)

現實係好殘酷既,無論而家既主編係心腹還是黃本人
唔得就要轉人,比左幾百期機會架啦,如果外傳比正本好買
呢個就係更大既笑話....

除非新著要分錢比文傳,外傳唔使啦..........
作者: 亞佳佳    時間: 2007-12-17 17:11

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-12-17 06:53 發表
買左廿蚊果本特別版.....

質素合格有餘....但係都係果個問題
點解外傳可以做得好,但係新著又做唔好呢??
(同武神一樣)

現實係好殘酷既,無論而家既主編係心腹還是黃本人
唔得就要轉人,比左幾百期機會架啦, ...
特別版有幾特別?

即係有咩野送?
作者: 不平凡人    時間: 2007-12-18 01:25

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2007-12-17 09:11 發表

特別版有幾特別?

即係有咩野送?
我買左一本廿蚊同一本14蚊...
14蚊好低睇...幾十頁....
廿蚊都係一樣頁數...但係多左d起稿睇.....其實唔買都冇問題....
講返本漫畫.....畫功唔駛講..你地講哂....
故事...唔知係咪我睇漫畫有問題..覺得節奏好快..快到應該用2期時間講既野一期講哂...覺得好似有d野跳左冇講咁.....呢頭同飛仙打..o個頭就出哂d新人物咁滯.....
但係就打得幾好睇...應該會再追多幾期既~~~
如果龍記有佢一半咁...(故事+打)...我諗會不斷升書..唔會比人又少又cut書.....
作者: 亞佳佳    時間: 2007-12-18 12:38

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-12-17 17:25 發表

我買左一本廿蚊同一本14蚊...
14蚊好低睇...幾十頁....
廿蚊都係一樣頁數...但係多左d起稿睇.....其實唔買都冇問題....
講返本漫畫.....畫功唔駛講..你地講哂....
故事...唔知係咪我睇漫畫有問題..覺得節奏 ...
OH....貴6蚊就係多左草稿.........

不過節奏真係太快,寫多20頁就差唔多
作者: 無謂之    時間: 2007-12-19 07:12

好期望睇第二期..............
作者: 1111111    時間: 2007-12-19 09:20

其實出呢本前傳係咪方便甄生係下部電影比自己玩哂?
作者: ada1128    時間: 2007-12-20 00:07

引用:
原帖由 1111111 於 2007-12-19 09:20 發表
其實出呢本前傳係咪方便甄生係下部電影比自己玩哂?
好提意,因為佢打得型
作者: 龍戈兒    時間: 2007-12-22 05:56

引用:
原帖由 無謂之 於 2007-12-19 07:12 發表
好期望睇第二期..............
第2期主要看棍王楊遠塵表演五郎八卦棍,三寸真元勁破小龍丹田,最後小龍被大水牛撿回家去,全身被脫光吊在玉兒(慕容玉兒)面前...
作者: 不平凡人    時間: 2007-12-22 10:00

今期.....小龍比人打爆左...冇哂功力.....
唉...........咁就無啦啦要佢學2流武功啦....
作者: 周五一次郎    時間: 2007-12-22 13:21

又廢功?
小龍真的命苦!
上次就話改練一流神功九陰真經,今次如果練D二流功夫,真係死左好過!
最慘厲貞,辛苦練來的九陰真經就這樣付諸流水。
作者: 阿左    時間: 2007-12-22 17:01

我愈睇愈覺得好似有d神兵feel咁
作者: yuyu6    時間: 2007-12-23 09:14

引用:
原帖由 阿左 於 2007-12-22 09:01 發表
我愈睇愈覺得好似有d神兵feel咁
歐洲希臘神話哥種........
哥編係神兵入面第二差0既一篇, d格大到.........
作者: 脫穎而出    時間: 2007-12-23 14:36

作者: kinniku    時間: 2007-12-23 15:10

老楊重無聊啦~
比個二打六打盲!!!!!
二打六比劍痴廢返隻手....

