標題: [建議] 《神掌龍劍飛》 [打印本頁]

作者: 龍戈兒    時間: 2008-5-25 07:59     標題: 《神掌龍劍飛》

在《王小龍傳》專欄看到牛佬和玉記合作《神掌龍劍飛》的消息,心裡頭真是既期待又怕受傷害,說不定我龍戈兒和妻子銀鈴的下半生事蹟,將經由此書披露出來哦...(笑)
言歸正傳,不知大家怎麼看牛佬或《神掌龍劍飛》這本炒冷飯之作?
作者: yuyu6    時間: 2008-5-25 10:12

日後, 神掌山君   我睇都會出埋.......
作者: 龍戈兒    時間: 2008-5-25 11:03

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-5-25 10:12 發表
日後, 神掌山君   我睇都會出埋.......
呵呵,大家都是神掌傳人...
作者: 喜歡足球    時間: 2008-5-25 11:47

天子六的人物,有沒機會客串呢?
作者: 龍戈兒    時間: 2008-5-25 20:59

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-5-25 11:47 發表
天子六的人物,有沒機會客串呢?
張三丰可能有機會客串,網路维基百科說張三丰死前留下佛法無邊招意,龍劍飛臨死前想通招意而創出此招...
作者: yuyu6    時間: 2008-5-25 21:05

離火為陽,玄冰為陰,九九歸元,反撲歸真.

以當時張三峰0既太極玄功,應都接唔到第九式...
作者: neeker    時間: 2008-5-25 22:50

作者: yuyu6    時間: 2008-5-25 23:20

龍劍飛要張三豐提先使得出第九式,龍九州則係自己從如來八式中領悟出來的....
作者: yuyu6    時間: 2008-5-25 23:21

圖二..........
作者: yuyu6    時間: 2008-5-25 23:35

圖3...............................
作者: yuyu6    時間: 2008-5-25 23:36

圖四.....................................
作者: 不平凡人    時間: 2008-5-26 10:09

WO..型~~~~
作者: neeker    時間: 2008-5-26 18:07

九州o既佛法無邊好似仲勁過佢老豆。龍劍飛果招冇咁氣勢﹐剩係企定定一手伸前一手向上就當係佛法無邊﹗
作者: 快過風    時間: 2008-5-27 01:23

點解咁似睇緊周星馳套"功夫"嘅?
作者: 龍戈兒    時間: 2008-6-13 16:21

引用:
原帖由 快過風 於 2008-5-27 01:23 發表
點解咁似睇緊周星馳套"功夫"嘅?
星爺拍電影時應該是有參考過《如來神掌》相關資料...
最近都沒有《神掌龍劍飛》的消息,創刊號不知何時才要出版?
作者: 龍戈兒    時間: 2008-6-27 03:30

最新廣告說《神掌龍劍飛》第10屆香港動漫節精銳出擊!!!

作者: patrick9101    時間: 2008-6-28 20:56

佢好咩呀...唉.
作者: 龍戈兒    時間: 2008-7-3 23:38

引用:
原帖由 patrick9101 於 2008-6-28 20:56 發表
佢好咩呀...唉.
最新廣告的公仔畫得不錯,八百年前極道羅剎轉世的一邪.火雲邪神,竟是火雲邪神.西城勇的前世!?
作者: yuyu6    時間: 2008-7-4 19:00

又"極道羅剎"!!!!又"火雲邪神"

真係死左都檸番出黎鞭屍!!!!!
作者: sammy20072007    時間: 2008-7-9 14:21

我相信除髐E陽、易筋經、金鐘罩,老黃最鍾意麊Z功肯定係如來神掌,佢由天子四大唐威龍玩神掌玩到天子五打正頭牌叫天子神掌再至到龍虎門邪神儮F摩神劍都話係由如來神掌變出鵅A同埋金如來又話係由離火玄冰功悟出同如來神掌如出一轍鴾悁繯x,仲要招式名都係一樣,而家又再出多本「神掌龍劍飛」,我怕係不久將來老鷊|真係覺得自己真係識得如來神掌鵅A跟荓N佢悟出鴾E式神掌印成秘笈遄u神掌龍劍飛」隨書附送,每期送出一式,跟茷Y佛旦日組團齊齊去天壇大佛齊齊練神掌做宣傳兼宏揚佛法!
作者: yuyu6    時間: 2008-7-10 11:51

肉郎練成如來神掌,當然係用係北方佳麗身上啦.....
一招"天佛降世"及"萬佛朝宗"幾有氣勢呀.....
作者: neeker    時間: 2008-7-10 12:52

整兩招“金頂佛燈”(用手指) 同“佛問迦邏” (用口吹...氣) 都唔錯。
作者: 龍戈兒    時間: 2008-7-10 22:42

最新廣告說與火雲邪神並駕齊驅的萬劍門主.鐵面修羅,最厲害的,竟然是他的一雙腿-九陽天殘腿!?
作者: neeker    時間: 2008-7-11 18:20

YAWN!

