標題: 請各位俾D意見..thx! [打印本頁]

作者: khadafy    時間: 2008-10-13 13:53     標題: 請各位俾D意見..thx!

我早幾日以$2,550蚊賣左部20D..俾個網友.
部機當然100%無問題啦..
但買家拎回去後,至電小弟..話部機CMOS有塵...
叫我出錢攪掂佢或是退貨...
我就想請各位朋友俾D意見,我應該點做...thx!
作者: SIG    時間: 2008-10-13 18:17

卡達菲你冇嘢下話,玩左咁多年二手機重提出呢d問題?!

買賣二手貨,從來都係交收期間檢驗清楚,壓價詐形之類就要俾錢前開口,彼此講掂佢,雙方同意然後先進行交易!

攞左返去後買家點搞過部機試問賣方邊有可能知道呀,空氣中實在太多塵你肯定交易前部機個sensor度冇塵?
何況呢d嘢又唔係賣方會提供任何保修嘅,有塵或者咩嘢問題,交易前檢驗清楚係買方自己應負嘅責任,事後向賣方追訴人地根本無須理會你!

調轉黎講,若果賣完部機俾人然後通知對方,自己漏左個金幣喺機入面睇下攞唔攞得返呀!

阿卡達菲師兄,錢過手後交易已經完成你明唔明白呀?!

事後要求賣家退貨或者負責出錢整,恕我唔客氣講,講嗰個都唔用腦嘅,開條thread問人地點嗰個就更加係.........唉!
作者: khadafy    時間: 2008-10-14 08:19

先多謝SIG(博士)俾意見小弟...
小弟作風一般比較實在..
希望每次交易都能夠達到雙方都能夠滿意的程度..
事關此次的買家,是一個年紀比較細的年輕人..
錢比較緊...所以...
作者: mmr.ren    時間: 2008-10-14 13:50

CMOS 有塵實在家常便飯, 不過你想佢滿意, 你咪收返部機咯, 反正大家無損失  
作者: khadafy    時間: 2008-10-15 13:20

引用:
原帖由 mmr.ren 於 2008-10-14 13:50 發表
CMOS 有塵實在家常便飯, 不過你想佢滿意, 你咪收返部機咯, 反正大家無損失  
先多謝意見!
但小弟也不是全沒有損失的..
是關小弟特意為此交易從大陸趕回來,花去的時間及的士錢也不小呢!
作者: ahlam    時間: 2008-10-20 21:40

在理由上來講,係5需要,但響人情上來講美酒另當別論;
誠如卡兄所講,對方是一個年輕人,那就是另一回事了
作者: khadafy    時間: 2008-10-21 06:46

引用:
原帖由 ahlam 於 2008-10-20 21:40 發表
在理由上來講,係5需要,但響人情上來講美酒另當別論;
誠如卡兄所講,對方是一個年輕人,那就是另一回事了
多謝意見......thx!
作者: mon_cha_cha    時間: 2008-10-24 15:36

kHADAFY 師兄,
唔好咁激氣啦.
再唔係我最多義務幫你CLEAN CCD
我最近買左套果凍筆...好好用呀..

作者: khadafy    時間: 2008-10-25 07:09

蒙查查兄.....呢套野都好似要幾舊水喎!
作者: mon_cha_cha    時間: 2008-10-25 11:17

依套野都唔使HK$300, 等如去CUSTOMER SERVICE CENTRE 清潔 CCD 一次收費..
但我依套野可以用好多好多次 (直至個頭爛為止, 我諗起碼用上幾佰次掛)..
見個果凍頭污或多塵可用清水沖洗下吹乾後又用得 .. 吸水一樣無變..
咁你話作為一個用單反機既攝友...  要唔要買套黎傍身呀..
作者: khadafy    時間: 2008-10-26 08:31

真係一筆傍身....世界通行!
作者: dodolor    時間: 2009-11-10 12:49

二手货,风险是在所难免的!
作者: RNOE    時間: 2009-11-11 18:27

交易時他不檢查清楚,不是你的錯
作者: khadafy    時間: 2009-11-19 07:57

先..謝謝dodolor及RNOE兩位...
機身跟本是百份百巴仙沒有問題的,
只不邊過有點塵吧了..
清潔一下就可以.....
我是絕不會騙人的..thx!
作者: 23439724    時間: 2009-12-16 05:31

我要買套黎傍身~~yeahyeah
作者: 24+    時間: 2009-12-20 20:39

如果對方一定要退貨,我會建議打折頭收回~
作者: rossiky2010    時間: 2011-8-2 07:48     標題: 20D是个不错的机器

自己真的喜欢的话,有点灰尘不要紧的吧,不影响使用,而且这个价格真的很河里了,我就是用的20D,六月买的,比你还贵几百块,但是用起来真的不错,相比C和N中端的话,真的是超值
作者: Lea417    時間: 2012-1-20 22:54

其實買支抹cmos筆,好易清走。百零蚊有交易。
作者: SiuBing_380    時間: 2012-6-5 12:48

不需要理佢啦...買個時都check過
作者: rui10    時間: 2012-12-17 22:45

小問題啦...當初自己不檢查好
作者: rich368    時間: 2013-5-9 16:26

咁要求,不如叫佢買全新!
作者: as_mel    時間: 2013-7-28 13:42

CHECK完先賣架MA

交左貨我點知你係唔係事後玩壞部機叫賠架
作者: nickylimh    時間: 2013-12-1 20:01

no need refund for 2nd hand stuff, buyer shall check correct before paid
作者: yesken    時間: 2014-1-1 01:08

Second Hand 一定有啦
作者: ivanlam13    時間: 2014-7-3 02:47

咪叫佢自己拎去清, 既方便又快捷
作者: leyraind    時間: 2014-9-19 22:54

唔需要理佢啦!
作者: bullsky    時間: 2015-9-6 16:00

不需要理會他
作者: the1hk    時間: 2015-11-27 14:18

佢估鋪頭買野7日內包換? 唔好理佢啦

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0