跟住大家好似乜事都冇就一齊走......
乜高手真係唔覺痛?
作者: ada1128    時間: 2007-12-23 22:36

引用:
原帖由 kinniku 於 2007-12-23 15:10 發表
老楊重無聊啦~

乜高手真係唔覺痛?
真係盲得好容易
作者: 不平凡人    時間: 2007-12-24 12:53

唔係諗住想我一路睇一路小下話????
比返9陰小龍呀....
作者: 周五一次郎    時間: 2007-12-24 18:02

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-12-24 12:53 發表
唔係諗住想我一路睇一路小下話????
比返9陰小龍呀....
希望小龙不是被废功,只是老杨看出小龙被九阴劲反噬,帮小龙散功保命。
然后经过玉儿的悉心调理,小龙隐患痊愈,仲可以上到8阴同学埋老杨的八卦棍及杨家枪。
作者: KING546    時間: 2007-12-25 00:05

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2007-12-24 18:02 發表

希望小龙不是被废功,只是老杨看出小龙被九阴劲反噬,帮小龙散功保命。
然后经过玉儿的悉心调理,小龙隐患痊愈,仲可以上到 ...
我都希望係咁.
其實書中都冇好正式咁講過小龍廢左功.
希望只是暫是提唔倒氣吧.
作者: 金拿督    時間: 2007-12-25 01:52

放心啦大家﹐幾年前翻江蛟都試過俾金童篤爆個丹田﹐但到最後咪一樣成功練翻赤練鬼爪。但講到武功突破o既方面咧﹐我覺得機會就好微。大家唸下﹐谷中武功最犀利o既人目前黎講係劍痴﹐內功我估同另外雙痴一樣大約九關到﹐所以佢點指導小龍都好﹐至多將小龍o既功力拉翻到九關狀態。
作者: 亞佳佳    時間: 2007-12-25 03:55

引用:
原帖由 kinniku 於 2007-12-23 07:10 發表
老楊重無聊啦~

乜高手真係唔覺痛?
仲話棍王>?>????

比人一野就整盲隻眼.........
作者: 無謂之    時間: 2007-12-27 20:21

如果外傳的包裝可以用另一種形式較好,例如用天子六的模式。
作者: 龍戈兒    時間: 2007-12-27 21:20

引用:
原帖由 無謂之 於 2007-12-27 20:21 發表
如果外傳的包裝可以用另一種形式較好,例如用天子六的模式。
潮華版的場面看起來不夠壯觀,我覺得還是目前這種大小最好.
看到最新廣告,下期大水牛激戰逍遙客,至尊功劇鬥七變逍遙令!!
作者: 不平凡人    時間: 2007-12-28 01:48

引用:
原帖由 KING546 於 2007-12-24 16:05 發表

我都希望係咁.
其實書中都冇好正式咁講過小龍廢左功.
希望只是暫是提唔倒氣吧.
如果改錬第2d武功...一定即cut...
到時唔係周勝唔得..係個編劇不忍之所謂咋...老王要記住~~~
作者: 亞佳佳    時間: 2007-12-28 03:02

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-12-27 17:48 發表

如果改錬第2d武功...一定即cut...
到時唔係周勝唔得..係個編劇不忍之所謂咋...老王要記住~~~
金童寶典我諗頂哂籠都係強過童子功ddddddddd
作者: 不平凡人    時間: 2007-12-28 13:45

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2007-12-27 19:02 發表

金童寶典我諗頂哂籠都係強過童子功ddddddddd
DDDDDDDDD咋。。。。。同9陰比差幾億條街啦。。。。。
轉頭LUNCH去買。。。。睇下係想我再買定係想我叫其他人唔好買。。。
作者: 亞佳佳    時間: 2007-12-28 21:51

引用:
原帖由 不平凡人 於 2007-12-28 05:45 發表

DDDDDDDDD咋。。。。。同9陰比差幾億條街啦。。。。。
轉頭LUNCH去買。。。。睇下係想我再買定係想我叫其他人唔好買。。。
我反而對佢專欄更有興趣~

不過今期都幾好~唔太差
作者: 無謂之    時間: 2007-12-28 23:51

今期小龍都未有突破功力,期待又期待
作者: 龍戈兒    時間: 2007-12-29 01:35

引用:
原帖由 無謂之 於 2007-12-28 23:51 發表
今期小龍都未有突破功力,期待又期待
小龍沒廢功已經是萬幸了.
作者: 不平凡人    時間: 2007-12-29 11:54