*打喊羅咁滯﹗
作者: 龍戈兒    時間: 2008-7-18 00:12

最新廣告說邪神嫡傳.龍劍飛誓以如來神掌行俠仗義,儆惡懲奸!!!廣告內容竟然扯到天晶、虎魄、金龍奪、離火古劍等神兵,天哥該不會又來亂入了吧!?
作者: yuyu6    時間: 2008-7-18 23:33

最弊把把劍都炒來炒去,  龍劍飛又咁0既貓樣, 應該30期貨仔............
作者: iamkennyger    時間: 2008-7-19 00:08

引用:
原帖由 sammy20072007 於 2008-7-9 14:21 發表
我相信除髐E陽、易筋經、金鐘罩,老黃最鍾意麊Z功肯定係如來神掌,O佢由天子四大唐威龍玩神掌玩到天子五打正頭牌叫天子神掌再至到龍虎門邪神儮F摩神劍都話係由如來神掌變出鵅A同埋金如來又話係由離火玄 ...
送就唔會,應該會叫佢旗下d乞兒拎出去賣俾細路仔,每冊4毫
作者: iamkennyger    時間: 2008-7-19 00:09

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-7-10 11:51 發表
肉郎練成如來神掌,當然係用係北方佳麗身上啦.....
一招"天佛降世"及"萬佛朝宗"幾有氣勢呀.....
佢仲會使出龍九州中年時創出o既如來神劍,係咁拮係咁拮,劍劍到肉
作者: iamkennyger    時間: 2008-7-19 00:11

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-7-18 23:33 發表
最弊把把劍都炒來炒去,  龍劍飛又咁0既貓樣, 應該30期貨仔............
本書極有可能叫做《新著龍虎們前傳:如來神掌龍劍飛之極度羅剎大戰萬毒心經老祖宗》
咁就出夠三千期都掂啦
作者: yuyu6    時間: 2008-7-19 13:56

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-7-18 16:09 發表

佢仲會使出龍九州中年時創出o既如來神劍,係咁拮係咁拮,劍劍到肉
佢招"如來神劍"虛晃二招就軟曬啦.....仲點劍劍到肉呀....用番神掌啦.....
作者: 阿左    時間: 2008-7-20 18:40     標題: 回復 25# 的帖子

天哥都識幾招神掌
天子四時仲有幾件法器未出,唔知又會唔會玩埋
作者: neeker    時間: 2008-7-21 11:14

龍劍飛個樣太平凡﹐唔突出。好似當年馬 Sir 既張無忌咁。
作者: yuyu6    時間: 2008-7-21 11:34

我地反而應該開個賠率出黎,睇佢幾時大結局

10期   8
15期   7
20期   6.5
25期   5.5
30期   4
40期   5
50期   6
60期   10
70期   15
80期    20
90期    30
100期  50
作者: yuyu6    時間: 2008-7-21 18:31

唔記得左講!!!

以上賠率經資深讀者提供

作者: 龍戈兒    時間: 2008-7-24 00:27

引用:
原帖由 neeker 於 2008-7-21 11:14 發表
龍劍飛個樣太平凡﹐唔突出。好似當年馬 Sir 既張無忌咁。
我倒覺得新版龍劍飛很有型,帥氣十足!
作者: 龍戈兒    時間: 2008-7-25 17:32

最新廣告說:一邪雙飛三絕掌,萬劍聖火星象門;逐鹿江胡不歸路!問誰無敵領風騷!?
"聖火"指的是聖火門嗎?
作者: iamkennyger    時間: 2008-7-26 00:36

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-7-25 17:32 發表
最新廣告說:一邪雙飛三絕掌,萬劍聖火星象門;逐鹿江胡不歸路!問誰無敵領風騷!?
你都唔知的話,呢度睇怕都冇乜邊個知

