標題: 許景琛 -- 《街霸4》 [打印本頁]

作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2009-2-26 22:34     標題: 許景琛 -- 《街霸4》

許景琛回巢玉記,再次同李中興合作寫《街霸4》
其實對於《街霸4》,你地有咩期望?
我自己對《街霸4》就冇咩興趣...
可能係《王風雷傳》的情節影響掛,
所以對李中興冇咩信心.

你地又點睇?
作者: 不平凡人    時間: 2009-2-26 23:05

我連第一期都冇mood買......
作者: 龍戈兒    時間: 2009-2-27 00:51     標題: 回復 1# 的帖子

《街霸》系列之前連載時我都沒在追看,目前對《街霸4》還蠻想追看的 ...
作者: 布甸狗    時間: 2009-2-27 08:52

隻game就幾好玩,但漫畫就...
作者: tangoho    時間: 2009-2-27 20:49

作者: ada1128    時間: 2009-2-27 21:37

頭四期點都會買
作者: 龍戈兒    時間: 2009-2-28 04:22

福龍在周記說【街霸4】漫畫3月下旬有得看 ...
作者: R爆頭    時間: 2009-3-5 12:55

作者: 不平凡人    時間: 2009-3-7 01:01

引用:
原帖由 tangoho 於 2009-2-27 12:49 發表
我都會買第一期既
不過唔想再睇霸同皇既對戰
亦唔想再好似日本漫畫咁有個咁硬既功力高低比較標準
以前既七色鬥氣同咩九大行星(唔記得邊本)功力..好鬼悶呢~~~
當年既天極無限神功就唔錯
九大行星係ex o個套既力量計算..我睇左幾期都小到9彩....由7色變做行星...咪一9樣...
作者: 龍戈兒    時間: 2009-3-7 12:55

聽說拳皇新作4月會推出,由福龍動漫負責製作和出版 ...
作者: 冰河    時間: 2009-3-15 21:11

街霸STREET FIGHTER IV漫畫版
原案,授權及監修:CAPCOM
主筆:許景琛
編劇:李中興
出版社:玉皇朝出版有限公司
創刊出版日期:2009年3月25日(星期三)
故事簡介:赤目司令把所有生物的力量數據收集,開發出一式威力巨大的招式「武者一擊」,不過此扣尚未臻完善,會出現反噬的後果,經多番鑽研亦找不到解決之法.於是他便製造一班複製人,為自己的身體作補給.
故事始於八大強者圍攻赤目司令,八人為挑戰司令而至.司令被迫發動未完成的武者一擊,不過並不是攻擊眾人,而是自轟!他把武者一擊的力量分別注入八人體內,然後從戰場上消失.八人每人得到一份力量,本該開心,不過赤龍卻感到這份力量將會是一個計時炸彈......
半年後,八大強者突然消失於江湖,而SIN組織的其中一個複製人產生了自己的思想,成為一個擁有超強智慧興實力的絕世強者,更自封為太極神,取代了赤目的位置,領導三大天王.太極神擁有絕世力量及地位,但他並沒有人類應有的喜怒哀樂.他知道只有吸納武者一擊,便能令他擁有人的情感,故此便舉辦「街頭霸王爭霸戰」,目的是想把八大強者引出來.藉以吸納各人的武者一擊力量.
但搞了多場比賽依然不見八大強者的蹤影.原來分別得到八分一武者一擊力量的強者,都曾被力量反噬而幹出不能挽救的事情,他們已退隱江湖......另一方面,一直失蹤的赤目,亦在等待赤龍等人跟太極神大戰之日來臨,伺機而動!
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2009-3-15 22:15

單睇故事大罁都唔多吸引...
我諗我唔會買
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2009-3-18 10:05

引用:
原文轉載自g-zone 161期acg zone街霸4主筆、編劇專訪

記: 題外話, 當年《街霸3》曾經出現一段豪鬼企圖侵犯阿ken的驚人劇情, 到底為什麼會有此神來之筆?

許: 哈哈…… 老實說, 只是個「Timing」問題, 當時我正打算離開玉皇朝, 所以便想出一個難以接軌的神奇劇情出來, 與下一期的接手人開個玩笑吧。
上面段嘢喺第二度見到ge,
如果係真的話...都好PK 吓
作者: 阿左    時間: 2009-3-18 18:55     標題: 回復 8# 13# 的帖子

我記得果期講豪鬼同KEN打係火山到打,豪鬼從後鎖死阿KEN,
阿KEN想同歸於盡,於是跳起一齊跌落岩漿,
果陣唔記得豪鬼話佢仲係處,係基定係好耐未搞過野,
想臨死前黎一Q,阿KEN就谷盡到氣唔俾佢入...
作者: 黑超B    時間: 2009-3-20 20:10

創刊出版日期:2009年3月25日(星期三)

唔知有無特別版
作者: ada1128    時間: 2009-3-26 22:53

睇咗今期,無大驚喜
作者: 龍戈兒    時間: 2009-3-28 01:59

引用:
原帖由 ada1128 於 2009-3-26 22:53 發表
睇咗今期,無大驚喜h:" /> h:" />
那兩個裝扮像主角的工友 ...
作者: 不平凡人    時間: 2009-3-28 22:34

