標題: [建議] 這版需要一位版主主持大局嗎? [打印本頁]

作者: def_lo    時間: 2008-1-8 15:41     標題: 這版需要一位版主主持大局嗎?

這版經常出現一些疑似廣告的post, 有礙各位有心分享之兄弟閱讀! 你們認為需要一位版主主持大局嗎?
作者: icheng609    時間: 2008-1-8 15:44

十卜............... 首先要弄一張候選名單!
作者: def_lo    時間: 2008-1-8 15:51

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-8 15:44 發表
十卜............... 首先要弄一張候選名單!
更根本的, 是要眾多兄弟都十卜先得! 好似普選咁, 就算民主派2012整張候選名單出來, 但阿爺話2017先至有得望, 咁民主派都係阿茂整餅!!!!!
作者: icheng609    時間: 2008-1-8 15:53

引用:
原帖由 def_lo 於 2008-1-8 15:51 發表

更根本的, 是要眾多兄弟都十卜先得! 好似普選咁, 就算民主派2012整張候選名單出來, 但阿爺話2017先至有得望, 咁民主派都係阿茂整餅!!!!!
對! 至少要有 20 个回應支持, 才可進行下一步.......!
作者: 白貓兒    時間: 2008-1-8 16:08

以前我想過, 我心中想負離子兄或johnny兄做.
作者: icheng609    時間: 2008-1-8 16:13

引用:
原帖由 白貓兒 於 2008-1-8 16:08 發表
這兩位亦是我心中人選!白猫兄, 請于以支持吧!

作者: def_lo    時間: 2008-1-8 16:17

引用:
貓兄, 我地需要你投神聖的一票!!
作者: 白貓兒    時間: 2008-1-8 16:31

但是此版經過兩年來的紛爭, 難以復興了.

悲觀!
作者: icheng609    時間: 2008-1-8 16:33

引用:
原帖由 白貓兒 於 2008-1-8 16:31 發表
但是此版經過兩年來的紛爭, 難以復興了.

悲觀!
我願盡綿力, 將之復兴!
作者: 負離子烏蠅    時間: 2008-1-8 18:02

引用:
首先多謝白貓兒兄及各位之厚愛,如一向有瀏覽此討論區的朋友們,亦知道本人只喜歡貼文支持阿 MAY,及間中在鹹相區中貼下鹹相。

人總會有私心,我亦不例外,所以避免與版主的職務有所抵觸,我並不是一個適當的人選,亦不是當版主的人才,希望各位體諒及明白。

作者: 彼得仔    時間: 2008-1-8 22:15

引用:
原帖由 def_lo 於 2008-1-8 15:41 發表
這版經常出現一些疑似廣告的post, 有礙各位有心分享之兄弟閱讀! 你們認為需要一位版主主持大局嗎?
其實每個討論區都有呢D疑似AD的report,但通常矛實質理據證明,forum係自由,版主都好難即delete,我建議如有呢D post,唯有大家問樓主問題去證明,矛回覆,就大家發疑似AD既回覆,等各Bro去定奪係唔係AD,此乃個人意見,如有得罪,請多多包涵
作者: johnnyjohnny    時間: 2008-1-9 01:09

引用:
原帖由 負離子烏蠅 於 2008-1-8 18:02 發表

首先多謝白貓兒兄及各位之厚愛,如一向有瀏覽此討論區的朋友們,亦知道本人只喜歡貼文支持阿 MAY,及間中在鹹相區中貼下鹹相。

人總會有私心,我亦不例外,所以避免與版主的 ...

同烏蠅兄意見相同, 我雖然喜歡搵囡惜囡, 但仍是對阿May及銅銅稍偏心, 加上今年工作會更忙, 所以不方便擔任版主此等重任!

多謝各兄弟錯愛!
作者: icheng609    時間: 2008-1-9 08:48

引用:
原帖由 johnnyjohnny 於 2008-1-9 01:09 發表

同烏蠅兄意見相同, 我雖然喜歡搵囡惜囡, 但仍是對阿May及銅銅稍偏心, 加上今年工作會更忙, 所以不方便擔任版主此等重任!

多謝各兄弟錯愛!:bo ...
个个 大大都推莊, 咁即係点..........?!!!
作者: def_lo    時間: 2008-1-9 09:10

引用:
原帖由 彼得仔 於 2008-1-8 22:15 發表
其實每個討論區都有呢D疑似AD的report,但通常矛實質理據證明,forum係自由,版主都好難即delete,我建議如有呢D post,唯有大家問樓主問題去證明,矛回覆,就大家發疑似AD既回覆,等各Bro去定奪係唔係AD,此乃個人意見 ...
我同絕對同意作為版主, 唔能夠一見有懷疑嘅post就delete! 佢應該大胆假設, 小心求證, 最後做一個決定是否需要delete! 如果一有懷疑就delete, 呢種作風嘅版主好容易做, 但最終只會予人獨裁的感覺, 得不到一眾兄弟的認同! 隔離版嘅求版主就係一個公正持平, 令人信服嘅版主! 當然要搵到這種質素的版主又談何容易呀!!