學某廣造甩牙阿伯話齋:「有d 人就詐唔知。」
作者: 亞佳佳    時間: 2008-7-26 00:39

引用:
原帖由 iamkennyger 於 2008-7-25 16:36 發表

你都唔知的話,呢度睇怕都冇乜邊個知

學某廣造甩牙阿伯話齋:「有d 人就詐唔知。」
有d人就避而遠之......
作者: yuyu6    時間: 2008-7-26 21:44

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-7-25 09:32 發表
睇完以上幾句, 賠率有以下變化:  
10期   8>7
15期   7>6
20期   6.5>5.5
25期   5.5>5.3
30期   4>5
40期   5>6.5
50期   6>8
60期   10>12
70期   15>18
80期    20>23
90期    30>33
100期  50>55

以上賠率經資深讀者提供
作者: 龍戈兒    時間: 2008-7-27 07:01

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-7-26 21:44 發表

睇完以上幾句, 賠率有以下變化:  
10期   8>7
15期   7>6
20期   6.5>5.5
25期   5.5>5.3
30期   4>5
40期   5>6.5
50期   6>8
60期   10>12
70期   15>18
80期    20>23
90期    30> ...
那看完以下幾句呢?
《神掌龍劍飛》廣告說創刊號 52頁特厚珍藏本,全彩稿製作,全粉紙精印,隨刊附送:【如來神掌活頁秘笈】及【如來神掌第一式奧義】 ...
作者: yuyu6    時間: 2008-7-27 16:37

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-7-26 23:01 發表

那看完以下幾句呢?
《神掌龍劍飛》廣告說創刊號 52頁特厚珍藏本,全彩稿製作,全粉紙精印,隨刊附送:【如來神掌活頁秘笈】及【如來神掌第一式奧義】 ...

呵呵!!人家整本才10元台幣.他要買書才送!!!!
賠率最低隨時20幾期就.......
作者: gunman_keung    時間: 2008-7-28 03:04

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-7-27 16:37 發表

呵呵!!人家整本才10元台幣.他要買書才送!!!!
賠率最低隨時20幾期就.......
龍兄

你cap呢張圖實在太正了
作者: yuyu6    時間: 2008-7-28 19:53

引用:
原帖由 gunman_keung 於 2008-7-27 19:04 發表

龍兄

你cap呢張圖實在太正了
呵呵!!!係網上搵好快姐!!!
大家唔好認為我針對肉王潮0既作品, 我也只係以事論事......
淨識炒舊故仔再翻炒, 以前唔成功, 今日0既2008年 又會有幾成功.......
一邪雙飛三絕掌.....真係認為宜家仲係1989年乜..............
作者: yuyu6    時間: 2008-7-28 20:57

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5
15期   7>6>5.8
20期   6.5>5.5>5.2
25期   5.5>5.3>5
30期   4>5>5.5
40期   5>6.5>7
50期   6>8>8.5
60期   10>12>13
70期   15>18>19
80期    20>23>25
90期    30>33>36
100期  50>55>58

以上賠率經資深讀者提供
作者: oqq2    時間: 2008-7-29 11:58

全改唔再玩倚天屠龍記???
作者: 龍戈兒    時間: 2008-7-31 23:48

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-7-28 19:53 發表

呵呵!!!係網上搵好快姐!!!
大家唔好認為我針對肉王潮0既作品, 我也只係以事論事......
淨識炒舊故仔再翻炒, 以前唔成功, 今日0既2008年 又會有幾成功.......
一邪雙飛三絕掌.....真係認為宜家仲係1989年乜..............
最新廣告說邪神義子.龍劍飛不僅領悟了如來神掌的終極奧義:『離火屬陽,玄冰屬陰,陰陽互濟,返璞歸真.』令第九式『萬佛朝宗』重現江湖!更以離火玄冰功為本,自創一門不世絕學-穹蒼寶鑑 ?!
ps.在今期《新龍》有《神掌龍劍飛》搶先看,這幾張彩稿畫得很棒,最後一頁是山君抱著龍九州(bb),龍九州笑得很開心哦 !
作者: yuyu6    時間: 2008-8-1 00:33

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-7-31 15:48 發表

最新廣告說邪神義子.龍劍飛不僅領悟了如來神掌的終極奧義:『離火屬陽,玄冰屬陰,陰陽互濟,返璞歸真.』令第九式『萬佛朝宗』重現江湖!更以離火玄冰功為本,自創一門不世絕學-穹蒼寶鑑 ?!
ps.在今期《新龍》有 ...
麻煩下期介紹時請標明"穹蒼寶鑑(玉皇朝版)", 不是"穹蒼寶鑑(文傳版)", 我無睇都知道有問題, 睇左兩本書0既讀者真係人都精神分裂.....

