標題: 一句話叫所有反基督教者收皮! [打印本頁]

作者: penisonic    時間: 2008-7-27 17:51     標題: 一句話叫所有反基督教者收皮!

作者: cintaku    時間: 2008-7-27 18:10

作者: tomhcf    時間: 2008-7-27 20:47

keep it yourself, i dont want your skin
作者: 西南風    時間: 2008-7-27 22:06

果真是上有天堂、下有精神病房。兩處都是不需要講邏輯的地方。
作者: victory999    時間: 2008-7-27 22:35

超越邏輯就可以自相矛盾又得,前言不對後語又得,完全唔使講理由都得.
作者: 雄叔2009    時間: 2008-7-28 14:39

引用:
原帖由 penisonic 於 2008-7-27 17:51 發表
神是凌駕於一切邏輯之上的!  :bird:
英雄所見略同
作者: victory999    時間: 2008-7-28 15:15

引用:
原帖由 雄叔2009 於 2008-7-28 02:39 PM 發表

英雄所見略同
雄叔都是凌駕於一切邏輯之上的!  :bird:
作者: 無神論狂徒    時間: 2008-7-28 17:06

這會誘發更嚴重的教會危機,因為聖經上的一切、神的一切都沒有邏輯可言。
其內容將可瘋狂地曲解。

這一招,我在舊版XOCAT中都已指出其問題。用者必蒙其害。
作者: cintaku    時間: 2008-7-28 17:09

作者: 雄叔2009    時間: 2008-7-28 17:15

引用:
原帖由 victory999 於 2008-7-28 15:15 發表

雄叔都是凌駕於一切邏輯之上的!  :bird:
of coz  :bird:
作者: victory999    時間: 2008-7-28 20:09

所以雄叔週時講嘢自相矛盾,前言不對後語,完全唔使講理由,因為雄叔是凌駕於一切邏輯之上的!
作者: 花之慶次    時間: 2008-7-29 00:24

引用:
原帖由 victory999 於 2008-7-28 20:09 發表
所以雄叔週時講嘢自相矛盾,前言不對後語,完全唔使講理由,因為雄叔是凌駕於一切邏輯之上的!
真係名副其實既:

英雄所見略同
作者: penisonic    時間: 2008-7-29 17:04

作者: 雄叔2009    時間: 2008-7-30 17:13

引用:
原帖由 無神論狂徒 於 2008-7-28 17:06 發表
這會誘發更嚴重的教會危機,因為聖經上的一切、神的一切都沒有邏輯可言。
其內容將可瘋狂地曲解。

這一招,我在舊版XOCAT中都已指出其問題。用者必蒙其害。
神在萬物之上,超越無限,而邏輯乃有限之物.試問豈能用有限之物去評審無限之物?咁做係不符邏輯的!
作者: 雄叔2009    時間: 2008-7-30 17:14

引用:
原帖由 penisonic 於 2008-7-29 17:04 發表
你走去同基督教徒講邏輯, 佢地真係會咁答, 邏輯只係神o既產物, 豈能以下犯上?!
一派胡言.邏輯只係罪人既產物!
作者: 西南風    時間: 2008-7-31 12:58

OK!!「神」唔講邏輯,我唔介意,反正「神」並不存在。(佢剩係識揾你又唔會揾吓我,邏輯?? )

雄叔你係「人」唔係「神」wor,唔該、講吓邏輯/道理喇。
作者: khadafy    時間: 2008-7-31 15:58

引用:
原帖由 西南風 於 2008-7-31 12:58 發表
OK!!「神」唔講邏輯,我唔介意,反正「神」並不存在。(佢剩係識揾你又唔會揾吓我,邏輯?? )

雄叔你係「人」唔係「神」wor,唔該、講吓邏輯/道理喇。
西兄......我就唔係好同意你的講法了...
因為究竟雄叔...係唔係人都未知.....咁點可以叫佢講邏輯/道理呢?
作者: moxfactor    時間: 2008-7-31 18:09

要賣廣告招攬信徒既宗教, 睇落都好無能.

同一個宗教又點會有咁多分歧?

信有神 = 信服獨裁主義, 定係你個所謂"神", 係你話佢點就係就, 同幾百年前叫人殺人放火既"神"唔係同一個?  唔都係後繼者?  好似番工一樣?