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2007-12-28 13:51 發表

我反而對佢專欄更有興趣~

不過今期都幾好~唔太差
係..所以要睇埋下期........
好睇既..呃多我幾百期又點話....
作者: 周五一次郎    時間: 2007-12-29 11:54

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2007-12-29 01:35 發表

小龍沒廢功已經是萬幸了.
真係要劏鸡还神咯!
作者: kenny01    時間: 2007-12-29 12:15

我覺得小龍傳比火雲有過之無不及
d畫風好似葉明發,(唔講我都唔會估係鄺加周)

絕對係一本一級水準,甚至係香港而家最高質素既一本

呢次個測驗係......d讀者成日話拖橋,呢三期見到入面講緊十幾期既野.......唔知會唔會又比人話過快,
唔夠深刻呢!!
作者: 不平凡人    時間: 2007-12-29 12:19

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-12-29 04:15 發表
我覺得小龍傳比火雲有過之無不及
d畫風好似葉明發,(唔講我都唔會估係鄺加周)

絕對係一本一級水準,甚至係香港而家最高質素既一本

呢次個測驗係......d讀者成日話拖橋,呢三期見到入面講緊十幾期既野.......唔 ...
我講左.....係太快.....
作者: kenny01    時間: 2007-12-29 12:21

但係其他作品就成日比人話拖期喎.......

當然唔計雄師雙寶啦(絕代霸刀)......成本書幾個人,互打幾百期,我諗係香港先有可能有咁既書
作者: 不平凡人    時間: 2007-12-29 12:28

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-12-29 04:21 發表
但係其他作品就成日比人話拖期喎.......

當然唔計雄師雙寶啦(絕代霸刀)......成本書幾個人,互打幾百期,我諗係香港先有可能有咁既書
呢2本你仲有睇咩???
我一早cut哂啦...望都唔望下.....人地送比我都唔會要..送多14蚊比我就會要..
作者: kenny01    時間: 2007-12-29 12:34

呢兩本真係會令漫畫界蒙羞
永仁惠東都可以做好一本書架.....偏偏.......
作者: 周五一次郎    時間: 2007-12-29 13:53

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-12-29 12:34 發表
呢兩本真係會令漫畫界蒙羞
永仁惠東都可以做好一本書架.....偏偏.......
利字当头和学埋刘定坚D衰嘢!
作者: ada1128    時間: 2007-12-29 20:38

這裡是小龍傳喔///////////
作者: kinniku    時間: 2007-12-30 12:44

我覺得小龍傳好睇過新龍好多播!!
但真係又快左小小,
慢返小小就完美啦!
好似牛媽唔洗死得咁快呀.......
基本上如果唔再提龍虎門咖話,
我都唔記得兩書係有關連了~
作者: kinniku    時間: 2007-12-30 12:50

重有玉兒又幾OPEN播~
一個未經人導又冇老母教咖小女孩,
唔著衫比人睇晒,再睇到個冇衫著又吊吊fung咖男人.....
重可以當好平常咁?
真係好有大將之風!!

佢老豆D性教育真係好成功....
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2007-12-30 14:31

楊遠塵喺舊著係咪奸角?
仲有個陳傲雲未出場添
作者: ada1128    時間: 2007-12-30 17:55

小龍快d發威﹗﹗﹗﹗﹗﹗
作者: pigboy    時間: 2007-12-30 18:38

引用:
原帖由 ada1128 於 2007-12-30 17:55 發表
小龍快d發威﹗﹗﹗﹗﹗﹗
Yeah, 小龍!  You have our support!  

Go get the girls!!!!   
作者: 不平凡人    時間: 2007-12-31 11:29

引用:
原帖由 kinniku 於 2007-12-30 04:50 發表
唔著衫比人睇晒,再睇到個冇衫著又吊吊fung咖男人.....
重可以當好平常咁?
真係好有大將之風!!

