標題: 為甚麼要學功夫? [打印本頁]

作者: 櫻子姑娘    時間: 2009-2-10 15:40     標題: 為甚麼要學功夫?

各位大大:
請盡情講一下您們的希望。
各位為甚麼要學功夫呢?請不要跟我講“強身健體”啊!
想強身健體打波、游水、做瑜珈、行山都得架!
甘。點解您地要學功夫呢?
講下魽I

作者: 白豆冰~    時間: 2009-2-11 02:45

我學功夫原因想保護自己,同5想中國武術失傳【我學既係一D無乜人學既分筋錯骨同八極拳】
作者: 櫻子姑娘    時間: 2009-2-11 21:32

引用:
我學功夫原因想保護自己

兄台有好多仇家嗎?

引用:
我學既係一D無乜人學既分筋錯骨

即係乜野?

引用:
八極拳

是否“李書文”那一係的呢?
作者: moxfactor    時間: 2009-2-12 13:13

係, 李書文係八極拳既宗師.  最有名氣兩個徒弟為霍殿閣,劉雲樵.

你開頭問既問題都幾奇怪.  點解香港咁細咁少草既地方都有咁多人踢波呢?  D埸細過小童版籃球場, 咁多場上技巧用唔到既石屎地都踢得咁開心?

打波、游水、做瑜珈、行山都得.....

打波, 一個人好好打?

游水, 如果得5分鐘時間你沖涼時間都冇, 香港泳池有幾個唔係小孩屙尿專用區?

做瑜珈, 講真, 男人老狗你叫人去maak髀, 舉高petpet, 扮巴黎鐵塔?  聞潮流既屁股做人?  點解要學同樣冇美國佬所謂既 "專家證明有效" 既瑜珈.....  如果唔係見到荷李活明星玩既話, 你估仲有冇咁多人玩?  紅酒咪一樣道理....

行山?  咁得閒又唔係全身既運動, 你做埋佢喇.

唔係話串你, 只係冇乜理由學武唔係一個同等既運動.  強身健體當然有好多選擇, 最重要係睇你喜好, 同時間可行性.  9至5既人你放工後仲有冇時間,體力,場地,其他人一齊,...去做劇烈運動?  更何況餐飲業就可能10-10, 看更既6-6, 醫院既更加唔使講.  咁既話, 你話香港咁細既地方, 咁既生活模式, 可以自練, 俾人見到又唔會話你係gay既, 仲有乜野好得過功夫?  冇乜位既有蔡李佛, 八極拳, 詠春, 太極拳.  有公園去既有太極劍, 八卦掌(走圈), 長拳, pentjak silat...  形意上同練所謂既 "健身" (eg. push up, sit up), 又有乜野分別?

大部份武術本身有過百年歷史(古法瑜珈過千, 唔係依家好多人教嗰D aerobics class).  肌肉,血脈運行都比較有根據 (如果你信有"氣"既話).  就算想完全做鬼唔做人, 學MMA都無妨, 都係好好既全身鍛鍊.  只不過其中copy泰拳既, 可能有long term傷身既效果都未定...

如果要講埋防身同我地係中國人既話, 有排都講唔完.

ps.  小姐你TVB睇太多.  保護自己唔代表仇家多.  練武警惕性高, 難到, 仆親/蛇患/扒手/... = 仇人?  知唔知學柔道先學乜?  點樣跌低唔會傷到自己.  係練習自己既muscle memory如果仆親會點反應.
作者: 櫻子姑娘    時間: 2009-2-13 21:28

我寫這帖的目的是想u起大家好好地想想自己的問題。
至於詳述,我會另開一帖去說明。

作者: moxfactor    時間: 2009-2-14 01:28

"大家好好地想想自己的問題"

???
係你先覺得練武係問題咋喎...

正式解答你個問題你話人有問題...  你係咪對功夫有過唔好既經驗?  比人打過?  挑釁性語氣只會有挑釁性回應.
作者: 櫻子姑娘    時間: 2009-2-15 10:45

Dear Moxfator:也許.........也許您是對的。
但。討論下姐,毋需要太過認真既。
無論如何,請奈心等一等,我會盡快完成。

作者: 柔道姐姐    時間: 2009-3-4 21:54

我學左13年柔道
當初之所以學的原因係~~阿媽SUGGEST
之後我去左康文處報訓練班.....
而家都已經係教練了~
作者: saxontse    時間: 2009-3-21 16:47

我練武既原因係保護自己同保護身邊既人,香港係文明地方都好多時會發生「初則口角,繼而動武」既事件,有時唔係話你想打人,但人地打你你無可能用把口攔到佢。 而且去旅行既時候都唔保証你100% 安全,練武起碼唔使遇到打劫時驚,自己可以衡量過再決定有無能力攪掂佢。
作者: 200s    時間: 2009-3-25 00:56

引用:
原帖由 櫻子姑娘 於 2009-2-11 21:32 發表

兄台有好多仇家嗎?

即係乜野?

是否“李書文”那一係的呢?
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!xkE2gaGUBQ_tBAMppGU-/article?mid=1627

睇下呢個
作者: MSS    時間: 2009-3-25 11:19

good for health
作者: snow88man    時間: 2009-3-26 00:56

For defence
作者: vespamania    時間: 2009-3-31 17:06

for defense and protection, sometimes 你唔打人,人會打你。還有就是學會跌。識得跌意外發生時候會減少很多傷害。
作者: crazykart    時間: 2009-4-1 19:51     標題: HAHAHA

當你領誤到功夫的真正意義...

個人會90度改變...
作者: wboyu    時間: 2009-4-5 14:12

強身健體,修煉身心,當然還有就是自衛啦
作者: gypa11    時間: 2009-4-12 16:44

培養武術精神,保衛自己和家人,增強自信,保護浚弱的人為門派爭光.
作者: hacker99    時間: 2009-4-23 15:49

跑步都可以强身健体啦,不需要其它运动了,奥运只比跑步就好了。
作者: 大優勢    時間: 2009-5-1 01:08

我深信總有一日我會需要佢
作者: showsgirl    時間: 2009-5-19 08:09

to show up gwa
作者: wsilk    時間: 2009-6-8 16:30

學左可以防身..
有起事上黎都好d

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0