標題: 唔知許景琛重出江湖時會唔會再繼續"參考"日漫? [打印本頁]

作者: 魯魯修    時間: 2008-10-16 00:31     標題: 唔知許景琛重出江湖時會唔會再繼續"參考"日漫?

抄畫唔出奇, 不過洗唔洗抄到咁足?
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2008-10-16 23:27

可能上哂腦
作者: antoine90    時間: 2008-10-17 19:20

實在太過份!
作者: yapyuanfeng    時間: 2008-10-20 07:34

以前我对许景的作品真是看得如痴如醉。。。,尤其是街头霸王和超霸世纪!但现在要对他改观了!
作者: 亞佳佳    時間: 2008-10-26 23:15

抄得好足喎~

點解唔直接用影印機copy
作者: yapyuanfeng    時間: 2008-10-27 00:06

如他只是模仿池上遼一的画风是无所谓,毕竟当年许景在画街霸之前的作品都是Q版的,对写实型的公仔掌握不好(他在专栏中也有提到),找个学习的对象无可厚非,马sir也曾如此。
但他成名后竟然连创意和构图都完全抄足就实在是无法原谅了!
作者: 冰河    時間: 2008-10-27 23:53

轉貼 :
有次訐xx,同日本的漫畫家同場交流,
要每人draw一張自己的出來,日本果個,即畫出來,
訐xx平日只是用印印機放大池xx一的頭,再用燈箱印出來.....(好多地方有得買)
根本只有他才會這樣,這樣無畫德~
你地都可以試下的,畫套入樽都easy la~
有人叫他畫池x的頭,但他最後畫了自己果套屎餅q版頭來互相交換,
d人就唔知,行內就傳通街了.,
作者: 不平凡人    時間: 2008-10-28 23:49

引用:
原帖由 冰河 於 2008-10-27 15:53 發表
轉貼 :
有次訐xx,同日本的漫畫家同場交流,
要每人draw一張自己的出來,日本果個,即畫出來,
訐xx平日只是用印印機放大池xx一的頭,再用燈箱印出來.....(好多地方有得買)
根本只有他才會這樣,這樣無畫德~
你地都可以 ...
u仔o個個kk先生係你??
作者: tangoho    時間: 2008-11-8 23:59

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2008-11-9 12:13

咁都可以生存到一段日子...
許景琛真係有D計

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0