標題: 我想收肚腩 [打印本頁]

作者: KMY89    時間: 2008-6-9 23:55     標題: 我想收肚腩

我又懶做運動,淨係靠節食,都好辛苦,有何良方?
作者: ktwu2005    時間: 2008-6-10 00:28

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-6-9 23:55 發表
你是男 / 女, 女的去 t字頭明星個間跳下舞.
男的, 當然要做運動, 游下水都幾好, 一日游幾個堂, 不過游完水,
最好食d 纖維食物, 如果又勁食澱粉質野, 又係無用.....
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2008-6-10 10:43

引用:
原帖由 KMY89 於 9-6-2008 23:55 發表
我都想知喎! 

我仲要唔節食添。 

作者: ktwu2005    時間: 2008-6-10 13:39

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2008-6-10 10:43 發表

我都想知喎! 

我仲要唔節食添。 
今朝, 睇電視有個廣告講, 我地個肚腩唔係全部都係脂肪, 有時會係腸臟問題

你地留意下, 買個樽好似胃藥既野尼飲, 餐餐飯前整番枝, 包你咩都食唔落
作者: 靚豆仔    時間: 2008-6-10 14:22

引用:
引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2008-6-10 10:43 發表

我都想知喎! 

我仲要唔節食添。 
原來兩位想收肚腩
作者: 靚豆仔    時間: 2008-6-10 14:24

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-6-10 13:39 發表

今朝, 睇電視有個廣告講, 我地個肚腩唔係全部都係脂肪, 有時會係腸臟問題

你地留意下, 買個樽好似胃藥既野尼飲, 餐餐飯前整番枝, 包你咩都食唔落
人地話收肚腩,唔係減肥喎
作者: ktwu2005    時間: 2008-6-10 19:34

5分鐘到.....

[youtube]50PL3qNGTDA[/youtube]
作者: 冰河    時間: 2008-6-10 20:40

引用:
戒洒先啦!
作者: olihou    時間: 2008-6-11 10:23

有旡人試過這個減肥草藥Hoodia Gordonii ? 效果如何?

以下是銷售商提供的資料

***活性成分Hoodia Gordonii 20:1萃取***

非洲南部有一個稱為閃族(San)的叢林人(bushmen),他們是世界上最古老的民族之一,由於閃族人活動及居住的地方,是在非洲的荒漠地帶,人類要 在此處長久生存下去,必須可以忍飢耐渴。閃族人從祖先流傳下來的經驗與智慧,知道沙漠中有一種名叫Hoodia的仙人掌,在服用後可以長期不會感到飢餓而達節食減肥的效果。

Hoodia Gordonii,是一種類似蘆薈,又有點像仙人掌一般的肉質植物(succulent),只有在南非的喀拉哈利沙漠地區可見。喀拉哈利沙漠中的部落Bushman原住民(電影上帝也瘋狂中的原住民)在沙漠中長途狩獵時,因為沒有食物來補充體力,會食用Hoodia Gordonii的果肉,Hoodia是一種藉由讓胃部有飽足感來騙過大腦的植物,以它來增加飽足感,生津止渴。
作者: olihou    時間: 2008-6-11 10:24

嚴禁廣告,請會員自重!

作者: 茶水站總管    時間: 2008-6-11 17:05     標題: 回復 #1 KMY89 的帖子

家爸家媽都係有個肥肚腩, 我都想尋求良方
作者: KMY89    時間: 2008-6-15 20:48

冰河就好 fit,因為佢返工係行黎行去 ...

我成日坐 ...

阿豆 建議好就好,但太辛苦。

Kmy 俾左錢 Physical,去左兩次 ...  No temptation ...

金巴話晒都後生 ...

Kmy 有每星期三次每次 45 min 提氧運動,一次 badminton,兩次游水,度度都 OK,係個肚腩大 ... sigh ...

作者: 紅豆沙    時間: 2008-6-16 12:07

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-6-15 08:48 PM 發表

我成日坐 ...

Kmy 俾左錢 Physical,去左兩次 ...  No temptation ...

金巴話晒都後生 ...

Kmy 有每星期三次每次 45 min ...
係喎,唔記得左,游水都得,不過任何運動都係要keep住做,若果你只係間唔中做一做,一定唔得!

師r”dick”起心肝,揀一種自己認為無咁辛苦既,持續做一定會見效!

作者: ktwu2005    時間: 2008-6-16 12:17

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-6-15 20:48 發表

我成日坐 ...

金巴話晒都後生 ...