買第一期..唔會再買....就算特別版都係咁話....
畫面樣衰過廿年前(街霸)....
奸角一定係樣衰+孖潤腸咀...
故事設定....平凡普通..仲覺得有d同以前故事連接住,,,,(會唔會新睇讀者唔明佢地關係呢?)key又同域加爭女=.="........
執面上色同d圖畫個人覺得好核突....如果唔係第一期..講真..我一定冇mood買...
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2009-3-28 23:04

引用:
原帖由 不平凡人 於 2009-3-28 22:34 發表
買第一期..唔會再買....就算特別版都係咁話....
畫面樣衰過廿年前(街霸)....
奸角一定係樣衰+孖潤腸咀...
故事設定....平凡普通..仲覺得有d同以前故事連接住,,,,(會唔會新睇讀者唔明佢地關係呢?)key又同域加爭女= ...
好彩冇買到啫
作者: sunday0615    時間: 2009-3-29 06:25

我覺得唔錯
一定看

作者: xvze    時間: 2009-3-31 00:25

希望有d新意,唔無用d舊劇情。
作者: tangoho    時間: 2009-4-3 21:42

作者: 冰河    時間: 2009-4-3 23:39

引用:
原帖由 tangoho 於 2009-4-3 21:42 發表

十分同意
我都係買左第一期後無心買
新意少少就係亞龍同沙加唔係敵對
豪鬼同亞龍係第二期個堆對白又係廢話.同街霸三個陣講教亞龍睇太陽光一樣
佢真係好鬼差.我打賭捱唔上一年.一個唔覺意半年都無到
15期完
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2009-4-3 23:50

引用:
原帖由 冰河 於 2009-4-3 23:39 發表

15期完
係咪堅謘H
15期完咁不如唔好畫啦
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2009-4-3 23:54

睇真D...
書名右下角寫明係〝外伝〞咋,
咁即係15期完咗之後有〝正伝〞啦
作者: 冰河    時間: 2009-4-4 00:03

引用:
原帖由 金屬狂人-Ⅱ 於 2009-4-3 23:50 發表

係咪堅謘H
15期完咁不如唔好畫啦
是跟 CAPCOM 的合約一早講好只出15期。
至於加上「外傳」兩字也是 CAPCOM 指定;因為如果不加「外傳」兩字,故事便要跟足 GAME 中的設定和 ENDING!
作者: 金屬狂人-Ⅱ    時間: 2009-4-4 00:17

引用:
原帖由 冰河 於 2009-4-4 00:03 發表

是跟 CAPCOM 的合約一早講好只出15期。
至於加上「外傳」兩字也是 CAPCOM 指定;因為如果不加「外傳」兩字,故事便要跟足 GAME 中的設定和 ENDING!
原來如此 ,明白了
作者: 無情情流水    時間: 2009-4-6 13:06

買左一期, 睇完覺得....無論故事及畫功都好........普通
唔會再買啦!
作者: mic007    時間: 2009-4-8 17:11

引用:
原帖由 無情情流水 於 2009-4-6 13:06 發表
買左一期, 睇完覺得....無論故事及畫功都好........普通
唔會再買啦!
冇錯,唔好晒錢呀!
作者: kenny01    時間: 2009-4-9 15:55

三期我都係真金白銀買既...
無乜驚喜, 但係絕對keep到許既水準

其實唔買唔緊要, 各有所愛和所要求
但係最好唔好大大聲聲公開話晒錢
背後就做賊仔下載0羅
作者: 不平凡人    時間: 2009-4-10 00:17

引用:
原帖由 kenny01 於 2009-4-9 07:55 發表
三期我都係真金白銀買既...
無乜驚喜, 但係絕對keep到許既水準

其實唔買唔緊要, 各有所愛和所要求
但係最好唔好大大聲聲公開話晒錢
背後就做賊仔下載0羅
拿..我冇呀..
睇左第一期後...之後冇買又冇睇....亦冇去下載漫畫黎睇....所以上黎睇下你地吹水咋.....
作者: kenny01    時間: 2009-4-14 15:23

不大人.....小弟點敢話你喎
作者: 不平凡人    時間: 2009-4-14 23:21

引用:
原帖由 kenny01 於 2009-4-14 07:23 發表
不大人.....小弟點敢話你喎
下...第一..叫我煩人得啦~~
第2...我都係吹水姐:p
作者: 亞佳佳    時間: 2009-4-15 12:59

未睇過,未可以作評論............................
作者: tangoho    時間: 2009-4-25 17:00

作者: 不平凡人    時間: 2009-4-25 23:11

引用:
原帖由 tangoho 於 2009-4-25 09:00 發表
最近睇左本..後面有段又係講佢兩師兄弟係地鐵見到有人強姦
大佬呀..第一輯係咁..少年街霸又係...而家呢度又係咁...
本書中間又有玄武天魔
仲有..話去搵rose做占卜..我想問rose係唔係今集既人物?
如果唔係.我驚死 ...
好似話因本係外傳...所以可以用返之前d人物....
作者: tangoho    時間: 2009-4-26 21:39

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0