我睇唔到小龍條野喎....
係咪比人扎住左???定係佢條野太細???
如果太細....會唔會餵唔飽玉兒..攪到佢唔上唔落..之後見到邪神(條野)....之後......最後攪到3角關係???
作者: 亞佳佳    時間: 2007-12-31 15:47

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2007-12-30 06:31 發表
楊遠塵喺舊著係咪奸角?
仲有個陳傲雲未出場添
楊遠塵係忠既~

不過出左幾期就玩完

果排龍虎門成日出新人,一期一兩個咁滯

又鬼婆婆,X遙客,楊祖兒,玉兒,劍痴,刀痴等,全部廿期內出既~

作者: ada1128    時間: 2007-12-31 21:22

小龍你的降龍十八掌、九陰白骨手爪去了邊
作者: pigboy    時間: 2008-1-1 13:56

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2007-12-31 15:47 發表

楊遠塵係忠既~

不過出左幾期就玩完

果排龍虎門成日出新人,一期一兩個咁滯

又鬼婆婆,X遙客,楊祖兒,玉兒,劍痴,刀痴等,全部廿期內出既~
I really like 楊遠塵 and 楊祖兒 character design.  I hope they both will stay alive this time and become more important in the main story.  
作者: iamkennyger    時間: 2008-1-1 18:26

引用:
原帖由 ada1128 於 2007-12-31 21:22 發表
小龍你的降龍十八掌、九陰白骨手爪去了邊
跌親個腦,唔記得自己識......
話時話,好似未曾講講佢識九陰白骨爪喎
作者: 金拿督    時間: 2008-1-1 22:00

引用:
原帖由 kinniku 於 2007-12-30 12:50 發表
重可以當好平常咁?
真係好有大將之風!!

唔係open,係好純真。就好似D野獸咁﹐雌性動物見親D雄性同類赤身裸體筆撈都唔會臉紅架啦!
作者: 金拿督    時間: 2008-1-1 22:14

逍遙客睇黎唔係陰險毒辣之輩﹐就唔知點同楊遠塵結仇。睇黎佢都冇麼機會企o係龍虎門呢邊﹐因為佢殺左大水牛o既阿媽﹐而大水牛以後十成十又會跟小虎搵食。唉﹐可惜可惜。
作者: kinniku    時間: 2008-1-1 23:14

引用:
原帖由 金拿督 於 2008-1-1 22:00 發表

唔係open,係好純真。就好似D野獸咁﹐雌性動物見親D雄性同類赤身裸體筆撈都唔會臉紅架啦!
我就奇怪o羅,
佢又唔係日見夜見,
突然見到同自已唔同咖身体......
多少都有D好奇掛~

作者: kinniku    時間: 2008-1-1 23:19

引用:
原帖由 金拿督 於 2008-1-1 22:14 發表
逍遙客睇黎唔係陰險毒辣之輩﹐就唔知點同楊遠塵結仇。睇黎佢都冇麼機會企o係龍虎門呢邊﹐因為佢殺左大水牛o既阿媽﹐而大水牛以後十成十又會跟小虎搵食。唉﹐可惜可惜。
果件應該係~逍遙君子~
但兩條友有乜關係就唔記得啦...
好似同門但一正一邪掛?
作者: 喜歡足球    時間: 2008-1-2 16:17

引用:
原帖由 kinniku 於 2008-1-1 23:19 發表

果件應該係~逍遙君子~
好似同門但一正一邪掛?
逍遙君子卓不凡(跟通天教個工部總監同名同姓)是忠的, 其貌不揚,
練的是三陽手,師弟逍遙客是奸的,
練的是三陰手,我記得是最後兩師兄弟決戰,師弟逍遙客技勝一籌,打敗逍遙君子卓不凡.

逍遙派又好像跟黑白雙獅有關係,唔知有冇記錯?
作者: 亞佳佳    時間: 2008-1-2 18:25

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-1-2 08:17 發表

逍遙君子卓不凡(跟通天教個工部總監同名同姓)是忠的, 其貌不揚,
練的是三陰手,我記得是最後兩師兄弟決戰,師弟逍遙客技勝一籌,打敗逍遙君子卓不凡.

逍遙派又好像跟黑白雙 ...
白獅老婆好似係逍遙君子卓不凡既愛人........

