標題: 紅白歌合戰 [打印本頁]

作者: 36D    時間: 2008-5-31 17:00     標題: 紅白歌合戰

以前大除夕好鍾意睇日本紅白大賽,好多歌手都有好正的演出,西城秀樹,澤田研二,玉置浩二,中森名菜,媽池............仲有好多好多,D服裝舞台設計真係大開眼界(澤田研二著住件燈胆衫在台上飛來飛去真係難忘)。連演歌派歌手都好正,水前寺清子,美空雲雀,北島三郎,仲有日本新馬仔-三波春夫......等舞台話變就變,D和服靚到..........可惜而家無轉播,無得睇。
作者: choihung    時間: 2008-5-31 21:02

引用:
原帖由 36D 於 2008-5-31 05:00 PM 發表
以前大除夕好鍾意睇日本紅白大賽,好多歌手都有好正的演出,西城秀樹,澤田研二,玉置浩二,中森名菜,媽池............仲有好多好多,D服裝舞台設計真係大開眼界(澤田研二著住件燈胆衫在台上飛來飛去真係難 ...
同意,you have to subscribe TVB Pay Vision or Cable TV, in order to watch NHK, then you can watch the full version now.

以前每當有鄧麗君出場,我就覺得好感動,因爲她是中國人的光榮!!
作者: 理魯竇    時間: 2008-5-31 21:44

引用:
原帖由 choihung 於 2008-5-31 21:02 發表

同意,you have to subscribe TVB Pay Vision or Cable TV, in order to watch NHK, then you can watch the full version now.

以前每當有鄧麗君出場,我就覺得好感動,因爲她是中國人的光榮!!
還有翁倩玉和歐陽菲菲.............
作者: pashwawa    時間: 2008-5-31 21:47

引用:
原帖由 理魯竇 於 2008-5-31 21:44 發表

陳美齡都好似有。
作者: ajizanmai    時間: 2008-5-31 23:06

引用:
原帖由 36D 於 2008-5-31 17:00 發表
以前大除夕好鍾意睇日本紅白大賽,好多歌手都有好正的演出,西城秀樹,澤田研二,玉置浩二,中森名菜,媽池............仲有好多好多,D服裝舞台設計真係大開眼界(澤田研二著住件燈胆衫在台上飛來飛去真係難 ...
我呢兩年都有睇,是在cable睇,不過都好似唔係足版。

可能我以前細個唔識睇同唔識日文,以前唔覺得好睇,只覺係新年電視台用來攝時間的節目。
但近幾年追了日本文化,加上學了日文,就幾喜歡睇。

最鐘意睇仲間由己惠做主持,幾有趣!
作者: 大隻西    時間: 2008-6-1 18:18

以前我係年年嘅初一近中午時份睇 係一年只得一次嘅最佳節目!
作者: oneout    時間: 2008-6-1 19:36

70年代尾, 有兩年在東京度過,獨自看過兩次紅白.
作者: choihung    時間: 2008-6-2 00:50

引用:
原帖由 理魯竇 於 2008-5-31 09:44 PM 發表

翁倩玉好像來來去去只有一首歌!!

我好喜歡歐陽菲菲,她是華人版的Tina Turner!!

奉上video 一個:

[youtube]GfEA-3gkUBk[/youtube]
作者: dirtyoldman    時間: 2008-6-2 07:47

引用:
原帖由 choihung 於 2008-6-2 00:50 發表

Her performance is always energetic and powerful. Her hairdo is always bushy bushy! I like her too.
作者: 36D    時間: 2008-6-2 11:49

翁倩玉首歌好似叫愛琴海XXXX?
作者: pashwawa    時間: 2008-6-2 12:15

應該係呢首﹐最記得她的蝴蝶服飾。

[youtube]5v8v1gpp1-8[/youtube]
作者: ajizanmai    時間: 2008-6-2 12:29

[quote]原帖由 pashwawa 於 2008-6-2 12:15 發表
應該係呢首﹐最記得她的蝴蝶服飾。

昭和54年...... 差不多30年前!
作者: 36D    時間: 2008-6-2 16:39

好很正!而家聽番都咁正,
各位仲有冇紅白回億呀!
作者: pashwawa    時間: 2008-6-2 17:08

這首 Ishida Ayumi 既 Blue Light of Yokohama 都係紅白聽過才愛上的。
原曲好像是1969年的﹐我在70年代初在紅白聽到。

[youtube]oKZuHI9j4G8[/youtube]

作者: KMY89    時間: 2008-6-2 17:16

我睇過一次,係武道館,當年有四葉子 和 一首動聽的歌"人生如節日"。
作者: KMY89    時間: 2008-6-2 17:19

還有櫻桃小丸子的歌也是 30 年前在紅白收看到的。
作者: mandy    時間: 2008-6-2 20:47

Chiaki Naomi 的喝采亦是經典之作!