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5>6
15期   7>6>5.8>5.5
20期   6.5>5.5>5.2>5
25期   5.5>5.3>5>5.2
30期   4>5>5.5>6
40期   5>6.5>7>7.5
50期   6>8>8.5>9
60期   10>12>13>14
70期   15>18>19>21
80期    20>23>25>28
90期    30>33>36>40
100期  50>55>58>65

以上賠率經資深讀者提供
作者: 龍戈兒    時間: 2008-8-2 16:54

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-8-1 00:33 發表

麻煩下期介紹時請標明"穹蒼寶鑑(玉皇朝版)", 不是"穹蒼寶鑑(文傳版)", 我無睇都知道有問題, 睇左兩本書0既讀者真係人都精神分裂.....

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5>6
15期   7>6>5.8>5.5
20期   6.5>5 ...
今期龍劍飛為愛被逐出師門,在半路上被情敵派來的殺手逼命,最後被一隻四翼巨鳥給救離...下期『邪神再現』,龍劍飛巧遇火雲邪神-古漢雲 !
作者: 亞佳佳    時間: 2008-8-3 04:11

老實講,唔好睇,主要公仔唔掂...

等我仲好大期望
作者: yuyu6    時間: 2008-8-3 17:34

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5>6>5
15期   7>6>5.8>5.5>4.8
20期   6.5>5.5>5.2>5>5.5
25期   5.5>5.3>5>5.2>6
30期   4>5>5.5>6>7.5
40期   5>6.5>7>7.5>9
50期   6>8>8.5>9>12
60期   10>12>13>14>18
70期   15>18>19>21>24
80期    20>23>25>28>35
90期    30>33>36>40>50
100期  50>55>58>65>80

以上賠率經資深讀者提供
無乜好講, 又一本"大霹靂"........

作者: isxman    時間: 2008-8-3 22:34

買o左,睇左
都係一般~~~
再會5會繼續買來睇
睇心情啦
作者: 龍戈兒    時間: 2008-8-9 15:05

今期龍劍飛救了走火入魔的火雲邪神,獲傳兩式如來神掌...下期『紫龍秘穴』,『煙霞山莊』裘氏姊妹,艷驚四座 ...
作者: yuyu6    時間: 2008-8-9 16:37

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-8-9 07:05 發表
今期龍劍飛救了走火入魔的火雲邪神,獲傳兩式如來神掌...下期『紫龍秘穴』,『煙霞山莊』裘氏姊妹,艷驚四座 ...
好似龍天當年0既劇情..又炒"天佛掌"..唔係真係咁 差 "東炒 西印" 下......
睇黎要更新賠率啦!!!
作者: yuyu6    時間: 2008-8-10 15:25

網上人話睇完第二期,比大霹靂差0既畫功, 再加上左炒右炒, 圖又大格, 小小風景就一大格.火山又一大格,火雲邪神側面'無定飛環又一大格....
得罪講句,仲差過"霹靂狂龍"
賠率直插而下.....

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5>6>5>4
15期   7>6>5.8>5.5>4.8>3.8
20期   6.5>5.5>5.2>5>5.5>4.5
25期   5.5>5.3>5>5.2>6>5.5
30期   4>5>5.5>6>7.5>8
40期   5>6.5>7>7.5>9>9.5
50期   6>8>8.5>9>12>20
60期   10>12>13>14>18>25
70期   15>18>19>21>24>30
80期    20>23>25>28>35>40
90期    30>33>36>40>50>55
100期  50>55>58>65>80>90

以上賠率經資深讀者提供
作者: 龍戈兒    時間: 2008-8-15 00:53

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-8-9 16:37 發表

好似龍天當年0既劇情..又炒"天佛掌"..唔係真係咁 差 "東炒 西印" 下......
睇黎要更新賠率啦!!!
舊版龍劍飛時代的劇情我都沒看過了,更別提龍天,呵呵 ...
最新廣告說兩大奇寶-金龍之子、金龍奪有何神妙之效?值得羣雄以性命作賭注,展開一場血肉橫飛的大廝殺 !?