之後逍遙客又上左白獅個老婆

白仇,天娜既老豆係白獅
作者: 周五一次郎    時間: 2008-1-2 18:49

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-1-2 18:25 發表

白仇,天娜既老豆係白獅
哗!好乱的几何关系喔!
作者: 金拿督    時間: 2008-1-2 20:32

引用:
原帖由 kinniku 於 2008-1-1 23:19 發表

果件應該係~逍遙君子~
好似同門但一正一邪掛?
唉呀﹐記錯左o添,多謝提點。咁逍遙客手上對陰陽令係味逍遙令啊?如果係﹐係味代表逍遙君子扑街左咧?
作者: ada1128    時間: 2008-1-2 23:16

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-1-2 16:17 發表

咁都記得,真勁
作者: 喜歡足球    時間: 2008-1-2 23:56

引用:
原帖由 ada1128 於 2008-1-2 23:16 發表

咁都記得,真勁
年紀大左,細個嘅野,反而記到!
作者: kinniku    時間: 2008-1-2 23:57

引用:
原帖由 金拿督 於 2008-1-2 20:32 發表

唉呀﹐記錯左o添,多謝提點。咁逍遙客手上對陰陽令係味逍遙令啊?如果係﹐係味代表逍遙君子扑街左咧?
舊屎好似冇呢件令牌武器.....
逍遙君子呢D閒角其實有冇得出都成問題.....

作者: 亞佳佳    時間: 2008-1-2 23:58

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-1-2 15:56 發表

年紀大左,細個嘅野,反而記到!
我都係~不過就記唔到讀書既野.......
作者: 喜歡足球    時間: 2008-1-2 23:59

請問王小龍傳的主筆係鄺志德,定係周聖?
作者: 龍戈兒    時間: 2008-1-3 02:13

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-1-2 23:59 發表
封面有寫美術主筆是周聖.
作者: 亞佳佳    時間: 2008-1-3 12:12

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-1-2 18:13 發表

封面有寫美術主筆是周聖.
公仔有d似周聖以前畫既黑豹~
作者: ada1128    時間: 2008-1-3 21:06

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-1-2 23:59 發表
我認為是周聖
作者: 龍戈兒    時間: 2008-1-3 21:14

看了最新廣告,下期大水牛、逍遙客、劍痴大亂鬥,打得似乎很精采!
作者: 37213721    時間: 2008-1-4 12:38

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-1-2 16:17 發表

閣下記錯了,
逍遙君子卓不凡確是忠的,
他的初戀情人係逍遙客個妹,
逍遙客爭獎門輸咗俾逍遙君子,
於是幫白獅嗒咗自己個妹.
後來逍遙客苦練後幫白獅對付龍虎門,
而逍遙君子就因為救過王小虎加入龍虎門,
最後兩人大戰,
逍遙客原本佔上風,
不過逍遙君子使出獎門逍遙令入面o既武功打敗咗對方,
但之後就俾幫白獅手o既刀痴所殺.

我唔係記性好,
只係早排翻睇過舊著
作者: kinniku    時間: 2008-1-4 22:33

引用:
原帖由 37213721 於 2008-1-4 12:38 發表

閣下記錯了,
逍遙君子卓不凡確是忠的,
他的初戀情人係逍遙客個妹,
逍遙客爭獎門輸咗俾逍遙君子,
於是幫白獅嗒咗自己個妹.
後來逍遙客苦練後幫白獅對付龍虎門,
而逍遙君子就因為救過王小虎加 ...
剩聽你講都好吸引!!
亦回憶起當年o係報檔等書出咖日子........
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2008-1-4 23:28

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-1-1 18:26 發表

跌親個腦,唔記得自己識......
話時話,好似未曾講講佢識九陰白骨爪喎
印象中記得小龍去做低白蓮教過氣三將軍果陣用過...
後尾洪東話九陰白骨爪損人不利己叫小龍唔好用
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2008-1-4 23:36

今期玉兒教小龍《金童寶典》...
話練成《金童寶典》的話,小龍的《九陰》七章功力會依然存在
作者: iamkennyger    時間: 2008-1-5 00:08

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2008-1-4 23:28 發表

印象中記得小龍去做低白蓮教過氣三將軍果陣用過...
後尾洪東話九陰白骨爪損人不利己叫小龍唔好用
果招唔係九陰白骨爪,係白骨陰風爪,即係小龍家陣用兩野就中邪毒果招
可能老黃唔想抄得咁足,所以就作左呢招出黎
作者: iamkennyger    時間: 2008-1-5 00:10