[youtube]JHt0g2dWMaI[/youtube]
作者: KMY89    時間: 2008-6-2 20:54

有一次有中村雅俊(前程錦繡)
作者: busman    時間: 2008-6-2 21:03

當年看紅白, 男歌手西城秀樹, 鄉裕美, 谷村新司, 近藤真彥, 女歌手則是松田聖子, 中森明菜等, 粒粒皆星
作者: mandy    時間: 2008-6-2 21:21

看過澤田研二的演出,就知甚麼是天皇巨星,現今的歌星真係無得比!!

[youtube]jntm-w5BhtI[/youtube]
作者: choihung    時間: 2008-6-3 00:34

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2008-6-2 07:47 AM 發表

Her performance is always energetic and powerful. Her hairdo is always bushy bushy! I like her too.
Yeah!

I like the way when she came out from the backstage and those dance steps in the video!
作者: ajizanmai    時間: 2008-6-3 10:37

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-6-2 20:54 發表
有一次有中村雅俊(前程錦繡)
好懷念這一首啊.... 個名好似叫「俺たちの旅」?
作者: pashwawa    時間: 2008-6-3 10:42

有左 youtube, 找歌真係好易。。

中村雅俊  俺たちの旅

[youtube]yTVxbuUkxIU[/youtube]
作者: 36D    時間: 2008-6-3 10:47

好似有一首叫大男人宣言,唔記得邊個唱,但好好聽。
作者: ajizanmai    時間: 2008-6-3 10:52

[quote]原帖由 pashwawa 於 2008-6-3 10:42 發表
有左 youtube, 找歌真係好易。。

中村雅俊  俺たちの旅

Thank you pashwawa, this is really a nice song.
作者: dirtyoldman    時間: 2008-6-3 10:54

引用:
原帖由 mandy 於 2008-6-2 20:47 發表
Chiaki Naomi 的喝采亦是經典之作!
I think she quit show business after her husband died when she was still quite young. What a pity, her voice is great!
作者: mandy    時間: 2008-6-3 17:51

関白宣言(大丈夫宣言)這首歌當年很紅,據說還引起一些婦女團體的抗議,覺得這首歌有宣揚大男人主義的味道。

另這首歌在紅白亦搞得滿城風雨,當年每個上紅白的歌手都只唱半首歌,
但佐田要求唱畢全首,理由是因為歌詞的連貫性,而大會又接納他的要求。
後來引起大部份的歌手不滿,當時的天皇巨星澤田研二提出抗議,要求一視同仁,
最後大會承諾下不為例,事情才完結。

[youtube]B-4i0FdFt2E[/youtube]

附上中文翻譯歌詞,看看是不是大男人主義??

關白宣言

在妳嫁給我之前,我有些話要先對妳說的。
雖然也會提到些非常嚴肅的話題,但請先聽聽我的真心話。
妳不可以比我早睡,也不可以比我遲起床。
要煮好吃的食物,要經常保持漂亮,不過只要盡力就可以了。

不要忘記,要連工作也做不好的男人能守護家庭是不可能。
妳有只有妳才能做得到的事,除此之外,不要去干涉其他,靜靜地跟著我。

無論是妳的父母或我的父母,妳也要同樣重視。
要聰明地應付婆婆小姑,那應該很容易的,妳能愛他們就好了。
別人的壞話不要說也不要聽,還有不可以作出無聊的妒忌。
我不會花心…我想應該不會的…應該不會吧…算了,你還是先作點心理準備。

幸福是二人一起培育的東西,所以應該不是靠某一方辛苦去修補的。
因為妳是捨棄了家而來到我這裡的,所以妳要記著妳已無處可歸,從今以後我就是妳的家。

子女漸長,你我年紀漸老之後,妳不可以死得比我早。
就算只是遲死一天也好,妳也不可以死得比我早。
我甚麼也不需要,只要妳握著我的手,流下眼淚就夠了。至少要流兩滴以上啊!
我會說﹕「全靠有妳照顧,我不枉此生。」我一定會這樣說。

不要忘記,我愛的女人,我愛的女人,一生只有妳一個。
不要忘記,我愛的女人,我愛的女人,一生就只有妳一個。

作者: 大隻西    時間: 2008-6-3 21:31

我有佐田雅志這隻CD 內頭總找不著他的正面樣貌!
作者: 36D    時間: 2008-6-4 11:21

!!佐田雅志,真係好正!!!!!
作者: fathotdog    時間: 2008-6-12 01:05

再黎Kenji經典

[youtube]o3jdyeY0aqw&feature=related[/youtube]

作者: 36D    時間: 2008-6-12 15:09

好正!唔該晒,有冇北島三郎呀
作者: LouisLee    時間: 2008-6-12 21:24

引用:
原帖由 choihung 於 2008-6-2 00:50 發表

奉上video 一個:

GfEA-3gkUBk
北酒場表現最好, Rock 版北國之春 D 編曲好夾硬嚟, 戀人亦唔多啱鄧麗君咀型。

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0