作者: isxman    時間: 2008-8-15 12:51

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-8-9 04:37 PM 發表

睇黎要更新賠率啦!!!
"如來神掌"就算粵語殘片都係抄"天佛掌"小說,作者忘了是誰
原著"火雲邪神"冇死,最尾出來幫呀劍飛執手尾tim
火雲邪神亦有說"天佛掌"並非他最強的武功!
他有一套比"天佛掌"更強的拳術叫"阿難神拳"
好頂癮之處,邪神出"阿難神拳"之時,會大叫"死魚眼"
因為中拳者,會現出死魚眼般的死相,
只用"天佛掌"已打遍天下無敵手!,所以什少用到"阿難神拳"咁高層次的武功喎
"阿難神拳"亦有改拍成粵語殘片,都係由"華哥"做主角,即係"曹達華"
可惜票房不及"如來神掌"所以冇咩人提
個套"阿難神拳"粵語殘片,戲名叫"千手神拳"
作者: ada1128    時間: 2008-8-15 20:38

千手神拳----如來神掌
作者: yuyu6    時間: 2008-8-17 20:36

同一本書兩張大頭圖,夠膽影印完再轉去下一頁, 仲話做左6個幾月,果然誠意十足.
加上畫功及故事依然,賠率再插....

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5>6>5>4>3,8
15期   7>6>5.8>5.5>4.8>3.8>3,7
20期   6.5>5.5>5.2>5>5.5>4.5>4.2
25期   5.5>5.3>5>5.2>6>5.5>5.8
30期   4>5>5.5>6>7.5>8>8.5
40期   5>6.5>7>7.5>9>9.5>10
50期   6>8>8.5>9>12>20>26
60期   10>12>13>14>18>25>31
70期   15>18>19>21>24>30>37
80期    20>23>25>28>35>40>48
90期    30>33>36>40>50>55>65
100期  50>55>58>65>80>90>100
以上賠率經資深讀者提供
作者: 龍戈兒    時間: 2008-8-18 02:36

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-8-17 20:36 發表
同一本書兩張大頭圖,夠膽影印完再轉去下一頁, 仲話做左6個幾月,果然誠意十足.

最新摺書賠率:
20期   6.5>5.5>5.2 ...
剛看完今期,感覺錢塘江附近市鎮那場面畫得不錯,不仔細找還真看不出旁白下方階梯處的其中一人是龍劍飛...

作者: yuyu6    時間: 2008-8-19 12:03

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-8-17 18:36 發表

剛看完今期,感覺錢塘江附近市鎮那場面畫得不錯,不仔細找還真看不出旁白下方階梯處的其中一人是龍劍飛...
要睇風景畫我覺得睇"清明上河圖"較好!!!
佢要知道就算 叫個水墨畫大師,畫到布景幾靘都無用.
因為畫功只係吸引人買其中一個因素....
何況我真係只係覺得佢d畫好"模糊"  
作者: neeker    時間: 2008-8-19 16:40

呢本書俾彩稿所害。做得唔靚﹐整到畫面模糊﹐睇到眼好唔舒服。

故仔我都可以接受佢地玩懷舊。
作者: 龍戈兒    時間: 2008-8-19 21:04

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-8-19 12:03 發表

要睇風景畫我覺得睇"清明上河圖"較好!!!
佢要知道就算 叫個水墨畫大師,畫到布景幾靘都無用.
因為畫功只係吸引人買其中一個因素....
何況我真係只係覺得佢d畫好"模糊"  
我覺得《神掌龍劍飛》的畫功還OK,但人物看起來似乎矮小了點 ...

作者: 不平凡人    時間: 2008-8-19 22:13

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-8-17 12:36 發表

最新摺書賠率:
20期   6.5>5.5>5.2 ...
學左肥良既"影印道"
作者: yuyu6    時間: 2008-8-19 23:44

引用:
原帖由 不平凡人 於 2008-8-19 14:13 發表
學左肥良既"影印道"
傳說中0既  超凡入聖-超神超魔影印道........
作者: 不平凡人    時間: 2008-8-20 02:10

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-8-19 15:44 發表

傳說中0既  超凡入聖-超神超魔影印道........
都唔係傳說ga啦.........
肥良一早到左呢個境界
作者: yuyu6    時間: 2008-8-21 22:23

有關"影印道"係香港討論區有人轉載解釋.
也算說得得體,也看得出牛佬的誠意.
但畫風及編劇若無法突破, 銷量再降也是早晚的事....