對於一些好似這條好明顯的廣告post, 作為版主就應該一見即殺!
http://forum.timway.com/f/thread-157044-1-1.html

但post呢條thread嘅人好醒, 識得係一啲冇版主主持大局嘅版度post, 咁咪可以喺度forever囉! 耐唔耐有啲新人唔知又回一回, 咁條thread咪經常喺page 1出現啦!!

咁你想唔想見到呢啲連盲嘅都睇到嘅廣告吖? 如果唔想, 就應該搵一個人出來主持大局!!
作者: icheng609    時間: 2008-1-9 10:15

根本冇王管係唔通嘅....................!
作者: COO    時間: 2008-1-9 11:40

我持有不同意見。

1) 冇錯,久不久就會有 AD 的 report。不過,呢 d 所謂既 report 不管是真或假,都不代表被推介/硬銷既 囡囡 服務 / 質素差既。

2) 多些資訊,亦無妨。上唔上條女、信唔信個 ad,都係自己既決定。

3) 如果係處做 AD 的 report 收效不大,不用你規管,佢地都會自動消失;反之,有生存空間時 (即係囡囡搵到食),咪會繼續出 AD 的 report囉,咁亦不見得有問題喎 。

作者: def_lo    時間: 2008-1-9 12:45

引用:
原帖由 COO 於 2008-1-9 11:40 發表
我持有不同意見。

1) 冇錯,久不久就會有 AD 的 report。不過,呢 d 所謂既 report 不管是真或假,都不代表被推介/硬銷既 囡囡 服務 / 質素差既。

2) 多些資訊,亦無妨。上唔上條女、信唔信個 ad,都係自己 ...
同意呢位大哥的意見, 基本上可以當為眾多資訊之一, 以供各位兄弟考慮. 但你又點睇呢類post呀?

http://forum.timway.com/f/thread-157044-1-1.html
作者: COO    時間: 2008-1-9 13:08

一個社會、社區、團體,又或者小組,總會有些另類人士既。

你既意見,我十分明白的。對我而言,這些唔係經常出 threads 的 brothers' 既 links 我唔會去 click 入睇,避免中毒。
作者: icheng609    時間: 2008-1-9 13:58

引用:
原帖由 COO 於 2008-1-9 13:08 發表
一個社會、社區、團體,又或者小組,總會有些另類人士既。

你既意見,我十分明白的。對我而言,這些唔係經常出 threads 的 brothers' 既 links 我唔會去 click 入睇,避免中毒。
Thank you for your input........ this is a free forum and different opinions are honoured!
作者: def_lo    時間: 2008-1-9 14:23

Great! Then we don't need any moderator and rely only on members' self-discipline and intelligence!!

作者: icheng609    時間: 2008-1-9 14:55

引用:
原帖由 def_lo 於 2008-1-9 14:23 發表
Great! Then we don't need any moderator and rely only on members' self-discipline and intelligence!!
I don't think we should give up so easily and just based on one single opinion...........
作者: 熙官    時間: 2008-1-9 15:04

作者: def_lo    時間: 2008-1-9 15:08

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-9 14:55 發表
I don't think we should give up so easily and just based on one single opinion...........
師兄, 我講緊反話咋!!!!
作者: 熙官    時間: 2008-1-9 15:14

作者: icheng609    時間: 2008-1-9 15:20

引用:
原帖由 熙官 於 2008-1-9 15:14 發表
添威 141 版已死.....
冇你哋嘅支持, 生和死都沒有分別!
作者: 熙官    時間: 2008-1-9 15:22

作者: icheng609    時間: 2008-1-9 15:22

引用:
原帖由 def_lo 於 2008-1-9 15:08 發表

師兄, 我講緊反話咋!!!!
不過, 少過 20 個支持 = 沒有設立版主的必要。
作者: 熙官    時間: 2008-1-9 15:27

作者: icheng609    時間: 2008-1-9 15:38

引用:
原帖由 熙官 於 2008-1-9 15:27 發表

不如你做囉.
要有群眾支持作為基礎, 誰做都是好事!
作者: def_lo    時間: 2008-1-9 17:08

或且就如貓兄所言, 此版已沒落, 復興無望! 話時話, 呢度活躍嘅兄弟有冇20個呢??!!
作者: peninsula    時間: 2008-1-9 21:10

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-9 14:55 發表
Support freedom of speech and xocat to monitor.
作者: 彼得仔    時間: 2008-1-9 22:05

