標題: [疑難] 大汗問題 [打印本頁]

作者: 小邪靈子    時間: 2008-12-28 11:21     標題: 大汗問題

我個bb依家3歲4個月,佢晚上訓教後會出好大汗,一晚我要同佢換3-4次衫,如果唔係佢又會冷親
我就攪到晚晚失眠
唔知到有無方法可以改善小b大汗問題
作者: 喜歡足球    時間: 2008-12-28 12:13

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2008-12-28 11:21 發表
我個bb依家3歲4個月,佢晚上訓教後會出好大汗,一晚我要同佢換3-4次衫,如果唔係佢又會冷親
我就攪到晚晚失眠
唔知到有無方法可以改善小b大汗問題
別擔心,只要小朋友身體健康,亦唔係因為有病引致睡眠中出汗,雖然是流汗多少少,這算是正常的,最少好過無汗流.因為流汗既可排出廢物,調節體溫.

保持適宜的溫度--調整適當的溫度對嬰兒是很重要的。一般說來,室內溫度以維持在攝氏二十五到二十八度最適合。如果有濕度控制,也最好能在百分之五、六十左右。另外,冷氣不要直吹寶寶。

小孩因為還在生長,體內代謝旺盛,體溫也會比成年人高,天氣冷時,蓋的棉被如果和成年人一樣厚,對他們來說,是處於較高溫的環境,容易流汗,此種汗水屬於調節體溫的出汗,應該會有鹹味,屬於正常現象。
作者: 小邪靈子    時間: 2009-1-17 20:30

我個小b依家食咗中醫開的葯,d汗唔會再流了
作者: 喜歡足球    時間: 2009-1-18 00:15

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2009-1-17 20:30 發表
我個小b依家食咗中醫開的葯,d汗唔會再流了
呢排咁凍,唔流汗是正常,妳要到回南天,先可確定情況.
作者: stuart713    時間: 2009-2-3 11:14

小心佢冷親啵....呢排天氣時冷時熱
作者: pollydiu    時間: 2009-2-26 15:55

開把風扇比佢涼快下
作者: selma1689    時間: 2009-3-12 16:53

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2008-12-28 12:13 發表

別擔心,只要小朋友身體健康,亦唔係因為有病引致睡眠中出汗,雖然是流汗多少少,這算是正常的,最少好過無汗流.因為流汗既可排出廢物,調節體溫.

保持適宜的溫度--調整適當的溫度對嬰兒是很重要的。一般說來, ...
原來係咁~~明白哂了
作者: ginoginong    時間: 2009-3-17 17:10

飲左d咩中藥@@?
作者: 小邪靈子    時間: 2009-3-20 11:30

引用:
原帖由 ginoginong 於 2009-3-17 17:10 發表
飲左d咩中藥@@?
可以係葯材舖買
個名叫止汗茶
作者: 喜歡足球    時間: 2009-3-22 10:40

引用:
原帖由 小邪靈子 於 2009-3-20 11:30 發表

可以係葯材舖買
個名叫止汗茶
止汗茶都有好幾種,你煲邊種? ,有什麼成份?
作者: gracefulwong    時間: 2009-3-26 15:34

引用:
原帖由 喜歡足球 於 2009-3-22 10:40 發表

止汗茶都有好幾種,你煲邊種? ,有什麼成份?
我真係唔知有呢d茶喎>_<

苦唔苦嫁???bb肯飲的嗎??

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0