See Piers Anthony's Incarnations of Immortality Book 6&7.
http://en.wikipedia.org/wiki/Incarnations_of_Immortality

如果係邏輯之上點解你話佢係神就得, 我話佢係外星人就唔得?  
作者: jacky.    時間: 2008-7-31 22:27

作者: 西南風    時間: 2008-8-1 00:44     標題: 回復 17# 的帖子

「雄叔是什活v??我上個月已在這里提出過,不過除了肯定他不是基督徒外,亦沒有其他確實的結論。

基於專重,在未確定雄叔是什麼(人/神)之前呢,還是當「人」吧。

註>>>有病鼣ㄛO人一個丫。
作者: cintaku    時間: 2008-8-1 14:26

作者: 西南風    時間: 2008-8-2 14:25     標題: 回復 21# 的帖子

重要加些少"幽默感"、"同情心"同"包涵"吧。
作者: 無神論狂徒    時間: 2008-8-3 10:29     標題: 回復 14# 的帖子

還不是老掉大牙的駁擊術。
作者: pribaltiskaya    時間: 2008-8-5 22:21

以人類智力..未能完全理解logic的問題..聰明如霍金都懂得謙卑
本人估計霍氏的智商可能是人類罕有的超越200 歷史上有紀錄是英國人MILLER..三歲完成上下兩冊之羅馬帝國興亡史
作者: FXO    時間: 2008-8-6 11:18

以為一句話可以叫所有反基督教者收皮!

點知講完就俾人小到塌皮
作者: KMY89    時間: 2008-8-6 20:16

他的話是粗鄙,但Kmy覺得是對的。
作者: FXO    時間: 2008-8-8 08:57

呢度咁多人講過野,

[他]的話是粗鄙,[ 他]是誰呢
作者: KMY89    時間: 2008-8-8 20:35

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-8 08:57 發表
呢度咁多人講過野,

叫人收皮果個
作者: KMY89    時間: 2008-8-8 20:41

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-8 08:57 發表
呢度咁多人講過野,

Kmy 雖然從基督教學校出黎但 基督教的神同暴君有乜分別?還不是順(信)之者昌 ...
作者: KMY89    時間: 2008-8-8 20:43

芸芸眾神佛中 ...

Kmy 最喜愛的是地藏王 菩薩
作者: khadafy    時間: 2008-8-8 22:59

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-8-8 20:43 發表
芸芸眾神佛中 ...

師兄..........菩薩唔係神黎.......
作者: FXO    時間: 2008-8-8 23:01

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-8-8 20:43 發表
芸芸眾神佛中 ...

所以kmy重不停北上拯救女胞, 貫徹地獄不空, 誓不成佛的精神?   
作者: penisonic    時間: 2008-8-8 23:38

作者: KMY89    時間: 2008-8-9 09:12

引用:
原帖由 penisonic 於 2008-8-8 23:38 發表

你們這被咒詛的人, 離開我, 進入那為魔鬼和他的使者所預備的永火裡去 (-馬太福音25:41-)
毛主席一句頂一萬句
作者: KMY89    時間: 2008-8-9 09:13

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-8 23:01 發表

所以kmy重不停北上拯救女胞, 貫徹地獄不空, 誓不成佛的精神?   
地藏王菩薩救的是小孩子。
作者: FXO    時間: 2008-8-9 10:27

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-8-9 09:13 發表

地藏王菩薩救的是小孩子。
你是從那聽回來的

《地藏菩薩本願經》記載,地藏菩薩在忉利天宮受釋迦牟尼佛的咐囑,在釋迦牟尼佛涅槃後至彌勒佛降生人間前這段時間內,六道一切眾生皆由地藏菩薩來教化。祂無數次發出無以復加的大悲弘願,自誓度盡六道一切眾生自己最後成佛:「地獄未空,誓不成佛;眾生度盡,方證菩提」。
作者: FXO    時間: 2008-8-9 10:29

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-8-9 09:12 發表

毛主席一句頂一萬句
傻佬一句都唔使講, 單講一個
作者: 西南風    時間: 2008-8-9 11:15

>>>你們這被咒詛的人, 離開我, 進入那為魔鬼和他的使者所預備的永火裡去 (-馬太福音25:41-)

>>>《地藏菩薩本願經》記載,地藏菩薩.....................................................自誓度盡六道一切眾生自己最後成佛:「地獄未空,誓不成佛;眾生度盡,方證菩提」。

那一個「神/教派」值得相信?各位應心中有數吧。
作者: davis1007    時間: 2008-8-9 11:24

神是凌駕於一切邏輯之上的!<--哈哈!!比你老母聽到!?她會想
你老母我生你個時就真係凌駕於一切邏輯之上啦!!
作者: 雄叔2009    時間: 2008-8-9 14:59

