標題: 五天工作制的銀行 (笑話) [打印本頁]

作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-20 12:29     標題: 五天工作制的銀行 (笑話)

銀行界代表 - xx 銀行

市民見有空檔, 銀行星期日又開門, 所以入去

市民: 唔該我想轉錢
員工: 先生唔好意思, 今日我地幫唔到你轉錢
市民: 你開門有咩理由無錢轉呀?
員工: 唔好意思, 而家五天結算, 所以星期日係轉唔到錢
市民: 咁我想買 d 美金, 得嘛?
員工: 唔好意思呀, 今日唔可以幫你轉美金....
市民: 你開門有咩理由無美金轉呀?
員工: 唔好意思, 而家五天結算, 所以星期日係轉唔到美金
市民: 咁我想做張定期, 得嘛?
員工: 唔好意思呀, 今日唔可以幫你做定期....
市民: 你開門有咩理由無定期做呀?
員工: 唔好意思, 而家五天結算, 所以星期日係做唔到定期...
市民: 咩都唔做得, 咁你地開黎做咩?!
員工: 我地有專業既同事可以介紹 d 儲錢計劃俾你, 又可以為你提供市場資訊, 例如有咩市場基金可以買. 仲有你可以申請我地既 credit card...
市民: 好, 我都岩岩想買中國基金, 你幫我落 order
員工: 唔好意思呀, 今日唔可以幫你買基金....
市民: 又點解唔得呀?
員工: 唔好意思, 而家五天結算, 所以星期日係轉唔到美金; 星期日無市, 又買唔到基金...
市民: 都唔明你地星期日咩都唔得, 開黎做乜?! 算喇, 我要 close account, 你幫我打張本票!
員工: 唔好意思, 而家五天結算, 所以星期日係做唔到本票...
市民: .....................................

加強版

市民向經理投訴

市民: 我要投訴! 我要投訴! 你地真係可恥! 星期日開門都無得存款, 轉錢, 買外幣, 開本票...
經理: 唔好意思, 而家五天結算, 所以星期日只係提供非櫃檯服務
市民: 咁叫方便市民咩? 你開得門可以做晒各種服務先叫做方便市民!
經理: 其實先生你可以在周一至周五辦理你需要的服務, 星期日我地只係提供財富管理服務給有需要人仕...
市民: 你咁咩意思呀? 即係話我無財富俾你管理?!
經理: 當然唔係咁意思啦...
市民: 我財富管理已經交俾我朋友負責, 我而家只係需要星期日辦理櫃檯服務!
經理: 唔好意思, 而家五天結算, 所以星期日只係提供非櫃檯服務...先生你可以在周一至周五辦理你需要的服務
市民: 我就係在周一至周五辦理唔到我需要既野, 所以星期日先到銀行, 你又話無得做! 我聽你d 高層講開七天係方便市民喎! 你連無提供櫃檯服務都唔講明, 真可恥!!!
經理: 其實呢d 係高層既決定...
市民: 你真可恥, 扭曲你高層d 決定...唔理, 我要辦理我需要既服務!
經理: 唔好意思, 而家五天結算, 所以星期日只係提供非櫃檯服務...

結果....沒了完...

作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-20 12:33

重有:

銀行開七日係方便賊人

賊人:打打打...劫....
銀行職員:先生,對唔住,今日星期日無人開夾萬,請你聽日再黎過.....仲有冇其它幫到你呀?
銀行職員:阿先生呀,其實做賊好危險,不如你買返份保險先啦! 我可以介紹俾你!
賊人:你想呃我唔識野呀?做犯法野唔受保架喎!叫你經理出來,我要 complain!!
銀行職員:先生,對唔住,今日星期日無經理當值,不如你星期一先再黎 complain 過

結果:啤 ))))))))

作者: AkiraYuki    時間: 2006-8-21 13:31

作者: jsmleung02    時間: 2006-8-21 17:06

好好笑 但尼個亦都係事實。都唔知開足七天為咩
作者: KLOSE    時間: 2006-8-21 20:00     標題: 回復 #2 屈臣氏 的帖子

係咪你既親身經歷呀?!
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-21 20:47

引用:
原帖由 jsmleung02 於 2006-8-21 05:06 PM 發表
好好笑 但尼個亦都係事實。都唔知開足七天為咩
事實工作真係有血有淚,有苦有樂........管理層理得你呀
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-21 20:49

引用:
原帖由 KLOSE 於 2006-8-21 08:00 PM 發表
係咪你既親身經歷呀?!
唔啱呀.......不過好多 frontline 同事同我訴苦啫
作者: happycamel    時間: 2006-8-22 10:55

作者: jsmleung02    時間: 2006-8-22 14:24

今天蘋果把整編笑話quote在財經版內,屈兄可有版權費收嗎?
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2006-8-22 15:24     標題: 回復 #9 jsmleung02 的帖子

咁老屈咪好出名! 
作者: jsmleung02    時間: 2006-8-22 16:23

作者: kelvin882    時間: 2006-8-22 21:41

都唔知佢想點?
真係比佢吹漲!!
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-23 19:12

引用:
原帖由 jsmleung02 於 2006-8-22 02:24 PM 發表
今天蘋果把整編笑話quote在財經版內,屈兄可有版權費收嗎?
咁衰呀!等我告下蘋果先......
作者: taurus    時間: 2006-8-24 17:37     標題: 五天工作制的銀行

(老屈) 版主, 你好 !

