標題: [疑難] 鏡頭問題 [打印本頁]

作者: victory999    時間: 2008-10-26 22:38     標題: 鏡頭問題

EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS
這支鏡頭具備了極寬闊的18-200mm焦距範圍,相等於35mm格式的29-320mm,涵蓋廣角及遠攝兩端。鏡頭採用了2片UD超低色散鏡片、2片高精度非球面鏡片和提供4級快門防震的光學影像穩定器。(只適用於支援EF-S鏡頭之EOS數碼單鏡反光相機)。

建議零售價:$5,480

EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS具備極寬闊的焦距範圍,相等於35mm格式的29-320mm,涵蓋廣角及遠攝兩端,用途廣泛,特別適合同時追求方便和質素的用家。

為了令整段焦距均能獲得高質素的影像,鏡頭採用了2片UD超低色散鏡片和2片高精度非球面鏡片,有效減低色散及像差。內置的佳能IS光學影像穩定器,提供4級快門防震效果和自動辨識一般拍攝或搖鏡拍攝,在較暗的環境下作手持拍攝,仍可輕鬆拍得清晰明銳的影像。鏡頭亦備有圓型光圈葉及優化鏡頭鍍膜。而其全焦距範圍的最近對焦距離均為不變的0.45m,放大率高達0.24x,大大提高拍攝的靈活性。

http://www.canon.com.hk/tc/Consumer/Product/ProductDetail.aspx?product_id=100167&series_id=31
作者: victory999    時間: 2008-10-26 22:46

請問各位前輩,我現在使用canon 450D數碼機,套裝鏡頭EF 18-55mm,如果想買一支如上面canon EF-S 18-200mm,廣角及遠攝功能俱備,可以一鏡走天涯的鏡頭,但又嫌canon賣五千多元太貴,那麼有否其他選擇,可以較廉價錢得到相近功能要求呢?
作者: khadafy    時間: 2008-10-27 06:43

15 倍變焦:Tamron AF 18-270mm F3.5-6.3 Di II VC.....
           一向擅長生產高倍變焦鏡頭的廠商 Tamron 最近推出了超高倍變焦的 AF18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) MACRO (Model B003)。鏡頭的變焦倍率高達 15X,提供了 28-419mm 的等效焦距,除了廣角風景,亦有能力將遠距離的景物大幅拉近。Tamron AF 18-270mm F3.5-6.3 Di II VC 將會推出 Canon 及 Nikon 接環。
           不少影友都喜歡旅遊時拍攝,但要在旅程中長時間背著廣角、遠攝等一大堆鏡頭,負擔卻是一點也不輕,高倍變焦鏡頭的出現正好為大家提供了輕便得多的選擇。雖然在成像質素方面難免有所犧牲,不過由於性能/重量比較一般鏡頭為高,用來拍攝普通生活照或者長途旅行可算相當適合。過往此類鏡頭大多只提供約 10 倍的變焦,今次推出的 B003 擁有高達 15x 變焦,可說是 DSLR 鏡頭的一項新紀錄。
              為了減輕遠攝特別容易顯現的手震問題,18-270mm F3.5-6.3 Di II VC 內置了 VC (Vibration Compensation) 防震技術,用家即使低於安全快門拍攝,影像也可保持清晰,大大加強了鏡頭的實用性。光學方面,鏡頭在 13 組 18 枚的的鏡組結構中,採用了 2 片 LD 低色散以及 3 片非球面鏡片,以修正各種變形及色差,至於 1:3.5 的近拍能力,則足以應付一般特寫拍攝。
作者: victory999    時間: 2008-10-27 07:22

不過唔知價錢點呢?

係咪有分行貨同水貨?
作者: khadafy    時間: 2008-10-27 08:02

引用:
原帖由 victory999 於 2008-10-27 07:22 發表
不過唔知價錢點呢?

係咪有分行貨同水貨?
呢支鏡...價錢大約4.1K左右....行貨!
作者: mc_93wing    時間: 2008-10-27 13:55

師兄~我同果位朋友都係有呢個問題,都唔知點好... 係唔係有支"死馬" 18-200  DC OS 都係防手震架? 如果呢支相對比較Tamron AF 18-270mm 的成像會差好遠嗎? 另外d人話 sigma 會偏黃,係唔係架?? 最後就是價錢問題 , sigma 又會係多少??
作者: victory999    時間: 2008-11-15 23:39

引用:
原帖由 khadafy 於 2008-10-27 06:43 AM 發表
15 倍變焦:Tamron AF 18-270mm F3.5-6.3 Di II VC.....
           一向擅長生產高倍變焦鏡頭的廠商 Tamron 最近推出了超高倍變焦的 AF18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) MACRO (Model B003)。鏡頭的 ...
買咗,今日試鏡.
作者: victory999    時間: 2008-11-15 23:40

買咗,今日試鏡.
作者: victory999    時間: 2008-11-15 23:40

買咗,今日試鏡.
作者: victory999    時間: 2008-11-15 23:41

買咗,今日試鏡.
作者: victory999    時間: 2008-11-15 23:42

買咗,今日試鏡.
作者: victory999    時間: 2008-11-15 23:47

上面相片有後製,而家貼一張直出,用盡270mm.
作者: khadafy    時間: 2008-11-16 01:58

幾好下喎..........又無手震............
好唔好用?
作者: victory999    時間: 2008-11-16 23:34

引用:
原帖由 khadafy 於 2008-11-16 01:58 AM 發表
幾好下喎..........又無手震............
好唔好用?
個防震功能幾好,但擰鏡頭去到100mm之後開始好緊,要出力去扭,我唔知其他鏡係有幾緊,我講係同之前嘅canon18-55mm比較.
作者: RX-93    時間: 2008-12-7 19:08

引用:
原帖由 victory999 於 2008-11-15 23:47 發表
上面相片有後製,而家貼一張直出,用盡270mm.
鏡頭既馬達聲嘈吵嗎?
(請問邊到影蓮花?唔係夏天先有...)
作者: victory999    時間: 2008-12-7 19:44

引用:
原帖由 RX-93 於 2008-12-7 07:08 PM 發表

鏡頭既馬達聲嘈吵嗎?
(請問邊到影蓮花?唔係夏天先有...)
總之聽得到.

濕地公園

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0