引用:
原帖由 西南風 於 2008-8-9 11:15 發表
>>>你們這被咒詛的人, 離開我, 進入那為魔鬼和他的使者所預備的永火裡去 (-馬太福音25:41-)

>>>《地藏菩薩本願經》記載,地藏菩薩.....................................................自誓度盡六道一切眾生自己 ...
好明顯呢個係神既考驗.
作者: 西南風    時間: 2008-8-9 18:53

>>>好明顯呢個係神既考驗.
考驗?考驗些什活H

呢句野,似恐嚇,咒薯hD wor。
作者: moxfactor    時間: 2008-8-10 01:45

其他冇一個大教要搵教徒周圍似賣保險咁硬拉人入會仲話唔信就要落地獄.

有冇咁PK既教...

仲有N咁多個分歧, 想點?  Roman Catholic, Anglican, Lutheran, Protestant, Baptist, Methodist, Mormon(Latter Day Saints), Jehovah's Witness, Adventist, ....  個個都話自己正宗, 邊個先係真?  賣南翔小籠呀?
作者: KMY89    時間: 2008-8-11 20:10

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-9 10:27 發表

你是從那聽回來的

《地藏菩薩本願經》記載,地藏菩薩在忉利天宮受釋迦牟尼佛的咐囑,在釋迦牟尼佛涅槃後至彌勒佛降生人間前這段時間內,六道一切眾生皆由地藏菩薩來教化。祂無數次發出無以復加的大 ...
在壁畫 ... 小孩子在冥間不懂路 ... 地藏王菩薩用手上的大願珠照亮了小孩子 ...

作者: KMY89    時間: 2008-8-11 20:12

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-9 10:29 發表

傻佬一句都唔使講, 單講一個頂字
好多人講,但做唔到
作者: KMY89    時間: 2008-8-11 20:18

引用:
原帖由 西南風 於 2008-8-9 18:53 發表
>>>好明顯呢個係神既考驗.
考驗?考驗些什活H

呢句野,似恐嚇,咒薯hD wor。
老實講,如果第日 Kmy 瓜左後見到耶穌,Well,Kmy 真係好 surprised,要劏要剮,Kmy不會說一句   ...

如果見到閻羅王,要受靶,Kmy definitely 有野要講 ... 但係果十幾層媢磥j把 friends ...
作者: FXO    時間: 2008-8-12 09:04

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-8-11 20:12 發表

好多人講,但做唔到
講下都好丫, 都可以洩下火架.
作者: KMY89    時間: 2008-8-12 10:38

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-12 09:04 發表

尋日早,同個 partner 吵吵鬧鬧,Kmy X 佢,佢就回敬:X那X,真係鳩火都黎埋 ... Kmy 聽了便笑,大家哈哈大笑
作者: KMY89    時間: 2008-8-12 11:08

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-12 09:04 發表

FXO,想聽你講下 Self-discipline 如何抵抗 temptation  ...
作者: jacky.    時間: 2008-8-12 15:29

作者: KMY89    時間: 2008-8-12 16:03

引用:
原帖由 jacky. 於 2008-8-12 15:29 發表

呢位神婆,請『尊重』翻個題目

人和動物的標準怎會一樣?
作者: jacky.    時間: 2008-8-12 16:07

作者: KMY89    時間: 2008-8-12 16:12

引用:
原帖由 jacky. 於 2008-8-12 16:07 發表

唔好意思, 失覺晒

人話說得真好 難得、難得
作者: jacky.    時間: 2008-8-12 16:26

作者: KMY89    時間: 2008-8-12 16:36

引用:
原帖由 jacky. 於 2008-8-12 16:26 發表

話緊你呀 ... 神棍

Kmy 認為對畜生付出點愛心,和牠說說話,有意義,並不羞恥

唯比較討厭是畜生喜歡亂叫
作者: jacky.    時間: 2008-8-12 17:21

作者: KMY89    時間: 2008-8-12 17:29

失儀?哈哈 ... 佩服 ...

作者: 全軍盡    時間: 2008-8-13 02:21

作者: 全軍盡    時間: 2008-8-13 02:22

作者: 全軍盡    時間: 2008-8-13 02:25

作者: FXO    時間: 2008-8-14 05:29

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-8-12 11:08 發表

FXO,想聽你講下 Self-discipline 如何抵抗 temptation  ...
叫傻佬講 self-discipline, 即係間和尚借梳.

