標題: [疑難] 新手磨合問題!!希望各位模型高手入黎幫幫手 [打印本頁]

作者: mike0210    時間: 2008-2-18 05:37     標題: 新手磨合問題!!希望各位模型高手入黎幫幫手

前幾日行模型鋪買左"老虎"返屋企
以前砌過兩隻高達(都係素組)...今次終於想整隻勁野(特登買晒'噴槍' '顏料'.......)
宜家超多問題......!!!

我既目標係↑                                 首先我自己已經素組左一次↑

宜家進行緊磨合過程...
問題一:我宜家淨係用紗紙黎磨...但係仲係見到有條痕(圖a 圖b)(但摸上手幾滑)...
          係米要再用唔同唬既紗紙黎磨先見唔到條痕?...定係只要摸上手滑上左色就睇唔到???
問題二:係米最好用模型膠水痴住左先磨?定係用完膠水(等乾左)再加筆地先磨?:030:" />" />" />" />
問題三:我上youtube睇d片...d人痴完之後淨係用紗紙磨都好滑好靚..究竟大約要磨幾多次?

我用紗紙(五金鋪買既p220)黎磨↓
圖a                              圖b

問題四:如果真係要痴左先磨...咁有d位(圖c)唔痴得點算呀?                        
          因為我一痴左先磨就唔可以組合返隻腳....

圖c

問題五:個盾我要分開黎上色(圖d)(所以要等上完晒色先組合得<圖e>;)...
          但係灰色地方又唔可以用膠水痴又唔可以用筆地...無理由上完色先用筆地...
          點樣可以整到個夾口最後無縫???(圖f)
圖d                                                    圖e                                             圖f

我真係好希望各位模型高手可以幫下忙~~
十萬個唔該!!!!!!!!!!!!!
作者: 36D    時間: 2008-2-18 17:33

可以用水性筆地試下,再用00號沙纸打磨
作者: jeffho2008    時間: 2008-2-18 19:06

作者: jeffho2008    時間: 2008-2-22 17:03

作者: happystonehk    時間: 2008-2-24 01:12

是的....
作者: kgb2855    時間: 2008-3-1 21:57

Super,,You are the best...Thank you!!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0