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-9 15:38 發表

要有群眾支持作為基礎, 誰做都是好事!
雖然我最近先黎,但我支持Ching你做版主
作者: peninsula    時間: 2008-1-9 22:07

引用:
原帖由 彼得仔 於 2008-1-9 22:05 發表
雖然我最近先黎,但我支持Ching你做版主
Who - icheng?
作者: 彼得仔    時間: 2008-1-10 00:00

引用:
原帖由 peninsula 於 2008-1-9 22:07 發表

Who - icheng?
矛錯
作者: icheng609    時間: 2008-1-10 08:42

引用:
原帖由 def_lo 於 2008-1-9 17:08 發表
或且就如貓兄所言, 此版已沒落, 復興無望! 話時話, 呢度活躍嘅兄弟有冇20個呢??!!
good question........ and I doubt. 但若能群策群力, 改善此版, 人流自然会增加!
作者: peninsula    時間: 2008-1-10 21:23

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-10 08:42 發表
good question........ and I doubt. 但若能群策群力, 改善此版, 人流自然会增加!
You have my 110% support!
作者: icheng609    時間: 2008-1-11 08:40

引用:
原帖由 peninsula 於 2008-1-10 21:23 發表

You have my 110% support!
唔好玩啦................ 我只不過是推波助瀾的馬前卒吧!
作者: rtsang88    時間: 2008-1-11 10:03

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-10 19:40 發表

唔好玩啦................ 我只不過是推波助瀾的馬前卒吧!
有個人睇住好d, 就 i c h e n g 啦
作者: 韓琛    時間: 2008-1-11 10:41

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-11 08:40 發表

你唔係想做「馬」做「卒」,你想做「帥」做「將」姐,有志氣。
http://forum.timway.com/f/thread-122468-1-1.html
作者: icheng609    時間: 2008-1-11 10:45

引用:
原帖由 韓琛 於 2008-1-11 10:41 發表

你唔係想做「馬」做「卒」,你想做「帥」做「將」姐,有志氣。
http://forum.timway.com/f/thread-122468-1-1.html
這是以前的事了。。。 自從認清自已 "井底蛙" 的身份后, 連想都不敢想!!!
作者: peninsula    時間: 2008-1-11 22:28

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-11 10:45 發表
這是以前的事了。。。 自從認清自已 "井底蛙" 的身份后, 連想都不敢想!!!
You are too humble.
作者: Nacol001    時間: 2008-1-14 00:03     標題: 回復 #1 def_lo 的帖子

I agree there is an editor to monitor the forum.

Nacol
作者: icheng609    時間: 2008-1-14 11:40

There are only 12 supports for this motion.............! Will there be anymore?
作者: def_lo    時間: 2008-1-14 11:50

其實都可以開始睇吓邊位大大有興趣, 要20人支持嘅係大大申請做版主後, 要在版主申請處出個post, 然後要有20個post回覆支持. 唔代表呢度要有20人投票支持才可以攪! 而家都冇20人投票支持係可能反映對設立版主的意見, 但有人申請做版主後就係對申請人嘅信任投票, 兩者可能有些分別! 但當然如果呢度少過20投票支持, 到時喺嗰邊有冇多過20人回post表態都未知!!
作者: icheng609    時間: 2008-1-14 15:32

It is a long and winding road to get a moderator..............!
作者: peninsula    時間: 2008-1-14 20:23

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-14 11:40 發表
There are only 12 supports for this motion.............! Will there be anymore?
Maybe not much interest!
作者: icheng609    時間: 2008-1-15 08:52

引用:
原帖由 peninsula 於 2008-1-14 20:23 發表

Maybe not much interest!
But the interest of the forum and all brothers have to be taken care of ---- and that is why a moderator is needed.
作者: 長不大的烏蠅    時間: 2008-1-16 00:38     標題: 回復 #39 韓琛 的帖子

這裡看到人性是多麼的虛偽和醜惡。
作者: peninsula    時間: 2008-1-16 19:49

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-15 08:52 發表
But the interest of the forum and all brothers have to be taken care of ---- and that is why a moderator is needed.
Can you apply then?
作者: 司馬昭    時間: 2008-1-17 00:28

引用:
原帖由 長不大的烏蠅 於 2008-1-16 00:38 發表
路人皆知也
作者: peninsula    時間: 2008-1-24 21:04

引用:
原帖由 長不大的烏蠅 於 2008-1-16 00:38 發表
That BAD!?
作者: shark-654    時間: 2008-1-28 06:35

支持icheng609做版主。與其他無版主的版比較,此版已較多人氣,既然已有有心人,何不give it a go,總比讓此版自生自滅好!
引用:
原帖由 icheng609 於 2008-1-11 02:45 發表

作者: taxidriver48    時間: 2008-1-28 12:07     標題: 回復 #1 def_lo 的帖子

d人好似無枉管咁...成日出埋d廣告同埋d9唔搭8嘅post...快d搵番個版主啦!!!
作者: icheng609    時間: 2008-1-30 10:40