講開和尚, 不如咁答你啦:-

為佛弟子,常於晝夜,至心誦念八大人覺:
第一覺悟:世間無常;國土危脆,四大苦空,五陰無我,生滅變異,虛偽無主,心是惡源,形為罪藪,如是觀察,漸離生死。
第二覺知:多欲為苦;生死疲勞,從貪欲起,少欲無為,身心自在。
第三覺知:心無厭足,唯得多求,增長罪惡;菩薩不爾,常念知足,安貧守道,唯慧是業。
第四覺知:懈怠墜落;常行精進,破煩惱惡,摧伏四魔,出陰界獄。
第五覺悟:愚癡生死;菩薩常念,廣學多聞,增長智慧,成就辯才,教化一切,悉以大樂。
第六覺知:貧苦多怨,橫結惡緣;菩薩布施,等念怨親,不念舊惡,不憎惡人。
第七覺悟:五欲過患;雖為俗人,不染世樂,常念三衣,瓦缽法器,志願出家,守道清白,梵行高遠,慈悲一切。
第八覺知:生死熾然,苦惱無量;發大乘心,普濟一切,願代眾生,受無量苦,令諸眾生,畢竟大樂。
如此八事,乃是諸佛,菩薩大人,之所覺悟,精進行道,慈悲修慧,乘法身船,至涅槃岸。復還生死,度脫眾生。以前八事,開導一切,令諸眾生,覺生死苦,捨離五欲,修心聖道。若佛弟子,誦此八事,於念念中,滅無量罪,進趣菩提,速登正覺,永斷生死,常住快樂。
作者: FXO    時間: 2008-8-14 05:35

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-8-12 16:36 發表

Kmy 認為對畜生付出點愛心,和牠說說話,有意義,並不羞恥

唯比較討厭是畜生喜歡亂叫
畜生雖喜歡亂叫, 又比那些巧言亂德, 善柔便佞的好得多了.
作者: KMY89    時間: 2008-8-14 09:35

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-14 05:35 發表

畜生雖喜歡亂叫, 又比那些巧言亂德, 善柔便佞的好得多了.
那是因為閣下可能聽得明
作者: KMY89    時間: 2008-8-14 09:52

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-14 05:29 發表

叫傻佬講 self-discipline, 即係間和尚借梳.

講開和尚, 不如咁答你啦:-

為佛弟子,常於晝夜,至心誦念八大人覺:
第一覺悟:世間無常;國土危脆,四大苦空,五陰無我,生滅變異,虛偽無主,心是惡 ...
咁長 ... 好難記得晒
作者: FXO    時間: 2008-8-14 13:07

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-8-14 09:35 發表

那是因為閣下可能聽得明
眾生平等,   聽畜生講野好過聽果的畜生不如既歌功頌德, 畜生唔會講大話, 唔會獻媚.
作者: penisonic    時間: 2008-8-14 13:36

作者: KMY89    時間: 2008-8-14 14:12

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-14 13:07 發表

眾生平等,   聽畜生講野好過聽果的畜生不如既歌功頌德, 畜生唔會講大話, 唔會獻媚.
欽敬 ...
作者: FXO    時間: 2008-8-14 16:53

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-8-14 14:12 發表

欽敬 ...
佩服...
作者: KMY89    時間: 2008-8-18 16:40

引用:
原帖由 FXO 於 2008-8-14 13:07 發表

咁樣 ...

作者: FXO    時間: 2008-8-19 09:11

引用:
原帖由 KMY89 於 2008-8-18 16:40 發表

咁樣 ...

經典, 一隻畜生在聽畜生不如的說話.
作者: 花之慶次    時間: 2008-8-21 23:24

引用:
原帖由 penisonic 於 2008-7-27 17:51 發表
有一件事我就是不明白, 因為今天我走去買了一本名為邏輯大全一書, 作者為威廉.奧卡姆, 書中介紹在歐洲中世紀的時代如果要唸神學的話就有邏輯的基礎,如果沒有邏輯的基礎就沒有辦法唸神學, 但為什麼你會說神是凌駕於一切邏輯之上的呢??
作者: bikehk    時間: 2008-8-22 11:17

引用:
原帖由 penisonic 於 2008-7-27 09:51 發表
我唔係反基督,但我見咁樣信神,我就唔會去信督。
你咁樣的言論,就係係度幫倒忙,看見信基督的人是這樣差,基督教又怎能壯大呢!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0