標題: nikon d5000 [打印本頁]

作者: john1976    時間: 2009-5-19 17:38     標題: nikon d5000

我想買部相機去旅行....nikon d5000 或 d90 和 caonon eos 500d 或 50d.... 想請問邊部好呀?
作者: khadafy    時間: 2009-5-20 08:47

師兄咁問....其實好難講......
各部機有各的自家好處.....都有所不同...
例如....
50D,中級機,最快,最硬淨,最高像素,最貴....
D90,初至中級機有高清1280 x 720 ,唔夠扎實太膠質,AF輕慢.
作者: john1976    時間: 2009-5-20 13:14

謝謝....其實我是初玩相機....
我想買d5000..但佢唔可以換好多鏡頭.
甘nikon d5000 同 canon 500d 邊架好呀!
作者: khadafy    時間: 2009-5-21 02:14

現時數碼相機有價生命時間較短,由其是初楷機...
如果由初級機起手,
過兩三年有了經驗部機不能滿足你,就想會升級..
到時部機會蝕得比較多,
所以我一般不會健議朋友選初楷機,
(我會較喜歡 D90,D80....)
選好一部後,選鏡頭不防買一點好一些質量的,
會較保值及得到更好的相片質素....

作者: john1976    時間: 2009-5-21 17:03

謝謝...唔該哂!!
作者: 9602    時間: 2009-5-23 18:06

謝謝分享大大ching們  勁thx
作者: chiwai822    時間: 2009-5-31 16:26

我都係新手、剛入左d90....好正。。。(同dc)^^
作者: khadafy    時間: 2009-6-1 05:21

引用:
原帖由 chiwai822 於 2009-5-31 16:26 發表
我都係新手、剛入左d90....好正。。。(同dc)^^
恭喜,恭喜...
有時間貼 D 靚相睇下....thx!

歡迎光臨 香港 Xocat Forum 討論區 (http://p.xocat.com/p/) Powered by Discuz! 6.0.0