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5>6>5>4>3,8>4.5
15期   7>6>5.8>5.5>4.8>3.8>3,7>4
20期   6.5>5.5>5.2>5>5.5>4.5>4.2>4.8
25期   5.5>5.3>5>5.2>6>5.5>5.8>6.5
30期   4>5>5.5>6>7.5>8>8.5>9.3
40期   5>6.5>7>7.5>9>9.5>10>9.8
50期   6>8>8.5>9>12>20>26>25
60期   10>12>13>14>18>25>31>30
70期   15>18>19>21>24>30>37>35
80期    20>23>25>28>35>40>48>45
90期    30>33>36>40>50>55>65>60
100期  50>55>58>65>80>90>100>95
以上賠率經資深讀者提供
作者: 冰河    時間: 2008-8-21 23:19

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-8-21 22:23 發表

最新摺書賠率:
15期   7>6>5.8>5.5>4.8>3.8>3,7 ...
轉貼在某BLOG看到的牛佬回應:
看過留言,頗為詑異大家對<神掌龍劍飛>影印的敏感,看來真有必要在此說說..................問題是在創刋時引起的,其時我們把第二期的上半段稿一併放在第一期推出,就這樣,令往後的接駁位出現問題,如你們所見的第三期page10,它原本是第三期的版尾,而page11的第一二格則是第四期的上文提要,但如今一旦接駁同期推出,如何是好呢,再畫只怕時間不夠,所以唯有出此下策了. 令你們不快,真的不好意思.

作者: yuyu6    時間: 2008-8-22 11:25

個人比較欣賞佢肯出黎道歉及面對問題, 日後會改善.
唔似得某人死撐,仲要人繼續睇落去就知道
(例如:達摩都知道有"孫中山"lee個人, 讀者睇落去就知道!)
作者: 龍戈兒    時間: 2008-8-23 12:47

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-8-21 22:23 發表

最新摺書賠率:
15期   7>6>5.8>5.5>4.8>3.8>3,7 ...
今期畫功又見精進,編劇將裘氏姊妹寫得很傳神,姊姊玉華美麗動人、妹妹玉娟俏皮可愛,玉娟在海上快跌跤的動作還真搞笑 ...

轉貼牛佬後續的補充說明:
這結尾不整齊的情況,直至第五期方才正常,現在第四期的page20 ,21原是第四期的結尾,page22 ,23, 24是第五期的版頭,page25第一格是上文提要.
作者: 小邪靈子    時間: 2008-8-25 10:52

本書點解唔先講下邪神用神掌威風事跡
甘先夠創新
下下又講姓龍事跡 好悶
作者: 龍戈兒    時間: 2008-8-30 15:28

今期裘玉娟罵龍劍飛(當時手正抱著裘玉華的腰),這一幕畫得很棒 !
作者: 龍戈兒    時間: 2008-9-7 17:12     標題: 回復 70# 的帖子

下期就會講邪神會活佛的故事了.
作者: 龍戈兒    時間: 2008-9-13 17:13

今期龍劍飛練成八式神掌,邪神送他金龍奪(又稱離火古劍,劍柄之內另藏有玄冰刀)再闖江湖,邪神自己則是秘練第九式神掌,下期『惡鬥靈蛇教』...

作者: arsonhongkong    時間: 2008-9-16 14:58

睇得唔是好明, 火雲邪神古雲漢到底是否邪神轉世?
他的神掌是傅自 "活佛" 還是傅自 "邪神"  ?
作者: 亞佳佳    時間: 2008-9-19 01:46

我覺得最好睇係牛佬每期果part回憶~今期講打機
作者: 走旦    時間: 2008-9-19 05:18

作者: 龍戈兒    時間: 2008-9-20 18:39

今期說的是龍劍飛英雄救美、路"救"不平、冤家路窄,下期『大破如來神掌』,孫碧玲要殺龍劍飛 ...
作者: 魯魯修    時間: 2008-9-25 20:27     標題: 回復 66# 的帖子

原定18至20期完的神掌,因為好賣,所以長做落去……
作者: yuyu6    時間: 2008-9-25 23:35

畫風及故事吸引性不變, 賠率再跌!

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5>6>5>4>3,8>4.5>4.3
15期   7>6>5.8>5.5>4.8>3.8>3,7>4>3.6
20期   6.5>5.5>5.2>5>5.5>4.5>4.2>4.8>4.5
25期   5.5>5.3>5>5.2>6>5.5>5.8>6.5>6.8
30期   4>5>5.5>6>7.5>8>8.5>9.3>10
40期   5>6.5>7>7.5>9>9.5>10>9.8>11
50期   6>8>8.5>9>12>20>26>25>28
60期   10>12>13>14>18>25>31>30>35
70期   15>18>19>21>24>30>37>35>40
80期    20>23>25>28>35>40>48>45>51
90期    30>33>36>40>50>55>65>60>66
100期  50>55>58>65>80>90>100>95>102

以上賠率經資深讀者提供
作者: 魯魯修    時間: 2008-9-25 23:51

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-9-25 23:35 發表
畫風及故事吸引性不變, 賠率再跌!

