標題: AIA唔賠錢!!一味拖!! [打印本頁]

作者: prestong    時間: 2008-5-10 17:23     標題: AIA唔賠錢!!一味拖!!

AIA保險公司故意拖延索償賠款
投訴重點:
A.        我係08年2月12日寄出索償表格,08年2月27日先有AIA的保險代理的秘書小姐致電給我(事隔15日)。
B.        為何唔係公司直接搵我(我無資格聽AIA公司電話?)要間接由代理黎做(又拖我幾日)。
C.        我懷疑係唔係有「防止洗黑錢」指引,個代理就寄一份「AIA公司既內部傳閱文件」,而唔係保監處正本既影印本。我點知個copy係唔係真?(又拖我好幾日)。
D.        25/3/08卒之收到AIA公司既信,內附保監處既「防止洗黑錢及恐怖份子籌資活動指引」內容,個指引日期是2005年7月。為何當時就唔話我知?(又拖我十幾日)。
E.        我打電話去AIA問索償幾多錢先算達到「洗黑錢及非法籌資」既範圍,又問佢如果先賠錢俾我又係唔係犯了保監處指引?如果真係犯左會有點懲罰?(佢地根本答不到)一味重申要按保監處指引辦事<公司明知我唔係洗黑錢或非法籌資,而且又唔通知投保人在先>,我一定要交身分證副本給他們先(典型大公司死要面行為-尤其是高層人員),否則唔賠錢俾我。(又可以拖多十日八日)。
F.        在2007年,我曾索償意外保險大約2次,我都係直接寄往公司辦理,一向順利索償,不洗身分證副本,而且AIA亦未曾通知過我有保監處既指引。
G.        係今次意外索償之前,我曾投訴AIA,我覺得佢地對我lee個「衰」客極之不滿,所以今次黎玩我lor
H.        上次個公司回信承諾我以後通訊用中文(唔係個個都識睇個d 英文信ga ma),但係最近收到既「退回收據」信件都係用英文(很明顯故意)。

我明顯唔係「保監處所關注」既個類人仕喇,點解AIA今次咁關注我d索償呀?
作者: Borntorun    時間: 2008-5-10 22:53

...come back to starting point...why u chose A1A?
作者: peninsula    時間: 2008-5-11 17:32

引用:
原帖由 Borntorun 於 2008-5-10 22:53 發表
...come back to starting point...why u chose A1A?
Who you choose then?
作者: prestong    時間: 2008-5-12 20:27

引用:
原帖由 Borntorun 於 2008-5-10 10:53 PM 發表
you won't really know AIA is that bad till you finally got into such trouble
作者: Borntorun    時間: 2008-5-13 03:16

...not really! Check readers forum of newspapers and magazines...u'll know more!
作者: Borntorun    時間: 2008-5-13 19:24

得閒,再講多啲...

你必須了解唔賠錢的原因:是公司、還是你的agent辨事不力。
如果AIA搬出「防止洗黑錢」指引,你便需要他們的書面理據,如你還是不服,可致函「保險索償投訴委員會」投訴。
地址是:香港灣仔 駱克道 353 號 三湘大廈 29 樓。甚至是「一週刋」、「蘋果」、etc。 一般保險公司都希望新聞愈小愈好,即使是正面的,更何況現在是負面的。

我個人對他們用「防止洗黑錢」指引,而令賠錢延誤感到不以為然。「防止」的工作應在核保時做,而非在索償時咬文嚼字。非大公司所為!試想像如果今天你已經沒一口氣...touch wood!

如果是agent的因素,建議你親身到Customer Service辦理。

希望幫到手。

覆版主兄:其實我都有投資單在AIA,希望弟日攞錢可以爽手啲!至於人壽和危疾我幫襯全美和標準亞洲。
作者: peninsula    時間: 2008-5-13 21:44

引用:
原帖由 prestong 於 2008-5-12 20:27 發表
you won't really know AIA is that bad till you finally got into such trouble
I believe each case is different.
作者: Elastic    時間: 2008-5-15 18:40

未聽聞〔防止洗黑錢〕會影響意外索償。
作者: magicmaker    時間: 2008-5-24 00:04

Very strange case....what's your job, why you had so many accidents...?
作者: DrTea    時間: 2008-7-19 03:24

引用:
原帖由 Borntorun 於 2008-5-13 19:24 發表
得閒,再講多啲...

你必須了解唔賠錢的原因:是公司、還是你的agent辨事不力。如果AIA搬出「防止洗黑錢」指引,你便需要他們的書面理據,如你還是不服,可致函「保險索償投訴委員會」投訴。...
師兄, 投保 "保誠" 時唔只要身份証影印本, 還要我比住址証明 !
作者: peninsula    時間: 2008-7-26 16:10

引用:
原帖由 DrTea 於 2008-7-19 03:24 發表
師兄, 投保 "保誠" 時唔只要身份証影印本, 還要我比住址証明 !
Not unusual.
作者: lp72victor    時間: 2008-8-22 02:11

我有辦法幫你
我 email係...
[email protected]
作者: peninsula    時間: 2008-9-1 20:35

引用:
原帖由 prestong 於 2008-5-10 17:23 發表
AIA保險公司故意拖延索償賠款...
Another one is just as bad A?A.

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0