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-1-2 18:25 發表

白仇,天娜既老豆係白獅
白獅個老婆係消遙客個妹,佢地冇亂倫
係刀痴想話擒白獅個女白天娜,點知天娜走甩左,刀痴又慾火焚身,咁o岩佢之前又打暈左白獅個老婆,咪死魚都要過刀(舊著常用句),郁左白獅個老婆囉
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2008-1-5 00:13

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-1-5 00:08 發表

果招唔係九陰白骨爪,係白骨陰風爪,即係小龍家陣用兩野就中邪毒果招
可能老黃唔想抄得咁足,所以就作左呢招出黎
記錯 tim,多謝提醒
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2008-1-5 00:16

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-1-5 00:10 發表

白獅個老婆係消遙客個妹,佢地冇亂倫
係刀痴想話擒白獅個女白天娜,點知天娜走甩左,刀痴又慾火焚身,咁o岩佢之前又打暈左白獅個老婆,咪死魚都要過刀(舊著常用句),郁左白獅個老婆囉
舊著咁鐘意玩烏辱女角
作者: iamkennyger    時間: 2008-1-5 00:19

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2008-1-5 00:16 發表

舊著咁鐘意玩烏辱女角
係呀,成日畫朵爛玫瑰出黎,跟住就見到條女「梨花帶雨」,隔幾期就會出現呢d 場面。
最記得有一期,老邪叫亨僕去捉黑龍,仲特登提醒條喊包,話黑龍身邊有條女好正(白天娜),叫亨僕捉天娜返去俾佢享用添
作者: iamkennyger    時間: 2008-1-5 00:21

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2008-1-4 23:36 發表
今期玉兒教小龍《金童寶典》...
話練成《金童寶典》的話,小龍的《九陰》七章功力會依然存在
最好笑係玉兒一講金童寶典個名,小龍第一反應就係:「即係童子功……咁我……」
傻仔黎o既,出得黎做古惑仔,仲要又打得又靚仔,你話自己仲係青頭仔都冇人信啦
作者: 龍戈兒    時間: 2008-1-5 02:26

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-1-5 00:21 發表

最好笑係玉兒一講金童寶典個名,小龍第一反應就係:「即係童子功……咁我……」
"童子功嗎?那我......"這句話把玉兒逗笑了...
作者: 阿左    時間: 2008-1-5 06:15

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-1-5 02:26 發表

"童子功嗎?那我......"這句話把玉兒逗笑了...
最搞笑係玉兒識幫小龍兜呀
作者: pigboy    時間: 2008-1-5 09:24

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-1-5 00:21 發表

傻仔黎o既,出得黎做古惑仔,仲要又打得又靚仔,你話自己仲係青頭仔都冇人信啦
Right, 今期"王小龍傳" 好很正!!!  
作者: 天下無敵老祖宗    時間: 2008-1-5 09:58

玉兒其實有無老點小龍架?有乜理由練成金童寶典,九陰真經內力會自動復原?明明就被楊遠塵散左功喎。。。唔明囉 !

新著o既大水牛好似比舊著時更低能,大家覺唔覺?仲有,舊著時出翻江倒海呢招,大水牛身後會有個巨浪伴隨著,但家陣呢招響表達方面好似唔同晒,感覺上係遜色過以前。

逍遙客卓不凡?勁野黎架,舊著時好似試過先打低白就,然後再同玄難打,好精彩 !
作者: iamkennyger    時間: 2008-1-5 11:08

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2008-1-5 09:58 發表
玉兒其實有無老點小龍架?有乜理由練成金童寶典,九陰真經內力會自動復原?明明就被楊遠塵散左功喎。。。唔明囉 !