最新摺書賠率:
10期   8>7>6.5>6>5>4>3,8>4.5>4.3
15期   7>6>5.8>5.5>4.8>3.8>3,7>4>3.6
20期   6.5>5.5>5.2>5>5.5>4.5>4.2>4.8>4.5
25期   5.5>5.3>5>5.2>6>5.5>5.8>6.5>6 ...
我上面都話咗牛佬今期話神掌賣得,決定由短編轉中編長做落去!
作者: 不平凡人    時間: 2008-9-26 02:52

今期個結尾玩d n年前d殘片feel...................
不過唔知點解..梗係覺得打得唔夠激..同打得太急....
覺唔覺d格大格左???
作者: yuyu6    時間: 2008-9-26 20:55

引用:
原帖由 魯魯修 於 2008-9-25 15:51 發表

我上面都話髐佬今期話神掌賣得,決定由短編轉中編長做落去!
我有睇呀!!但故事及畫風都無乜改進.
讀者自然舉"腳"支持.
講真, 我就唔信賣得, 賣得8000本還是6000本!
個人覺得吸引力最多高"李小龍"小小.

作者: 龍戈兒    時間: 2008-9-27 17:17

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-9-26 20:55 發表

讀者自然舉"腳"支持.
我對故事及畫風都還算滿意,對於今期牛佬說神掌銷售成績好要由短篇改為中長篇,真是暗爽在心頭 ...
作者: yuyu6    時間: 2008-9-27 20:25

引用:
原帖由 龍戈兒 於 2008-9-27 09:17 發表

我對故事及畫風都還算滿意,對於今期牛佬說神掌銷售成績好要由短篇改為中長篇,真是暗爽在心頭 ...
換個角度, 對於第一次合作, 若果得10期貨仔, 讀者點想?
而且用大錢係會展宣傳, 虧都要虧到唔衰得啦..........
作者: 魯魯修    時間: 2008-10-2 17:05

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-9-26 20:55 發表

讀者自然舉"腳"支持.
今期龍虎門話神掌的銷量打入了港漫週刊的四大!
斷估唔會係yuyu6兄所講的8000本 ;如果係就真係替港漫可悲!
作者: yuyu6    時間: 2008-10-2 22:44

好 彩講埋港漫"週"刊
隨時9000本就已經有季軍坐啦....
作者: yapyuanfeng    時間: 2008-10-3 09:39     標題: 回復 83# 的帖子

看了多年失去方向和灵魂的港漫,《神掌龍劍飛》这种走回传统武侠路线的真得让我看得很舒服,会继续支持。希望人物刻画方面可越煲越入味!
只不过最近两期的面相真的是越来越差了,可能是洪远里要同时兼顾《神掌龍劍飛》和《神洲奇侠》而应付不暇吧!希望可尽快改善。
作者: oqq2    時間: 2008-10-3 19:55

引用:
原帖由 yapyuanfeng 於 2008-10-3 09:39 發表
看了多年失去方向和灵魂的港漫,《神掌龍劍飛》这种走回传统武侠路线的真得让我看得很舒服,会继续支持。希望人物刻画方面可越煲越入味!
只不 ...
睇返佢用傳統路線真係睇得好舒服
可能我老喇
作者: yuyu6    時間: 2008-10-3 20:26

引用:
原帖由 oqq2 於 2008-10-3 11:55 發表

睇返佢用傳統路線真係睇得好舒服
可能我老喇
您真係老啦!!!咁正0既野梗係岩bb睇.   
因為bb對彩色鮮艷0既野特別有興趣.但就唔知裹面畫左乜...........
作者: 魯魯修    時間: 2008-10-3 20:27

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-2 22:44 發表
好 彩講埋港漫"週"刊
隨時9000本就已經有季軍坐啦....
唔係化?
依家港漫冇理由悲哀到咁吓話?

淨係龍虎門和王風雷傳都一定過萬啦!王風雷傳依幾期仲話唔夠書派,要加三千至四千書添!
冇理由其他書差咁遠吓?
神兵4、神洲奇俠、洪武大帝、四大名捕、武神終極、殺道行者、絕代雙驕、天下無敵小劍仙、神之領域……等週刊嘅銷量真的那麼差?
作者: yuyu6    時間: 2008-10-3 20:33

我請問大家!