想你過 D料點解特首果頭宣布公務員一星期五個工作天, 匯豐就宣布延長工作時間至星期天. 背後有冇我地唔知的內幕 ?

咁樣就更加突顯公務員跟全港普遍的僱員這條鴻溝, 距離越來越大. 過去在各媒体已經公布過薪酬與福利的巨大分別. 現在再加埋工作天. 哩個政府夠竟了唔了解香港民生的狀況 ...
作者: 屈臣氏    時間: 2006-8-24 23:51

引用:
原帖由 taurus 於 2006-8-24 05:37 PM 發表
(老屈) 版主, 你好 !

想你過 D料點解特首果頭宣布公務員一星期五個工作天, 匯豐就宣布延長工作時間至星期天. 背後有冇我地唔知的內幕 ?

咁樣就更加突顯公務員跟全港普遍的僱員這條鴻溝, 距離越來越大. 過去 ...
唔使板主板主咁叫既....大家都係板友兄弟姐!
都唔係咩特別料....邊個係 HSBC 最大既 client?!
你老闆有咩動作....你梗係大力支持啦

btw 有板友投訴過,公務員待遇重差過銀行職員喎 ....乜人民公僕原來咁貪得無厭既?!
作者: taurus    時間: 2006-8-25 07:29

引用:
原帖由 屈臣氏 於 2006-8-24 23:51 發表

唔使板主板主咁叫既....大家都係板友兄弟姐!
都唔係咩特別料....邊個係 HSBC 最大既 client?!
你老闆有咩動作....你梗係大力支持啦

btw 有板友投訴過,公務員待遇重差過銀行職員喎 ....乜 ...
收到收到 ...

小弟真係孤漏寡聞, 仲係唔知....邊個係 HSBC 最大既 client? 願聞其詳

如此類推, 眾中資銀行真係啞佬食黃蓮囉 ...

既然人民政府係咁, 佢養果班人民公僕自然都會係另類一 D la ...
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2006-8-25 10:11     標題: 回復 #1 屈臣氏 的帖子

而家d銀行討論關於星期六是否計起息日,除時星期六冇得交收,即時話最大可能星期六日得番d Sales 撐場。 
作者: canonman0189    時間: 2006-9-1 22:40

less than 1/3 of HSBC branches will be open on Sat now
作者: HJ2127_ATR1    時間: 2006-9-2 10:23     標題: 回復 #18 canonman0189 的帖子

HSBC 開始打退堂鼓啦! 
作者: 英雄    時間: 2006-9-3 15:21

非常好
作者: yeung111    時間: 2006-9-4 01:04

基本上銀行就係用5天工作來做籍口壓員工啦,話請多d人但都係要D舊人幫手哽多D數,所謂七天"服務"(i.e.即sell足七天野)嘛!
作者: 屈臣氏    時間: 2006-9-4 23:59

引用:
原帖由 yeung111 於 2006-9-4 01:04 AM 發表
基本上銀行就係用5天工作來做籍口壓員工啦,話請多d人但都係要D舊人幫手哽多D數,所謂七天"服務"(i.e.即sell足七天野)嘛!
你個後加括號好攪笑 .... 但確係好多人既惡夢
作者: coco    時間: 2006-9-7 21:26

哈,幾好笑,笑中有淚~
作者: 屈臣氏    時間: 2006-9-11 00:09

引用:
原帖由 HJ2127_ATR1 於 2006-9-2 10:23 AM 發表
HSBC 開始打退堂鼓啦! 
唔係打退堂鼓 ... 只係每間 bank 認同分階段進行

遲 D 再睇 market need ..... 到時會 rotate 所有分行「五天工作」
作者: AkiraYuki    時間: 2006-9-11 14:26

所以我都覺得你地好辛苦, 為左呢一個所謂既五天工作!!
作者: yyhhmm    時間: 2006-10-14 12:36

騙人的五天工作
作者: 屈臣氏    時間: 2006-10-14 17:16

引用:
原帖由 yyhhmm 於 2006-10-14 12:36 PM 發表
騙人的五天工作
似乎你深受其害喎 ...
作者: 246810    時間: 2006-10-22 13:01

what a ripped off
作者: macaroni    時間: 2006-11-23 22:49

thank you brother 謝謝你的分享笑中有淚.
作者: 天天天天天    時間: 2006-12-26 15:31

作者: peninsula    時間: 2007-1-24 21:45

引用:
原帖由 天天天天天 於 2006-12-26 03:31 PM 發表
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

作者: hugecock    時間: 2007-4-10 20:43

yes...no idea why they open in sunday without any real service...
作者: sathupradit    時間: 2007-4-14 14:09

it seems to be true though it is a joke
作者: loveuuu    時間: 2007-4-19 21:39

haha`~~回覆下先...........

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0