Kmy 有每星期三次每次 45 min ...
年紀愈大新陳化謝就會愈慢.....
如果過左45歲想減就難上加難....
一星期做得一日.....同一星期節食一餐分別不大, 不如由食物開始努力,
坊間也有不少減肥餐單, 選一些適合自己的需要的!
慢慢跟跟, 一定會有成績
作者: KMY89    時間: 2008-6-17 01:07

我一個禮拜3日 sport days lor ... 兩日游水一日羽毛球,體能下降,好辛苦,希望保持體力。父母系全部死因心臟病,Genetic 心臟比較弱,肚腩大忌。

已經節食 lor, otherwise, 會好肥。

作者: 茶水站總管    時間: 2008-6-17 02:45

岩岩睇到篇咁野, 各位睇下有無幫助

睡眠不佳易引起大肚腩

吃得並不多,啤酒也不是餐桌上的常客,但是很多上班族,年紀輕輕就無奈的長出了尷尬大肚腩,也就是傳說中的啤酒肚,這是為什麼呢?不妨先反省一下自己的睡眠狀況吧。

『睡眠質量不高的人很多都有啤酒肚,而啤酒肚往往睡眠狀況也不太好。』中國睡眠研究會理事長、北京某醫院專家委員陳彥方教授說,美國這個世界第一大『胖子國』在對肥胖人群進行統計學分析時,發現了這個啤酒肚(也就是向心性肥胖)與睡眠問題的雙向關聯性,雖然這兩者的因果關系目前還不是很清楚。

啤酒肚的形成原因很復雜,除了與遺傳、飲食、運動等因素有關外,很多人不了解的是睡眠質量差也是一大元凶。

陳彥方教授說,人的睡眠狀況從青年到中年到老年是逐漸走下坡路的,其中表現得比較突出的是慢波睡眠(也就是俗稱的深睡眠)的質量變差,而深睡眠對人的整體健康的意義尤為重要,它在幫助機體消除疲勞、免疫抗病等方面都具有重要作用。

此外,走入社會的OL,承擔著『頂梁柱』的角色,『不勝重壓』之下使睡眠情況更加糟糕。生理、心理、社會綜合因素的影響,使機體神經內分泌狀況發生改變,腎上腺皮質激素和性腺激素分泌增加,這些都會使脂肪容易堆積在腹部,發生向心性肥胖,也就是啤酒肚。而向心性肥胖與高血壓等心血管疾病的發生有密切關系。

陳彥方教授建議,辦公一族要想改善睡眠質量,遠離大肚腩,還是要從『動』字入手。

睡眠本來是一個生理本能現象,只要保持動靜結合、規律有序的生活,睡眠就會自然而然的來臨。

對於經常從事腦力勞動的人們來說,每天保持上午、下午兩個時段分別半個小時的步行鍛煉,中午抽出15分鍾靜息(不必睡著,閉眼安靜休息就可以)放松大腦,對於保持機體的動靜平衡狀態有很大的幫助,也能很好地促進睡眠。
作者: 靚豆仔    時間: 2008-6-17 11:44

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-6-17 01:07 發表
我一個禮拜3日 sport days lor ... 兩日游水一日羽毛球,體能下降,好辛苦,希望保持體力。父母系全部死因心臟病,Genetic 心臟比較弱,肚腩大忌。

但你未戒酒呢
作者: ktwu2005    時間: 2008-6-17 12:45

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-6-17 01:07 發表

對不起, 我看漏野 tim!
不過心臟病跟肚腩, 都有關係的, 如果你說的是家族式的遺傳病, 你有這個病的機會就一定大大提升, 不過看電視的健康節目都說多數人都在50歲後容易發病,
所以, 都應該半年檢查身體一次, 不過你的年齡應該還差很遠.....
作者: KMY89    時間: 2008-6-22 17:28

引用:
原帖由 ktwu2005 於 2008-6-17 12:45 發表

對不起, 我看漏野 tim!
不過心臟病跟肚腩, 都有關係的, 如果你說的是家族式的遺傳病, 你有這個病的機會就一定大大提升, 不過看電視的健康節目都說多數人都在50歲後容易發病,
所以, 都應該半年檢查身體一次, ...
我都好少飲酒,也不可能戒。有肚腩始終好論盡;我想塭D唔太辛苦既好方法,豆豆 suggested 果D係好方法,但辛苦

Family genetic 心臟病是家族的 gift ,所有長輩走時都很快,without 1 日,好過 genetic cancer。

作者: 靚豆仔    時間: 2008-6-24 22:10

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-6-22 17:28 發表

我都好少飲酒,也不可能戒。有肚腩始終好論盡;我想塭D唔太辛苦既好方法,豆豆 suggested 果D係好方法,但辛苦

Family genetic 心臟病是家族的 gift ,所有長輩走時都很快,without 1 日, ...
都唔算係最辛苦喎
作者: KMY89    時間: 2008-6-25 00:37