龍虎門' 王風雷傳'神兵4'天下無敵小劍仙'武神終極及神掌龍劍飛

應該點排先比較正確!
作者: 冰河    時間: 2008-10-3 21:04

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-3 20:33 發表
我請問大家!

龍虎門' 王風雷傳'神兵4'天下無敵小劍仙'武神終極及神掌龍劍飛

應該點排先比較正確!
請yuyu6兄賜教!

小弟只試過神兵4、洪武大帝和王風雷傳在出版那天冇賣到,第二日已經要揾嚟買!
作者: 龍戈兒    時間: 2008-10-4 16:25

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-3 20:26 發表

因為bb對彩色鮮艷0既野特別有興趣.但就唔知裹面畫左乜...........
今期畫得不錯,孫碧玲施展陰世奇經+無定飛環大破龍劍飛的如來神掌!另外,玉娟的表情十分生動搞笑 ...
作者: yuyu6    時間: 2008-10-4 18:29

引用:
原帖由 魯魯修 於 2008-10-3 12:27 發表

唔係化?
依家港漫冇理由悲哀到咁吓話?

淨係龍虎門和王風雷傳都一定過萬啦!王風雷傳依幾期仲話唔夠書派,要加三千至四千書添!
冇理由其他書差咁遠吓?
神兵4、神洲 ...
神兵4、神洲奇俠、洪武大帝、四大名捕、武神終極、殺道行者、絕代雙驕、天下無敵小劍仙、神之領域

唔知係咪咁樣排呢.....

1.王風雷傳/龍虎門
2.神兵4/武神終極/天下無敵小劍仙
3.洪武大帝/四大名捕
4.神掌龍劍飛/神洲奇俠/神之領域/絕代雙驕/殺道行者

其實"神掌龍劍飛"真係賣得就公佈全部肉王朝實數, 睇下同行會唔會出黎話佢地"揸"數呀.......
作者: oqq2    時間: 2008-10-5 08:04

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-3 20:26 發表

我都覺佢啲色特別鮮
但個故事都仲叫做快黎快去
我最驚就係啲死唔斷氣嘅漫畫
作者: yuyu6    時間: 2008-10-6 11:30

引用:
原帖由 oqq2 於 2008-10-5 00:04 發表

我都覺佢囍滽S別鮮
但個故事都仲叫做快黎快去
我最驚就係囍滬讕_氣嚘延e
現時其中一個問題係所有角色及故事內容大概我們也是熟悉的,
故追看的意慾肯定不強, 故我才肯定銷量唔會好到那裹.

而天下無敵小劍仙其實也是一樣, 但作者用了延續的寫法, 故反而會吸納以前有追看的觀眾.
但我覺得故事有時候也是"硬黎", 若果再無突破, 我相信銷量下跌也是遲早的事.....
作者: 天魔    時間: 2008-10-8 00:48

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-6 11:30 發表

而天下無敵小劍仙其實也是一樣, 但作者用了延續的寫法, 故反而會吸納以前有追看的觀眾. ...
呢本真係唔使錢都無心機睇........
作者: 魯魯修    時間: 2008-10-9 19:16

今期萬劍門門主、三絕掌造型完全唔掂!造型普通過普通,毫不突出!

最搞笑係旁白話三絕掌因靜止多時,而身上纏上蛛網;但畫面上卻連一條蜘蛛絲也看不到!

雖然牛佬話拖長嚟做,所以可以減慢故事嘅節奏;但是今期故事並沒有因而拖下,節奏剛好適中!
作者: 魯魯修    時間: 2008-10-9 19:22

引用:
原帖由 yuyu6 於 2008-10-6 11:30 發表

而天下無敵小劍仙其實也是一樣, 但作者用了延續的寫法, 故反而會吸納以前有追看的觀眾. ...
淨係我哋依啲老餅至熟悉粵語長片和舊著神掌的角色及故事!

新一代的讀者、甚至好多廿多歲的讀者都唔係咁知粵語長片和舊著神掌的情節謘I
作者: yapyuanfeng    時間: 2008-10-13 23:18

引用:
原帖由 魯魯修 於 2008-10-9 19:16 發表
今期萬劍門門主、三絕掌造型完全唔掂!造型普通過普通,毫不突出!

最搞笑係旁白話三絕掌因靜止多時,而身上纏上蛛網;但畫面上卻連一條蜘蛛絲也看不到!

雖然牛佬話拖長嚟做,所以 ...
萬劍門門主的造型简直就是旧著龙虎门里的火云邪神翻版!
节奏控制得真得很不错,让我有追看的冲动。

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0