新著o既大水牛好似比舊著時更低能,大家覺唔覺?仲有,舊著時出翻江倒海呢招,大水牛 ...
楊遠塵應該只係幫小龍散左陰風爪o既邪氣,唔係廢佢武功,小龍有機復功都好合理
今期冇用翻江倒海,直接用左第二品《千軍萬馬》
大水牛舊著時俾人感覺係單純,但家陣就變到弱智仔咁款,離譜!
x不凡應該係逍遙君子,滿面痘痘o既麻甩佬一個,忠o既,而逍遙客就係奸狗,比王小龍傳入面呢件仲要衰格
作者: kinniku    時間: 2008-1-5 11:55

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-1-5 11:08 發表

楊遠塵應該只係幫小龍散左陰風爪o既邪氣,唔係廢佢武功,小龍有機復功都好合理
今期冇用翻江倒海,直接用左第二品《千軍萬馬》
大水牛舊著時俾人感覺係單純,但家陣就變到弱智仔咁款,離譜!
x不凡應該係逍遙 ...
鬼咩~阿柴唔死,
咁大水牛咪要變超高B o羅!
唔係兩件一樣咖啦!!

好懷念以前件正水牛個look...........
作者: iamkennyger    時間: 2008-1-5 13:38

引用:
原帖由 kinniku 於 2008-1-5 11:55 發表

鬼咩~阿柴唔死,
唔係兩件一樣咖啦!!

又唔關阿柴事,要怪就怪d 主筆、編劇功力低啦!
舊著時阿柴係耿直,光明正大,事事都明刀明鎗但又有d古板果種,新著就為「突出」角色性格而將佢缺點誇大百倍,結果變左個低能仔,盲毛都可以插爆佢金鐘罩咁滯。家陣大水牛又同一命運,監硬要將佢寫成弱智,到底班友有冇心搞好本書呢?
作者: 亞佳佳    時間: 2008-1-5 17:52

大水牛出左第二品既"千君萬馬"都比劍痴求求其其擋左.咁.........其實係大水牛武功低,定係劍痴高??

如果照舊著既話,大水牛武功好高,在群英時數一數二,依家又點計呢?
作者: kinniku    時間: 2008-1-5 21:55

舊著"千君萬馬"差唔多係救命必殺啦!!
果時知道無機會出"君臨天下"(水牛死左)真係好失望咖!!!
作者: 龍戈兒    時間: 2008-1-6 03:20     標題: 回復 #92 亞佳佳 的帖子

論招式,大水牛遠不及劍痴的靈活...
作者: pigboy    時間: 2008-1-6 04:08

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-1-5 17:52 發表
大水牛出左第二品既"千君萬馬"都比劍痴求求其其擋左.咁.........其實係大水牛武功低,定係劍痴高??

如果照舊著既話,大水牛武功好高,在群英時數一數二,依家又點計呢?
劍痴武功好勁; 應該和火雲邪神差不多的.  
作者: 金拿督    時間: 2008-1-6 17:54

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-1-5 17:52 發表

劍痴身為三痴之首﹐個修為應該高過刀痴同棍痴﹐所以我覺得佢有十關左右。而大水牛響條友身後出招開山劈石時被劍痴反手轟退﹐功力可以話同劍痴相差甚遠﹐畀到盡﹐應該有九關左右。
作者: KING546    時間: 2008-1-6 23:14

引用:
原帖由 kinniku 於 2008-1-5 11:55 發表

鬼咩~阿柴唔死,
唔係兩件一樣咖啦!!

以前個大水牛好好多!!!!
舊著既大水牛只係思想單純,唔係白癡
而以前招千軍萬馬雖然冇今期畫得咁有氣勢
但以前招千軍萬馬近符無敵.
唔似今期兩野就俾劍痴搞掂咁癈.
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2008-1-6 23:35

引用:
原帖由 KING546 於 2008-1-6 23:14 發表

你地睇舊著果陣我都仲未出世,
所以舊著時代既大水牛有幾勁我真係唔知
只係聽以上幾位師兄講過吓咁
可能肥黃覺得...
以前招千軍萬馬近符無敵的關係
所以先俾劍痴玩兩手破咗距嚟將哩招降grade
作者: kinniku    時間: 2008-1-7 10:02

引用:
原帖由 KING546 於 2008-1-6 23:14 發表

大佬你至少比劍痴口角流小小血都好呀~
第二品都咁流.....重至乜尊~魔乜功呀!!

重有千奇唔好出第一品啦~
無為打破埋我多年來對君臨天下咖幻想啦...

作者: kenny01    時間: 2008-1-7 10:34

點解又無人話舊著........大水牛一野大霹靂就死左既!!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0