引用:
原帖由 靚豆仔 於 2008-6-24 22:10 發表

都唔算係最辛苦喎  
有冇d既舒服又達到效果既 ?
作者: 靚豆仔    時間: 2008-6-25 00:40

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-6-25 00:37 發表

有冇d既舒服又達到效果既 ?
有 ~ 你每個月俾$699我
作者: KMY89    時間: 2008-6-25 12:43

引用:
原帖由 靚豆仔 於 2008-6-25 00:40 發表

好,得唔得先?
作者: 靚豆仔    時間: 2008-6-25 14:01

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-6-25 12:43 發表

好,得唔得先?
若你唔跟足依示,就一定唔得

唔好嫌辛苦喎

作者: mark+gor    時間: 2008-6-26 11:29

引用:
做sit up,分三組,每組30下,三組30-45 min 內完成。如想減埋肥,可以著三件羊毛衫先做。
呢個方法,係十幾年前健體美黃c虎教過長毛做ge,work 的。(if 你唔怕辛苦
作者: 靚豆仔    時間: 2008-6-26 11:43

引用:
原帖由 mark+gor 於 2008-6-26 11:29 發表

做sit up,分三組,每組30下,三組30-45 min 內完成。如想減埋肥,可以著三件羊毛衫先做。
呢個方法,係十幾年前健體美黃c虎教過長毛做ge,work 的。(if 你唔怕辛苦
mark gor,師傅就係咁辛苦

仲有,我諗唔使著羊毛衫咁辛苦,叫師傅唔開冷氣都得ga la,

作者: KMY89    時間: 2008-7-1 00:00

引用:
原帖由 mark+gor 於 2008-6-26 11:29 發表

阿 Mark, 30-45 min wor... 如果 Changmao 做到,水佬榮,我埋單。
作者: KMY89    時間: 2008-7-1 00:01

引用:
原帖由 靚豆仔 於 2008-6-26 11:43 發表

mark gor,師傅就係咁辛苦

仲有,我諗唔使著羊毛衫咁辛苦,叫師傅唔開冷氣都得ga la,
25.5 度,聽政府話
作者: KMY89    時間: 2008-7-1 00:04

引用:

諗諗下, 阿 Mark 你係咪玩我,做 sit up ?

我以為你係馬交有乜好野,likely 美女推脂 ... 好野介紹?

作者: 靚豆仔    時間: 2008-7-1 01:00

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-7-1 00:04 發表

諗諗下, 阿 Mark 你係咪玩我,做 sit up ?

我以為你係馬交有乜好野,likely 美女推脂 ... 好野介紹?
叫你太太幫你搣脂
作者: KMY89    時間: 2008-7-1 10:49

引用:
原帖由 靚豆仔 於 2008-7-1 01:00 發表

叫你太太幫你搣脂
無言、

作者: bluedance    時間: 2008-7-1 15:47

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-7-1 10:49 發表

無言、
咁你幫太太搣番轉頭
作者: beautiful    時間: 2008-7-1 16:51

引用:
原帖由 bluedance 於 2008-7-1 15:47 發表

咁你幫太太搣番轉頭
靚蝶...你真是好提意

作者: 靚豆仔    時間: 2008-7-1 20:38

引用:
原帖由 bluedance 於 2008-7-1 15:47 發表

咁你幫太太搣番轉頭
籃蝶 ~ 師傅一定唔會咁做既 ~ 師傅啊  
作者: bluedance    時間: 2008-7-1 22:57

引用:
原帖由 beautiful 於 2008-7-1 16:51 發表
靚蝶...你真是好提意
引用:
原帖由 靚豆仔 於 2008-7-1 20:38 發表
籃蝶 ~ 師傅一定唔會咁做既 ~ 師傅啊  
看來佢太太只會搣...佢耳仔

作者: KMY89    時間: 2008-7-2 00:17

引用:
原帖由 bluedance 於 2008-7-1 22:57 發表

看來佢太太只會搣...佢耳仔

你咪當我流既 wor ....
作者: gigilee    時間: 2008-7-2 10:44     標題: 最開心是減到我想減的肚腩

作者: 紅豆沙    時間: 2008-7-2 12:12

引用:
原帖由 gigilee 於 2008-7-2 10:44 AM 發表
之前試過好多種減肥方法都失敗...點知無意之中..我認識了康寶萊....一開始.我都抱住一種半信半疑的態度去試...點知呢隻產品...真係好好. 而且一D都唔貴我按照纖體顧問的指示,我的減重成績很好,頭一星期已減掉 5  ...
請勿張貼email address
作者: 靚豆仔    時間: 2008-7-2 12:17

引用:
原帖由 靚豆仔 於 2008-6-25 00:40 發表

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-6-25 12:43 發表

好,得唔得先?
記住聽你個減肚腩顧問既指示喎

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0