引用:
原帖由 taxidriver48 於 2008-1-28 12:07 發表
d人好似無枉管咁...成日出埋d廣告同埋d9唔搭8嘅post...快d搵番個版主啦!!!
但此版高人甚多............... 担任版主是有難度的!
作者: def_lo    時間: 2008-2-5 16:44

We have 20 supporters and now we should find a suitable guy to fill the post of moderator!
作者: icheng609    時間: 2008-2-6 10:26

引用:
原帖由 def_lo 於 2008-2-5 16:44 發表
We have 20 supporters and now we should find a suitable guy to fill the post of moderator!
I propose brother Johnny to be the 版主..........
作者: def_lo    時間: 2008-2-6 14:33

But johnyjohny has rejected already!!!!!!
作者: icheng609    時間: 2008-2-6 14:38

引用:
原帖由 def_lo 於 2008-2-6 14:33 發表
But johnyjohny has rejected already!!!!!!
Too bad .....!

It is really hard to find the competent person for the job!
作者: def_lo    時間: 2008-2-6 14:48

又或且如貓兄所言: 此版將死!!!!!
作者: icheng609    時間: 2008-2-6 15:08

引用:
原帖由 def_lo 於 2008-2-6 14:48 發表
又或且如貓兄所言: 此版將死!!!!!
新年溜溜, 唔好死死声..............

但大多數人都唔贊成設立版主, 除非 XO 貓 II 話要同埋題名, 否則幾難成事。
作者: def_lo    時間: 2008-2-6 15:26

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-2-6 15:08 發表

但大多數人都唔贊成設立版主, 除非 XO 貓 II 話要同埋題名, 否則幾難成事。
師兄, 都未到年初一, 就係襯未到年初一至咁講啫!!
作者: 長不大的烏蠅    時間: 2008-2-6 18:54

引用:
原帖由 icheng609 於 2008-2-6 15:08 發表

擺xocat上檯?
睇泥你2位真係對呢個把x版主位好有興趣
作者: 司馬昭    時間: 2008-2-6 22:09

引用:
原帖由 長不大的烏蠅 於 2008-2-6 18:54 發表

擺xocat上檯?
睇泥你2位真係對呢個把x版主位好有興趣
揾件抵諗嘅...拍爛檔幫兩位疑似版主候選人出個post係伸請區睇下點攞...人地唱雙璜咁耐...真係無功都有勞
作者: def_lo    時間: 2008-2-7 00:48

真係唔明白點解有啲師兄以小人之心度君子之腹!

第一, 以細佬喺呢個版及141的資歷, 根本想都沒有想過當甚麼版主.
第二, 細佬發這個投票, 只是源於初來步到就見到好多疑似ad嘅post, 想學嘢都比呢啲post阻住晒!
第三, 細佬唔知定, 完全唔知道以前呢個版有甚麼風波, 攪到好似有版主係一件天地不容的事!

最後, 或且呢個投票觸動了一些兄弟的情緒, 以致平日不多發表文章的兄弟群起而攻之, 有冒犯之處, 謹此致歉!
作者: icheng609    時間: 2008-2-18 16:31

引用:
原帖由 def_lo 於 2008-2-7 00:48 發表
真係唔明白點解有啲師兄以小人之心度君子之腹!

第一, 以細佬喺呢個版及141的資歷, 根本想都沒有想過當甚麼版主.
第二, 細佬發這個投票, 只是源於初來步到就見到好多疑似ad嘅post, 想學 ...
Just forget the idea of having a moderator here ---- too many parties bearing different interests!
作者: 麥迪文    時間: 2008-7-7 11:01

投ed! 需要但做版主很難.
作者: icheng609    時間: 2008-7-7 11:10

引用:
原帖由 麥迪文 於 2008-7-7 11:01 發表
投ed! 需要但做版主很難.
Of course, it will be ideal to have a moderator here.......... but very soon, before he is appointed, he will become the target to be attacked by various parties with individual interests.
作者: Whyman1972    時間: 2009-9-15 09:54

公正就OK,大家上來都喺想吹水啫
作者: 負離子烏蠅    時間: 2009-10-29 09:58

以前 xocat 的一樓一版是全港 no.1的,
但現在已經淪為孤兒版

所以我覺得呢版真係需要一個版主來管理。

作者: Silvery    時間: 2009-11-6 17:16

師兄, 你知哩度幾多人係度盤踞啦, 利益好難平衡

作者: booshi    時間: 2009-12-25 18:20

需要多位情報員  

作者: yellowhite    時間: 2017-1-24 18:57

之前係樓上spa post多。但有感那些年的抵玩感覺已一去不返。所以都轉去大場,也來了這個group. 接受多些資訊!!!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0